Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Magas vérnyomás

Leírás

Magas vérnyomásról beszélünk, amikor a vérnyomás rendszeresen meghaladja a 140/90 higanymilliméteres értéket. Csendes gyilkosnak is nevezik, mert nincsenek tünetei, mégis súlyos betegségekhez vezethet. Az életmód megváltoztatása és a természetes táplálékkiegészítők segíthetik a magas vérnyomás elleni gyógyszerek hatását.

Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozását összetett vezérlőrendszer végzi, amelynek része a szív, az erek, az agy, a vesék és mellékvesék. Mivel a vér nem egyenletesen áram­lik, a vérnyomás is pillanatról pillanatra változik. Baj akkor van, ha a vér­nyomás huzamosabb ideig kórosan magas; ezt az állapotot nevezik or­vosi szóval hipertóniának.

A vérnyomást két számértékkel jellemzik. Aszisztolés nyomásérték (a magasabb számérték) az a nyomás, amit a szív összehúzódáskor, a vér­nek az ütőérbe való préselésekor fejt ki. A diasztolés nyomásérték (az alacsonyabb számérték) a szív elernyedésekor kialakuló nyomás. A nor­mális szisztolés vérnyomás 135-110; a normális diasztolés érték 60-90 Hgmm között változik. Ezek az értékek korfüggőek. Hipertónia esetén a vérnyomás meghaladja a 140/90-es értéket.

Tünetek:

Nincsenek tünetek, még akkor sem, amikor a vérnyomás már veszélyesen magas. Némelyek fejfájásra és fülcsengésre panaszkodnak, de a betegségre általában csak orvosi kivizsgáláskor derül fény.

Mik okozhatják a magas vérnyomást?

Az esetek 90%-ában a magas vérnyomás okát nem lehet kideríteni; ezt nevezik esszenciális hipertóniának. Azt mégis tudjuk, hogy kialakulására hajlamosít a dohányzás, az elhízás, a nem (a férfiak kétszer olyan hajla­mosak a magas vérnyomásra, mint a nők), a magas nátriumtartalmú (konyhasó) étrend és az öröklött hajlam.

A étrend-kiegészítők hatása

Ha enyhébb fokú hipertóniája van (160/<100), változtasson az élet­módján, és szedjen kalciumot, magnéziumot. Rendszeresen ellenőriztes­se vérnyomását; gyógyszeres kezelésre a legtöbbször szükség van.

Több tanulmány is kimutatta, hogy a kalciumbevitel csökkenti a vér­nyomást; részt vesz az izom-összehúzódásban is, ezért jó hatású a szívre és az erekre. A magnézium elernyeszti az ereket szabályozó izmokat, sza­badabb utat engedve a véráramnak.

Emellett segít fenntartani a kálium és a nátrium egyensúlyát a vérben, jótékony hatást fejtve ki a vérnyomásra. A kálium szintén hatékonyan csökkenti a vérnyomást. Káliumtartalmú táp­lálékkiegészítőre azonban szinte soha nincs szükség, a legtöbb embernek elegendő, ha több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt.

A C-vitamin és a galagonya tágítja az ereket, és ez utóbbi a pulzus­számot is csökkenti. A fokhagyma szintén vérnyomáscsökkentő. Az előb­bieket egészítse ki esszenciális zsírsavakkal halolajak (vagy lenmagolaj) formájában, amelyek jótékony hatásúak a keringésre.

A nyugtató hatású citromfűtea, amely általános keringésjavító, hasznos lehet az ideges ere­detű magas vérnyomás kezelésében. Alternatív megoldás lehet a Q10 koenzim alkalmazása is; a magas vérnyomásban szenvedők harmadánál feltételezhető, hogy ebből az anyagból nincs elegendő a szervezetükben.

Tanácsok: Mit tehet még magas vérnyomás esetén

  • Csökkentse a testsúlyát. Már néhány felesleges kiló is növelheti a vér­nyomást.
  • Rendszeresen sétáljon vagy végezzen más testgyakorlatot.
  • Egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, alacsony zsírtartalmú tejterméket; fogyasszon kevés zsiradékot és sót. Az újabb kutatások szerint az ilyen étrend enyhe hipertónia esetén önmagában hatékonya betegségre.
  • Egy szívbetegségekkel foglalko­zó, közelmúltban lezajlott nem­zetközi fórumon azt javasolták, hogy szállítsák le a magas vér­nyomás határértékeit 140/90-ről 135/85-re, mivel ezáltal több szívrohamot, szélütést és szö­vődményt - például vesebetegsé­get -megakadályozhatnának. Egy brit érdekvédelmi cso­port (CASH) azt állítja, hogy ha elfogadnák azokat a hivatalos ja­vaslatokat, amelyek szerint a fel­dolgozott élelmiszerekben 30%­kal kellene csökkenteni a só mennyiségét, akkor a szélütések előfordulása 16%-kal, a szívin­farktusé 22%-kal mérséklődne.
  • Ha a vérnyomás magas, de alacsony a renin szint, a betegnek hatásos lehet a só-csökkentéssel járó gyógy-kúra, illetve a vízhajtó gyógynövények használata, a vízhajtó, magas kálium tartalmú táplálékok fogyasztása. A só és a folyadék csökkentése elősegíti, hogy az artériák izmai megpihenjenek.
  • A sófogyasztást a minimumra kell csökkenteni. Azoknak, akik megszokták a kiadós sózást, erről nehéz lesz leszokni. De ha fölösleg sóra is úgy tekintünk a testben, mint a cukorra, könnyen ráakadhatunk a só iránti szenvedély okára, és természetesen úgy szabadulhatunk meg tőle, mint a cukor iránti szenvedélyünktől. B komplex vitaminok és C-vitamin felvételével, valamint pótoljuk a kalcium, kálium, magnézium és cink hiányunkat. Ezek az ásványok azok, amelyekből ha nincs elég a szervezetben, valamilyen hiányértet okoznak. Legyen az bármi, ami kéznél van, só, cukor, alkohol vagy cigaretta, a kompenzáció szerepét tölti be. Ez a csere természetesen hamis, amit ki kell küszöbölni, ha eltüntesjük az okot, visszaáll az egyensúly.
  • Természetes védekezés a magas vérnyomás ellen: Minden zöld levelű zöldségféle tartalmaz káliumot és kalciumot. Hasznos továbbá a vöröshagyma a benne levő prosztaglandinért és a fokhagyma. Az ananásznak bromélia adja az értékét.

Forduljon orvoshoz:

Ha vérnyomása magas (140-190), rendszeres vérnyomás-ellenőrzés javasolt mindenkinek az alábbiak szerint:

  • kétévente, ha általában egészséges és normális a vérnyomása
  • évente, ha túlsúlyos, életmódja mozgás szegény, ha a családjában előfordult magas vérnyomás, vagy ha a vérnyomása 130-139/85-89
  • ha magas vérnyomásban szenved, az orvosa által előírt időközönként.

Újabb tudományos kutatások

A C-vitamin az erek tágításával segíthet a magas vérnyomás csökkentésében. Előzetes kísér­let szerint 3000 mg intra­vénásan alkalmazott C-vitamin 17 magas vérnyomásban szenvedő személy esetében elernyesztette az ereket. A kutatók véleménye szerint a verőerek rugalmatlanságát az érelmeszesedés okozza, ami ellen a C-vitamin védhet.

További kutatásoknak kell fényt deríteniük arra, hogy a C-vita­min-tartalmú táplálékkiegészítők is kiváltják-e ugyanezt a hatást. Több elmélet szerint a D-vitamin-hiány hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásá­hoz.

Az amerikai Alabamai Egyetem egyik tudósa észrevette, hogy azokon a területeken, ahol több a napfény (a napfény váltja ki a D-vitamin termelését a szervezetben), ez ritkább betegség. Úgy gondolja, hogy a D-vitaminnak köze lehet olyan hormonok termeléséhez, amelyek hatással vannak a vérnyomás ra. Ha elmélete beigazolódik, a D-vitamin­ tartalmú táplálékkiegészítők is megjelenhetnek a magas vérnyomás elleni küzdelemben.

Több tudományos vizsgálat eredménye is alátámasztja, hogy összefüggés mutatható ki a mediterrán országokban élők kiemelkedően magas, 1,3 literes havi egy főre jutó extra szűz olívaolaj fogyasztása, és az itt élők szív és érrendszeri megbetegedéseinek rendkívül alacsony száma között.

Ajánlott készítmények:

Vitaminsziget.com




Kapcsolódó termékek

Highland PR1263 Love Your Legs™ - visszér (60db)Highland PR1263 Love Your Legs™ - visszér (60db) (Highland)
A Love Your Legs keringés javító flavonoidokat, szterolokat és tanninokat tartalmazó szinergisztikus formula.
+- 11.654 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Q10 Alacsony vérnyomás Létezik olyan ember, akinek nincs szüksége E vitamin táplálékkiegészítőre? Még milyen más módon véd az E vitamin a keringési rendellenességek ellen? Azt hallottam, hogy az E vitamin napvédő rétegként működhet. Igaz ez? Mi mindenben segíthet még az E vitamin? Segíthet az E vitamin a cukorbetegség kezelésében? Segíthet az E vitamin jó látóképességem megőrzésében? Hallottam, hogy az E vitamint öregedésgátló szernek hívják. Nem túlzás ez egy kicsit? Azt hallottam, hogy az E vitamin enyhíti a menopauzás hőhullámokat. Igaz ez? Ezek szerint az Alzheimer-kór megelőzéséhez vagy késleltetéséhez E vitamin-táplálékkiegészítőket kell szednünk? Az orvosom azt mondta, hogy fibrocisztás mellbetegségem van. Lehet, hogy az E vitamin segíthet? Nyújt valami védelmet az E vitamin a passzív dohányzással szemben? Van valami haszna annak, ha E vitamint teszünk különböző égési sebekre és vágásokra? Mennyire biztonságos az E vitamin? Van még valami, amit az E vitamin és a rák kapcsolatáról tudni kell? Van még valami más terület is, amelyen az E vitamin védhet a szabad gyökök támadása, s így a rák ellen? A családomban igen gyakran fordul elő mellrák. Elképzelhető, hogy az E vitamin csökkenti a veszélyt? Én prosztataráktól tartok. Az E vitamin az ellen is védelmet nyújt? Van valami bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az E vitamin visszafordítja a rákos folyamatot? Kell más antioxidánst is szednem az E vitaminon kívül ahhoz, hogy megvédjem szervezetemet a szabad gyökökkel szemben? Hogy véd az E vitamin a rák ellen? Elképzelhető, hogy az E vitamin csökkenti a rák kockázatát? Néha, ha túl sokat edzek, elfáradok. Segíthet az E vitamin? Fokozza az E vitamin az emlékezőképességemet? A búzacsíraolaj nem ugyanolyan jó, mint az E vitamin táplálékkiegészítő tabletták? Nekem magas a koleszterinszintem. Elképzelhető, hogy az E vitamin segíthet? Van valami bizonyíték arra nézve, hogy a szívbetegség visszafordítható? Mennyi E vitamint kell szednünk ahhoz, hogy csökkentsük a rák kockázatát? Milyen régóta ismert tény, hogy az E vitamin védi a szívet? Védhet engem az E vitamin a gyakori betegeskedések ellen? Mi a legfontosabb dolog, amit az E vitamin táplálékkiegészítő vásárlásakor tudnunk kell? Hogyan befolyásolja az E vitamin hiánya az egészségemet? Miért fontos az E vitamin agyunk egészsége számára? Hogyan különböztethetem meg a természetes és a szintetikus E vitamint? Tekinthetjük az E vitamint az Alzheimer- kór gyógyszerének? Mely típusú E vitamint a legjobb szedni? Hogyan véd az E vitamin az Alzheimer-kór ellen? Milyen különböző típusai vannak a természetes E vitaminoknak? Milyen más agy- vagy idegbetegségeken segíthet az E vitamin? Mi is valójában a szívbetegség, és hogyan véd ellene az E-vitamin? Galagonya Az E vitamin a Parkinson-kór esetében is segítséget nyújthat? Jelent az E vitamin bármiféle segítséget a premenstruációs tünetegyüttesben szenvedő nők számára? A növényi olajok is jó E vitamin források nem? Mennyi E vitamint szedjek, hogy immunrendszeremet védjem? Az E vitaminnal kapcsolatos hírek már-már túl jónak hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek. Az E vitamint ezek után akár csodaszernek is tekinthetjük, nem? E vitamin Hogyan serkenti az E vitamin az immunrendszert? D vitamin Fokhagyma Érelmeszesedés Hogy alakul ki az oxidációs stressz? A kutatások igazolják a Cvitamin és a koleszterinszint összefüggését? A Cvitamin valóban csökkentheti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát? Brokkoli






E
» Ekcéma





Ó
» Ótvar







www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass