Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Székrekedés

Leírás

A székrekedést úgy lehet meghatározni, mint túl lassú, nehézségekkel járó, illetve rendszeresen elégtelen mennyiségű székletet eredményező székletürítést. A legtöbb ember számára székrekedést jelent, ha 48 óra alatt nincs széklete.

A székrekedés egyike a leggyakoribb panaszoknak, amely igen sok embert érint, különösen az idősebbek körében. Az a nézet, hogy naponta egyszer székletet kell üríteni, már az ókor óta meggyőződése az embereknek.

Néhány teljesen egészséges ember is székrekedés elleni szereket kezd szedni, mert nincs naponta széklete, és függővé válik a hashajtóktól. A székletürítés normál gyakorisága még egészséges emberek körében is tág határok között mozog.

A naponkénti egyszeri székletürítés nem feltétlen garanciája a megfelelő bélműködésnek. Ma már széles körben elfogadott, hogy a naponta háromszori székletürítés ugyanúgy normális lehet, mint a heti háromszori.

Nagy mennyiségű rost és folyadék elfogyasztása, valamint a rendszeres mozgás rendben tarthatja a bélműködést. Ha valamilyen kíméletes segítségre van szüksége, forduljon bizalommal a természetes eredetű étrendi kiegészítőkhöz.

A bélműködés és székletképződés minden embernél más és más, de az orvosok egyetértenek abban, hogy akinek hetente csak háromszor vagy annál kevesebbszer van kemény széklete, székrekedése van. A nehéz székletürítéssel küszködők számára is hasznosak lehetnek a székrekedés kezelésére szolgáló orvosságok és terápiák.

Tünetek:

A székrekedéssel együtt járó tünetek igen változatosak lehetnek, és nagymértékben függnek a háttérben meghúzódó betegségtől. A székürítés gyakorisága az alábbi határok között változhat: 2-3 naponta, csak hetente kétszer vagy esetleg még ritkábban van székletürítés.

  • A széklet általában nagyon kemény, száraz, kiszáradt bogyók vagy darabok formájában jelentkezik, hasonlít a birkák bogyós ürülékére.
  • Néha lehet babszem alakú is vagy olyan, mint egy fonat vagy egy kötél.
  • Néhány betegnél szorulásos hasmenés alakul ki, amely akkor jön létre, ha a bélműködés már hosszabb ideje leállt; ekkor a széklet végül is feloldódik a bélfal által az irritáció következtében kiválasztott nyálkában.
  • Időnként a betegek teltségérzésről és fájdalomról panaszkodnak, amely akkor csökken, amikor a széklet vagy a gázok távoznak.
  • A hasi feszülés is zavaró tünet, ezt a bélbaktériumok által termelt gázok felszaporodása okozza; a gáz nem tud távozni, mivel a vastagbelet elzárja a széklet.
  • A székrekedéses betegeknél jelentkezhet étvágycsökkenés vagy öklendezés és hányinger, előfordul fejfájás, általános ingerlékenység, rossz hangulat és alvászavar is.
  • A hosszan tartó székrekedés bőrelváltozásokat is okozhat: a bőr sápadt, gyakran sárgás árnyalatú, petyhüdt lesz, elveszti rugalmasságát.
  • Az ileitis terminalis nevű betegségben (Crohn-betegségben) szenvedő betegek közül minden ötödik, a colitis ulcerosában (fekélyes bélgyulladásban) szenvedők közül minden második székrekedéses.

Mik okozhatja a székrekedést?

  • a bélmozgások zavarai
  • a székletürítési reflex gyengülése
  • változások a bél vagy a környező szervek szerkezetében, amelyek akadályozzák a bélben a béltartalom továbbhaladását a végbél felé.

Az esetek nagy részében a táplálék alacsony rost- és folyadéktartalma okozza a székrekedést. Egyéb, szintén jelentős tényező lehet a mozgás­hiány; a súlyos depresszió, valamint bizonyos betegségek, mint az irritá­bilis bél szindróma, a cukorbetegség, a vér magas kalciumszintje, pajzs­mirigy-rendellenesség és vastagbélrák.

A hashajtók és savkötő szerek túlzott használata szintén károsan hathat a bélműködésre, és bizonyos gyógyszerek (magas vérnyomás elleni gyógyszerek, antidepresszánsok, kábító fájdalomcsillapítók) is székrekedést válthatnak ki.

A étrend-kiegészítők hatása

A bélműködés hirtelen megváltozása mindig felveti valamilyen betegség, például rák vagy bélelzáródás gyanúját, és így orvosi kivizsgálást igényel. Ha azonban csak ritkán tapasztal rendellenességet, a természetes or­vosságok segíthetnek.

A táplálékkiegészítők hatása már egy-két napon belül jelentkezik, és a kaszkarabokor-készítmények kivételével, hosszú távon is szedhetők.

A bolha mag útifű, őrölt len- vagy görögszénamag is biztosíthatja, és így hozzájárulhat, hogy a széklet nagyobb, lágyabb és könnyebben ürít­hető legyen. Ezek a táplálékkiegészítők naponta is használhatók; fo­gyassza őket nagyon sok folyadékkal, hogy a megnövekedett tömeg mozgása az emésztőrendszeren keresztül könnyebb legyen.

Ha még több rostot akar bevinni, próbálja ki a szilvalét vagy az aszalt szilvát is, enyhe hatása miatt bármelyik más kiegészítővel együtt is szed heti. Ihat pitypanggyökérteát is, amelynek szintén enyhe hashajtó hatása van, de hasznos a bélműködésre a fodroslóromtea is. A magnézium pedig segít az izom-összehúzódásban.

Ha a kipróbált gyógykészítmények egyike sem hoz egy-két napon belül enyhülést, utolsó mentségként forduljon a kaszkarabokor gyógynö­vény kérgéhez, amely a bélizmok összehúzódását serkenti, és igen erős hashajtó. Erős hatása miatt egy-két hétnél tovább ne használja, és sem­miképp ne szedje terhesség és szoptatás alatt!

Ne feledje, a búzakorpa kitűnő rostforrás, amely vizet köt meg, és így növeli a széklet mennyiségét. Mivel önmagában nehéz fogyasztani, tej­be vagy kefirbe keverve egye. Emellett fogyasszon teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret; a fehér kenyér nem tartalmaz annyi rostot, ezért inkább szorulást okoz.

Az alábbi növényeknek van széklethajtó tulajdonságuk:

  • rebarbaragyökér
  • szenna
  • kutyabengekéreg
  • ezerjófű szára
  • lenmag
  • kerti kakukkfű

Tanácsok: Mit tehet még székrekedés esetén

  • Fogyasszon magas rosttartalmú ételeket, nyers gyümölcsöt, zöldsé­get, szárazbabot.
  • Igyon naponta legalább két liter vizet vagy gyümölcslét.
  • Mozogjon rendszeresen, és ha lehetséges, rögtön menjen WC-re, ami­kor szükségét érzi.
  • Reggelente és esténként 1-1 evőkanál olívaolajat elfogyasztva elkerülhető a székrekedés.
  • Tartsunk fügekúrát, esténként egy pohár vízbe áztassunk pár fügét, majd reggel éhgyomorra igyuk meg a pohár tartalmát.
  • A sült alma és a méz is hatásos emésztés-serkentő.
  • Segíthet, ha víz, só és almaecet everékéből készült lábfürdőben áztatjuk lábunkat.

Székrekedés esetén nagyon fontos, hogy sok folyadékot fogyasszon, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit. Az aIkohol­és a koffeintartalmú üditőitalok folyadékveszteséget okoznak, és ezáltal súlyosbítják a székrekedést.

A víz, a zöldség­és gyümölcslevek, továbbá a hig levesek kiválóan pótolják az elvesztett folyadékot. Az ébredés után fogyasztott forró folyadék segíthet a székelési reflex beinditásában.

Forduljon orvoshoz:

  • Ha székelési szokásaiban hirtelen változás állt be.
  • Ha az otthoni kezelés ellenére a szorulásos tünetek két hétig vagy tovább is eltartanak.
  • Ha a székrekedéshez láz és hasi fájdalom társul.
  • Ha a hasi görcsök vagy fájdalom súlyossá válik, vagy gátolja mindennapi tevékenységében.
  • Ha véres vagy fekete a széklete.
  • Ha a székrekedés hasmenéssé változik vagy hányni kezd.
  • Ha a székrekedés új gyógyszer vagy kiegészítő szedésekor jelentkezik.

Újabb tudományos kutatások

Egy nemrég megjelent amerikai tanulmány szerint a bolhamag útifű jelentősen megnöveli a szorulásos betegek székelési gyakoriságát. A vizsgált betegek beszámolója szerint székletük puhábbá vált, és kevesebb fájdalommal, könnyebben távozott.

Egy Seattle-ben végzett felmérés szerint a gyakori székrekedéssel küzdő férfiaknál és nőknél is nagyobb valószinűséggel alakul ki vastagbélrák. A kutatók elképzelése szerint ezeknél a betegeknél a béltartalom lassabban mozog és így a belek hosszabb ideig vannak kitéve a bélsárban levő potenciálisan rákkeltő vegyi anyagoknak.

Ez a megfigyelés még indokoltabbá teszi, hogy a probléma leküzdésére bolhamagútifű- vagy egyéb természetes étrendi kiegészítőt szedjen.

Ajánlott készítmények:

Vitaminsziget.com




Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

A prebiotikumok Bélelzáródás

Kapcsolódó termék-kategóriák

Bélbetegségek AKCIÓ! Vitamin csomagok FELNŐTT






E
» Ekcéma





Ó
» Ótvar







www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass