Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Prosztata-megnagyobbodás (BPH)

Leírás

A benignus prosztata megnagyobbodás (BPH), a prosztata mirigy jóindulatú megnagyobbodását jelenti. Az 50 éves kor feletti férfiak egyik leggyakoribb megbetegedése (a férfiak 50%-át érinti), 80 éves kor felett pedig a férfiak több, mint 80 %-ára jellemző ez az elváltozás.

A prosztata a férfi húgycsövet veszi körül, közvetlenül a húgyhólyag alatt. Itt ömlik be az ondóvezeték tartalma a húgycsőbe. Maga a mirigy sűrű váladékot termel, mely az ondó egyik összetevője. A jóindulatú elváltozások általában a mirigy központi részében alakulnak ki, míg a rosszindulatúak a külsőbb területeken, melyek alól persze lehetnek kivételek.

Tünetek:

Mivel a megnagyobbodott szövet a húgycső kezdeti szakaszát nyomja, ez vizeletürítési nehézségekhez vezet. Ha a hólyag nem tud rendesen kiürülni, gyakori vizelési inger jelentkezik, mely nappal is kellemetlen, de az érintett személyek éjszaka is sokszor felébrednek e miatt.

E mellett gyakori tünet lehet a vizelet elcsöppenés. Hosszú távon húgyúti gyulladások, fertőzések alakulhatnak ki, melyek akár vesekárosodáshoz is vezethetnek.

Mik okozhatják a prosztata-megnagyobbodást?

A prosztata hormonfüggő szerv, mely azt jelenti, hogy mérete, működése, szöveti szerkezete nagymértékben függ a szervezet hormonális egyensúlyától. Itt elsősorban a férfi és női nemi hormonok egyensúlya a fontos, de hatással vannak rá a vizeletürítés szabályozásában is részvevő stressz hormonok is.

Épp ezért, kialakulásának oka a hormonális egyensúly felborulása, mely a helytelen életmód következménye. Az életmódi tényezőkről később lesz szó, de itt fontos megemlíteni, hogy az ülő munka, főleg puha széken a folyamat kialakulását segíti.

Például sofőrökön a betegség gyakoribb, ennek oka, hogy a gáttájék izomzata nincs eleget dolgoztatva. E mellett a gyakori székrekedés is elősegíti a mirigyállomány növekedését, a kemény széklet nyomása által.

A étrend-kiegészítők hatása

Több készítménynél meg fogjuk említeni, hogy szterolokat, fitoszterolokat vagy liposzterolokat tartalmaz. Ezek a növényekben található vegyületek szteroid hormon hatással bírnak. Hormonhatásuk azonban elenyésző ez eredeti hormon hatásához, viszont az eredeti hormont nem engedik odakötődni az érzékelő receptorokhoz, így gátolják annak hatását, illetve egy kiegyensúlyozó szerepük van.

Fentebb már említettük a tökmag és tökmagolaj szerepét. Ebből hatékony készítményeket hoztak létre. A benne található fitoszterol hatása, hogy csökkenti a dihidrotesztoszteron szintet, mely hormon felelős a szöveti burjánzásért. E mellett gyulladáscsökkentő hatása is van, így prosztata krónikus gyulladásos folyamatai esetén is alkalmazzák.

A fűrészpálma szintén több növényi szterolt tartalmaz. A növényben található aktív zsírsavak és szterolok gátolják a dihidrotesztoszteron transzportját és a receptorokhoz való kötődését, továbbá csökkentik az 5-alfa-reduktáz aktivitását.

Ez az enzim alakítja át a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná. Így a fűrészpálma kedvezően befolyásolja a androgén-ösztrogén (férfi és női nemi hormonok) egyensúlyát. E mellett gyulladáscsökkentő hatása is van, illetve a szintetikus készítményekkel szemben növeli a libidót is.

Az Afrikai pygeum (vagy szilvafa kéreg) hatóanyagai a férfi nemi hormon receptorinak gátlásán keresztül hatnak, illetve gátolják az aromatáz nevű enzimet, amely a dihidro-tesztoszteron előállításáért felelős.

A likopén az eddig ismert több mint 700 carotenoid egyike, mely legnagyobb koncentrációban a paradicsomban található. A kutatások szerint a szervezetben található szintje összefüggésben hozható a prosztatarák kialakulásával.

A likopén hőstabil, így főzött, hőkezelt formában is aktív. Magasabb mértékű fogyasztása akár 25-30%-kal is csökkentheti a prosztata megnagyobbodás, illetve rák kialakulását.

A cink talán a legfontosabb prosztatvédő mikrotápanyag. A prosztataszövetben magas a Cink koncentrációja, mivel nagy szerepet játszik a hormonális anyagcsere folyamataiban. A Cink gátolja az 5-alfa-reduktáz nevű enzimet, mely a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná alakítja át. A másik fontos szerepe a Prolaktin termelés gátlásában van.

A Prolaktin –mely az agyalapi mirigyben termelődik- fokozza a prosztata tesztoszteron és dihidrotesztoszteron felvételét. Így a Cink gátló hatása pont ezen folyamatok ellen hat. E mellett fontos tudni, hogy magas ösztrogén szintek gátolják a Cink felvételét. A Cink ellensúlyozza továbbá néhány nehézfém, köztük a Kadmium hatását, melynek magas szintje összefüggésbe hozható a prosztatarák rizikójával.

A csalángyökeret a népi gyógyászatban már régóta alkalmazzák a vizeletürítési nehézségek, az éjszakai vizelési kényszer, a gyulladások és a fájdalomkezelésére. Ez tette szükségessé szélesebb körű tanulmányozását. Rengeteg hatóanyagot (speciális zsírsavakat, lignánokat, lektineket, szterolokat) azonosítottak benne, melyek komplex módon fejtik ki kedvező hatásukat.

A rozspollen kivonatok inkább a prosztata ödéma csökkentése és a gyulladáscsökkentő ahtás révén fejtik ki hatásukat. Ezekben is találhatók fitoszterolok.

Az aranyvesszőt és kisvirágú fűzikét is alkalmazzák a prosztata megbetegedéseiben. Ezeknek a vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatása a legfontosabb.

Tanácsok: Mit tehet még prosztata-megnagyobbodás esetén

A betegség kialakulását követően folyamatos romlást mutat. Helyes életmóddal és étrend-kiegészítőkkel a folyamat azonban megállítható. Ebben a betegségben az étrend-kiegészítők hatása egyenértékű a gyógyszeres kezeléssel, sőt a nem kívánt mellékhatások pl.: libidó csökkenés, így sokkal kevésbé jelentkeznek. Ha a tünetek már nem elviselhetőek, műtéti beavatkozás jön szóba, mely a mirigy –általában részleges- eltávolítást jelenti. Ez azonban egyértelműen tüneti terápia, és hosszabb távon a betegség kiújulhat.

Az egyik legfontosabb életmódi tényező a rendszeres, egészséges szexuális élet. Ettől függ ugyanis a megfelelő hormonális egyensúly. Érdekességként megemlítjük, hogy statisztikai adatok szerint a szoros házasságban élő férfiakon a betegség gyakoribb, melynek oka egyenlőre ismeretlen.

Fentebb említettük a rendszeres testmozgás fontosságát, mely a betegség rizikóját akár 25%-kal is csökkentheti, nem beszélve a prosztatarák rizikójának csökkenéséről is.

Itt fontos megemlíteni, hogy bár az intim-illetve gáttorna szerepe egyre szélesebb körben ismert, annak szerepét főleg nőkön hangsúlyozzák.

A prosztatabetegségek, illetve a férfi inkontinencia (vizelettartási zavar) megelőzésében azonban épp olyan nagy szerepe van férfiak esetében is.

A rostdús táplálkozás a megfelelő állagú széklet létrejöttéhez nélkülözhetetlen, mely szintén nagy jelentőségű, hisz a rendszeres kemény széklet, illetve a székrekedések miatti préselés ebben az esetben negatív hatású.

Ha már a táplálkozásnál tartunk, a tökmag, a sárgadinnye és a paradicsom rendszeres fogyasztása, a bennük található hatóanyagok miatt fontos megelőző szerepet játszik. A paradicsomnál érdemes megemlíteni, hogy a benne található likopén, hő hatására könnyebben felszabadul, így főzve hatásosabb, mint nyersen.

A tökmagról pedig azt érdemes tudni, hogy nem csak az olaja, de a mag többi része is fontos a betegség megelőzésében. Olyan területeken, ahol a tök és tökmagfogyasztás nagy mértékű (Írország és Erdély egyes részei), a prosztata megnagyobbodás ismeretlen betegség.

Kerülendő viszont a koffein és az alkohol, mivel vizelettermelést növelő hatásuk miatt állandó ingert jelentenek és így irritálják a hólyagot.

A dohányzást is meg kell említenünk, bár annak szerepe inkább a malignus (rosszindulatú) prosztatafolyamat kialakulásában jelentős. Férfiak esetében fontosabb szerepe van a prosztatarák, mint a tüdőrák kialakulásában.

Ázsiai férfiakon a betegség gyakorisága alacsonyabb. Egyes tanulmányok szerint ez a nagymértékű szója fogyasztással magyarázható.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy több betegség esetében rizikócsökkentőként jelölik meg a szóját, de európai és amerikai adatok ezt nem szokták megerősíteni. Ennek oka, hogy az ásziaiak fermentált szóját fogyasztanak, mely folyamat során a növényben található ösztrogénszerű anyagok sokkal jobban hozzáférehtővé válnak.

Dr. Gulyás Tamás




Kapcsolódó termékek

Highland PR1111 Prost-Tech - prosztata problémákra (60db)Highland PR1111 Prost-Tech - prosztata problémákra (60db) (Highland)
Speciálisan férfiaknak készült tabletta a prosztata bántalmak kivédésére.
+- 16.117 Ft/db db Beteszem a kosárba
Highland PR706 Cink 50 mg (100db)Highland PR706 Cink 50 mg (100db) (Highland)
Javíthatja az immunrendszer állapotát, segíthet a jóindulatú prosztata megnagyobbodásban.
+- 8.745 Ft/db db Beteszem a kosárba
Bio NEUNER'S Vöröshere teaBio NEUNER'S Vöröshere tea (Neuner's)
Díjnyertes tea! A női változókorban és a férfiaknál a potenciaváltozás korában fellépő problémákban kiváló segítség, bármely korosztálynak a menstruációs panaszokat enyhíti (PMS).
+- 2.490 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Cink

Kapcsolódó termék-kategóriák

Férfi problémák






E
» Ekcéma





Ó
» Ótvar







www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass