Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Fekete áfonya

A második világháború idején a pilóták vették észre, hogy amikor fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódó képességük. Ennek alapján kezdték el tudományosan kutatni a fekete áfonya hatásait, s ma már számos látászavar kezelésére használják. 

Általánosan javallt

  • éleslátásra
  • éjszakai tájékozódó képesség javítására
  • az erős fényhez való alkalmazkodásra
  • számos szemrendellenességre, többek között a cukorbajjal járó ideghártya­bántalmakra, a szürkehályogra
  • sárgafolt-degenerációra
  • visszeres és aranyeres fájdalmak eny­hítésére, különösen várandós nőknél

Tulajdonságai

A feketeáfonya-bokor gyümölcsét ugyan már a történelem előtti idők óta nagy élvezettel fogyasztották, az orvostudomány azonban először csak a XVI. században említi. Hagyományosan a cserje szárított levelét vagy gyümölcsét alkalmazták számos betegség kezelésére, többek között a C-vitamin hiánya miatt fellépő skorbutra, a húgyúti fertőzésekre vagy a vesekőre.

Az alacsony feketeáfonya-bokor eredetileg Észak-Európa erdeiben és mocsaras vidékein honos, ám az édes, kékesfekete bogyót termő bok­rok Nyugat-Ázsia területén és Észak-Amerikában, a Sziklás-hegységben is előfordulnak. Az érett gyümölcs fő hatóanyaga a mirtillin (antocián) néven ismert flavonoid. A fekete áfonya kivonata nagy koncentrátumban tartalmazza ezt a hatóanyagot.

Hatása

A fekete áfonya gyógyhatását a mirtillinnek (antocián) köszönheti, amely egyben kitűnő antioxidáns. Ennek az összetevőnek, illetve hatóanyagnak a révén a szabad gyökök néven ismert molekulák által károsodott sejtek regenerálódhatnak.

A fekete áfonya termése (és a belőle előállított készít­mények) a látás és számos szembetegség kitűnő gyógynövénye. A feke­te áfonya különösen az ideghártyát, vagyis a szem fényérzékeny részét segíti alkalmazkodni a fényhez és sötétséghez. Sokszor alkalmazták farkasvakság megszűntetésére vagy erős fény okozta látászavar ellen. A hajszálereket (kapillárisokat) erősítő képessége elősegíti a szem vérellátását. A fekete áfonya az ideghártya-betegségek gyógyításában is fon­tos szerepet játszhat. Egy vizsgálatban 31 beteget kezeltek fekete­áfonya-kivonattal naponta, négy héten keresztül. A kivonat megerősítet­te a hajszálereket és csökkentette a szembevérzést, különösen a cukor­betegséggel járó ideghártya-bántalmaknál.

A fekete áfonyát az időskorban kialakuló látáscsökkenést okozó beteg­ségeknél is használják: az egyik a sárgafolt-elfajulás (makula-degenerá­ció), amely az ideghártya középső részén, az éleslátásért felelős terüle­tet érintő fokozatosan súlyosbodó betegség; a másik a szürke hályog, vagyis a szemlencse elhomályosulása. Egy vizsgálatban 50 időskori szür­ke hályogban szenvedő beteg gyógyult meg úgy, hogy E-vitaminnal ve­gyített fekete áfonyát kapott. A fekete áfonyáról azt tartják, hogy a kol­lagént is erősíti - vagyis azt a fehérjét, amely az egészséges kötőszöve­tekhez elengedhetetlenül szükséges. Emiatt felvetették, hogy hasznos lehet a szemnyomás fokozódásával járó glaukóma (zöld hályog) kialaku­lásának megakadályozásában is.

Mivel a fekete áfonyában található antocianidinek javítják a hajszálerekben és általában az erekben a vérkeringést, a gyü­mölcs kivonata jó lehet azoknak, akiknek végtagjaikban rossz a vérkerin­gés. Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, kü­lönösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a haj­lam. Azok az emberek, akiknél könnyen alakul ki véraláfutás, szintén hasznát vehetik a fekete áfonya hajszálértágító hatásának.

Bár a kutatások még nem zárultak le, számos bizonyíték utal a növény egyéb gyógyhatásaira is. Egy tanulmány kimutatta, hogy a fekete áfonya fogyasztása hosszú távon enyhíti a rövidlátást - de hogy hogyan, az még rejtély. Egy másik kutatás előzetes eredményei alapján azt is megállapí­tották, hogy a fekete áfonya enyhíti a menstruációs fájdalmakat, mert az antocián ellazítja a simaizmokat - így a méhben is. Állatokon végzett kí­sérletek alapján arra következtettek, hogy a fekete áfonyában található antocián enyhítheti a gyomorfekély okozta panaszokat.

Adagolása

A normál adag 40-től 160 mg fekete áfonya kivonatát tar­talmazó készítmény, napi két-három alkalommal. Ennél kisebb adagokat általában hosszú távra javasolnak, például a sárgafolt-elfajulás megelő­zésére; a nagyobb - egészen 320 mg-ig terjedő - adagokat pedig a cu­korbetegeknek ajánlják.

Használati útmutató

A fekete áfonya étkezéstől függetlenül is fo­gyasztható. Káros mellékhatása mindeddig nem ismert, várandós vagy szoptató anyák is fogyaszthatják. Ezenkívül egyéb, orvos által felírt vagy vény nélkül kapható gyógyszerrel együtt alkalmazva sincs káros hatása.

Kiszerelés

  • kapszula
  • szárított termés/teakeverék
  • géltabletta
  • tabletta
  • tinktúra

Esetleges mellékhatásai

A fekete áfonya még nagy, terápiaszerű adagokban is nagyon biztonságosnak tűnik; nincs ismert mellékhatása még azoknál sem, akik hosszú ideje szedik.

Tények, tippek

A fekete áfonyát gyakran javasolják hagyományos orvosi terápia részeként, különösen szembetegségeknél. A német orvosok sokszor feketeáfonya­ teát írnak fel hasmenés ellen. A tea elkészítéséhez öntsön egy csésze nagyon forró vizet 1 vagy 2 kávéskanál szárított egész - vagy 2-3 kávéskanál zúzott - bogyóra, hagyja ázni 10 percig, majd szűrje le. Naponta akár három csésze teát is megihat. A lehűtött teát használhatja gargarizálóként torokgyulladás ellen.




Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák





Á
» Árpafű




I
» Ibolya








www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass