Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Menopauza

Leírás 

Menopauzának a női menstruációs ciklus megszűnését hívjuk. Ez általában ötvenéves kor körül következik be. Ezt követően a nők nem fertilisek. Mivel a menopauza nem betegség, nem is előzhető meg, azonban az ezzel járó hormonális változások következményei igen.

Az egyik legfontosabb ilyen állapot a csontritkulás. E mellett az ösztrogén védő hatásának megszűnése miatt a szív és érrendszeri betegségek rizikója is megnő.

Tünetek:

A menopauza időszaka sok kellemetlen kísérő jelenséggel járhat. Ilyenek a hőhullámok, az izzadás, csökkent libidó, hüvelyi szárazság. Egyesek depressziót, szorongást vagy álmatlanságot is megtapasztalnak.

Mik okozhatják a menopauzát?  

A menopauza folyamata nem ismert minden lépésében. Lényege, hogy megszűnik a petefészkek ösztrogén termelése, és elmarad a tüszőérés is.

Ebből következően a progeszteron termelés is leáll (melyet korábban a tüsző maradványából kialakuló sárgatest termelt). Mindezek hiányában a méhnyálkahártya ciklikus felépülése is elmarad, így megszűnik a menses is.

Az étrend-kiegészítők hatása

A szója hatásánál már említettünk annak fitoösztrogénjeit. Ezeket étrend-kiegészítőkben is meg lehet találni. A fitoösztrogének az izoflavonoidok családjába tartoznak. Fontosabb képviselőik a hesperidin, a genistein és a daidzein. Hatásuk az ösztrogén receptorokon kettős.

Egyrészt van töredék ösztrogén hatásuk, mely ösztrogén hiányban fontos, másrészt túlzott ösztrogén hatás esetén viszont kiegyenlítik annak hatását. Épp ezért menstruációs zavarokban is hatásosak. Ez a kiegyensúlyozó hatás egyébként a progeszteron hatást erősíti.

 A progeszteron szintén női nemi hormon, az ösztrogén párja. A progeszteron is jótékony hatású lehet, de a pozitív hatást csak krémekkel sikerült elérni, illetve újabb kutatások szerint a mikroionizált progeszteron is jó hatású, de ez nálunk még nem elérhető.

Mindezek mellett a flavonoidokkal kombinált C-vitamin készítményekkel és nagyobb dózisú (800NE) E-vitaminnal is pozitív megfigyeléseket írtak le placebó kontrollált vizsgálatokban.

Nyomelemek közül a bór az, aminek része van az ösztrogén anyagcserében. Ennek nem egyéni alkalmazása, mint inkább kombinált multivitaminokban történő bevitele célszerű.

Gyógynövények közül a rövidágú poloskavész (black cohosh, Cimicifuga racemosa), az orbáncfű (St. John’s Worth, Hypericum perforatum), az igazi édesgyökér  (Glycyrrhiza glabra), a kék lucerna (alfafa, Medicago sativa),  a fehér here (Trifolium pratense), a közönséges bojtorján (Arctium lappa), a dong quai (Angelica sinensis), wild yam (Dioscorea villosa), a szúrós gyöngyajak (mothersworth, Leonurus cardiaca) azok, melyek segítenek a tünetek enyhítésében.

A zsálya a fokozott izzadás gátlásában segít, még az ázsiai ginseng és a rhodiola rosea a szorongás csökkentését segíti elő.

Tanácsok: Mit tehet még menopauza esetén

Az orvosi gyakorlatban mesterséges hormonkészítményekkel csökkentik mind a tüneteket, mind a hormonhatás elmaradásának következményeit. Ezek ismertetése nem célunk, főleg azért sem, mert a szakma is vitatkozik azon, hogy hosszú távon mit okoznak pozitív és negatív értelemben is.

A hőhullámok és hangulatingadozások tekintetében sok ismert természetes anyag van, melyek hozzájárulhatnak a tünetek enyhítéséhez. A következmények megelőzéséről a kórképeknek megfelelő további írásainkban tájékozódhatnak. A két legfontosabbat innen is elérhetik: csontritkulásérelmeszesedés.

A hőhullámok gyakorisága sokkal alacsonyabb azoknál a hölgyeknél, akik rendszeres testmozgást végeznek. A sportolás különben is fontos számos következményes betegség megelőzése céljából is.

A dohányzás szintén növeli a hőhullámok megjelenésének kockázatát, ezért a nikotin közvetlen értágító hatása lehet a felelős, bár a dohánymentes időszakokban jelentkező gyakori hőhullámokat ez nem befolyásolja.

Érdekes megfigyelés, hogy a doházó nők gyakrabban fogadják el a hormon kiegészítő terápiákat, mint nem dohányzó sorstársaik. Ennek is az lehet az oka, hogy ők rosszabbul élik meg ezen időszak tüneteit.

A táplálkozás tekintetében a szója fogyasztással kapcsolatban figyeltek meg pozitív hatásokat. Ebben a tekintetben a fermentált szója a hatékonyabb. A szójában többfajta ösztrogén hatású anyag van (fitoösztrogének), melyek hatása tört része ugyan az ösztrogénének, de hatásuk mégis igen pozitív. Az olyan társadalmakban, ahol a szójafogyasztás gyakoribb, a hőhullámok gyakorisága alacsonyabb.

Egy átfogó vizsgálatban napi 60mg szója fehérje fogyasztása 4 hét alatt 33%-kal, 12 hét alatt pedig 46%-kal csökkent a hőhullámok gyakorisága. Egy másik vizsgálatban 120mg szója izoflavon fogyasztásának hatékonysága egyenértékű volt az ösztrogén terápiával. Épp ezért javasolt szója készítmények pl: tofu vagy szójatej fogyasztása.

A szójaszószban alig van fitoösztrogén a feldolgozási művelet következtében, így az nem hatékony. Ellenben a másik fontos fitoösztrogén forrás a lenmag, bár nyákképző tulajdonsága miatt csak speciális feldolgozás után válik igazán hatékonnyá.

Ajánlott készítmények:

Dr. Gulyás Tamás




Kapcsolódó termékek

NOW 4730 Red Clover 375 mg - Vöröshere virág (100 db)NOW 4730 Red Clover 375 mg - Vöröshere virág (100 db) (NOW)
Vöröshere virág-kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.
+- 4.274 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó termék-kategóriák

Női problémák






E
» Ekcéma





Ó
» Ótvar







www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass