Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Érelmeszesedés

Leírás 

Az érelmeszesedést nem csak azért fontos tárgyalnunk, mert népbetegségnek számít, hanem mert sok más betegségben is fontos szerepe van. Magas vérzsírszint, magas vérnyomás, dohányzás és cukorbetegség estén nagyobb valószínűséggel jelenik meg, illetve ezen állapotokban gyorsabban alakulnak ki a szövődmények is.

Orvosi neve atherosclerosis, mert az ér falában egy kásás tapintatú meszes anyag halmozódik fel. Az „athera” görögül kását, a „skleros” pedig keményet jelent.

Az érelmeszesedés típusai:

  • Szívet ellátó artériákat érinti: koszorúér betegségről beszélünk, mely végül szívinfarktushoz vezethet;
  • Lábat ellátó ereket érinti: akkor terhelésre jelentkező fájdalom (klaudikáció intermittens) jelentkezhet
  • Nyaki ütőeret érinti: agyi keringési zavart okozhat, mely sztókhoz vezethet.

Tünetek:

A betegségnek nincsenek tünetei, így sokszor már csak előrehaladott állapotban kerül felismerésre. Szövődményei angina, klaudikáció, sztrók fokozatosan alakulnak ki, és az ér szűkítésének mértékében egyre súlyosbodnak, a probléma csak az, hogy akár 70%-os is lehet a szűkület, mire egyáltalán fellépnek a tünetek.

Laborleletekben a vérzsírszintek -triglicerid, LDL koleszterin, LDL/HDL arány, a homocisztein szint-, illetve a vércukor szint, amire fokozott figyelmet érdemes fordítani. A homocisztein az aminosav anyagcsere közti terméke, és egy fontos laborparaméter, amit rutinszerűen nem néznek. Sajnos azonban sokkal fontosabb rizikótényező, mint a koleszterin.

Mik okozhatják az érelmeszesedést?

Az érelmeszesedés létrejöttéhez előbb az ér sérülésére van szükség, ahol könnyen megtapad a koleszterin, főleg az LDL és annak a szabad gyökök által károsodott „oxidált” formája, majd az érfal sejtjei és az immunsejtek közötti kölcsönhatás következtében egy kötőszövet szaporulat jön létre az érfal simaizom-sejtjeinek fokozott növekedésével.

A mechanizmus részleteit intenzíven kutatják, számunkra azonban az első lépés a legfontosabb.

Mi is okozza az érsérülést, mely az érelmeszesedés első lépcsője?

Tudjuk, hogy ereink nap mint nap mechanikai traumának vannak kitéve, hiszen tágulnak-összehúzódnak, tágulnak-összehúzódnak. Másrészt mozognak is, gondoljunk csak a hajlatokban lévő erekre, vagy mint egyik legfontosabbra ebből a szempontból, a koszorúérre.

Ez a szívvel együtt folyamatosan mozog, sőt az izomba belépő ágak, még a szívizom által kívülről is összenyomatást szenvednek el. Ez már épp elég lenne ahhoz, hogy érsérülés jöjjön létre, mégis csak egyesekben jön létre, és a korral előrehaladva a gyakoriság nő.

Ezen felül meg kell említeni a szöveti szinten jelentkező sav-bázis egyensúlyzavart (elsavasodást) mely mai táplálkozásunk egyenes következménye, és szintén a kötőszövet károsodását okozza. Továbbá ne feledkezzünk meg a baktériumok, vírusok által felszabaduló kötőszövetet bontó enzimekről, illetve az ezek elleni védekezés során felszabaduló szabad-gyökök hatásáról sem.

A magas koleszterin szint növeli a betegség kialakulásának valószínűségét, de nem feltétlen velejárója.

Itt egy pillanatra érdemes elkalandozni. Hogy is van ez a magas koleszterin szinttel? Az csak oda fog lerakódni, ahol sérülés van, tehát nem lehet oki tényező. Persze az érsérülés kialakulását követően már könnyebben oda tapad, főleg, ha maga a koleszterin is károsodott (oxidált) formában van jelen, a szabad gyökök hatásaként. Ezzel nem azt szeretnénk sugallni, hogy nem kell rá odafigyelni, pusztán azt, hogy nem elég.

Az ér falának stabilitását a sejtek közötti kötőszöveti rostok adják. Ezek a rostok fehérjékből épülnek fel, melyek alapvető építőkövei az aminosavak, melyeknek 30%-a Lizin és Prolin. Ezek a fehérjék hosszú, csavart és redőzött formájú láncokat alkotnak, melyek egymással is összekapcsolódnak. Úgy képzelhetjük ezt el, mint egy drótkötél hálót.

A Lizin esszenciális aminosav, tehát kívülről kell bevinnünk. Legnagyobb mennyiségben a sörélesztőben, a hüvelyesekben, a tejtermékekben, a halban és értelemszerűen a húsokban (lévén ott is a kötőszövet fő alkotója) található.

prolin fél-esszenciális, ami azt jelenti, hogy képesek vagyunk előállítani, de megnövekedett igény esetén kívülről történő pótlásra is szükség van. Az így felépülő dróthálók egymáshoz ezen aminosavak révén kapcsolódnak úgynevezett hidroxi(OH)-hidakkal. Ez azért fontos, mert ezek kialakulásához C-vitaminra van szükség. Így már látható, miért olyan fontos a C-vitamin pótlása, antioxidáns tulajdonságán felül.

Összegzésképpen:

Az érfal kötőszövete állandó ártalmaknak van kitéve, melyek károsítják szerkezetét. Erre válaszképp egy folyamatos felépítő folyamat is történik. Ez egy egyensúlyi folyamat, melynek mindkét oldalát meg kell célozni.

Nevezetesen csökkenteni a károsító hatásokat (antioxidánsok, lúgosító étrend) és támogatni a kötőszövet felépülését (Lizin, C-vitamin). Ezt követően kell megcélozni a vérzsírok eltéréseit, melyek néha ezek hatására is rendeződnek, mintegy azt sugallva, hogy azok egy elsődleges ok hatására borultak fel.

Az étrend-kiegészítők hatása

A fentiekben már említettük a C-vitamin és a Lizin nevű aminosavak szerepét. A C-vitamint a főemlősök a tengerimalac, a füstifecske és néhány denevérfaj kivételével az állatok képesek előállítani. Bennük nem is figyelhető meg érelmeszesedés, a néhol igen magas koleszterin szint ellenére.

Ez is az ér-stabilitás fontossága mellett szól, így a pótlás elengedhetetlen. 30 év felett minden férfinak legalább 250 mg C-vitamint kellene fogyasztania naponta. Nagyon sok szerző sokkal többet ajánl és én is ezek közé tartozom, de a tudományos vizsgálatok, már a fent említett dózis esetén is kedvező hatásról számolnak be.

A Lizin nélkülözhetetlen a kötőszöveti stabilitáshoz, így ennek pótlása is ajánlott, főleg magas koleszterin szint, vagy kialakult érelmeszesedés esetén. 500mg/nap elegendő a megelőzésre, de súlyosabb esetekben nagyobb mennyiségek is javasoltak.

Ez az aminosav egyébként vírusfertőzések (pl: herpes simplex) esetén is fontos szerepet kap, mivel a vírusok sejtjeinkkel kötőszövet-bontó enzimeket termeltetnek, amik működését a Lizin közvetlenül gátolja.

A Nikotinsav (B3 vitamin)(illatve a nem „kipirítós” inozitol-hexanicotinát) csökkenti a máj koleszterin termelését, amely fontosabb tényező a koleszterin szint befolyásolásában, mint a táplálkozás.

Ezen kívül csökkenti még a lipoprotein A (erről a zsíranyagcserénél olvashat bővebben), a trigliceridek és a fibrinogén (a véralvadásért felelős fehérje) szintjét is, mely által nem csak az érelmeszesedés ellen véd, hanem az infarktus kialakulásának kockázatát is csökkenti. Ne feledjük, hogy mindenB-vitamint B-komplex formájában együtt érdemes fogyasztani, és nem külön-külön, így biztosítva az egyensúlyt.

A Koenzim Q10 az egyik legfontosabb antioxidáns kiegészítő, mely a szív és érrendszeri betegségek számos formája ellen véd. Védi az LDL koleszterint az oxidációtól, illetve támogatja a szívizom normális funkcióját. Segíti az érfal sejtjeinek jobb energiafelhasználását, ezáltal véd a magas vérnyomás ellen, mely az érelmeszesedés fontos rizikófaktora.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a probiotikumok bevitele szerepet játszik a koleszterin széklethez való kötődésében, így hatékony kiürítésében. A bélflóra megfelelő egyensúlya e mellett fontos a normális immunműködésekhez, melyek (egyensúlyzavar esetén) szintén hozzájárulnak az érfal károsításához.

Tanácsok: Mit tehet még érelmeszesedés esetén

A legjobb kezelés a megelőzés. Ez a mondat elcsépelten hangzik, de ebben az esetben fokozottan igaz. Bár vannak adatok, hogy megfelelő táplálkozási szokások és étrend-kiegészítők mellett a folyamat visszafordítható.

Itt meg kell jegyezni, hogy nem csak a táplálkozás az egyedüli életmódi tényező, mely fontos szerepet játszik a megelőzésben. A legfontosabb tényező a dohányzás elhagyása, mely az érelmeszesedés, illetve a szívinfarktus legfontosabb rizikótényezője.

A másik az elhízás, mely nem csak a zsíranyagcsere zavara, hanem a hozzá kapcsolódó életmód révén válik fontossá.

Pszichológiai tényezőként az A típusú személyiséget kell megemlíteni (időmániás, türelmetlen, agresszív), aki hajlamosabb a betegségre valószínűleg azért, mert nem tudja hatékonyan kezelni a stresszt, melynek hormonális kilengései nem csillapodnak le megfelelő idő alatt, és a kelleténél tovább fennmaradnak, annak minden következményével.

Ezek után nézzük meg milyen életmódbeli változtatásokat érdemes megfontolni, melyek nem csak az érelmeszesedés, de ezzel együtt az érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentik?

A megfigyelések szerint a mediterrán diéta jelentősen csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Ennek lényeges eleme a napi többszöri zöldségfogyasztás, és nagy mennyiségű nyers olaj bevitele is. A diéta része a vörösbor fogyasztása is, melyben sok értékes antioxidáns is megtalálható.

A zöldségfogyasztás azért is fontos, mert lebomlásunk során lúgos kémhatású bomlástermék keletkeznek, mely szöveti szinten jótékony hatású.

Minél lúgosabb ugyanis a közeg, annál kevésbé tudnak károsítani a szabadgyökök. E mellett a növényi rostok fontos szerepet játszanak a koleszterin bélben történő megkötésében is. Ez azért fontos, mert nem csak a kívülről bevitt, de a máj által megtermelt koleszterin egy része is megkötődik ilyen formán.

A többszörösen telítetlen zsírsavak bevitele egyértelműen csökkenti a betegség kockázatát, mind a zsíranyagcsere javulása, mind a membránok védelme révén. Azonban nem feledjük, hogy a hőkezelés károsítja ezeket az olajokat, így nyers fogyasztásuk (pl:salátaöntetként) ajánlott. Az is a hidegen sajtolt fajtából.

A dohányzás elhagyása az egyik legfontosabb tanács, melyet nem lehet elégszer hangsúlyozni. A nikotin közvetlen módon károsítja az érfalat, illetve a kötőszövetet bontó enzimek működését fokozza.

A vérnyomás normális szinten tartása, is fontos. A magas vérnyomás ugyanis az érfal nagyobb feszülését okozza, így vezetve érfalkárosodáshoz.

Megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás.  

 Ajánlott készítményeink:

 

Dr. Gulyás Tamás




Kapcsolódó termékek

Highland PR200 B Komplex 50mg - B vitamin (100 db)Highland PR200 B Komplex 50mg - B vitamin (100 db) (Highland)
B vitaminokat, kolint, inozitolt tartalmaz, segít a stressz csökkentésében.
+- 13.755 Ft/db db Beteszem a kosárba
NOW 0113 L-Lysine lizin aminosav  1000 mg (100 db)NOW 0113 L-Lysine lizin aminosav 1000 mg (100 db) (NOW)
Az L-Lysine lizin aminosav egy esszenciális aminosav, azaz a szervezet nem tudja előállítani, azonban elengedhetetlen a növekedéshez, a szövetek regenerálódásához, valamint hormonok és enzimek képződéséhez.
+- 4.510 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Aminosavak Mi mindenben segíthet még az E vitamin? Mennyi E vitamint kell szednünk ahhoz, hogy csökkentsük a rák kockázatát? Van valami bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az E vitamin visszafordítja a rákos folyamatot? Hogy véd az E vitamin a rák ellen? Elképzelhető, hogy az E vitamin csökkenti a rák kockázatát? Van valami haszna annak, ha E vitamint teszünk különböző égési sebekre és vágásokra? Azt hallottam, hogy az E vitamin enyhíti a menopauzás hőhullámokat. Igaz ez? Van még valami, amit az E vitamin és a rák kapcsolatáról tudni kell? Van még valami más terület is, amelyen az E vitamin védhet a szabad gyökök támadása, s így a rák ellen? Hogyan véd az E vitamin az Alzheimer-kór ellen? A családomban igen gyakran fordul elő mellrák. Elképzelhető, hogy az E vitamin csökkenti a veszélyt? Én prosztataráktól tartok. Az E vitamin az ellen is védelmet nyújt? Kell más antioxidánst is szednem az E vitaminon kívül ahhoz, hogy megvédjem szervezetemet a szabad gyökökkel szemben? Nekem magas a koleszterinszintem. Elképzelhető, hogy az E vitamin segíthet? Mi a legfontosabb dolog, amit az E vitamin táplálékkiegészítő vásárlásakor tudnunk kell? Hogyan befolyásolja az E vitamin hiánya az egészségemet? Van valami bizonyíték arra nézve, hogy a szívbetegség visszafordítható? Segíthet az E vitamin a cukorbetegség kezelésében? Lizin Miért fontos az E vitamin agyunk egészsége számára? Milyen különböző típusai vannak a természetes E vitaminoknak? Tekinthetjük az E vitamint az Alzheimer- kór gyógyszerének? Segíthet az E vitamin jó látóképességem megőrzésében? Jelent az E vitamin bármiféle segítséget a premenstruációs tünetegyüttesben szenvedő nők számára? Mennyire biztonságos az E vitamin? Azt hallottam, hogy az E vitamin napvédő rétegként működhet. Igaz ez? Nyújt valami védelmet az E vitamin a passzív dohányzással szemben? Mely típusú E vitamint a legjobb szedni? Még milyen más módon véd az E vitamin a keringési rendellenességek ellen? Néha, ha túl sokat edzek, elfáradok. Segíthet az E vitamin? E vitamin Védhet engem az E vitamin a gyakori betegeskedések ellen? A növényi olajok is jó E vitamin források nem? Mennyi E vitamint szedjek, hogy immunrendszeremet védjem? Hogyan különböztethetem meg a természetes és a szintetikus E vitamint? Ezek szerint az Alzheimer-kór megelőzéséhez vagy késleltetéséhez E vitamin-táplálékkiegészítőket kell szednünk? Milyen más agy- vagy idegbetegségeken segíthet az E vitamin? Az E vitamin a Parkinson-kór esetében is segítséget nyújthat? Fokozza az E vitamin az emlékezőképességemet? A búzacsíraolaj nem ugyanolyan jó, mint az E vitamin táplálékkiegészítő tabletták? Hallottam, hogy az E vitamint öregedésgátló szernek hívják. Nem túlzás ez egy kicsit? Az E vitaminnal kapcsolatos hírek már-már túl jónak hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek. Az E vitamint ezek után akár csodaszernek is tekinthetjük, nem? Magas vérnyomás Mi is valójában a szívbetegség, és hogyan véd ellene az E-vitamin? Az orvosom azt mondta, hogy fibrocisztás mellbetegségem van. Lehet, hogy az E vitamin segíthet? Hogyan serkenti az E vitamin az immunrendszert? Milyen régóta ismert tény, hogy az E vitamin védi a szívet? Milyen típusú bioflavonoidokat keressek a Cvitamin-kúrához? Hogy segíthet még a Cvitamin a szívelégtelenség kiküszöbölésében? Segíthet a Cvitamin az ateroszklerósz? Igaz, hogy az Evitamin a Cvitamin segítségére lehet az artériák védelmében? Az állat- és emberkísérletek azt mutatják, hogy a Cvitamin magas szintje a szervezetben és az alacsony koleszterinszint között van összefüggés? A kutatások valóban bebizonyították, hogy a C vitamin lassítja az öregedést? Mikor vegyem be a Cvitamint, és jó-e, ha a többi tápanyaggal együtt veszem be?






E
» Ekcéma





Ó
» Ótvar







www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass