Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Crohn betegség

Leírás

A Crohn betegség általában a vékonybél utolsó, illetve a vastagbél kezdeti szakaszán kialakuló gyulladásos állapot, mely gyakran okoz véres székletet és felszívódási zavarokat. Kialakulásának mechanizmusa az orvostudomány által jelenleg nem teljesen ismert.

Tünetek:

Krónikus hasmenés, hasi fájdalmak, láz, étvágytalanság, súlyvesztés, teltségérzés a hasüregben a leggyakoribb tünetek. A betegek egyharmadánál végbéltáji fekélyek vagy fisztulák (rendellenes cső-szerű összeköttetések a végbél és a végbélnyílás között ) is kialakulnak.

Mik okozhatják a Crohn betegséget?

A Crohn betegek általában több cukrot fogyasztanak, mint egy átlagos egészséges ember. Egy Crohn betegekből álló csoport tagjain végzett megfigyelés szerint a náluk bevezetett magas rosttartalmú és alacsony cukortartalmú diéta a kórházi kezelés szükségességét 79%-al csökkentette azon betegekhez képest, akik nem változtattak étrendjükön. Egy másik kísérlet az alacsony, illetve a magas cukorbevitel hatásait vizsgálta. Az eredetileg rosszabb állapotban levő, de alacsony cukortartalmú diétát tartó betegek sokkal jobban lettek, mint akik több cukrot fogyasztottak.

A magas cukortartalmú étrenden levő csoport tagjai közül többeknek abba kellett hagyni a cukorfogyasztást, mert tüneteik annyira súlyosbodtak.

Bár a cukor beleket károsító hatásának pontos mechanizmusa máig sem teljesen ismert, az orvosok Crohn betegség esetén gyakran a cukor étrendből való teljes kiiktatását javasolják ( beleértve a cukrozott italokat, illetve a rejtett cukrot tartalmazó feldolgozott élelmiszereket is ).

Előzetes kutatások szerint a magas állati fehérje, illetve zsír tartalmú étrend ( kivéve a halat ) is összefüggésbe hozható a Crohn betegség kialakulásával.

Mint sok más egyéb tényező miatt is, előnyös a hús- és tejtermékekből származó fehérje- és zsírbevitel korlátozása, illetve több gyümölcs és zöldség fogyasztása.

Bizonyos esetekben a betegség táplálék allergiákkal társul, ilyenkor javulás érhető el az allergiát kiváltó ételek étrendből való kihagyásával. Egy felmérés szerint a Crohn betegségben szenvedők leggyakrabban a gabonafélékre, tejtermékekre és az élesztőre mutatnak allergiás reakciót.

A sütőélesztő ( a kenyérben és az egyéb kelesztéssel készült pékárukban fordul elő ) egyre inkább előtérbe kerül, mint a betegség lehetséges kiváltó oka. Az élesztő és bizonyos sajtok nagyon magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, a hisztaminnak pedig szerepe van az allergiás reakció kialakulásában.

A Crohn betegségben szenvedők nem tudják a hisztamint normál ütemben lebontani, ezért az összefüggés az élesztő és a tejtermék fogyasztás, illetve a betegség előfordulása között nem véletlenszerű. Ugyanakkor az allergia nem felelős az összes, de még a Crohn betegségek nagy részéért sem.

Az aminosavakat tartalmazó diéta ( a komplett fehérjékkel szemben, melyek allergiás reakciókat válthatnak ki ) hipoallargénnek tekinthető. Elterjedten alkalmazzák, mint elsődleges terápia Crohn betegeknél, a szteroid kezeléshez hasonló eredményességgel.

Mindazonáltal a tejtermékekből és búzából kivont érintetlen fehérjékkel is hasonló sikereket értek el a betegség tüneteinek visszaszorításában.

Mindezek ismeretében jelenleg elhamarkodott lenne azt a következtetést levonni, hogy az élelmiszer allergia megléte szignifikáns szerepet játszana a betegség kialakulásában vagy, hogy a hipoallergén diéta eredményesebb lenne, mint a csak részlegesen lebontott fehérjéket tartalmazó.

Egy kísérletben megkérdezték a résztvevő Crohn betegeket, hogy melyik élelmiszer súlyosbította tüneteiket. Akiknek nem volt hasi kivezető műtétjük ( a belek tartalmát a végbél megkerülésével a hasüregen ejtett nyíláson keresztül egy zacskóba vezetik ) a diót, a nyers gyümölcsöt és a paradicsomot találták a legproblémásabbnak, jóllehet a válaszok egyénről-egyénre változóak voltak.

Egy másik felmérés pedig másik listát eredményezett. Azok a betegek, akik szeretnék azonosítani, illetve elkerülni a potenciális allergéneket, kérjenek orvosi segítséget!

Bizonyított, hogy a hetente legalább két alkalommal gyorsételt fogyasztóknál több mint háromszoros a kockázata a betegség kialakulásának.

A étrend-kiegészítők hatása

A D-vitamin felszívódási zavara általános Crohn betegség esetén és ezen vitamin hiányához vezethet. A Crohn betegséggel összefüggésben kialakult a csontok törékenységét okozó betegség D-vitamin bevitellel eredményesen kezelhető.

Egy másik tanulmány szerint 1.000 NE/nap D-vitamin bevitel megelőzte a csontvesztést, míg a kontrollcsoport tagjai jelentős csontvesztést tapasztaltak. A kezelőorvosnak értékelne kell a beteg D-vitamin ellátottságát és ennek ismeretében javaslatot tenni a D-vitamin kiegészítés helyes szintjére.

Crohn betegség esetén a belekben gyulladásos területek vannak. Az EPA és a DHA, mint a halolajban található omega-3 zsírsavak, gyulladáscsökkentő hatásúak. Egy két éven át tartó kísérletben a betegek közül azok, akik naponta 3,5-7 uncia ( 10-20 dkg ) magas EPA és DHA tartalmú halat fogyasztottak, 20%-ban tapasztalták a betegség rosszabbodását, szemben a halat nem fogyasztókkal, akik körében 58%-os rosszabbodás következett be. A lazac, a hering, a makréla, a tonhal és a szardínia magas omega-3 zsírsav tartalmú halfajták.

Egy kettős vak kísérletben azok a betegek, akik 2,7g EPA/DHA-t fogyasztottak naponta, egy év elteltével 26%-ban tapasztalták a betegség kiújulását, szemben a placebot fogyasztókkal, akiknél ez az érték 59% volt.

Egy előzetes próba-vizsgálatban hétből hat betegnél a betegség visszafejlődése következett be, miután 200 mg/nap DHEA-t fogyasztottak nyolc héten keresztül. Ilyen nagy mennyiségű DHEA fogyasztásnak azonban lehetnek nem kívánatos mellékhatásai, ezért csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható.

Egy kettős vak kísérletben a Crohn betegség következtében fennálló hasmenés részben reagált a Saccharomyces boulardii nevű hasznos bélbaktérium kiegészítésként történő bevitelekor. Ebben a kísérletben már napi háromszor 250 mg bevitele hatásosnak bizonyult, ugyanakkor napi négyszeri 500 mg Saccharomyces boulardii adagolásával sikereket értek el más eredetű hasmenések esetén is.

A Crohn betegeknél K-vitamin hiány léphet fel a belek gyulladt állapota, illetve a beleken végrehajtott műtétek miatti rossz felszívódás, valamint a krónikus hasmenés, illetve a táplálék allergiák miatt bevezett diéta következtében. Ráadásul a betegséget gyakran kezelik antibiotikumokkal, melyek elpusztítják a belekben élő K-vitamint termelő hasznos baktériumokat.

A Crohn betegeknél mért K-vitamin szint szignifikánsan alacsonyabb volt, mint az egészséges kotrollcsoportnál. Sőt, minél nagyobb mértékű volt a K-vitamin hiány, annál súlyosabb volt a csontvesztés. Ha figyelembe vesszük a már korábban bebizonyított tényt, hogy a K-vitamin szükséges a csontok egészségének fenntartásához, ez a tanulmány alátámasztja, hogy a K-vitamin hiány hozzájárul a csontvesztés fokozott ütemének kialakulásához, mely gyakran megfigyelhető Crohn betegek esetében.

A Crohn betegség gyakran vezet felszívódási zavarokhoz, melynek következtében általános, hogy számos tápanyag hiánya alakul ki a szervezetben. Emiatt érdemes valamilyen nagy dózisú multivitamin-ásványianyag táplálékkiegészítőt szedni.

Különösen a cink-, folsav-, B12-vitamin-, D-vitamin- és a vashiány jellemző. A cink, a folsav és a B12-vitamin szükséges a betegség miatt károsodott bélsejtek regenerációjához. Egyes orvosok 25-50 mg cink ( plusz az egyensúly céljából 2-4 mg réz ), 800 mcg folsav és 800 mcg B12-vitamin bevitelét javasolják naponta.

A vas esetében értékelni kell a beteg aktuális állapotát és annak függvényében kell megállapítani a szükséges pótlás mértékét.

Az A-vitamin szükséges mind a vékony-, mind a vastagbelet bélelő sejtek növekedéséhez valamint sérüléseinek kijavításához is. Legalább két esettanulmány ad jelentést a betegség javulásáról A-vitamin kiegészítő adagolásakor.

Ugyanakkor egy másik kísérletben az A-vitaminnal nem sikerült a betegség tüneteinek tartós visszaszorítása. Ezért, jóllehet bizonyos orvosok felnőtt betegek esetén 50.000 NE/nap A-vitamin szedését javasolják, ezen megközelítés eredményessége jelenleg nem bizonyított.

Ilyen nagy mennyiség alkalmazását csak folyamatos orvosi felügyelet mellett lehet megpróbálni, és egyáltalán nem szabad terhes, vagy terhességet tervező nők esetében.

A Crohn betegnél előfordulhat a hasnyálmirigy enzimek, beleértve a lipázt is, hiánya. Elméletileg az enzimek pótlása javíthat a tápanyagok felszívódásán, mely gyakran velejárója a betegségnek.

Abban az esetben, ha a beteg enzimpótlásban gondolkozik, kérje orvosa tanácsát! Az esetleges mellékhatásokról, illetve kölcsönhatásokról informálódjon a kiegészítésként számításba jöhető enzimről szóló leírásokban!

Az orvosok néha gyógynövény kombinációkat is alkalmaznak az emésztőrendszer gyulladásainak gyógyítására. Egy ilyen formula a fehérmályva és több más gyógynövény keveréke. A fehérmályva megnyugtatja gyulladt szöveteket. Klinikai vizsgálatok azonban nem történtek hatásosságának vizsgálatára.

Az orvosok a történelem folyamán számos gyulladáscsökkentő hatású gyógynövényt javasoltak a Crohn betegségben szenvedők számára. Ezek közé tartozik a cickafarkkóró, a kamilla, az édesgyökér és az aloe. A hashajtó hatású fajta aloe készítmények kerülendők! Azonban ezen növények Crohn betegségre vonatkozó hatásosságát sem támasztják alá kutatási eredmények.

A kurkuminnak, a kurkumában ( Curcuma longa ) található vegyületnek jelentették gyulladáscsökkentő hatását. Egy előzetes kísérlet szerint ötből négy beteg állapota javult három hónapig tartó kurkumin szedést követően. Az alkalmazott mennyiség az első hónapban napi 3x360mg, a második és harmadik hónapban napi 4x360mg volt.

A csersav tartalmú gyógynövények segítséget jelenthetnek akut fellángolás idején a hasmenés csökkentésében. A hagyományos orvoslásban régóta használják őket erre a célra.

Egy előzetes kísérletben izolált csersavat adagoltak a szokásos gyógyszeres terápia mellett, és arra a következtetésre jutottak , hogy az eredményesebb volt, mint ha nem adtak volna hozzá kiegészítő kezelést.

A potenciális segítséget nyújtó növények: az apróbojtorján ( Agrimonia spp. ), zöld tea, tölgy. Ezen gyógynövények használatát azonban még azelőtt abba kell hagyni, mielőtt a hasmenés teljesen elmúlik, ellenkező esetben a betegség súlyosbodhat.

Az esetleges mellékhatásokról, illetve kölcsönhatásokról informálódjon az adott növényről szóló tájékoztató anyagokban!

Tanácsok: Mit tehet még crohn betegség esetén

A Crohn betegek nagy része dohányzik. Bizonyított összefüggés van a dohányzás folytatása és a betegség rosszabbodása között. Ezért mindenképpen ajánlott a cigerettát letenni!

Ajánlott készítmények:

Dr. Gulyás Tamás




Kapcsolódó termékek

Highland PR813 Omega 3 EPA+DHA halolaj (90db)Highland PR813 Omega 3 EPA+DHA halolaj (90db) (Highland)
Hideg tengeri halakból kivont, környezeti szennyeződésektől garantáltan mentes halolaj.
+- 8.910 Ft/db db Beteszem a kosárba
Highland PR631 Simply 4 Energy multivitamin - gyümölcs, zöldség, enzim keverékkel+Q10, lutein (120 db)Highland PR631 Simply 4 Energy multivitamin - gyümölcs, zöldség, enzim keverékkel+Q10, lutein (120 db) (Highland)
Természetes hatóanyag tartalmú multivitamin készítmény, bio fekete bogyós gyümölcs és bio zöldség keverékkel, Q10 és lutein tartalommal.
+- 23.976 Ft/db db Beteszem a kosárba
Highland PR1146 Quercetin - allergia, hisztamin gátló (90db)Highland PR1146 Quercetin - allergia, hisztamin gátló (90db) (Highland)
Az allergiaszezon kezdetén immunrendszerünk védelmére.
+- 21.420 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó cikkek

Székrekedés Emésztési zavarok

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

B12 vitamin A vitamin D vitamin K vitamin Cink Omega 3

Kapcsolódó termék-kategóriák

Bélbetegségek






E
» Ekcéma





Ó
» Ótvar







www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass