Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Megfázás és influenza

2011.09.27.
Címkék: C vitamin   felső légúti betegségek   grapefruit csepp   influenza   nátha  

Az influenza súlyos vírusfertőzés, amely időről időre nagy járványokban lép fel. Kórokozói a humán és az avián influenza vírusok. Utóbbiakkal kapcsolatosan az elmúlt évek során több új, nyugtalanító jelenség bukkant fel. Mind nagyobb gond az avián influenza vírusok egyre gyakoribb feltűnése, gyors terjedése, a virulencia növekedése és a humán patogenitás kérdése.

Az influenza kórokozói az A, B és a C influenza vírusok:

  • kiterjedt járványokat, pandémiákat az A vírus okoz
  • a B vírus csak kisebb esethalmozódásokat
  • a C pedig ritkán egyedi eseteket okoz

Előbb-utóbb mindenkit utolér egy szörnyű nátha vagy influenza, de vannak olyan balszerencsések, akik állandóan ezzel a problémával küzdenek. A C-vitamin a legismertebb - de korántsem az egyetlen - természetes orvosság.

A nátha és az influenza is a légutak vírusos fertőzése, és néha nehéz eldöntenie, hogy éppen melyiket is kapta el. A nátha tünetei általában fokozatosan alakulnak ki, míg az influenza egy pillanat alatt dönti le az embert a lábáról. Előfordul, hogy reggel még jól van, délután pedig már az ágyat nyomja.

A nátha klasszikus tünetei (orrfolyás, torokfájás, tüsszögés) általában enyhébbek, mint az influenzáéi (láz, erős kimerültség, izomfájdalom és fejfájás).

A két betegség gyógyulásához szükséges idő is lényegesen különbözik. A nátha általában egy hétig tart, de a tünetek három-négy nap után enyhülnek, ha az immunrendszer jól működik.

Az influenza akár tíz napig is eltarthat, és a fáradtság még ezt követően két-három hétig fennmaradhat. Nagyon lényeges különbség, hogy a megfázás nem veszélyes a betegre, míg az influenza súlyos szövődményekkel és betegségekkel járhat.

Tünetek

  • orrdugulás, orrváladékozás
  • tüsszentés, köhögés
  • torokfájás
  • izomfájdalom
  • láz és hidegrázás
  • fejfájás
  • fáradtság  

Mi okozhatja?

Mindkét betegséget a légutak nyálkahártyájában szaporodó vírusok okozzák. Nátha esetén inkább csak az orrüreg érintett, míg influenzánál sokszor az egész légzőrendszer: a légcső és a hörgők is. Válaszként az immunrendszer elárasztja a területet a fertőzéssel harcoló fehérvérsejtekkel.

A betegségek tüneteit nem is maguk a vírusok, hanem sokkal inkább a szervezet védekező-reakciója okozza. A nátha és az influenza leggyakrabban télen jelentkezik, amikor a fűtött lakások száraz levegője az orrüreg nyálkahártyájának nedvességét csökkentve elősegíti a vírusok bejutását a szervezetbe; ilyenkor az emberek többet vannak együtt egy légtérben, ami növeli a fertőzés veszélyét.

Az étrend-kiegészítők hatása

Bizonyos esetekben az időben történő beavatkozás meg is előzheti a nátha vagy influenza kialakulását. A kiegészítőket a tünetek első jelére kezdje el szedni, és addig ne is hagyja abba, amíg a betegség egészen el nem múlt.

Nagyon jó vírus- és baktériumölő hatással rendelkezik a Grape Vital grapefruitmag csepp. Napi 3x10-15 csepp elfogyasztása nem csak a vírus elleni küzdelemben segít, de a szövődmények kialakulásának esélyét is csökkenti.

Az immunrendszer folyamatos erősítése mindenképp szükséges, melyhez gyermeke esetében probiotikus joghurt vagy tabletta fogyasztását, míg felnőtteknek – a C-vitaminon túl – a Cold Facts készítményt  is javasoljuk.

A közhiedelemmel ellentétben a C-vitamin nem előzi meg a megfázást, de jelentősen csökkentheti a betegség időtartamát, és enyhítheti a tüneteket. A kasvirág-készítmény az immunrendszer erősítésével állít akadályt a vírusok elé. A cinktabletta szintén segít a betegség legyőzésében. A forró vízbe tett néhány csepp eukaliptuszolaj hasznos légúttisztító.

A bodza- és hársfavirág főzete szintén jó hurutoldó, és erősíti a légzőrendszert. A hársfavirág- és cickafarktea segít a mérgező anyagok eltávolításában.

A nátha vagy influenza gyakran jár együtt bakteriális fertőzéssel: arcüreggyulladással vagy hörghuruttal. A tünetek első jelentkezésekor kezdjen fokhagymát enni vagy fokhagyma-készítményt szedni, mivel a fokhagyma antibakteriális anyagot tartalmaz. Ha a betegségek legyőzéséhez (de nem megelőzéséhez) az immunrendszernek külön segítséget akar adni, alkalmazza együtt a kasvirág (echinacea)- és orbáncfű készítményeket.

A legújabb kutatások szerint a cinktartalmú készítmények révén lerövidíthetjük a közönséges nátha időtartamát.Cinktabletta vásárlásakor olvassa el figyelmesen a címkén felsorolt összetevők listáját! Ne vesztegesse pénzét olyan készítményre, amelyben szorbitol, mannitol vagy citromsav található; ezek az anyagok a nyállal elegyedve hatástalanná teszik a cinket.

A cickafark-, a borsmenta- és a bodzatea enyhíti az influenza tüneteit. Keverje össze egyenlő arányban e gyógynövényeket, tegyen 10 g keveréket 2 dl forrásban lévő vízbe, áztassa 10 percig, majd szűrje le. Naponta háromszor igyon belőle! A gyömbérfőzet szintén hatásosan enyhíti az influenza tüneteit: elkészítéséhez használjon 10 g gyömbérgyökeret 1 dl forrásban lévő vízhez.

Tanácsok

  • A fertőzés megelőzésére mosson gyakran kezet!
  • A szoba levegőjét télen párologtatóval tartsa nedvesen!

Forduljon orvoshoz

  • Ha három napon keresztül 38 °C láza van, vagy ha bármikor 39,5 °C fölé emelkedik.
  • Ha torokfájásához 24 órán keresztül magas láz társul – ez bakteriális fertőzés tünete lehet, ami antibiotikumot igényel.
  • Ha torokváladéka, köpete zöld, sötétsárga vagy barna – ez az orrüreg vagy a tüdő bakteriális fertőzésére utalhat.
  • Ha mellkasi fájdalma, légszomja vagy légzési nehézsége van - ezek különösen magas láz esetén, tüdőgyulladásra figyelmeztethetnek.
  • Az influenza elleni védőoltást csak orvosi utasításra szabad beadni, az orvosnak meg kell határoznia az oltás időpontját, valamint (gyermekek esetében) adagját és módját is!

Tudományos kutatások

A baráti kapcsolatok segítenek megelőzni a megfázást. Egy amerikai vizsgálat, amelybe 276 férfit és nőt vontak be, azt a meglepő eredményt hozta, hogy a kiterjedt baráti kapcsolattal rendelkezők ritkábban hűlnek meg még akkor is, ha a kutatók a vírusokat közvetlenül az orrukba helyezik.

Kétszer nagyobb annak a valószínűsége, hogy a dohányosok megfáznak, mint a nem dohányosok, olvasható az angol Common Cold Unit (Medical Research Council, Salisbury) jelentésében.

Egy közelmúltban folytatott vizsgálat szerint a fekete bodzát fogyasztó férfiak és nők gyorsabban lábainak ki az influenzából, mivel a növény termése C-vitamint, vasat és flavonoidokat tartalmaz nagy mennyiségben. 

A tünetek két napon belül jelentősen javultak a gyógynövényt szedők 93%-ánál, míg a placebót szedő csoportnál a javulásra hat napot kellett várni.

Az influenza vírus műanyag és fémfelületeken 24-48 óráig, ruhaneműn, zsebkendőn több mint 12 óráig képes életben maradni. A fertőzés létrejöttéhez sokkal kevesebb kórokozó is elegendő, mint például a baktériumok esetében. A fertőzött személy már a tünetek megjelenése előtti napon fertőzőképes és ezt a tulajdonságát megőrzi a betegség kialakulását követő negyedik napig.

A vírus apró cseppecskékben sokáig fertőzőképes marad, ha a levegő relatív nedvességtartalma alacsony, és a hőmérséklet plusz 1 - 8 fok között van. A kézmosás akár 50 százalékkal is csökkenti a fertőzés esélyét. A világjárványokért egyedül felelős A-vírustörzs háromévente, a B-vírustörzs tízévente okoz járványokat, míg a legkevésbé változékony C-vírustörzs a kisebb házi járványokért és szórványos esetekért okolható.

 Ajánlott készítmények:

Grape Vital Grapefruitmag Kivonat

Highland PR1107 Cold Facts + D vitamin gyógynövény komplex

Highland PR521 Garlic Soft Gel fokhagyma koncentrátum kapszula 1500 mg 

Highland PR1211 Echinacea kasvirág 500 mg

Highland PR325 Super Citrus C vitamin (magas bioflavonoid tartalommal) 1000 mg

Highland PR706 Cink 50 mg

FitLine Zellschutz antioxidáns italpor

 

Dr. Gulyás Tamás


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kisgyermek multivitamin csomag: N3882 Kid Vits Berry - málna ízű multivitamin rágótabletta (120 db) + N0640 Kid C Vitamin 500mg cseresznye ízű rágótabletta (100 db)Kisgyermek multivitamin csomag: N3882 Kid Vits Berry - málna ízű multivitamin rágótabletta (120 db) + N0640 Kid C Vitamin 500mg cseresznye ízű rágótabletta (100 db) (NOW)
Kisgyermekek számára fontos összetevőket tartalmazó alapcsomag, málna ízű multivitamin és cseresznye ízű C vitamin rágótablettával.
+- 9.570 Ft/db db Beteszem a kosárba
Influenza elleni csomag: GRAPEVITAL Grapefruitmag kivonat (30ml) + HIGHLAND C vitamin 1000mg (100db)Influenza elleni csomag: GRAPEVITAL Grapefruitmag kivonat (30ml) + HIGHLAND C vitamin 1000mg (100db) (Highland)
Természetes, immunerősítő csipkebogyó őrleményből készült C-vitamin, vírus- és gombaölő grapefruitmag kivonattal.
+- 22.120 Ft/db db Beteszem a kosárba
Bio NEUNER'S Légút - tehermentesítő gyógytea-keverék/Bio NEUNER'S Légút - tehermentesítő gyógytea-keverék/ (Neuner's)
Biztosítja a szabad légutakat, felső-légúti problémák és torokfájás esetén. A nyári allergiás, és a téli megfázásos időszakban is kiváló segítség.
+- 2.890 Ft/db db Beteszem a kosárba
Highland PR1146 Quercetin - allergia, hisztamin gátló (90db)Highland PR1146 Quercetin - allergia, hisztamin gátló (90db) (Highland)
Az allergiaszezon kezdetén immunrendszerünk védelmére.
+- 21.420 Ft/db db Beteszem a kosárba
Influenza elleni csomag: GRAPEVITAL Grapefruitmag kivonat (30ml) + HIGHLAND C vitamin 1000mg (200db)Influenza elleni csomag: GRAPEVITAL Grapefruitmag kivonat (30ml) + HIGHLAND C vitamin 1000mg (200db) (Highland)
Természetes, immunerősítő csipkebogyó őrleményből készült C-vitamin, vírus- és gombaölő grapefruitmag kivonattal.
+- 31.185 Ft/db db Beteszem a kosárba
Influenza elleni csomag: N0640 Kid C vitamin 500mg cseresznye ízű rágótabletta (100 db) + Power Kids - grapefruitmag tabletta gyerekeknek (60db)Influenza elleni csomag: N0640 Kid C vitamin 500mg cseresznye ízű rágótabletta (100 db) + Power Kids - grapefruitmag tabletta gyerekeknek (60db)
Cseresznye ízű C vitamin rágótabletta, gomba-, vírus- és baktériumölő grapefruitmag tablettával.
+- 9.450 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó rovatok

Légzőszervi betegségek





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass