Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Echinacea

(Echinacea angustifolia, E. pallida, E.purpurea)

A lángvörös kasvirág (gyakran használt magyar nevei: bíbor kasvirág, pi­ros kasvirág) a margarétához hasonló virágú növény, az Egyesült Államok középső részét borító füves vidékekről származik. Az indián törzsek szá­zadokon keresztül használták sebek gyógyítására vagy kígyómarás ellen­szereként. A gyógynövény az európai telepesek körében is azonnal nép­szerűvé vált; orvosaik mindenható gyógyszerként alkalmazták különféle fertőzésekre.

Olyannyira népszerű lett, hogy Európába átkerülve, Nagy­ Britanniában hamarosan kerti növényként díszlett. Az Észak-Amerikában honos növényt hosszú időn keresztül használták, ám a kasvirág a modern antibiotikumok felfedezésével a háttérbe szorult. Népszerűsége azonban napjainkban visszatért, mivel biztonságos immunerősítő szer.

A kasvirág kilenc faja közül három (Echinacea angustifolia, E. pallida és E. purpurea) használatos orvosi célokra. A növény különböző részeit (vi­rágzatát, leveleit, szárát, gyökerét) több száz gyógyszeripari termékben felhasználják, és számos formában léteznek. A kasvirág több hatóanya­gáról vélik úgy, hogy az immunrendszert erősíti, és az utóbbi években az egyik leggyakrabban használt gyógyírrá vált világszerte.

Általánosan javallt:

  • náthával, influenzával szemben a szervezet erősítésére
  • fertőzések időtartamának és súlyosságának csökkentésére
  • szájpenész, légúti és húgyúti fertőzések, valamint középfülgyulladás ellen
  • bőrsérülések és -gyulladások gyógyítására

A kasvirág természetes antimikrobás és fertőzés-gátló: véd a baktériu­mok, vírusok, gombák és egyéb kórokozó mikrobák ellen. Az immun­rendszert általánosan serkenti. A gyógynövény hatásaként a sejtek egy természetes antivirális anyagot, az interferont fokozottabban termelik. Ezek a hatások viszonylag rövid ideig tartanak, ezért tanácsos gyakran használni ezt a gyógynövényt - heveny fertőzések esetén akár naponta többször. Az Echinacea csökkenti és így normalizál ja az immunválaszt olyan allergiás reakcióknál is, mint például az ekcéma (amire egyébként hagyományosan is használják).

A kasvirág segíthet megelőzni a két leggyakoribb ví­rusos fertőzést: a náthát és az influenzát. A legteljesebben akkor fejti ki hatását, ha már a betegség első tüneteinél alkalmazzák. Egy vizsgálatba náthára hajlamos embereket vontak be: akik a szert nyolc héten át hasz­nálták, azoknál 35%-kal alacsonyabb volt a megfázás gyakorisága, mint a placebo-csoport tagjainál.

A náthát is ritkábban kapták el: 40 nap telt el a fertőzések között, szemben azzal a csoporttal. amelyiknek tagjai placebót kaptak (csak 25 nap volt ez az időszak). A vizsgálatok megerő­sítették, hogy a kasvirág akkor is hasznos, ha már beteg az illető; náthá­val vagy influenzával járó fájdalmaktól. Orrdugulástól vagy láztól szen­ved. Mindent összevéve, a kasvirágtól enyhülnek és hamarabb elmúlnak a tünetek.

A kasvirág hasznos lehet egyéb gyakran kiújuló be­tegségek leküzdésére, mint például az afta, a húgyúti fertőzések vagy a középfülgyulladás. Torokfájásra vagy mandulagyulladásra higítson fel kasvirágtinktúrát és gargarizáló szerként használja. Néha bakteriális fertőzésre, herpeszre (nemi her­peszre, ajakherpeszre és övsömörre egyaránt).

Hörghurutra vagy arcüreg-gyulladásra is alkalmazzák. Torokfájásra vagy mandulagyulladásra higítson fel kasvirágtinktúrát és gargarizáló szerként használja. A gyógynövényt idült fáradékonyság és AIDS kezelésére is használják; hatékonynak bizonyulhat bizonyos rosszindulatú daganatokkal szemben, különösen olyan betegeknél, akiknek az immunrendszerét sugárkezelés vagy kemoterápia károsította.

A kasvirág bőrbetegségekre is alkalmazható. A növényből készült folyadékkal sérüléseket, tályogot, ekcémát, égési sebeket, szájfekélyt vagy felfekvést is lehet gyógyítani.

Felhasználási módok:

Mivel a kasvirág sok formában kapható, ellenőrizze a ter­mékleírást a helyes adagokat illetően. A legtöbb tabletta porrá zúzott gyökeret tartalmaz, nem kivonatot. Keressen olyan tablettát, amely legalább 3,5% echinakozidot tartalmaz.

Tabletta-kapszula:

  • Náthára, influenzára: nagy adag szük­séges - naponta ötször akár 200 mg. Egy vizsgálat során megállapították, hogy azoknak az influenzás betegeknek, akiknek 900 mg-ot adtak, gyorsabban javult az állapotuk, mint akiknek kevesebbet - 450 mg-ot -, vagy helyette placebót kaptak.
  • Egyéb fertőzésekre: az ajánlott adagolás 200 mg, naponta háromszor-négyszer.
  • Hosszabb távú használatra és immun­rendszer-erősítőként: különösen idült fertőzésekre hajlamosaknak ajánlott a kasvirág használata más gyógynövényekkel felváltva, amelyek az im­munrendszert erősítik, mint például az aranygyökér, a kínai csűdfű, az ipé-fa vagy a gyógyhatású gombák. Néha ajánlatos, hogy a kasvirág-kúránál nyolc hét után egy hét szünetet tartson, majd újra elkezdheti szedését. A természetgyógyászok azonban gyakran alkalmazzák folyamatosan e gyógy­növényt allergiás kezelésekre is, például ekcémára. Étkezés közben vagy attól függetlenül is szedhető.

Folyadék-tinktúra

A táplálkozás-szak­értők gyakran a folyadékot ajánlják, amely vagy frissen préselt lé (2,4% béta-1 és 2-fruktofuranozidot tartalmaz), vagy alkoholtartalmú oldat (5: I arányú koncentrátumot tartalmaz).

Kiszerelés:

  • kapszula
  • tabletta
  • szárított gyógynövény/teakeverék
  • folyadék
  • tinktúra

Esetleges mellékhatásai:

Az ajánlott adagoknál a kasvirágnak nincs ismert mellékhatása, még terhes vagy szoptató nőknél sem. A margaréta-félékre allergiás emberek azonban vigyázzanak: könnyen lehet, hogy ők a kasvirágra is allergiásak. Ha bőrkiütést észlel vagy légzési zavarai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Figyelmeztetés!

Ha fertőzés ellen antibiotikumot vagy más gyógyszert szed, a kasvirágot csak a gyógyszeres kezelés mellett és ne helyette használja!

Súlyos fertőzéseknél - ilyen például a tuberkulózis - a kasvirág nem elég hatékony.




Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó termék-kategóriák





Á
» Árpafű




I
» Ibolya








www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass