Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Átkozott köhögés!

2015.02.25.
Címkék: C vitamin   felső légúti betegségek   köhögés  

A köhögés többnyire a lélegző utakból eltávolítandó váladék kisegítésére szolgáló u. n. reflexműködés, amelynél a köhögési-ingert mély belélegzés követi és utána eleinte hangrés-zárás mellett erős kilélegzési izomműködés folytán a tüdőkben erős levegőnyomás, majd a hangrés hirtelen megnyitása mellett heves levegőkiáramlás és az ismert hang keletkeznek. 

A köhögési-ingert a gége és a lélegzőcső nyálkahártyájának érintése váltja ki

Akár mechanikai eszközzel, akár hurutos váladékkal, akár kémiai gáz- vagy másnemű testtel történjék az.

A köhögés az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, ami miatt minden évben milliók - egyes becslések szerint a népesség 10%-a - keresi fel orvosát. Az esetek jelentős részében azonban egy vagy két természetes orvosság elegendő lehet, hogy a zavaró köhögés megszűnjön.

A köhögés hallatán a legtöbb ember betegségre gondol, valójában fon­tos testfunkcióról van szó. Rendszerint észre sem veszi, hogy csaknem minden órában köhög, krákog egyszer vagy kétszer, hogy torkát és lég­csövét a szennyező anyagoktól megszabadítsa. 

köhögés csak akkor okoz problémát; ha valamilyen környezeti szennyezés vagy betegség mi­att nagyon intenzívvé válik. A köhögés lehet száraz, amikor nincs köpet; vagy nedves, amikor köhögéskor a felső légutak váladéka a benne lévő fertőző és irritáló anyagokkal együtt távozik.

Tünetek

A köhögés maga is tünet - a légutak fertőzésének vagy irritációjának a jele.

 • A köhögés lehet egyszerűen ideges, ha annak oka nem a levegőutakban rejlik, hanem általános idegességben (hysteia) vagy a gyomor, sőt egyes még távolabb fekvő szervek egyes kóros állapotaiban. Az ilyen köhögés többnyire igen hangos, erős. 
 • A száraz köhögés a gége vagy légzőcső egyszerű bővérű hurutját árulja el, amelynél sok váladék nincs. Néha csak kis helyen ülő fekélyecske okoz heves száraz köhögést. Az ideges köhögés is száraz. 
 • A nedves, vagy váladékos köhögés oka a lélegző utakban vagy a tüdőkben keresendő, legtöbb váladékot a tüdővizkór (erősen habzó, híg savós) meg az idült hurutok (bő, tapadós, genyedtséges) szolgáltatják. 
 • A köhögésből egyedül ritkán lehet az alapbajt is felismerni; ilyen jellegzetes köhögés a szamár-köhögés vagy szamárhurut (tussis convulsiva), amelyben a köhögés rohamok alakjában igen nagy hevességgel tör ki, a betegek arca kipirul, lélegzésük akadályozott lesz s néha súlyos általános jelenségek állanak elő. 
 • Jellemző köhögés még a kruppos is, amelynél a köhögésnek sajátságos rekedt, ugató hangzata van, s előfordul gyakran csak egyszerű hurut kíséretében (mint egyes gyermekek sajátságos köhögése), míg rendkívül aggasztó jelenség a valóságos kruppnál, amidőn lélegzési nehézségekkel jár együtt. 
 • Igen heves köhögésnél vérzések támadhatnak úgy a levegőutakban, mint a szem kötőhártyájában is.

Mik okozhatják a köhögést?

A köhögést gyakran a torok hátsó részén felhalmozódó köpettől való megszabadulás szükségessége idézi elő, a levegő ezen az útvonalon 480 km/h sebességig haladhat át.

Amikor a légutakba valamilyen irritáló anyag jut; a légutak falát bélelő nyálkahártya fokozottabban termel váladékot. A nyálkatöbblet olyan idegvégződéseket ingerel, amelyek hatására beindul a köhögési reflex, aminek célja az idegen anyagok szájon át történő erőteljes kilökődése.

Ezt a reakciót sokféle tényező előidézheti:

 • A nyálka túltermelődését okozhatja a fertőzés, amely kiváltja a köhögési reflexet; különösen éjsza­ka, amikor az orrüregből a váladék hátra folyik a garatba és irritálja azt. 
 • Az asztma, hörghurut; szénanátha és környezeti szennyező anyagok - ci­garettafüst; vegyi anyagok, parfümök - szintén okozhatnak köhögési ro­hamot.
 • A gyomorégés - vagyis a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav - szintén köhögést válthat ki, de jelentkezhet bizonyos gyógy­szerek (például némelyik magas vérnyomás ellen felírt orvos­ság) kellemetlen mellékhatásaként is. 
 • Az állandó köhögés esetenként még a tüdő, torok vagy a gége rákos megbetegedéséből is eredhet; előidézheti szívelégtelenség miatt a tüdőben felhalmozódó folyadék is.

Az étrend-kiegészítők hatása

A természetes köhögés elleni szereket nyugodtan használhatja a gyógy­szertári készítmények helyett. A köhögés kezelésének alapvetően két módja van: egyrészt - a fájdalmas vagy az éjszakai alvást zavaró köhö­géskor - a köhögési reflex elfojtása, másrészt a nyálka hígabbá és véko­nyabbá tétele, hogy könnyebb legyen kiköhögni, és az irritációt okozó anyagokat a szervezetből eltávolítani.

 • Az angyalgyökér, a martilapu, az orvosi pemetefű és a kakukkfű mind hatékony hurutoldó, és teaként használhatja. A teakeverékhez adott édesgyökér az egyik leghatékonyabb köptető, fellazítja a köpetet és akadályozza a hörgők görcsös összehúzódásait. Az eddig említett gyógynövények teakeverék formájában is kaphatók és használhatók. Ha nem szereti a teát, a gyógynövényeket tinktúra formájában is alkalmaz­hatja: kövesse a csomagon található használati utasítást, vagy csepeg­tesse a tinktúrát egy kis pohár langyos vízbe, és naponta háromszor igyon belőle.

Adagolás: Naponta háromszor vagy szükség szerint 1 csésze tea. Ajánlat: Csészénként 1-2 kávéskanál szárított gyógynövényt forrázzon le; bármelyik növény alkalmazható önmagában is vagy keverékként egyikkel-másikkal, illetve mindegyikkel.

 • A vörös szilfápól készített tea kellemesen nyugtatja a torkot, és eny­híti a száraz köhögést. A teához orvosi ziliz gyógynövényt is tehet, ami vízbe áztatva gélszerű anyagot ereszt magából, majd a garat- és gége­nyálkahártyán bevonatot alkotva enyhíti a köhögési ingert. Az orvosi zi­liz helyett használhat molyhos ökörfarkkórót is, ami szintén hasonló ha­tóanyagot tartalmaz.

Adagolás: (vörös szilfa). Naponta háromszor vagy szükség szerint 1 csésze tea. Ajánlat: Csészénként 1 kávéskanál szárított gyógynövényt forrázzon le. Adagolás: (orvosi ziliz) Naponta háromszor vagy szükség szerínt 1 csésze tea. Ajánlat Csészénként 2 kávéskanál szárított gyógynövényt forrázzon le; vegyíthető vörös szilfával.

 • Az eldugult orrjáratok és légutak kezelésére, valamint a hörgők görcse­inek megakadályozására a legjobb módszer, ha néhány csepp eukalip­tusz- és borsmentaolajat forró vízbe cseppent, és gőzét inhalálja. A kö­högés elleni eukaliptusz-, borsmenta-, ánizs- vagy édesköménykivonat ­tartalmú cseppek és cukorkák fokozzák anyálelválasztást, és a rendsze­resebb nyelés elnyomja a köhögési ingert.
 • Édesgyökér.

Adagolás: Naponta háromszor 1 csésze tea vagy 45 csepp tinktúra. Figyelmeztetés: Emelheti a vérnyomást - kérjen tanácsot orvosától, ha magas vérnyomás-betegségben szenved. Ajánlat: Adja a tinktúrát vízhez, illetve forró vízben áztasson 1 kávéskanál vörös szilfa vagy orvosi ziliz szárított gyógynövényt. Az adagolásnál vegye figyelembe, hogy szervezete ezekhez a táplálékkiegészítőkhöz más formában is hozzájuthatsz.

Tanácsok: Mit tehet még köhögés esetén

 • Ne dohányozzon és ne lélegezzen be irritáló gőzöket és gázokat.
 • Igyon sok folyadékot, meleg teát, egyen meleg levest és szobahőmér­sékletű gyümölcs- vagy zöldséglevet, hogy hígítsa és vékonyítsa a nyálát.
 • A szobában használjon párologtatót a levegő párásítására.
 • Ha a nyákeltávolítás könnyen történik, a nyák könnyen "felszakad", nincs semmi teendőnk, gyógyszerre nincs szükségünk. A tartós, megerőltető köhögésnél viszont már alkalmazhatunk köhögéscsillapítót, ill. köptetőt.

Forduljon orvoshoz:

 • Ha a köhögés éjjel-nappal állandósul, fizikailag kimerítő vagy légszomj, mellkasi fájdalom, fogyás, zihálás, esetleg erős fejfájás társul hozzá.
 • Ha láza meghaladja a 38,5 oC-ot.
 • Ha a légvétel fájdalommal jár.
 • Ha barna, rózsaszín, zöld, sárga vagy véres váladékot köhög fel.
 • Ha a köhögés egy hétnél tovább tart.
 •  Ha a nyálkahártya-irritáció megszüntetése után is megmarad a köhögés, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, alaposabb vizsgálatra van szükség.

Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Highland PR1146 Quercetin - allergia, hisztamin gátló (90db)Highland PR1146 Quercetin - allergia, hisztamin gátló (90db) (Highland)
Az allergiaszezon kezdetén immunrendszerünk védelmére.
+- 21.420 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó rovatok

Légzőszervi betegségek

www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass