Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Fekélybetegségek

Leírás

A gyomor és a bél belső felületét burkoló nyálkahártya fájdalmas és nemegyszer életveszéIyes felmaródásai hagyományos gyógyszerekkel sok esetben gyorsan és hatékonyan kezelhetők. A gyógyulásban segíthetnek a természetes táplálékkiegészítők is.

A peptikus fekély a gyomor vagy - a vékonybél részét képező - nyom­bél belsejét borító nyálkahártya kráterszerű sérülése. Normális körülmé­nyek között a gyomorban lévő mirigyek emésztést elősegítő anyagokat választanak ki, köztük savakat és a pepszin nevű enzimet.

Az emésztő­nedvek maró hatásától a gyomorfal-nyálkahártyát a gyomorban és a nyombélben termelődő nyálka védi. Fekélyesetén a nyálka nem tudja megvédeni az alatta lévő szöveteket, és az emésztő nedvek megtámad­ják a gyomor- vagy a nyombélnyálkahártyát.

Tünetek:

Maró, sajgó fájdalom a gyomorban, közvetlenül étkezés előtt és órákkal utána; a fájdalom gyakran a gyomorégéshez hasonló, s emésztési zavarok, hányinger, hányás, fogyás is kísérheti; éjjel enyhíthetik savkötő szerek, közömbös élelmiszerek (például keksz), tej.

Gyors beavatkozást igénylő tünetek:

Szurokszerű vagy véres széklet, véres hányás, illetve a kávézacchoz hasonló hányadék - ezek gyomorvérzésre utalnak; a hirtelen fellépő, heves hasi fájdalom a gyomorfal átfúródására utalhat; ezen életveszélyes tünetek jelentkezésekor azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

Mik okozhatják a fekélybetegségeket?  

Egészen a legutóbbi időkig úgy gondolták, hogy a gyomor- és nyombél­fekély legfőbb okozója a feszült, ideges életmód és a zsíros, fűszeres ét­rend. A kutatók azonban nemrégiben kimutatták, hogy a fekélyek több­ségének kialakulásában a Helicobacter pylori nevű baktérium okozta fertő­zés játszik szerepet.

Ha az emésztőrendszer megfertőződik, a nyálkahár­tya meggyengül, s már kis mennyiségű emésztőnedv is kimarhatja. A fe­kély megjelenése után másodIagos tényezőként a stressz, a nem megfe­lelő étrend, az alkohol, koffein és dohányzás tovább súlyosbítja a beteg­séget.

A fekélyes megbetegedések kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak - a betegség gyakran öröklődik családon belül -, de a nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (ún. NSAID-ok) tartós szedé­se is előidézheti.

Az étrend-kiegészítők hatása

Fekély esetén, miután vérvizsgálat kimutatta a H. pylori jelenlétét, a ke­zelőorvos antibiotikumokat és egyéb gyógyszereket ír fel. Sok helyen a diagnózist gyomortükrözésseI és szövettani vizsgálattal állítják fel. Ám a baktérium jelenlététől függetlenül az alábbi változatos, természetes gyógyhatású táplálékkiegészítők (melyek egyszerre és a fekélyellenes gyógyszerekkel kombinálva is kockázatmentesen szedhetők) gyorsítják a gyógyulás folyamatát.

A fájdalom rendszerint már egy héten belül csök­ken, jóllehet a fekély gyógyulása két hónapig is eltarthat. A karotinoidokban lévő béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakít­ja, amely védi a gyomor és a vékonybél nyálkahártyáját, és így elősegíti a fekély gyógyulását. A C-vitamin közvetlenül gátolja a H. pylori bakté­rium szaporodását. A gyógyulást serkenti a cink (amit rézzel együtt kell szedni), valamint a glicirrizinmentes édesgyökér-kivonat (DGÉ)

A kivo­natot - mely a természetes édesgyökértől eltérően nem emeli a vérnyo­mást - három hónapig szedje, hogy jótékony hatását teljes egészében kifejthesse. A glutamin nevű aminosav az emésztőrendszer nyálkahár­tyasejtjeinek táplálásával segíti elő a gyógyulást. A gamma-orizanol nevű rizskorpa olajos kivonata szintén jótékony hatásúnak látszik.

Újabb kutatások szerint az aloe vera növény leve csökkenti a gyo­morsavtermelést, s egyeseknél enyhíti a fekélybetegség tüneteit. Ez a népszerű gyógynövény olyan összehúzó hatású vegyületeket is tartal­maz, amelyek gátolhatják a gyomorvérzést.

Érdemes kipróbálni a kamil­lából, az orvosi zilizből, vörös szilfából (V{mus rubra), réti legyezőfűből, körömvirágból készült teákat is, ugyanis e növények mindegyike nyugta­tóan hat az irritált nyálkahártyára.

Az antibiotikumterápia a leg­hatásosabb a fekélyek többségét okozó baktérium, a H. pylori ellen. A természetes táplálékki­egészítők azonban az egyéb hagyományos gyógyszerek mellett biztonságos gyógymódot jelen­tenek.

Tanácsok: Mit tehet még fekélybetegség esetén

  • Állítson össze rostban gazdag étrendet, s kerülje az olyan élelmisze­reket, amelyek gyomorpanaszokat váltanak ki önnél.
  • Tartózkodjon a szeszes italoktól, kávétól, koffeintartalmú üdítőitalok­tól, savas.
  • Gyümölcslevektől - mindezek irritálhatják az emésztőszerveket borító nyálkahártyát.
  • Ne dohányozzon, a dohányzás késlelteti a gyomor- és nyombélfeké­lyek gyógyulását.

Újabb tudományos kutatások

Több vizsgálat kimutatta, hogy a DGÉ (glicirrizinmentes édes­gyökér-kivonat) hatékonyabb a savkötő szereknél, mind a rö­vid távú, mind pedig a tartós fekély terápiák esetén. (Emellett az édesgyökér-kivonat nem drágább - sőt gyakran sokkal olcsóbb -, mint a legtöbb receptre vagy recept nélkül kapható savkötő szer.)

Laboratóriumi és állatkísérletes vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogya C-vitamin közvetlenül gátolja a fekélyek kialakulását okozó baktérium, a H. pylori szaporodását. Így e vitamin fontos szerepet játszhat mind a fekélybetegség megelőzésében, mind pedig annak kezelésében.

Angol kutatók nemrégiben ki­mutatták, hogy a Mediterrá­neumban honos örökzöld pisztáciafa mézgája, amelyet már az ókori görögök is használtak, elpusztítja a H. pylorit.

Tudta?

A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák a káposztalét fekélybetegség kezelésére. Valóban érdemes megpróbálkozni vele, a káposzta ugyanis bőségesen tartalmazza a gyógyító hatású glutamin aminosavat.

Ajánlott készítmények:

Vitaminsziget.com




Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Bélgyulladás (Idült)

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Karotinoidok Béta-karotin Legyezőfű

Kapcsolódó termék-kategóriák

Bélbetegségek AKCIÓ! Vitamin csomagok FELNŐTT






E
» Ekcéma





Ó
» Ótvar







www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass