Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Influenza - gyakorlati tanácsok

2019.02.06.
Címkék: C vitamin   influenza   lizin   nátha  

Azért nevezzük a tüneteket „influenza szerűnek”, mert a betegségek nagy része, nem valódi influenza. Sokszor más kórokozók állnak a háttérben, sőt esetenként a „megfázások” hátterében nem is áll semmilyen külső ágens.

A valódi influenza azonban hosszabb és kellemetlenebb lefolyású betegség, mint a banális fertőzések, és súlyosabb szövődményeket is képes okozni. Minden influenza okozhat tüdőgyulladást, és sajnos ezek közül minden évben van több halálos kimenetelű is.

Ez főként a csökkent védekezőképességű emberekre lehet jellemző, de mivel annyifélék vagyunk néha látszólag teljesen egészséges embereken is kialakulhat. Épp ezért a tüneteket komolyan kell venni, és szervezetünknek meg kell adni a megfelelő pihenést, törődést.

Ne feledjük, minden betegség egy jelzés is a szervezet részéről: „Most egy kicsit elég, törődj velem egy kicsit”.

Az influenza tünetei:

 • Láz, mely sokszor igen magasra szökik és hidegrázással jár
 • Orrfolyás, köhögés, torokfájás

 • Fejfájás, levertség, fáradtság

 • Testszerte jelentkező izom és ízületi fájdalmak

 • Szédülés, hányinger, hányás, hasmenés

Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, maradjunk otthon. Érdemes felkeresni háziorvosunkat, hogy ő eldönthesse, van e további vizsgálatra szükség, illetve, hogy meghatározhassa mennyire komoly terápia indokolt. Gyermekek esetén nincs mód a mérlegelésre, minden esetben forduljunk orvoshoz!

Sokan úgy vannak vele, hogy majd csak kikezelik magukat, amihez lentebb adunk is tippeket, de az erős tüneteket mindenképpen érdemes orvossal is megkonzultálni. Ha súlyosabb tünetek  jelentkeznek az vészjelző kell, hogy legyen és gondolkodás nélkül azonnal orvoshoz kell fordulnunk.

Az alábbi tünetek jelentkezésekor sürgősségi ellátásra van szükség:

 • Mellkasi, vagy hasi fájdalom, vagy nyomás

 • Nehezített légzés vagy légszomj

 • Erőteljes szédülés

 • Zavartság

 • Súlyos vagy állandó hányás

Influenza megelőzése

Mint minden más esetben, a megelőzés itt is kiemelkedő fontosságú. A következő tanácsok kézenfekvőek, de nem lehet elégszer elmondani ezeket és hangsúlyozni jelentőségüket.

 • Köhögés, tüsszentés esetén tegyünk a szánk és orrunk elé zsebkendőt. Orrfolyás esetén fújjuk zsebkendőbe az orrunkat. A zsebkendőt egy használat után dobjuk ki a szemetesbe. Ha hirtelen nincs kéznél, akkor tegyünk a karunkat a szánk elé, és ne a kezünket, hogy utána azzal fogdossunk össze mindent.
 • Mossunk kezet szappannal és vízzel, különösen köhögést követően. Ma már kaphatók kézfertőtlenítő kendők, oldatok, melyek használata szintén hatékony.

 • Ne fogdossuk a szemünket, orrunkat, vagy szánkat, a kórokozók ezeken az utakon keresztül jutnak be.

 • Kerüljük az érintkezést beteg emberekkel.

 • Ha elkaptunk bármely fertőző betegséget, maradjunk otthon, és ha lehet minél kevesebb emberrel érintkezzünk. Érdemes maszkot beszerezni, és azzal védeni szeretteinket.

Mindezek mellett fontos, hogy immunrendszerünket is felkészítsük a nagyobb terhelésre, és ne akkor kapkodjunk, amikor már megkaptuk a betegséget.

A vírus és az immunrendszer küzdelmét, és így a betegség lefolyását a kezdeti erőviszonyok határozzák meg. A vírus ugyanis bekerülve a szervezetbe szaporodni kezd, méghozzá úgy, hogy a megtámadott sejtjeinket átprogramozva, önmagát másoltatja le. Egy-egy sejtünk több száz vírust is termel, majd elpusztul.

E mellett a vírusok olyan enzimeket is termeltetnek sejtjeinkkel melyek képesek feloldani a körülöttük lévő kötőszövetet, így segítve a vírusok terjedését a szervezetben. Tehát fontos, hogy az immunvédelem gyors és hatékony legyen az első pillanattól kezdve.

Immunrendszerünk, működése is több szintű. Ellenanyagokat termel, amik a vírusokhoz kötődve összegyűjti azokat, illetve megjelölik őket a falósejtek számára. A falósejtek aztán bekebelezik a vírusokat és reaktív vegyületekkel elpusztítják őket. Ezen folyamat során sok szabadgyök képződik, ami károsíthatja a saját szervezetünket, és szöveteinket.

A védelem tehát nem csak az immunrendszer megerősítését foglalja magában, hanem gondoskodnunk kell a kötőszövetek stabilitásáról és a megfelelő antioxidáns ellátottságról is.

Ha a tünetek megjelentek.....

 • Pihenjünk és maradjunk otthon. A fizikai és szellemi pihenés a szervezet energiáit spórolja, mely így a kórokozók elleni küzdelemre fordítódhat. Mindaddig maradjunk ágyban, amíg a tünetek nem csökkennek.

 • Keressük fel háziorvosunkat. Ha a szimpla megfázásnál komolyabb tüneteket észlelünk, fontos, hogy lásson orvos is, mivel a szövődményes esetek hirtelen állapotromlással járhatnak.

 • Gondoskodjunk szervezetünk hidrálásáról. Ez nem csak azért fontos, mert láz és hasmenés esetén könnyen kiszáradhatunk, hanem mert a nyálkahártyák is így maradnak nedvesek, amely szervezetünk első védvonalát jelent. Napi 2-3 liter víz fogyasztása ilyenkor különösen indokolt.

 • Fogyasszunk 3x1000 mg C-vitamint bioflavonoiddal kevertet. Ez a minimum, amit ilyen esetben javasolt fogyasztani, ezt kiegészíthetjük napi 1000-2000 mg L-Lizin bevitelével, melyek így a kötőszövetek erősítésével gátolják a vírusok terjedését.

 • Fogyasszunk testsúlyunknak megfelelő (pl. 60kg-os súly esetén 60 csepp egyenletesen elosztva a nap folyamán) mennyiségű, antioxidáns hatású, vírus és baktériumölő grapefruit cseppet legalább  3-4 napig(Keserű, de megéri!, tejbe téve a keserű íz mérséklődik!) 

 • Együnk fokhagymát. A nyers fokhagyma a legjobb; 2x1 gerezdet együnk meg naponta. Ezt beletehetjük az ételbe is (nem hőkezelve) pl.: szendvicsbe, vagy beletehetjük egy kanál mézbe.

 • Igyunk kamilla vagy gyömbér teát, akár felváltva. Kamillás gőzölés nem indokolt, mert veszélyes és csak szárítja a nyálkahártyákat.

 • Láz esetén alkalmazzunk hűtőfürdőt, amit úgy végezzünk, hogy meleg vízbe ülünk, majd fokozatosan lehűtjük azt. Oldalunkon nem szoktunk gyógyszereket javasolni, de megjegyezzük, hogy az elmúlt viták ellenére a legbiztonságosabb lázcsillapító szer a piacon az Algopyrin.

 • Gyermekek esetén gyógyszert csak orvosi javaslatra, orvossal egyeztetve használjunk. 

További javaslat kisgyermekek számára:

 • Orrfolyás esetén használjuk himalája- vagy tengerisós orrcseppet. Ezt úgy készíthetjük el, hogy egy kiskanálnyi sót feloldunk egy pohár vízben. Legyen sós íze, de ne túl sós. Utána próbáljuk ki magunkon, hogy semmi esetre se legyen túl tömény, ne csípjen. A sós orrcsepp ugyanolyan hatékony, mint a gyógyszeres készítmények, azok minden káros hatását mellőzve. Az orrcsepp használata nagyon fontos, mert nem csak összehúzza az ereket és csökkenti a váladéktermelődést, de használatával megelőzhető, hogy a gyulladás a középfülre átterjedjen.
 • Kisgyermekeknek orrszívóval szívjuk le az orrát rendszeresen. Ez szintén nemcsak a légzésüket javítja, hanem a fenti szövődmény elkerülését is lehetővé teszi.

 • Rendszeresen szellőztessünk, és használjunk párásítót a gyermek szobájában. A párásítót rendszeresen tisztítsuk és legjobb, ha desztillált, vagy ózmózis tisztított vizet teszünk bele, ezzel is csökkentve a kórokozók megtelepedésének esélyét.

 • A láz csillapítása hűtőfürdővel történjen, gyógyszert csak orvosi javaslatra használjunk! Gyermeknek aszpirint ne adjunk, mert egy olyan szövődményt okozhat (Reye szindróma), mely a máját és az idegrendszerét károsíthatja! 

 • Ittasunk gyermekünket, hisz ő hajlamosabb a kiszáradásra, lévén testében sokkal nagyobb arányban van jelen a víz.

 • Bármilyen tünet rosszabbodása esetén hívjuk a gyermekorvost!

Étrend-kiegészítők influenza esetén

 • C-vitamin - Sokan antioxidáns hatásáról ismerik, de a kötőszövet stabilizálásának is nélkülözhetetlen eleme. Immunerősítő és vírusok szaporodását gátló hatással is rendelkezik. Megelőzésképp napi 500-1000mg bevitele javasolt. Betegség esetén 3x1000mg alkalmazható, de akár több is.
 • L-Lizin- A kötőszöveti rostok egyik fő alkotója. Gátolja a kötőszöveti bontó enzimek működését. Betegség esetén napi 1000-2000mg javasolt.

 • Béta-karotin - Az A-vitamin előanyagaként a bőr és nyálkahártyák épségéért felel. A vírusfertőzés elleni első védvonal a nyálkahártyák épsége. Megelőzésképp 10.000-20.000 NE napi fogyasztása javasolt, egyes szakemberek ennek többszörösét is javasolják, azonban pár hétnél tovább, ne alkalmazzuk magas dózisban és térjünk vissza a max. 10.000 egységhez. Várandós nők napi 7500NE-nél többet ne fogyasszanak.

 • Grapefruitmag csepp - Vírus, gomba és baktérium ölő hatással is rendelkezik. Megelőző adagja 10 testsúlykilogrammonként 3-4 csepp (pl. 60 testsúly esetén 6X3-4 csepp) csepp naponta folyamatosan.(túladagolni nem lehet !) Fertőzés esetén testsúlykilogramnak megfelelő csepp mennyiség több részletben elosztva (pl. 60 kg testsúly esetén 60 csepp naponta) 3-4 napig.

 • Fokhagyma - Vírus, baktérium és gombaölő hatású. 2 gerezd naponta, hasonló hatékonyságú lehet, mint a vírusellenes készítmények.  

 • Reishi, Shiitake és Cordyceps gombák. Erős immunműködést fokozó hatással rendelkeznek. Hatásukra nő a fehérvérsejtek száma, melyek a vírusellenes védelem fontos elemei.

 • Echinacea (bíbor kasvirág) - Antibakteriális, antivirális és immunműködést fokozó hatású. A népi gyógyászatban egyik elsőként használt szer. A tünetek jelentkezése előtt is érdemes elkezdeni használatát.

 • Eukaliptusz olaj- Kitűnő légzést könnyítő hatása mellett, segít csökkenteni a másodlagos fertőzések valószínűségét. Érdemes füstölőbe tenni, vagy egyszerűen forró vízbe, de belecsepegtethető a fürdővízbe is. Ekkor érdemes fél deciliter forró tejbe beletenni és úgy beleönteni a fürdőbe.

 • Gyömbér - Melegítő, gyulladáscsökkentő és hányinger csillapító hatású. Teája segít az arcüregek és légutak tisztulásában. Gyökeréből készült teát 5 percig áztassuk forró vízben. Citromlét, mézet és fokhagymát is tehetünk hozzá.

 • Kamilla - Gyulladáscsökkentő hatása miatt a népgyógyászat kedvelt gyógynövénye. Ha a teavíz felforrott még 5 percig főzzük, a kamilla virágokkal együtt, utána szűrjük le és hagyjuk hűlni. Gőzölni is lehet vele, de csak rövid ideig, és tegyünk hozzá egy kis eukaliptusz olajat. Ha kidugult az orrunk, hagyjuk abba a gőzölést, mert száríthatja a légutakat.

Dr. Gulyás Tamás

 


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

G&G PROTECTA MULTIVITAMIN KAPSZULA (90 db)G&G PROTECTA MULTIVITAMIN KAPSZULA (90 db) (G&G)
+- 10.500 Ft/db db Beteszem a kosárba
Influenza elleni csomag: GRAPEVITAL Grapefruitmag kivonat (30ml) + HIGHLAND C vitamin 1000mg (100db)Influenza elleni csomag: GRAPEVITAL Grapefruitmag kivonat (30ml) + HIGHLAND C vitamin 1000mg (100db) (Highland)
Természetes, immunerősítő csipkebogyó őrleményből készült C-vitamin, vírus- és gombaölő grapefruitmag kivonattal.
+- 22.120 Ft/db db Beteszem a kosárba
Highland PR706 Cink 50 mg (100db)Highland PR706 Cink 50 mg (100db) (Highland)
Javíthatja az immunrendszer állapotát, segíthet a jóindulatú prosztata megnagyobbodásban.
+- 8.745 Ft/db db Beteszem a kosárba
Influenza elleni csomag: GRAPEVITAL Grapefruitmag kivonat (30ml) + HIGHLAND C vitamin 1000mg (200db)Influenza elleni csomag: GRAPEVITAL Grapefruitmag kivonat (30ml) + HIGHLAND C vitamin 1000mg (200db) (Highland)
Természetes, immunerősítő csipkebogyó őrleményből készült C-vitamin, vírus- és gombaölő grapefruitmag kivonattal.
+- 31.185 Ft/db db Beteszem a kosárba
Influenza elleni csomag: N0640 Kid C vitamin 500mg cseresznye ízű rágótabletta (100 db) + Grapefruitmag kivonat - folyékony (30ml) Influenza elleni csomag: N0640 Kid C vitamin 500mg cseresznye ízű rágótabletta (100 db) + Grapefruitmag kivonat - folyékony (30ml)
Finom, gyümölcsös ízű C-vitamin rágótabletta, antioxidáns hatású, vírus- és gombaölő grapefruitmag kivonattal.
+- 10.680 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó termék-kategóriák

Immunrendszer Felső légúti betegségek

Kapcsolódó rovatok

Légzőszervi betegségek

www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass