Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Pattanás

Leírás

Egyik leggyakoribb bőrelváltozás. A legtöbb tinédzser átesik ezen a bőrbetegségen. A betegség kóroktana ismert, mégis egyes esetekben kb. 10 % ban csak nehezen leküzdhető.

Bár a pattanásokat sokan a tinédzserévek kellemetlen velejáróinak tekintik, minden korosztályban előfordulhatnak, némelyek kifejezetten hajlamosak rájuk. Szerencsére, kortól függetlenül sokféle módon megelőzhetők és kezelhetők.

A pattanás leggyakrabban az arc, a váll, a hát, a mellkas, a nyak, ritkáb­ban a test egyéb részén a bőr idült elváltozása. Általános formájában (acne vulgaris) fekete fejű, fehér fejű vagy kidudorodó, félig szilárd köze­pű, piros gyulladás. Súlyosabb esetben apró tályoggá, folyadékkal teli cisztává vagy megkeményedéssé gyűlik.

Sokszor fájdalmas, ritkábban fáj­dalommentes dudorként húzódik meg a bőr felszíne alatt. A tályog - fáj­dalomtól függetlenül - heggel gyógyul. A pattanásokat főként a tiné­dzserek szégyellik, érzelmileg nehezen fogadják el. 

  • A lányok között gyakoribb 80% körüli, fiuknál 60% ban szinte biztos, hogy legalább egy pattanás kifejlődik. A bőrgyógyászhoz fordulók panaszai között 44%-ban fiatal felnőttek elsősorban nők másodsorban a pubertás korból már kinőtt nők 33% fordulnak orvoshoz.
  • Téves hit az akne-val szemben, hogy nem gyógyítható!
  • Téves hit az is, hogy a napfény leszárítja a pattanásokat. Az UVB sugárzás gyakran inkább ront a helyzeten, un. Mallorca- aknét okozhat.
  • A fogamzásgátlók szedése sem egyértelmű a helyzet javítására.
  • Mélytisztítószerek, radírok, hámlasztó krémek, acelainsavas, benzol-peroxidos, A vitaminsavas kezelések szigorú orvosi felügyelet mellett szedhető szerek. Magzatkárosító hatás miatt fogamzó korban lévő nőknél nem ajánlott.

Tünetek

  • kemény, vörös duzzanatok vagy gennyes sebek a bőrön
  • vörös, gyulladt bőr, folyadékkal telt kiütések vagy ciszták

Mik okozhatják a pattanást?

Pattanás akkor alakul ki, amikor a bőrben a faggyúmirigyek túl sok faggyút választanak ki. Ez a sűrű, olajos anyag általában a mirigy kiveze­tő csövein, a pórusokon át távozik, hogy a bőr természetes és egészsé­ges nedvesen tartásáról gondoskodjon.

Ha a faggyú nem tud eltávozni, összegyűlik, és kemény dugó ként eltömíti a pórusokat, s így pattanás alakul ki. Ha baktériumok jutnak bele, elfertőződik, begyulladhat.

A faggyú termelésének szabályozásában a nemi hormonok szerepet játszanak. Serdülő fiúk esetében ezért a pattanás általános jelenség. Nőknél is ezért jelennek meg a pattanások a menstruáció és a terhesség alatt.

A pattanást kiváltó egyéb okok között szerepelnek a hormonszint­re ható készítmények, különösen a szteroidok, fogamzásgátlók, valamint az érzelmi stressz.

A pattanásra való hajlam ban örökletes tényezők is szerepet játszanak. Az általánosan elterjedt nézet ellenére a pattanások kialakulásában valószínűleg nem játszik szerepet a csokoládé, a kagyló, az olajos magvak vagy zsíros ételek, illetve a szénsavas üdítőitalok fo­gyasztása.

Némelyek azonban meg vannak arról győződve, hogy bizo­nyos élelmiszerek vagy ételallergia kiváltja, illetve fokozza a pattanások kialakulását. 

A étrend-kiegészítők hatása

A legtöbb embernek valószínűleg használ, ha a táblázatban felsorolt ki­egészÍtőket kipróbálja: a különféle kiegészítők egymással kombinálva is alkalmazhatók. A látható eredményeléréséhez gyakran 3-4 hetet vagy még többet is várni kell.

A felsorolt kiegészítők tartósan, egyéb pattanás elleni szerekkel együtt is szedhetők.

  • A B6-vitamin főképp a menstruáció és menopauza (változó kor) ide­jén felfokozott pattanásosság kezelésére alkalmas, mivel némelyek sze­rint elősegíti a pattanást kiváltó hormonok szintjének egyensúlyba ho­zását. 
  • A pattanást okozó baktériumok elleni harcban az immunrendszert jó karban tartó C- és E-vitamin, valamint a szelén a legszükségesebb.
  • E vitaminok bármelyikévei vagy akár mindegyikkel együtt is szedhető a cink, amely erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású, és elősegíti az egészséges hormonszintek kialakulását. Hosszú távon hasz­nálva a cink gátolja a réz felszÍvódását a bélből, ezért rézzel együtt kell szedni. 
  • Tanácsos még együtt szedni omega-3 esszenciális zsírsavval, va­lamint a margarinban, növényi olajakban és több modern étrendben kedvelt készételekben található omega-6 zsírsavval. Az esszenciális zsír­savak normális egyensúlya hozzájárul a gyulladás csökkentéséhez.
  • A barátcserje a menstruáció idején kialakuló pattanások hagyomá­nyos orvossága. Egyéb gyógynövények - pl. a kasvirág - szintén régóta ismertek mint a pattanások kezelésében hatékony gyógyszerek.

Tanácsok

  • Naponta mosakodjon közönséges szappannal és vízzel.
  • Ne nyomkodja a pattanásokat, mert elfertőződhetnek és begyullad­hatnak.
  • Használjon mitesszert nem okozó (nem komedogén) és zsírmentes kozmetikumokat.
  • Táplálkozzon kiegyensúlyozottan, kerülje azokat az élelmiszereket, amelyek, tapasztalata szerint, pattanást váltanak ki.
  •  
  • Használjon Polarizált fényt. A BIOPTRON fényterápia igen hatékony kiegészítő terápia az akut és krónikus gyulladások, illetve a műtét utáni sebek konzervatív kezelésében.

Forduljon orvoshoz:

  • Ha a pattanások három hónapos kezelés hatására sem múlnak el.
  • Ha a pattanások befertőződnek: folyadékkal telt tályogok, vörös vagy lilás színű gyulladás, ciszták, a bőr alatt kemény csomók alakulnak ki.
  • Ha a tüneteket láz, hidegrázás kíséri.
  • Ha arcán begyulladt egy pattanás.
  • Ha a bőr akkor is állandóan vörös és gyulladt, ha nincsenek rajta pattanások.

Újabb tudományos kutatások

Egy vizsgálat azt mutatta, hogya napi 30 mg cinket szedő pattanásos betegek bőre két hónap elteltével jóval tisztább volt, mint a placebót kapott kontrollcsoporté.

Egy másik tanulmányban a cink a tetraciklinnel összemérhető hatást mutatott. Sok dermatológus mégsem ajánlja a cinket mint étrendi kiegészítőt, mert a pattanás elleni kedvező hatását más eredmények nem támasztják alá.

Egy Ausztráliában folytatott kutatás szerint a külsőleg alkalmazható 5%-os teafalevél­olajból készült lemosó ugyanolyan hatásosan szárítja le az enyhe pattanásokat, mint az 5%-os benzoil-peroxid oldat, de annál sokkal kíméletesebb.

A teafalevél-olaj nagyobb dózisban (15%-ig) alkalmazott oldatai hatásosabbak lehetnek a súlyosabb pattanások kezelésében. Egy kutatásban 22 diák vett részt, akiknek először vizsgaidőszakban, majd a vizsgaidőszakon kívül is vizsgálták arcbőrét, illetve az őket érő stresszt okozó tényezőket.

A kutatás eredményei világosan kimutatták, hogy a diákoknak sokkal több pattanásuk volt vizsgaidőszakban, illetve ha fokozottan ki voltak téve a különböző stresszt okozó tényezőknek. Sőt, minél több stressz ért valakit, annál több pattanása lett.

Ajánlott készítmények:




Kapcsolódó termékek







E
» Ekcéma





Ó
» Ótvar







www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass