Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Herpesz

Leírás 

A betegséget a Herpes Simplex nevű vírus 1. típusa (HSV 1) okozza. Másik alfaja a HSV 2 a nemi szerveken okoz elváltozást. A Herpesz Zooster, ami az övsömör nevű betegséget okozza, azonos a bárányhimlőt okozó Varicellával.

A vírus általában az érző idegdúcokban telepszik meg, majd különböző hatásokra képes előjönni és tüneteket okozni. Sokan különböző ételek fogyasztással hozzák összefüggésbe, de jelentős mértékű a pszichés komponens is. E mellett a vírusfertőző, és első jelentkezésekor a tünetek kifejezettebbek.

Tünetek:

A herpesz fertőzés égető, viszkető érzéssel jár, mely általában a bevezető tünet. Ez az érzőidegek izgatásából fakad. Ezt követően alakulnak ki a herpeszes hólyagok, melyek kifakadva nedvedzenek. A betegség ebben a fázisban fertőz.

A hólyagok egyénileg változó módon, de általában pár napon belül eltűnnek, helyükön viszont lassan gyógyuló heg marad. Ez utóbbi gyógyulása a leghosszabb folyamat, de ebben a stádiumban már nem fertőző.

Mik okozhatják a herpeszt?

Ahhoz, hogy a kezelési stratégiákat megértsük, és hogy láthassuk, miért is hatékonyak egyes vitaminok és aminosavak a kezelésében, meg kell értenünk a folyamatot.

Mint fentebb említettem, a vírus az idegdúcokban telepszik meg. A betegség fellángolásakor az idegsejt mentén az idegsejt által beidegzett bőrterületre jut, és ott támad meg egyes bőrsejteket. A folyamat ezt követően úgy zajlik, mint bármely más vírus esetén.

A vírus a saját DNS-ében tárolt információ alapján több száz másik vírust „gyártat” le a gazdasejttel, illetve olyan enzimeket is képez, amik képesek sejt körüli kötőszövetet feloldani, hogy így a keletkezett vírusok tovaterjedhessenek.

Ennek eredményeként az adott bőrterületen hólyagok keletkeznek, amik folyadékkal és vírussal teli folyadékgyülemek a feloldott kötőszöveti térben. E közben az immunrendszer megfékezni a folyamatot, elkapja a vírusokat és a vírussal teli sejteket, és megkezdődhet a sebgyógyulás.

A hólyagokat nem érdemes piszkálni, mert a mellet, hogy kifakadva fertőzhetnek, a nyomás tovább préseli a vírussal telt folyadékot a szomszédos kötőszöveti térbe és a fertőzött terület nagyobb lesz.

Az orvostudomány gyógyszeres válasza erre vírusölő szer. A herpesz ellen ma is az acyclovirt alkalmazzák, mely gátolja a vírus DNS átíródását. Kifejlesztője Gertrude B. Ellions 1988-ban részben ezért kapott orvosi Nobel-díjat, mivel a vegyület az első igazi szelektív vírusölő készítmény, mely a normál emberi sejtekre csak kis mértékben van hatással.

Azonban mint minden gyógyszernek, ennek is vannak mellékhatásai (ez esetben hányinger, hányás, hasmenés és/vagy fejfájás), bár kenőcs formában szerencsére nem olyan veszélyes.

Kisebb folyamatokra, időben elkezdve jó hatással, van, de szájon át, vagy injekcióban alkalmazva, csak igen súlyos esetekben van értelme, és ekkor már tényleg számolni kell mellékhatásokkal is.

Vannak azonban olyanok, akiknek a herpesz kenőcsök nem érnek semmit, mindig túl nagy kiterjedésű a folyamat, vagy sokszor visszatér. Az ő esetükben megfontolandó már megelőzésképp, és a kezelés kiegészítéseként is étrend-kiegészítőkkel próbálkozni.

Az étrend-kiegészítők hatása

A grapefruitmag kivonat laboratóriumilag is tesztelt módon, hatékonyan képes számos –beleértve a HSV-t is- vírust elpusztítani ezért mindenképpen érdemes próbálkozni vele. Ellentétben ugyanis a gyógyszerekkel, az alkalmazott dózisok többszörösénél sincsenek mellékhatásai.

Ez esetben minimum 3x40 csepp alkalmazása javasolt, mint egyébként bármely más vírusfertőzés esetén is. Azt, hogy milyen mechanizmussal veszi fel a graipfruitmag kivonat a harcot a vírusok ellen még nem ismert, de valószínűleg több összetevő egymást segítő, szinergikus hatásáról van szó.

E mellett két másik fontos fegyver a C-vitamin és a Lizin nevű aminosav. A C-vitamin, a mellett, hogy az immunrendszer hatékonyságát növeli, fontos faktora a kötőszövet stabilitásának.

A kötőszöveti rostelem közötti másodlagos kötések, ugyanis a C-vitamin segítségével jönnek létre. A kötőszöveti rostok egyik fő összetevője pedig a Lizin, melyet szervezetünk nem tud előállítani, tehát esszenciális aminosav, amit kívülről kell pótolnunk.

A Lizin fontos tulajdonsága, hogy gátolja azoknak a fehérjebontó enzimeknek a működését, amit a vírus termeltet a sejttel, a kötőszövet feloldása érdekében.

Épp ezért javasolt a Lizin alkalmazása a C-vitamin mellett minden vírusos megbetegedés esetén. Ez esetben 3-5-ször 1000 mg-1000 mg C-vitamin és Lizin adását szoktam javasolni.

Érdemes megjegyezni, hogy a tumorsejtek ugyanezt a mechanizmust használják növekedésük elősegítésére, illetve áttétképzésre. A Lizinnel nemrégen több magyar háziorvos bevonásával végeztek vizsgálatot herpeszes betegeken, mellyel egyértelműen javult a betegség lefolyása, ideje, mértéke. A dolog tehát nem csak kémcsőben működik.

A fentiek alapján látható, hogy nem csak egy fegyver van ennek a kellemetlen kórnak a leküzdésére, érdemes tehát bevetni a természet trükkjeit, és ki tudja, lehet, hogy meglepődünk milyen hatékonyak is lehetnek azok.

Dr. Gulyás Tamás
Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termék-kategóriákE
» Ekcéma

Ó
» Ótvarwww.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass