Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


CRP gyorsteszt használata

Általánosságban a CRP-ről

 
A CRP (C-reaktív protein) egy májban képződő fehérje, mely mikroorganizmusok, baktériumok, gombák, paraziták felszíni molekuláihoz kötődik. A CRP érték mérése a gyulladásos reakciók ellenőrzésének elismert és megalapozott módszere.
 
A CRP normál koncentrációja a vérben 8 mg/L alatt van. A gyulladás kezdetét követő 6-48 órán belül emelkedik a vérben a CRP koncentrációja. Ez az emelkedés már a klinikai tünetek megjelenését, illetve a vérsüllyedés sebességének növekedését megelőzően tapasztalható. A vér CRP koncentrációja a gyulladás mértékének igen érzékeny mutatója. Többféle, különböző eredetű gyulladás hatása összegezve jelentkezik a CRP értékben.
 
Az egyéni, genetikailag meghatározott CRP alapérték egészséges állapotban igen csekély ingadozást mutat, ezért a megnövekedett CRP érték szinte mindig valamilyen kóros változásokhoz kapcsolódik. 
 
Megnövekedett koncentráció (8-100 mg/L) akut megbetegedések, így pl. helyi bakteriális fertőzések, vírusos megbetegedések, reumatikus megbetegedések és szívinfarktus esetén tapasztalható. 
 
Egy egyszerű lefolyású, műtét utáni időszakban is jelentkezhet a CRP koncentrációjának rövid ideig tartó emelkedése. 100 mg/L feletti értékek magas gyulladási aktivitásról árulkodnak, például szepszis, súlyos fertőzések és áttétet képező daganatok esetén jelentkeznek. A 300 mg/L feletti érték rendkívül magas, így akár életveszélyes állapotra utalhat.
 

Miért érdemes ellenőriztetni a CRP szintet?

 
Mert érzékeny mutatója a testben lévő valamilyen gyulladásnak és bakteriális fertőzésnek
egyes kutatások szerint a CRP szintje jelezheti az előrehaladott rákos állapotot
az emelkedett CRP szintet fontos kockázati tényezőnek kell tekinteni az atherosclerosis, a szívizominfarktus, a perifériás vaszkuláris betegség, és az ischaemiás stroke-nál.
 
 
Több kutatást is végeztek szerte a világban a CRP érték szintje és különböző betegségek kapcsolatáról.
 
Dr. Kristine Allin szerint "Tekintet nélkül a páciens korára, a tumor nagyságára, nyirokcsomó állapotra, metasztázis jelenlétére, ösztrogén függőségre a CRP szint megjövendöli a túlélési rátát, még akkor is, ha úgy vélték, hogy bakteriális fertőzés okozta". Szerinte a CRP szint meghatározás az egyszerű módja a betegség lefolyásának, súlyosságának megítélésében. A CRP szint ismeretében a klinikusoknak lehetőségük van a kezelés megtervezésére, változtatására és a túlélési ráta javítására (Forrás:sciencedaily.com)
 
További kutatások arra is fényt derítettek, hogy minél magasabb a CRP szint a páciens vérében, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az illetőt depresszióval kezelik, vagy nyugtatót szed. A Scientific American szakfolyóirat pedig már két évvel ezelőtt közzétette azokat az eredményeket, amelyek feltárták a gyulladások és a pszichés betegségek közötti összefüggéseket. (Forrás: origo)
 
Más kutatások a CRP szint előrejelző szerepét mutatták be a túlélésben: a myeloma multiplex, a melanoma, a limfóma, a petefészek, a vese, a hasnyálmirigy-és gastrointestinalis tumoros betegek esetében. A CRP egyszerű rutin mérés, olcsó és értékes információt nyújt a kezeléshez.
 
 

A CRP néhány kiválasztott kórkép esetén:

 
Felső légutak: a bronchitis, az influenza és a felső légúti fertőzések az alsó értéktartományban leggyakrabban előforduló fertőzések. E területen a CRP gyakran lehetővé teszi a vírus- és baktériumfertőzések megkülönböztetését. Magas, 25 mg/L-nél nagyobb CRP érték bakteriális fertőzésre- (pl. tüdőgyulladásra), kisebb mértékű CRP szint emelkedés vírusos fertőzésre utal.
 
Meningitis (baktérium okozta agyhártyagyulladás): a kb. 20 mg/L-es CRP határérték átlépése alapján eldönthető, hogy a meningitis bakteriális, vagy vírusos eredetű-e. Fiatalok és felnőttek esetén a határérték 50 mg/L-re módosul.
 
Gyulladásos bélbetegség: a CRP érték segítségével eldönthető, hogy szervi eredetű bélmegbetegedésről, vagy irritábilis bélszindrómáról (IBS) van-e szó.
 
Reumás ízületi gyulladás: a reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek esetén a betegség lefolyásától függően magas (akár 200 mg/L) CRP érték mérhető.
 
Szív- és érrendszeri megbetegedések: akut myocardialis infarktus esetében a sejtelhalás következtében CRP emelkedés tapasztalható. Az emelkedés nagysága a sejtkárosodás mértékétől függ. Kimutatható, hogy a magas CRP alapérték előrejelzi a szívkoszorúér megbetegedések és az agyvérzés kockázatát. 
 
Terhesség alatti fertőzés szövődményei: terhesség ideje alatt a CRP alapértéke általában növekszik, a terhesség vége felé 10 mg/L feletti értéket is elérhet. Fertőzéses szövődményre utalhat, amennyiben a szülés után nem esik vissza a CRP értéke. A terhesség alatt a megnövekedett alapértéket meghaladó CRP emelkedés méhen belüli fertőzést, vagy idő előtti burokrepedést jelezhet.
 
Az egészségesek CRP alapszintje: a CRP érték értelmezésénél figyelembe kell venni, hogy a vizsgált személy tulajdonságai befolyásolhatják a CRP alapértékét. Az alábbi tényezőkre érdemes odafigyelni: 
 
Kor: a gyermekek normálértéke alacsonyabb, mint a felnőtteké.
Dohányzás: az egészséges felnőttek CRP középértéke tízszer magasabb.
Táplálkozás: súlyos anyagcserezavarok befolyásolhatják a CRP értékét.
Fizikai megterhelés: fizikai megterhelés esetén edzettségi állapottól függően emelkedik a CRP szint.
Terhesség: terhesség ideje alatt folyamatosan emelkedik a CRP értéke, amely a szüléskor 20 mg/L szintet is megközelíthet.
Vizsgálatot megelőző kezelés: az antibiotikumos, illetve a szteroidos kezelése befolyásolja a CRP szintet. 
 

Mit tartalmaz a CRP szint gyorsteszt?

 
A doboz a teszt elvégzéséhez szükséges eszközöket tartalmazza, mint:
 
1 db lezárt alumínium tasak, benne:
 
1 db tesztkazetta
1 db műanyag pipetta
1 db páraelszívó párna
A dobozban található még:
 
1db steril ujjbegyszúró lándzsa a vérvételhez
1 db 3 ml puffer oldatot tartalmazó cseppentő fiola
1 db használati utasítás
1 db alkoholos törlőkendőt.
CE minősítésA CRP gyorsteszt CE minősítéssel rendelkezik!
 
FIGYELEM: Az alumínium tasakot csak akkor nyissa fel, ha mindent előkészített a teszt elvégzéséhez! A páraelszívó párna nem vesz részt a tesztelési folyamatban.
 

Hogyan kell használni a CRP szint tesztet?

 
1. Mosson kezet szappannal, és öblítse le tiszta vízzel!
 
2. Tépje fel a védőcsomagolást (a bemetszésnél) és vegye ki belőle a tesztet és a pipettát, majd dobja ki mind az alumínium-, mind a páraelszívó tasakokat!
 
3. Tekerje le a pufferoldatot tartalmazó fiola kupakját. Nyomja be a vérvételi lándzsa kis narancssárga biztonsági fülecskéjét a lándzsa belseje felé, amíg egy kattanást nem hall, jelezvén, hogy az eszköz aktiválva van.
 
4. Távolítsa el a narancssárga biztonsági fülecskét egy csavaró mozdulattal.
 
5. Tisztítsa le valamelyik ujjhegyét egy alkoholos vattával. Masszírozza az ujjbegyét lefelé, hogy megteljen vérrel.
 
6. Erősen szorítsa a lándzsát, a letisztított ujjbegyéhez. Nyomja meg a kioldó gombot.
 
7. A lándzsa hegye a szúrást követően automatikusan és biztonságosan visszaugrik a helyére. Ne használja fel többször a lándzsát!
 
8. Masszírozza a megszúrt ujjbegyét a vér kibuggyanásáig.
 
9. Tartsa a pipettát a vércsepphez, nyomja össze a végét, majd lassan felengedve szívja fel a vért a pipetta belsejében jelzett vonalig. Ne nyomja közben újra össze a pipetta végét! Ha nem éri el a vér a jelzést, masszírozza újra az ujjbegyét, hogy még egy kis mintát nyerjen. Amennyire lehetséges, törekedjen a légbuborék elkerüléséhez.
 
10. A pipettába gyűjtött vért cseppentse a pufferoldatot tartalmazó fiolába a pipetta végének összenyomásával. A mozdulatot ismételje meg 2-3 alkalommal, hogy a vérminta maradéktalanul az oldatba kerüljön. Ezután tekerje vissza a kupakot a fiolára és rázza össze alaposan.
 
11. Törje le a vérmintát tartalmazó cseppentő fiola kupakjának tetejét, majd cseppentsen 4 csepp higított vérmintát a tesztkazetta kerek mintagyűjtő ablakába.
 
12. Az eredményt 5 perc után olvassa le. Ne értékelje a tesztet 10 perc eltelte után!
 
 

Az eredmény kiértékelése

 
1.CRP szint teszt eredmény 1
 
8 mg/L alatti CRP koncentráció
 
Csak két csík jelenik meg a kiértékelő ablakban (a T jelzés alatt nincs vonal). Ez az eredmény azt jelenti, hogy sem fertőzése sem gyulladásos megbetegedése nincs.
 
2.CRP szint teszt eredmény 2
 
8 és 40 mg/L közötti CRP koncentráció
 
Három színes vonal jelenik meg a kontrollfelületen, de a T jelzés alatt látható vonal színe kevésbé intenzív, mint a másik két vonalé. Ez az eredmény bakteriális fertőzésre utalhat. Ebben az esetben érdemes felkeresnie orvosát.
 
3. CRP szint eredmény 3
 
40 és 100 mg/L közötti CRP koncentráció
 
Három színes vonal jelenik meg a kontrollfelületen, melyek intenzitása közel azonos. Ez az eredmény azt jelenti, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzése van. Mindenképpen keresse fel orvosát!
 
4.CRP teszt eredmény 4.
 
 100 mg/L fölötti CRP koncentráció
 
Három színes vonal jelenik meg a kontrollfelületen, de a T és C jelzés alatt levő vonalak színe intenzívebb a középső vonalénál. Rendkívül magas CRP koncentráció esetén, a középső vonal teljesen el is tűnhet. Ez az eredmény azt jelenti, hogy súlyos baktérium-fertőzése van. Sürgősen keresse fel orvosát!
 
 
Figyelem! A CRP mérése nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, csak a diagnózis alátámasztására szolgáló módszer. 
 
Ellenőrizze otthon, kényelmesen CRP szintjét, hogy mielőbb kiderüljön van-e valamilyen jellegű gyulladás vagy bakteriális fertőzés a szervezetében! Ne feledje, minél előbb derül fény egy esetleges gyulladásra, betegségre, annál nagyobb eséllyel kerülhetők el a komolyabb szövődmények, panaszok.
 

Figyelmeztetések

  • Ez a teszt külsőleg használatos in vitro diagnosztikai eszköznek minősül.
  • Ne nyelje le egyik alkotórészét sem!
  • A teszt használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást! A teszt csak akkor ad megbízható eredményt, ha a használata során valamennyi utasítást betartották. Szigorúan kövesse a megadott vér és puffer oldat mennyiségeket, csakúgy, mint a leolvasási időket.
  • A teszt +4 C° és +30 C° között tárolandó.
  • Semmiképpen ne fagyassza le!
  • Ne használja a terméket, ha a csomagoláson jelzett szavatossági idő lejárt, vagy ha a belső védőcsomagolás megsérült.
  • A teszt csak egyszeri meghatározásra alkalmas, többször ne használja fel!
  • Gyermekek elől elzárva tartandó!
  • Használat után a teszt valamennyi tartozéka eldobható a háztartási hulladékok közé.
  • A gyorsteszt orvostechnikai eszköz, mely EP számlára is elszámolható. Kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

 

Gyakran Ismételt Kérdések és Válaszok

 
 
Hogyan működik a CRP gyorsteszt?
 
Ha a mintában található CRP, az a tesztben található a CRP antitestekkel és CRP antigénekkel is reakcióba lép, mely különböző vonalak megjelenéséhez vezet. Ez teszi lehetővé a CRP koncentráció szemikvantitatív meghatározását a vérmintában.
 
Mikor érdemes a tesztet elvégezni?
 
A CRP gyorstesztet akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni. A teszt bármely napszakban elvégezhető.
 
Hány éves kortól lehet elvégezni a CRP szint gyorstesztet?
 
6 éves kor felett ajánljuk elvégezni a tesztet.
 
Lehet téves az eredmény?
 
A kimutatott eredmények megbízhatóak amennyiben a használati utasítás valamennyi pontját pontosan betartották. Mindamellett, téves eredményt kaphat, ha a tesztkazettát használat előtt nedvesség érte illetve, ha a higított vérminta mennyisége kevés volt. A csomagolásban található műanyag pipettán lévő jelzés segítségével ellenőrizheti, hogy elegendő-e az összegyűjtött vérminta, így biztosítva, hogy kellő mennyiség kerüljön a pufferoldatot tartalmazó cseppentő fiolába.
 
Hogyan kell értékelni a tesztet, ha a kontrollcsíkok színe illetve színintenzitása eltérő?
 
A kontrollcsíkok színintenzitása fontos eleme a teszt kiértékelésének. Kérjük, pontosan kövesse az “Eredmény kiértékelése” c. fejezetben leírtakat.
 
Mit jelez a csík a C jelzés alatt?
 
A C jelzés alatt megjelenő csík csak a tesztkazetta helyes működését mutatja.
 
Ha 10 perc elteltével olvasom le a tesztet, még értékelhető az eredmény?
 
Nem. Az eredményt 10 percen belül kell leolvasni. Az eredmény 10 percen belül megbízható, de a legjobb a minta tesztkazettára való cseppentésétől számított 5 percet követően leolvasni.
 
Mit kell tennem, ha az eredmény pozitív?
 
Amennyiben az eredmény pozitív, az azt jelenti, hogy a CRP koncentráció az Ön vérében meghaladja a 8mg/L értéket. Ebben az esetben mielőbb konzultáljon orvosával, tájékoztatva az eredményről, hiszen akár sürgős antibiotikum kezelésre is szüksége lehet.
 
Mit kell tennem, ha az eredmény negatív?
 
Amennyiben az eredmény negatív, az azt jelenti, hogy a CRP koncentráció az Ön vérében 8mg/L alatti. Ez arra utal, hogy Önnek sem bakteriális, sem vírusos fertőzése nincs. Ha a tünetei továbbra is fennállnak, javasolt, hogy keresse fel kezelőorvosát.
 
Mennyire megbízható a CRP gyorsteszt?
 
A CRP gyorsteszt megbízhatóságát igazolja, hogy több mint 10 éve használják megelégedéssel professzionális (kórházi, laboratóriumi) körülmények között. A felmérések alapján a pontossága legalább 98%-os.



Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák







E
» Ekcéma





Ó
» Ótvar







www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass