Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Tőzegáfonya

A jellegzetes, pikáns ízű tőzegáfonyából gyakran készítenek szószt vagy lekvárt. E gyümölcsről régóta köztudott, hogy a húgyúti rendszer természetes gyógyszere, amelynek fertőzései különösen a nőket érintik.

Általánosan javallt

  • alsó húgyúti rendszer (húgyhólyag és húgycső gyulladása) fertőzéseinek kezelésére
  • húgyúti rendszer fertőzéseinek kiújulása ellen
  • vizelet szagtalanítására

Tulajdonságai

Az Amerikából származó tőzegáfonya rokona a kökénynek. Évszázadok óta használatos a gyógyászatban és a konyhában egyaránt. Angol neve a cranberry, eredetileg craneberry, amelyet daru (angolul crane) formájú virágairól kapta. A növényt gyógyhatása miatt Észak-Amerika minden részén termesztik. A hagyomány szerint régen az áfonyabogyókat összezúzták, és sebek, illetve duzzanatok kezelésére használták; de alkalmazták még a C-vitaminhiány miatt fellépő, ínyvérzéssel járó skorbut kezelésére is. Az orvostudomány újabban a húgyúti rendszer bakteriális fertőzéseinek megelőzésében és kezelésében játszott szerepét vizsgálja.

Hatása

Az 1920-as években felfedezték, hogy a sok tőzegáfonyát fogyasztó emberek vizelete savasabb és kevesebb baktérium van benne. Fogyasztása közben ugyanis egy hippursav nevű anyag termelődik a szervezetben, amelyről bebizonyosodott, hogy erős antibakteriális hatása van a húgyúti rendszerben. Időközben rájöttek, hogy a hippursav gátolja a fertőzést okozó baktériumok szaporodását. Az újabb vizsgálatok szerint viszont a nagybogyós áfonya fő fertőzést ki­védő tulajdonsága a gyümölcs egy másik összetevőjében rejlik. Úgy tű­nik, hogy a gyümölcs megakadályozza a baktériumok tapadását a húgy­úti rendszer falának sejtjeihez. Kedvezőtlen környezetet teremt a kór­okozók számára, és ezáltal csökken a fertőzés veszélye. E hatást felte­hetően a növényi eredetű vegyületek, az úgynevezett fitovegyületek cso­portjába tartozó proanthocianidinek váltják ki, amelyek jelen vannak a levében, de hiányoznak például a grépfrút, a na­rancs, a guajáva, a mangó és az ananász levéből.

FŐBB ELŐNYEI

A tudósok mára megerősítették a tőzegáfonya jótékony hatását a húgyúti rendszer fertőzéseinek megelőzésében és gyógyításában. Vizsgálatok bizonyítják, hogy napi fogyasztása - gyümölcslé vagy kapszula formájában egyaránt - lényege­sen csökkenti az ilyen jellegű fertőzések kiújulását. A nőknél a húgyúti fertőzések veszélye tízszer akkora, mint a férfiaknál; a 20-40 éves nők 25-35%-ának legalább egyszer volt ilyen fertőzése. Persze a férfiaknak sem árt a tőzegáfonya.

A tőzegáfonya ezenkívül csökkenti a húgyúti rendszer betegsé­geinek időtartamát: csillapítja a betegséggel járó fájdalmat, égető érzést, viszketést és egyéb tüneteket. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a húgyúti rendszer makacs fertőzéseit antibiotikummal is kezelni kell, hogy a súlyos szövődményeket elkerüljük. Ettől függetlenül a nagybogyós áfo­nya levét nyugodtan ihatja a hagyományos orvosi kezeléssei párhuzamo­san, mert az csak felgyorsíthatja a gyógyulás folyamatát.

TOVÁBBI ELŐNYEI

Szagtalanítja a vizeletet, tehát ajánlatos mindazok számára, akik inkontinenciában szenvednek. Nem feledkezhetünk el magas C-vitamin-tartalmának.

Alkalmazása

Kipróbáltuk, nekünk bejött: Clearly Cranberry

Napi kétszer 2,5dl tőzegáfonya nektár fogyasztása elegendő a vizeletkiválasztó rendszer egészségének fenntartásához.

Ilyen mennyiségű tőzegáfonya elfogyasztása – annak kalória-, cukor-, savtartalma, valamint fanyar íze miatt – azonban sok embernek problémát okozhat.

A Highland Clearly Cranberry étrendkiegészítő segít. A kis bogyók hatóerejét kis kapszulákba zárták, megkönnyítve a dolgunkat. Tovább >>

 

 

ADAGOLÁS: Húgyúti rendszer fertőzéseire: vegyen be naponta kb. 800 mg tőzegáfonya-kivonatot (2 x 400 mg kapszulákban), vagy igyon leg­alább 500 ml tömény gyümölcslét. Esetleg oldat formájában is fogyaszt­hatja: ennek használatát olvassa el a mellékelt tájékoztatón. A betegség kiújulásának megelőzésére: az adagot megfelezheti napi 400 mg kivonatra vagy legalább 250 ml gyümölcslére.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ: Beveheti étellel vagy anélkül is. A levén kívül a bőséges folyadékfogyasztás - víz vagy más levek ­szintén felgyorsít ja a gyógyulás folyamatát. A nincs köztu­dott kölcsönhatása antibiotikumokkal vagy más gyógyszerekkel, de a vi­zelet savasítása csökkentheti például egy másik gyógynövény, a medve­szőlőlevél hatását, amelyet szintén gyakran alkalmaznak urológiai bán­talmakra. Vagy az egyiket, vagy a másikat használja.

Esetleges mellékhatásai

Sem rövid, sem hosszú távú használata kor nincs ismert mellékhatása. Úgy tűnik, terhes és szoptató anyák is biz­tonsággal használhatják.

FIGYELMEZTETÉS!

A tőzegáfonya nem pótolja az antibiotikumok hatását a húgyúti rendszer heveny fertőzéseinél. Konzultáljon orvosával, ha 24-36 órával

  • ha fogyasztását követően sem érzi jobban magát.
  • ha láz, hidegrázás, derékfájás, vesegörcs vagy véres vizelet gyötri!

Ezek a tünetek vesefertőzésre utalhatnak, és orvosi kezelést igényelnek.

Kiszerelés

  • kapszula
  • friss vagy szárított gyümölcs
  • gyümölcslé
  • folyadék/tinktúra
  • por
  • géltabletta
  • tabletta
  • teakeverék

Vásárlási tanácsok

Eredményesebb kúra érdekében édesített gyümölcslé helyett válasszon tőzeg-­áfonya-kapszulát vagy tömény gyümölcslevet (amely nagyobb koncentrátumban tartalmazza a hatóanyagokat). Némelyik késztermék nagyobb arányban tartalmaz vizet, mint áfonyalét, és édesitőszerekkel fedi el a gyü­mölcs jellegzetes, fanyar ízét.

A jó minőségű tömény áfonyalé bioboltokban kapható.

Újabb kutatások

A Journal of the American Medical Association amerikai orvosi lapban megjelent tanulmány 153 idősebb nőről (átlagos életkoruk 78 év) szólt, akiknek nem volt húgyúti fertőzéses panaszuk. A nők fele 300 ml tömény áfonyalét ivott mindennap, a másik fele placebót kapott. 4-8 héttel később az áfonyalét fogyasztók vizeletében sokkal kevesebb volt a baktérium, ezért sokkal kevésbé voltak hajlamosak a húgyúti fertőzésekre. Egy másik vizsgálat megerősítette, hogy a tőzegáfonya leve fiatalabb nőknél is ugyanolyan hatékony.




Kapcsolódó termékek

G&G UT PLUS FORMULA  KAPSZULA ( 90db )G&G UT PLUS FORMULA KAPSZULA ( 90db ) (G&G)
Az UT Plus Formula egy hiánypótló, vegán kapszula, melyet a vese és húgyutak egészségének megőrzése illetve a különböző húgyúti fertőzések leküzdése érdekében tökéletesítettek.
+- 8.900 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Húgyúti fertőzés Fehérfolyás esetén

Kapcsolódó termék-kategóriák





Á
» Árpafű




I
» Ibolya








www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass