Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Krónikus fáradtság

Leírás

Maga a betegség egyre nagyobb társadalmi réteget érint, elsősorban azt a közép generációt, akik a saját maguk ellátásán kívül nevelik gyermekeiket, s eltartják idős, megrokkant szüleiket is.

Ide tartoznak továbbá a kényszernyugdíjazottak, a tönkrement vállakózók, a politikai harctér vesztesei, s mindazok, akik nagyobb terhet cipelnek, mint amit elbírnak. Sajnos gyermekkorban is találkozhatunk a betegséggel, mert az iskolai túlterheltség, a különórák, az aránytalan szellemi és testi terheltség nem engedi a szervezetet regenerálódni.

Sokan fordulnak a táplálékkiegészítőkhöz, amikor állandóan fáradtak, és influenzaszerű tüneteik vannak. Bár a pontos okok nem ismertek, az immunrendszer gyengülése jelentős szerepet játszhat ebben a betegségben. A krónikus fáradtság szindróma (angolul: Chronic Fatigue Syndrome - CFS) fő tünete az állandó és általános kimerültség. 

A betegség inkább a nőket, és azok közül is a fiatalabb, 50 év alatti korosztályt érinti. A be­tegek állandóan gyengének és levertnek érzik magukat, gyakran az alvás­sal, koncentrálással és egyszerű mindennapi feladatok elvégzésével is problémáik vannak. Sokuk depressziós is. Az orvosok vitatkoznak azon, hogy a CFS egyetlen betegség-e, vagy inkább több tényező okozta tü­netegyüttes.

A Krónikus Fáradtság Szindróma (CFS) tehát nem más, mint az adaptációra elfogyott energia hiány okozta állapot, amikor már önmagunk belső rendjére nem marad semmi, tehát stressz betegség. A túlzott stressz ellentétele, azaz a teljes információ-hiány, az abszolút ingermetes környezet is ugyanezeket a szimptómákat váltja ki.

Tünetek:

  • Legalább hat hónapig tartó folyamatos vagy visszatérő fáradtság, ami pihenés vagy alvás után sem szűnik meg.
  • Memóriazavar, fejfájás, a koncentrálóképesség elvesztése.
  • Hőemelkedés, izom- vagy ízületi fájdalmak, torokfájás.
  • Megnagyobbodott nyaki és hónalji nyirokcsomók.

Mik okozhatják a krünikus fáradtságot?

A CFS pontos kiváltó oka nem ismert, de az immunrendszer meg­gyengülése nagy valószínűséggel szerepet játszik benne: a betegek ugyanis gyakran más, immunzavarral kapcsolatos tüneteket is mutatnak. 65%-uknak allergiás tüneteik vannak (holott az allergiás betegségek gya­korisága 20% alatti), és némelyek autoimmun betegségekben (például bőrfarkasban) is szenvednek - ez utóbbiak esetében az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg.

Az orvosok számára nem teljesen világos, hogy a krónikus fáradtság szindrómának mi az oka. Sok beteg visszaemlékezése szerint a betegség kezdetekor influenzaszerű tüneteik voltak. A CFS tünetei sokszor való­ban fertőzésre utalnak.

A gyanúsítottak között elsősorban az Epstein­Barr-vírus (a mononucleosis infectiosa nevű betegség okozója) és a Candida nevű gomba érdemel említést.

 Más elméletek nem a fertőzésre, hanem alacsony vérnyomásra, központi idegrendszeri gyulladásra vagy rendellenes hormontermelődésre helyezik a hangsúlyt. A mai napig azonban egyik elméletet sem sikerült minden kétséget kizáróan igazolni; sokan még a betegség létét is tagadják.

A étrend-kiegészítők hatása

A táplálékkiegészítő-terápja fő célja az immunrendszer egészséges mű­ködésének helyreállítása, ezért a kúrát érdemes C-vitaminnal és karotinoidokkal és orbáncfűvel (mely antivirális hatású, és enyhíti a dep­ressziót) kezdeni.

A listára érdemes felvenni a kasvirág kivonatát is, amit tanácsos kínai csűdfűvel (antivirális és immunválasz-fokozó hatá­sa miatt), ipé-fával (sokféle mikroba, különösen az immunhiányos be­tegségeket oly gyakran érintő gombás fertőzések ellen hatásos) és aranygyökérrel felváltva szedni. 

A szárcsagyökértea vagy -tinktúra szin­tén élénkítő hatású. Izomfájdalom esetén szedjen magnéziumot is. A hormontermelés helyreállítására az előbbiek mellett biztonsággal szedhető a szibériai ginszeng és az édesgyökér. A kiegészítők hatása egy hónap múlva jelentkezik.

Tanácsok: Mit tehet még krónikus fáadtság esetén

A gyógyítás lényeges részét képezik az immunrendszert serkentő kezelések. Bizonyos növényi kivonatok segítségével pozitív irányban lehet befolyásolni az immunrendszert. Egyéni lehetőség szerint minél több időt kell fordítani a testmozgásra, amely nemcsak a szervezet védekező erejét fokozza, hanem a beteg biztonságérzetét és önbizalmát is növeli.

A forró szauna és a hideg zuhany váltakozása serkentőleg hat a keringésre, edzi a testet és még az immunrendszer "védősejtjeinek" számát is növeli. A relaxáció és a tudatos törekvés a felépülésre megszünteti a stressz káros hatását. Az autogén tréning csakúgy, mint a tudatos sportolás és testmozgás, a lazítás és a jó közérzet kialakításának különösen hatékony eszköze lehet.

A bőséges friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás az egészség és frissesség tartós biztosítéka, hiszen ezekben az élelmiszerekben az összes létfontosságú vitamin megtalálható. Itt is érvényes az a szabály, hogy a beteg tudatosan vegyen részt saját maga kezelésében, tanulja meg, miből áll a helyes táplálkozás, és hogyan kell elkészítenie a megfelelő ételeket.

  • Táplálkozzon egészségesen: egyen naponta legalább ötször friss gyümölcsöt és zöldséget és hetente kétszer olajos halat.
  • Kérjen szaktanácsot az életviteléveI kapcsolatban, és próbáljon ki relaxáiós technikákat (hipnózis, meditáció), hogy csökkentse a stresszt és enyhítse a depressziót.
  • Próbáljon meg éjszaka jól aludni. Ennek érdekében szedjen nyugtató hatású gyógynövénykészítményeket, macskagyökeret vagy 5-HTP-t.

Forduljon orvoshoz:

  • Ha a fáradtság két hétnél tovább tart, vagy hirtelen fogyással, izomgyengeséggel, esetleg más szokatlan tünettel párosul - ez más, súlyosabb betegség jele lehet.
  • Ha valamilyen betegségre gyógyszereket szed, mert ezek mellékhatásaként is jelentkezhet.

Újabb tudományos kutatások

A British Medical journalban közölt egyik legújabb vizsgálat szerint a mértékkel végzett fizikai gyakorlatok kiváló ellenszerei a krónikus fáradtság szindrómának. A CFS-es betegek 55%-a "jobban" vagy "sokkal jobban" érezte magát egy 12 hetes program után, amelyben napi 5-30 percnyi séta, úszás és kerékpározás szerepelt. 

A relaxáció és nyújtó gyakorlatok szintén hatékonyak lehetnek. Kezdje rövid idő­tartamú gyakorlatokkal. és csak lassan növelje a napi adagot; ha túl gyorsan akar előrehaladni. Visszaeshet, ahelyett hogy javulna az állapota.

Előzetes kutatások folynak annak bizonyítására. Hogy az NADH (az energia-anyagcserében részt vevő anyag) hatást gyakorol-e a CFS-re. Egy nemrégiben végzett amerikai vizsgálat szerint olyan betegek, akik 18 hónapon át szedtek NADH-t. tüneteik javulásáról számoltak be.

Ajánlott készítmények:

 

 




Kapcsolódó termékek

Highland PR239 Stressz B vitamin 100 mg (60db).Highland PR239 Stressz B vitamin 100 mg (60db). (Highland)
Folyamatos felszívódású készítmény, amely nagy dózisban tartalmazza a stressz oldását segítő B vitaminokat.
+- 16.477 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó termék-kategóriák

Stressz Immunrendszer






E
» Ekcéma





Ó
» Ótvar







www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass