Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Omega-3 fogyasztása

Jól van, elismerem, hogy több omega 3 olajra van szükségem. Hogyan javítsak az omega olajok egyensúlyán az étrendemben?

A legtöbb embernek arra van szüksége, hogy drasztikusan csökkentse az elfogyasztott omega 6 olajok, illetve növelje az omega 3 olajok mennyiségét. Az omega-6 és omega-3 olajok aránya ideális esetben 3:1, 2:1 vagy 1:1. A legtöbb ember ezeket az olajokat 20:1 vagy 10:1 arányban fogyasztja.

Az omega-6 és omega-3 olajok fo­gyasztásának arányát a következőképp javíthat­juk:

 • A salátaöntetek, margarinok és a boltokban készen kapható kenyerek, péksütemények, kek­szek, fánkok fogyasztását kerüljük vagy csökkent­sük minimálisra! A hagyományos európai stílusú pékségekből származó pékáruk sokkal kevesebb problémát okoznak, mivel ipari olaj helyett vajjal készítik őket.
 • Korlátozzuk a kukorica-, napraforgó-, rep­ce-, mogyoró-, szója- és szezámolaj fogyasztásun­kat, ezek ugyanis mind sok omega-6 olajat tar­talmaznak.
 • Csökkentsük azoknak az ételeknek a fo­gyasztását, amelyeket félig hidrogénezett olajok­kal készítenek. Az azonban, hogy az omega-6 olajok és a transzzsírsavak fogyasztását lecsökkentjük, ön­magában még nem elegendő.
 • Ezzel együtt növel­nünk kell az omega 3 olajok fogyasztását. (A leg­több alacsony zsírtartalmú, vagy teljesen zsírmen­tes diéta ott vall kudarcot, hogy nem helyez elég súlyt az omega-3 olajok fogyasztására.) A leg­jobb, ha lenmagolaj fogyasztásával kezdjük, amely teáskanalanként 2 g LNS-t és 1 g LS-t tar­talmaz.
 • Ugyancsak jó az ázsiai országokban, vagy ázsiai ételeket árusító üzletekben kapható perilla-és kendermagolaj is. Ezek az olajok azonban könnyen megavasodnak, úgyhogy legjobb, ha hű­tőszekrényben tároljuk őket. A lenmagolajnak édeskés ízűnek kell lennie, ha keserű, akkor már megavasodott.
 • Egyes olajok mérsékelt mennyiségű omega 3 olajat tartalmaznak, viszont sokkal több bennük az omega-6 olaj. Ezek közé az olajok közé tarto­zik a repce, a dió a búzacsíra. És a szójababolaj. A repceolajban az olívaolajhoz hasonlóan sok az omega-9 zsírsav. Az omega-9 zsírsavak is egész­ségesek, a legjobb, ha nem a repce-, hanem a drágább szűz (extra virgin) olívaolajból szerezzük be.

Milyen ételek tartalmaznak sok EPS-t és DHS-t?

Minden hal tartalmaz ilyen omega 3 olajat, hiszen ezek az olajak védenek a hideg ellen. A legtöbb EPS-t és DHS-t tartalmazó hal a he­ring, a makréla, a szardínia, a pisztráng, a lazac és a tonhal. Ezekből a halakból 100 g 1 g EPS-t és DHS-t tartalmaz. A többi halfajtában mérsékelt EPS és DHS található, ide tartozik például a tőkehal. Ezenkí­vül a különböző kagyló- és rákfélék, illetve a po­lip is tartalmaz némi EPS-t és DHS-t.

Csak a halak tartalmaznak EPS-t és DHS-t, vagy más ételek is?

A lenmagolaj tartalmaz a legtöbb LNS-t, amelyet a szervezet EPS-sé és DHS-sé alakít. Egy csapott evőkanál lenmagpehely kb. 2 g LNS-t és 5 g LS-t tartalmaz. Az LNS más természetes, bár szegényebb forrásai a brazil dió, a dió, a pörkölt vagy főtt szójabab, a szójababcsíra, a szójafehérje, a különböző babfélék, a földimogyoró, az olajbogyó, a spenót, a porcsin, a zabcsíra, a búzacsíra, a bárányhús, a disznóhús és egyes sajtok (rokfort, a krémsajt és a cheddar). A lenmagolaj alkalmas sütésre, ­főzésre is?

Bár a vélemények megoszlanak azt illetően, hogy használhatunk-e főzéshez lenmagolajat, a lenmagolaj főzőolajként való használatáról 9000 éves közel-keleti feljegyzések tanúskodnak. A Római Birodalom katonái több szekér lenmagos kenyérrel meneteltek. Kína, a világ harmadik legnagyobb lentermesztő országa, már legalább 5000 éve használja a lenmagolajat főzőolajként, Németországban pedig évente 66 000 tonna len­magot használnak fel kenyerek és zsemlék süté­séhez. A legújabb kutatások szerint nem csökken a lenmagliszt LNS tartalma, ha különböző péksü­temények vagy kenyerek sütéséhez használjuk. A sütés nem oxidálja, tehát nem rombolja le az LNS-t vagy más zsírsavakat. A sütés vagy főzés ritkán teszi ki a zsírokat és olajokat forráspont feletti hőmérsékletnek. Egy kísérlet kimutatta, hogy a lenmagolajat kínai stílusú sütéshez is használhatjuk, de csak akkor, ha az olaj hőmérséklete 150 °C alatt ma­radt. Ennél magasabb hőmérsékletnél gyanús il­latok keletkeztek és jelentős mennyiségű oxidá­lódott termék jelent meg. Sok lenmagolaj­rajongó azonban a lenmagolajat egyedül saláta­öntetekhez és házilag készített péksütemények­hez, illetve levesekhez, müzlikhez, illetve párolt zöldségekhez használja. Fontos, hogy a lenmag­olajjal - és semmilyen más olajjal - ne süssünk serpenyőben, egészségügyi okok miatt.

Milyen zsiradékot használhatok serpenyőben való sütéshez?

Természetes (nem hidrogenizált) állati zsira­dékot, mint például vajat, baromfi- vagy disznó­zsírt, csakúgy mint egzotikus növények olaját és olívaolajat. Ezeket a zsiradékokat évezredek óta használták anélkül, hogy a szívbetegség vagy a rák népbetegséggé vált volna. A kókuszdió, a pálma- és a pálmamagolajok - a trópusi zsiradé­kok - könnyen emészthető, középhosszú láncú zsírsavakat tartalmaznak, amelyeket testünk in­kább energiaforrásként használ fel, nem pedig zsírként raktározza el. Mivel ezek a zsiradékok jórészt telítettek, nagyon kevéssé járulnak hozzá a potenciálisan káros eicosanoidok mennyiségé­nek növekedéséhez. (A „telített" nem szitokszó, hiszen testünk is állít elő telített zsírokat, sőt az anyatejben is több a telített zsír, mint bármilyen más anyag.)

Az olívaolajról egyik kutatás a másik után bi­zonyítja, hogy mennyire egészséges.Sok kutató szerint az extra virgin (szűz) olívaolaj a legjobb. A repceolaj szintén sok ilyen egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz, benne azonban sok olyan omega 3 és omega-6 olaj is található, amelyek magas sütési hőmérsékleten káros termékekké alakulnak. (Ha repceolajat ve­szünk, győződjünk meg arról, hogy a címkére nincs-e ráírva az, hogy „részben hidrogénezett", hiszen ez „transzzsírsavat" jelent. Fontos, hogy semmilyen zsiradékot vagy olajat ne használjunk fel kétszer a sütéshez.

Nem vagyok egészen tisztában azzal, hogy mennyi omega-3 olajat kell fogyasztanom. Van valami szabály, amit követhetnék?

Hogy tisztább képünk legyen a dologról, elő­ször is állapítsuk meg, hány gramm omega-3 zsír­savra van szükségünk naponta. Bár a szakértők véleménye eltérő azt illetően, mennyi a legideáli­sabb napi mennyiség, abban mindnyájan egyetér­tenek, hogy napi 4-8 g omega 3 olaj biztonságo­san fogyasztható, s ebből legalább 1 g-nak EPS-nek és DHS-nek kell lennie. Itt van néhány tipp, hogyan vehetjük ezt magunkhoz:

 •     kb. 10 dkg pisztráng, szardínia, hering, la­zac, makréla, tonhal vagy fehérhal, amely leg­alább 1 g EPS-t és DHS-t tartalmaz
 •     20 dkg kevésbé zsíros hal vagy kagyló, amely kb. 0,5 g EPS-t és DHS-t tartalmaz
 •     10 dkg bárány, amely 0,5 g LNS-t tartalmaz
 •     6 db dió, amely kb. 1 g LNS-t tartalmaz
 •     1 teáskanál lenmagliszt, amely 1 g LNS-t tartalmaz
 •     20 dkg főtt bab, amely kb. 0,7 g LNS-t tar­talmaz
 •     10 dkg porcsin, mely kb. 0,4 g LNS-t tartal­maz
 •     1 teáskanál lenmagolaj, amely 2 g LNS-t tartalmaz
 •     1 evőkanál repceolaj, amely 1,5 g LNS-t tar­talmaz.

Hogyan biztosíthatom omega-6 olaj szükségletemet anélkül, hogy túllépném a megengedett mennyiséget?

A fent említett ételek mindegyike omega-6 LS-t is tartalmaz - igen, még a halak is. Csak, ha egy kis maréknyi friss diót vagy olajos magot -mint például földimogyorót, mandulát, tökmagot, napraforgómagot, szezámmagot - eszünk napon­ta, sok-sok omega-6 olajhoz jutunk. Szinte lehe­tetlen, hogy mindennapi táplálkozásunk során el­kerüljük az omega-6 olajokat, és ez nem is szük­séges. A fent már említett „kettős feladatot ellá­tó" ételek és olajok mellett a kukorica, a teljes őrlésű gabonafélék és kenyerek, a sajt, a csirke, a pulyka, a tojássárgája és a máj is tartalmaz ome­ga-6 olajat. Ezért van az, hogy ha sok olajos ön­tettel készített salátát vagy olajban sütött ételt eszünk, felborul az omega olajok egyensúlya szervezetünkben.

Forrás: Clara Felix: Fókuszban az omega-3 olaj Alexandra Kiadó 1998
Kapcsolódó termékek

Agyturbó csomag: HIGHLAND B-Complex (100 db) + HIGHLAND Omega 30+ (90 db) (Highland)
Természetes B-vitaminok a stressz mellékhatásainak csökkentéséért kiegészítve a megfelelő koleszterinszintet megőrző Omega 3-mal.
+- 20.750 Ft/db db Beteszem a kosárba
Stressz csomag: HIGHLAND B Komplex 50mg - B vitamin (100db) + NOW CoQ10 Omega 3 halolajjal (60 b) (NOW)
Természetes B-vitaminok a stressz mellékhatásainak csökkentéséért, CoQ10 Omega 3 halolaj antioxidánssal.
+- 24.470 Ft/db db Beteszem a kosárba
G&G OMEGA 3 HALOLAJ GYEREKEKNEK (CHILDRENS' FISH OIL) 500MG LÁGYZSELATIN KAPSZULA (120 db)G&G OMEGA 3 HALOLAJ GYEREKEKNEK (CHILDRENS' FISH OIL) 500MG LÁGYZSELATIN KAPSZULA (120 db) (G&G)
G&G Omega 3 halolaj lágyzselatin kapszula gyerekeknek
+- 4.700 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Lenmagolaj Linolsav/Linolénsav Artrózis Endometriosis

Kapcsolódó termék-kategóriák

A
» A Bioptron fény jellegzetességei
» A Bioptron fényterápia alkalmazása
» A C vitamin a légzőszervi megbetegedések esetében is jótékony hatású?
» A cukorbetegeknek különösen nagy szükségük van a Cvitaminra?
» A Cvitamin a rák meghatározott fajtáival szemben hatékony?
» A Cvitamin megvédheti az artériáimat?
» A Cvitamin táplálékon kívüli bevitele tényleg olyan jó, mint ahogy azt az emberek állítják?
» A Cvitamin valóban csökkentheti a koleszterinszintemet?
» A Cvitamin valóban csökkentheti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát?
» A Cvitamin valóban hatásosabb védelmet nyújt a bőrrákkal szemben, mint a fényvisszaverő készítmények?
» A dohányosoknak és a passzív dohányosoknak több Cvitaminra van szükségük?
» A fényterápia története
» A himalája sókristály alkalmazása
» A kutatások igazolják a Cvitamin és a koleszterinszint összefüggését?
» A kutatások valóban bebizonyították, hogy a C vitamin lassítja az öregedést?
» A MAGOFON-01 pulzáló mágnesterápiás eszköz tanúsítványai
» Acetil- L-karnitin
» Aggasztó tények
» Ajka
» Alanin (L-alanin)
» Alapvető zsírsavak
» Alfa-liponsav
» Alfafa
» Alpha-Carotene ( from Dunaliella salina)
» Amylase Enzyme
» Antioxidánsok szerepe
» Arabinogalactan
» Articsóka levél
» Astragalus
» Aszparagin
» Aszpartamsav
» Az agy tápláléka: Omega-3
» Az állat- és emberkísérletek azt mutatják, hogy a Cvitamin magas szintje a szervezetben és az alacsony koleszterinszint között van összefüggés?
» Az ALMAG-01 pulzáló mágnesterápiás eszköz tanúsítványai
» Az Omega 3 jótékony hatása allergia, asztma esetén
» Az omega 6 és (hidrogénezett) transzzsírsavak káros hatásai az allergia szempontjából.
» Az orvosok tisztában vannak a Cvitamin-pótlás jelentőségével?
» Azzal, hogy Cvitamint szedünk, megelőzhetjük a megfázásos, illetve influenzás megbetegedéseket?
B
» Bababarát kórházak
» Bács-Kiskun megyei bioboltok
» Bács-Kiskun megyei játszóházak
» Baja
» Balassagyarmat
» Balatonfüred
» Banaba kivonat
» Baranya megyei bioboltok
» Baranya megyei játszóházak
» Békés megyei bioboltok
» Békés megyei játszóházak
» Békéscsaba
» Berettyóújfalu
» Beta-Szitoszterol Phytoszterol Komplex
» Betaine HCI
» Bifidobakterium Bifidum
» Bifidobakterium Longum
» Bioperine
» BIOPTRON TANUSÍTVÁNYOK
» Bios Life Slim fogyókúrás képek
» Biztonságos a C vitamin szedése a kemoterápia időszakában?
» Biztosítom-e a mindennapi táplálkozással a szervezetem számára a Cvitamin javasolt mennyiségét?
» Bonyhád
» Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bioboltok
» Borsod-Abaúj-Zemplén megyei játszóházak
» Bőrbetegség és az Omega-3
» Börlind díj
» Bromelain
» Budaörs
» Budapest
» Budapesti bioboltok
» Budapesti gyermekkórházak
» Budapesti játszóházak


H
» Ha mind az omega-3 olajok, mind pedig az omega-6 olajok elengedhetetlenek az egészséges test számára, miért csak az omega-3 olajok körül csapunk ekkora hűhót?
» Ha most elhagyom a legtöbb olajat és margarint, honnan jutok hozzá az ugyancsak szükséges omega-6 olajokhoz?
» Hajdú-Bihar megyei bioboltok
» Hajdú-Bihar megyei játszóházak
» Hatvan
» Henna és növényi hajfesték színskála
» Henna hajfesték használata
» Herbalyzyme
» Heves megyei bioboltok
» Hévíz
» Hiperaktivítás és az Omega-3
» Hisztidin (L-hisztidin)
» Hízás és az Omega-3
» Hódmezővásárhely
» Hogy alakul ki az oxidációs stressz?
» Hogy segíthet még a Cvitamin a szívelégtelenség kiküszöbölésében?
» Hogyan állapították meg a Cvitamin szükséges napi mennyiségét?
» Hogyan tud a Cvitamin megküzdeni az oxidációs stresszel?
» Hogyan véd engem a Cvitamin a rákkal szemben?
» Hogyan vesztette el az ember azon képességét, hogy szervezetében Cvitamint állítson elő?
» Honnan tudhatom meg, hogy szükségem van-e omega-3 táplálékkiegészítőre?

K
» Kalocsa
» Kaposvár
» Kapuvár
» Karcag
» Kazincbarcika
» Kecskemét
» Keszthely
» Kezelhetjük Cvitaminnal a hidegkiütéseket és a herpeszt?
» Kisbér
» Kiskunfélegyháza
» Kiskunhalas
» Kistarcsa
» Kisvárda
» Koffein
» Kolin
» Komárom
» Komárom-Esztergom megyei bioboltok
» Komárom-Esztergom megyei játszóházak
» Kondroitin
» Körmend
» Krill olaj
» Krill olaj hatása allergia, asztma esetén
» Krill olaj hatása cukorbetegség esetén
» Krill olaj hatása depresszió esetén
» Krill olaj hatása ekcéma, pikkelysömör és egyéb bőrbetegségek esetén
» Krill olaj hatása ér- és szívbetegségek esetén
» Krill olaj hatása koleszterin esetén
» Krill olaj hatása migrén esetén
» Krill olaj hatása PMS, premenstruális szindróma esetén
» Krill olaj hatása rák/tumorképződés megelőzése esetén
» Krill olaj hatása reuma, arthritis esetén
» Krill olaj hatása szemproblémák esetén

M
» Magánkórházak
» MAGOFON-01 vibroakusztikus és pulzáló mágnesterápiás eszköz alkalmazási területei
» Makó
» Marcali
» Mátészalka
» Melyek azok a táplálékok, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint?
» Metil-szulfon-metán ( MSM )
» Metionin (L-metionin)
» Mezőkövesd
» Mezőtúr
» Mi az a zsírsav?
» Mi is az a szabad gyök?
» MicroDoctor - mikroáramú fájdalomcsillapító készülék minősítése
» MicroDoctor készülék alkalmazása
» Miért hívnak egyes zsiradékokat omega-3-nak?
» Miért tartalmaznak gyakran csipkebogyót és bioflavonidokat is a Cvitamin készítmények?
» Mik azok a transzzsírsavak?
» Mikor vegyem be a Cvitamint, és jó-e, ha a többi tápanyaggal együtt veszem be?
» Mikozim
» Milyen formában kapható a Cvitamin, és ezek közül melyik a legjobb?
» Milyen hatással van a Cvitamin az asztmára?
» Milyen típusú bioflavonoidokat keressek a Cvitamin-kúrához?
» Miskolc
» Mit is jelent pontosan az, hogy antioxidáns?
» Mit tehet a C-vitamin az immunrendszeremért?
» Mór
» Mosdós
» Mosonmagyaróvár
» Mullein

Ó
» Ózd


S
» Salgótarján
» Sárvár
» Sátoraljaújhely
» Schizandra Berry
» Segíthet a Cvitamin a máj méregtelenítésében?
» Segíthet a Cvitamin az allergiás megbetegedések esetében?
» Segíthet a Cvitamin az ateroszklerósz?
» Segíthet a Cvitamin az epehólyag-megbetegedések esetén?
» Segíthet a Cvitamin azokon a sportolókon, akik hajlamosak a megfázásra és az influenzára?
» Segíthet a Cvitamin terméketlenség esetén is?
» Segíthet rajtam a Cvitamin, ha ízületi gyulladásom van?
» Segíthet rajtam a Cvitamin, ha temporomandibuláris betegségben szenvedek?
» Siófok
» Somogy megyei bioboltok
» Somogy megyei játszóházak
» Sopron
» Spirulina
» St. John’s Wort Herb Extract
» Supergreens fogyasztása
» Sümeg
» Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bioboltok
» Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei játszóházak
» Szeged
» Székesfehérvár
» Szekszárd
» Szemproblémák és az Omega-3
» Szentes
» Szentgotthárd
» Szerin
» Szigetvár
» Szikszó
» Szilika
» Szív és érrendszer és az Omega-3 kapcsolata
» Szolnok
» Szombathely

www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass