Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Stressz

Leírás

A stressz, a modern életmód elkerülhetetlen velejárója kimerítheti a szervezetet, és növelheti a betegségek iránti fogékonyságát. Többféle gyógynövény és táplálékkiegészítő nyugtató hatása azonban segít a lelki egyensúly helyreállításában.

A stressz az egyén lelki reakciója az őt ért fizikai, érzelmi vagy környeze­ti hatásokra. A rövid ideig tartó stressz nem veszélyes, ám a rendszeres és tartós feszültség káros hatással lehet a testi-lelki egészségre.

A stressz kifejezést ma a legáltalánosabb értelemben használjuk: az ember és környezete közötti kölcsönhatás folyamatában az újszerű, magatartási választ igénylő helyzeteket stresszhelyzetnek nevezhetjük.

Szűkebb értelemben csak azok a helyzetek minősülnek stresszhelyzetnek, amelyeket aktivitással kontrollálhatatlannak, megoldhatatlannak minősítünk.

A stressz három összetevője:

Mivel a stressz fogalmat a mindennapi életben is igen gyakran és különböző értelemben használják, fontos meghatároznunk a stressz fogalom három összetevőjét:

  • a stresszorok, a veszélyeztető környezeti hatások
  • az élettani és pszichológiai stressz reakciók
  • az egyén pszichológiai, alkati, személyiség adottságai

Tünetek:

  • kimerültség, álmatlanság, figyelem­összpontosítási nehézség
  • idegesség, nyugtalanság vagy rendkívüli ingerlékenység
  • étvágytalanság, émelygés, gyomor- panaszok, hasmenés, székrekedés
  • fejfájás
  • nemi vágy csökkenése
  • düh, elkeseredettség, apátia, borúlátás

Mik okozhatják a stresszt?

A legkülönfélébb helyzetek válthatnak ki stresszt: munkahelyi és családi feszültségek, anyagi gondok, megrázó élmények, sérülések, betegségek. A stresszre adott első, természetes és egészséges reakció a "harcolni vagy menekülni" elven alapul: ennek során a mellékvese felkészíti a szer­vezetet a küszöbönálló veszélyre.

A mellékvese - a vese felső részét sap­kaszerűen borító belső elválasztású mirigy - ilyenkor adrenalint és ún. stresszhormonokat bocsát ki. Ezek hatására olyan élettani változások kö­vetkeznek be, amelyek hirtelen energiát és erőt adnak a szervezetnek ah­hoz, hogy a veszéllyel szembenézzen vagy éppen elmeneküljön.

A problémák akkor keletkeznek, ha a stressz-reakció nemcsak rövid ideig tart. A nagy mennyiségben jelen lévő stresszhormonok miatt idő­vel a szervezet tápanyag- és energiatartalékai elfogynak, s ez általános kimerültséghez vezet.

A vérnyomás és a "rossz" koleszterin szint je is nö­vekszik, ami érelmeszesedést, gyomorfekélyt okozhat, hormonzavarok léphetnek fel, a szellemi képességek romolhatnak. Az immunrendszer annyira legyengülhet, hogy a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzések­re és a betegségekre.

A étrend-kiegészítők hatása

Mivel a szervezetnek sok létfontosságú tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon a feszültséget okozó külső hatásokkal, stressz idején különösen fontosak a naponta szedett multivitamin- és ás­ványianyag-készítmények.

Mindenekelőtt szüksége van B-vitamin komplexre, ugyanis a többlet-B-vitamin erősíti az ideg- és immun rendszert, valamint segít a fáradtság legyőzésében. A kálcium és mag­nézium szintén hatékony, mert oldják az izomfeszültséget. A gin­szenggyökér (mind az ázsiai. mind a szibériai) segíti az egészséges mellékvese-működést, s ezért ugyancsak javallható.

A stresszoldó gyógynövényeket adaptogéneknek is nevezik, mivel elősegítik a szerve­zet adaptációját (alkalmazkodását) a megváltozott körülményekhez, s ezért jobban tud reagálni azokra. E gyógynövények együttesen is biz­tonsággal szedhetők.

A körülményektől függően további gyógynövények és táplálékkiegé­szítők is hatékonyak lehetnek, magukban vagy a fenti kiegészítőkkel együtt szedve. A stressz kiváltotta szorongás egyik bevált ellenszere a mámorbors, amely különösen a hosszabb ideig, akár negyedéven át tartó fokozott stressz esetén tehet jót.

Orvosi macskagyökeret akkor szedjen, ha szorongásai miatt éjszakánként nem tud aludni, orbánc­fűkivonatot pedig akkor, ha a stresszt enyhe depresszió is kíséri.

Tanácsok: Mit tehet még stressz esetén

  • Mozogjon rendszeresen! Kiegészítésképpen próbálkozzon légzőgya­korlatokkai is, valamint jógával, tajcsicsüannal, meditációval, biofeed­backkel és egyéb relaxációs módszerekkel.
  • Hagyja abba vagy legalább mérsékelje a koffein és alkohol fogyasztá­sát, ezek ugyanis hozzájárulnak az idegfeszültséghez, és álmatlanságot okoznak.
  • Pszichológiai tanácsadáson és pszichoterápián gyakorlatot szerezhet a stressz leküzdésében - érdemes tehát megfontolni e lehetőségek igénybevételét.
  • Ápolja kapcsolatait! Az egészség megőrzésében fontos szerepe van a családnak, a baráti körnek, egyedülállóknak pedig egy kis háziállat dé­delgetése is sokat jelenthet.

A bioboltokban kapható mel­lékvesére ható készítmények a stresszkezelő program megfe­lelő kiegészítői lehetnek. B-vita­minokat, édesgyökér-kivonatot, szibériaiginszeng-gyökeret vagy egyéb stresszoldó anyagokat tartalmaznak, és más kiegészí­tőkkel együtt is szedhetők.

Forduljon orvoshoz:

  • Ha a stressz elhúzódó vagy nagyon jellegzetes tüneteit tapasz­talja, ezek ugyanis gyengíthetik az immunrendszert, és növelik bizo­nyos betegségek - szívproblémák, magas vérnyomás, emésztési pana­szok, gyomoriekély, fejfájás, sőt akár rák - kialakulásának kockázatát.
  • Ha a stressz tünetei (az étvágy, a hangulat vagy az alvási szokások megváltozása) kihatnak munkájára, kapcsolataira vagy mindennapi tevékenységére - lehet, hogy depresszió miatt kezelésre szorul.

Újabb tudományos kutatások

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a nagy tengerszint feletti magasság és a szélsőséges hőmérsékletek - melyek az érzelmi stressz hatásához hasonló fizikai stresszt idéz­nek elő - fokozzák a szervezet tápanyag- és energiaszük­ségletét, különösen, ami az antioxidáns hatású vitaminokat (ilyen a C-vitamin) és az ásványi anyagokat illeti.

Fontos tehát, hogy stressz esetén bőséges vitamin- és ásványianyag- bevitelről gondoskodjon. A legújabb kutatási eredmények szerint, ha valaki egy hónapnál tovább fokozott stressznek van kitéve, kétszer akkora valószinűséggel fázik meg, mint azok, akiket csak mindennapi, kisebb stresszhatások érnek.

A stressz kialakulásában, a munkahelyi feszültségeknek és a kapcsolattartási problémáknak van a legnagyobb szerepük.

Hat héten át folytatott vizsgálatok során 75 önkéntest két csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai rendszeresen fekete teát, a másik csoportba tartozók viszont egy olyan aromatizált italt fogyasztottak, amely íz, szín és koffeintartalom szempontjából teljesen megegyezett a fekete teával, de a fekete tea számos természetes alkotórésze hiányzott belőle.

Ily módon sikerült mindkét csoport esetében kiküszöbölni a teaivással kapcsolatos pszichológiai tényezőket. A kutatás során a stresszhelyzettel, a stresszterheléssel összefüggő teszteket végeztek el.

Többek között sikerült két olyan élethelyzetben vizsgálni a viselkedésüket, amelyek meglehetősen erős stresszt jelentenek. Az egyik esetében azzal a fenyegetéssel néztek szembe, hogy elbocsátják őket a munkahelyükről, a másik esetben pedig azzal a váddal szembesültek, hogy a szupermarketben loptak valamit.

A résztvevők önállóan értékelték az átélt stressz szintjét, továbbá mérték náluk a vérnyomást, a pulzust és a vér kortizolszintjét. Mind a mérések, mind pedig az egyéni visszajelzések tanúsága szerint mindkét csoport tagjai magas fokú stresszt éltek át.

Ugyanakkor az 50 perccel később megismételt mérések azt mutatták, hogy azok a résztvevők, akik fekete teát fogyasztottak, sokkal gyorsabban jutottak túl a stresszhelyzeten, mint azok, akik a teát helyettesítő mesterséges italt iszogattak.

Az első csoportban a kortizol stresszhormon mértéke 47%-kal esett, míg a második csoportban ez a mutató csak 27%-kal csökkent. Azoknak a résztvevőknek a vérében, akik fekete teát fogyasztottak, a trombociták szintje is csökkent. (Mint ismeretes, a túl nagy mennyiségben jelen lévő trombocitákat az infarktusok és a szélütések egyik okaként azonosították.)

Emellett az első csoportban azt tapasztalták, hogy a teszt kitöltése után a résztvevők gyorsabban jutottak vissza nyugodtabb állapotba.

A vizsgálatot vezető Andrew Steptoe szerint a kutatóknak egyelőre nem sikerült meghatározniuk, hogy a természetes teának mely aktív alkotórészei felelősek az ital jótékony hatásaiért. Ismeretes, hogy az agyban található idegingerület-közvetítő anyagokkal, a neurotranszmitterekkel a tea olyan alkotórészei is képesek kölcsönhatásba lépni, mint a katehinek, a polifenolok, a flavonoidok és az aminosavak – jegyezte meg a kutató.

Ajánlott készítmények:

Vitaminsziget.com


Kapcsolódó termékek

Highland PR239 Stressz B vitamin 100 mg (60db).Highland PR239 Stressz B vitamin 100 mg (60db). (Highland)
Folyamatos felszívódású készítmény, amely nagy dózisban tartalmazza a stressz oldását segítő B vitaminokat.
+- 16.477 Ft/db db Beteszem a kosárba
Stressz csomag: HIGHLAND Stressz B (60 db) + HIGHLAND Omega 30+ (90 db)Stressz csomag: HIGHLAND Stressz B (60 db) + HIGHLAND Omega 30+ (90 db) (Highland)
A stressz mellékhatásait csökkentő természetes B-vitaminok, környezeti szennyezésektől garantáltan mentes Omega 3 halolajjal.
+- 20.810 Ft/db db Beteszem a kosárba
NOW 0160 L-Tyrosine 500 mg - Tirozin aminosav (120 db)NOW 0160 L-Tyrosine 500 mg - Tirozin aminosav (120 db) (NOW)
500 mg L-Tirozin szabad aminosavat tartalmazó kapszula.
+- 6.513 Ft/db db Beteszem a kosárba
Stressz csomag: HIGHLAND B Komplex 50mg - B vitamin (100db) + NOW CoQ10 Omega 3 halolajjal (60 b) (NOW)
Természetes B-vitaminok a stressz mellékhatásainak csökkentéséért, CoQ10 Omega 3 halolaj antioxidánssal.
+- 24.470 Ft/db db Beteszem a kosárba
Highland PR200 B Komplex 50mg - B vitamin (100 db)Highland PR200 B Komplex 50mg - B vitamin (100 db) (Highland)
B vitaminokat, kolint, inozitolt tartalmaz, segít a stressz csökkentésében.
+- 13.755 Ft/db db Beteszem a kosárba
Bio NEUNER'S Harmónia tea - Stresszoldó gyógytea-keverék/Bio NEUNER'S Harmónia tea - Stresszoldó gyógytea-keverék/ (Neuner's)
Nyugtató, ellazító, feszültségcsökkentő hatású tea a stresszes napokra. Hiperaktív és alvászavarral küzdő gyermekeknek is kiváló segítő!
+- 2.890 Ft/db db Beteszem a kosárba
Highland PR1171 Calm-R-Rest - nyugtató gyógynövény komplex (60db)Highland PR1171 Calm-R-Rest - nyugtató gyógynövény komplex (60db) (Highland)
Természetes nyugtató, ellazító anyagokat tartalmazó termék.
+- 10.193 Ft/db db Beteszem a kosárba
Now EGCg (zöldtea kivonat) 400mg (90 db)Now EGCg (zöldtea kivonat) 400mg (90 db) (NOW)
A zöldtea hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, stresszel szembeni védelemhez, illetve segíti a testtömeg-kontrollt.
+- 5.329 Ft/db db Beteszem a kosárba
Stressz csomag: HIGHLAND Stressz B (60 db) + HIGHLAND Calm-R-Rest (60 db)Stressz csomag: HIGHLAND Stressz B (60 db) + HIGHLAND Calm-R-Rest (60 db) (Highland)
A stressz mellékhatásait csökkentő természetes B-vitaminok, nyugtató gyógynövény komplexszel.
+- 24.635 Ft/db db Beteszem a kosárba
Agyturbó csomag: HIGHLAND Stressz B (60 db) + HIGHLAND Omega 30+ (90 db)Agyturbó csomag: HIGHLAND Stressz B (60 db) + HIGHLAND Omega 30+ (90 db) (Highland)
A vizsgaidőszak által kiváltott stressz hatásainak csökkentése és a koncentráció növelése természetes B vitaminok, környezeti szennyeződésektől garantáltan mentes Omega 3 halolajjal.
+- 23.270 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó termék-kategóriák

Stressz AKCIÓ! Vitamin csomagok FELNŐTT






E
» Ekcéma





Ó
» Ótvar







www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass