Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Galagonya

(Crataegus oxyacantha L.)

Ha szívbetegsége van, érdemes megtudnia, mire is képes a galagonya. Ezt a gyógynövényt ugyanis már évszázadok óta használták mind vizelethajtásra, mind pedig vese -és húgykőgyógyításra. Napjainkban pedig az egyik legtöbbször alkalmazott szívgyógyszer.

A galagonyát, ezt az akár 9 m magasra is megnövő bokrot évszázadok óta ültetik legelők és telkek köré, hogy kerítés magasságúra lenyesve je­lölje a birtokhatárokat. Kerítésként ültetve nemcsak távol tartja a hívat­lan látogatókat, de a szemet is gyönyörködteti: apró, fehér virágain és élénkpiros bogyóin kívül nagy tövisei vannak. Egyes fajtáinak virága dög­szagot áraszt. Ráadásul sokáig a balszerencse és a halál szimbóluma volt, mivel a néphagyomány szerint Jézus töviskoszorúja is galagonya­ágakból készült.

Ilyen rossz hírnév mellett csoda, hogy akadt valaki, aki vette a bátor­ságot és alaposan megvizsgálta a galagonyát, s felfedezte annak szív­gyógyító hatását. Persze mindig is voltak olyan emberek - az ókori gö­rögöktől az amerikai indiánokig -, akik már korábban felismerték és be­csülték a növény szíverősítő hatását. Igazán elismertté azonban egy XIX. századi ír orvos tette, aki meglepő eredményességgel kezelte vele a szív­betegséget. Mivel szívgyógyszerének receptjét igen nagy titokban tar­totta, csak az I 890-es években bekövetkezett halála után derült ki, hogy a csodás szer nem másból, mint galagonyabogyó-tinktúrából áll.

Általánosan javallt:

  • anginás mellkasi fájdalmak megszüntetésére
  • magas vérnyomás csökkentésére
  • szívbetegségben szenvedőknél
  • a szívösszehúzódások hatékonyabbá tételére
  • szívritmuszavarok szabályozására

A galagonya olyan gyógynövény, amely közvetlenül befolyásolja a szív­izom munkabírását, tágítja az ereket, javítja a szívizom vérellátását és a szívösszehúzódások erősségét. Ez az erőteljes szíverősítő hatás valószínűleg a benne nagy mennyiségben található vegyületnek, a flavo­noidoknak - közülük is a proantocianidin complexoligomereknek (PCO) - tulajdonítható, amelyek hatékony antioxidánsok.

A galagonya többféleképpen hat a szívre és a kerin­gésre. A vérerek összehúzódását elősegítő angiotenzin szintjét úgy csök­kenti, hogy gátolja az azt előállító enzim működését. Így tágítja a verőe­reket, köztük a koszorú eret is.

Ezáltal javítja a szívizom vérellátását és gátolja az anginás rohamokat. Az összehúzódott verőerek magas vér­nyomás kialakulásához is vezethetnek (hiszen a szívnek sokkal nagyobb intenzitással kell dolgoznia, hogy a vért keresztül pumpálja rajtuk), ezért a galagonya az erek elernyesztése révén az enyhe hipertónia kezelésé­ben is hatásos lehet.

A galagonya emellett a szívizmok működését közvetlenül is segíti és így a szívösszehúzódások ereje nő. E gyógyhatásnak különösen nagy hasznát veszik az enyhe szívbetegségben szenvedő betegek, akiknek ke­zelése nem igényel erősebb szívgyógyszereket. Ezenkívül a galagonya antioxidáns hatására csökken a szívkoszorúerek érelmeszesedés miatti szűkülete is.

A galagonyát egyéb betegségek gyógyításában is régóta használják. Nyugtató hatásának eredményeképpen az álmatlan­ságtól szenvedők altatószerként szedhetik. Számos kísérlet bizonyítja, hogy a galagonya fontos szerepet játszik a kollagén, a kötőszöveteket felépítő fehérje védelmében; így jelentős szerepe lehet egyes betegsé­gek, mint például az ízületi gyulladás gyógyításában.

Kiszerelés:

  • tabletta
  • kapszula
  • tinktúra
  • por
  • szárított gyógynövény/tea

Adagolása

A szívbetegség típusától és súlyosságától függően a gala­gonya ajánlott napi adagja 300-500 mg tabletta, és napi 1 teáskanál -1 evőkanál (5-15 ml) tinktúra formájában. Azok, akik szívbetegség kialaku­lásától tartanak, megelőzésképpen szedjenek naponta 100-150 mg ga­lagonyakészítményt vagy 1 teáskanál tinktúrát.

Esetleges mellékhatásai:

Sokak szerint a galagonya az egyik legbiztonságosabb gyógynövény. Bár van rá példa, hogy alkalmazása során émelygés, izzadás, fáradtság és bőrkiütés jelentkezett, ezek a tünetek azonban nagyon ritkák. Még egyéb betegségre felírt gyógyszerrel együtt is szedhető, csak arra vigyázzon, hogy a galagonya rendszeres alkalmazásával azok szükséges mennyisé­ge egy idő után módosul (csökken).

Azok azonban, akik az előírt gyógy­mód mellett a galagonyát is szeretnék kipróbálni, feltétlenül konzultálja­nak orvosukkal, és beleegyezése nélkül soha ne hagyják abba az általa felírt gyógyszerek szedését (de még a szedett adagon se változtassanak)!

FIGYELMEZTETÉS!

A nem szívbetegeknél a nagy mennyiségű galagonya fogyasztása jelentősen csökkentheti a vérnyomást, ami szédüléshez és ájuláshoz vezethet.
Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Magas vérnyomás

Kapcsolódó termék-kategóriák

Szív és érrendszeri probléma
Á
» Árpafű
I
» Ibolya
www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass