Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Egészséges táplálkozás 5. - A legnagyobb csapdák

2012.07.16.
Címkék: egészséges táplálkozás   hús   stressz  

Hiába döntöttünk úgy, hogy átállunk az egészséges táplálkozásra, ha nem vesszük figyelembe, hogy miféle csapdák leselkednek ránk lépen-nyomon, vásárláskor, otthon és a munkahelyünkön egyaránt. Nem mintha ne lehetne egyszer-egyszer lazítani a szabályokon, de hosszú távon érdemes azért viszonylag szisztematikusan tartani magunkat a nagy elhatározáshoz.  

Bevásárláskor

  • Tojás beszerzésekor a legjobb, ha piacon vesszük meg, és pontosan megtudakoljuk, honnan származik. Ha előre csomagolt tojást veszünk, tudnunk kell a kódokat: a 3-as ketreces tartást jelent, a 2-es mélyalmost, az 1-es szabadtartásút, a 0-s pedig biotojást. 2-es, 1-es és 0-s tojást nyugodtan vehetünk, de a 3-ast szigorúan kerüljük, mert a ketrecben tartott tyúk tele van gyógyszerezve, hogy túlélje azt a kínzást, ahogy ezernyi társával együtt összezárva tartják.
  • Hús vásárlásakor kerüljük el a hipermarketeket, ha valóban friss árut szeretnénk. Akciós húst sose vegyünk, mert biztosan gond van a szavatosságával. Ez a két legnagyobb hiba, amit elkövethetünk. 
  • Zöldséget, gyümölcsöt csak piacon vegyünk! A mutatós, nagyméretű import zöldség és gyümölcs hiába látványos, többnyire színtelen, szagtalan, ízetlen, ráadásul tudnunk kell, hogy a legtöbbjét éretlenül szedik le, és azért, hogy szállítható és eltartható legyen, sugárkezelő üzemben kezelik. Vadásszunk a kistermelőkre, a helyi árusokra, a veteményeskertet művelő idős emberekre a piacon. Nekik is segítünk, és mi is jóval ízletesebb, nagyobb vitamintartalmú áruhoz jutunk.

Az egészséges táplálkozást gátló tabuk

  • Van néhány olyan alapszabály, tabu, amit nagyon nehéz átlépni. Az egyik ilyen, hogy nem szabad ételt kidobni. Ezernyi kismama, édesanya súlyfeleslegéért felelős ez a mondat, mert ők azok, akik gyermekeik után rendszeresen megeszik az otthagyott ételt.
  • A másik ilyen, gyakori szabály, hogy ne maradjon semmi a tányéron. Aki egész gyermekkorában ezt hallgatja, az már teljesen összezavarta a szervezetét, és már sokszor felnőttként sem tudja, mikor lakott jól, és mikor kéne abbahagynia az evést.

Lázadás a családban az egészséges táplálkozás ellen

  • A legnagyobb szabotőrök mindig a családtagok. A gyerekek, akik édesség után könyörögnek, a párunk, aki szerint csak a lovak esznek zöldséget, a szüleink, akik különféle ételekkel szeretnék kimutatni a szeretetüket, a távolabbi rokonok, akik sopánkodnak, hogy mennyire lefogytunk. Senki nem akar mást, csak hogy kivételesen, csak egyetlenegyszer szegjük meg a diétánkat az ő kedvéért. Ez szinte megoldhatatlan helyzet, mert a legtöbben némi érzelmi terrorral is megtámogatják kérésüket.
  • Minden hisztéria és tiltakozás ellenére se főzzünk kétfélét. Mindenkinek az a jobb, ha egészségesen étkezik, és aki főz, az határozza meg a szabályokat. Ha megpróbálunk mindenki kényére-kedvére tenni, az olyan fárasztó, hogy biztosan belebukunk. Ha a család egyik fele mindenképpen rántott húst akar enni, sült krumplival, látogassa meg a nagyszülőket. 

Kialvatlanság, stressz

  • Az egészséges táplálkozás egyik legnagyobb gátló tényezője a kialvatlanság és a stressz. Próbáljunk meg nyugodtan és kipihenten belefogni az életmódváltásba, mert ellenkező esetben az első adandó alkalommal különféle édességek után fogunk nyúlni.

A megszokás ereje

  • A megnyilvánulásainkat sokkal erősebben befolyásolják a tudatalatti, mint a tudatos döntések. Ezért teljesen tudatosan kell átírnunk az ékezéssel kapcsolatos szokásainkat, és új szokásokat építeni be helyettük. Ha ugyanis automatikusan döntünk, többnyire visszacsúszunk a korábbi döntési mechanizmusainkba, és újra nekilátunk majd pizzát rendelni.

Az egészséges táplálkozás anyagi vonzatai

  • Bár elsőre drágábbnak tűnik az egészséges táplálkozás, sokat segít, hogy immár nem lehet úton-útfélen beülni valahova, vagy megvenni valami finomat, amit éppen megkívánunk. A jó minőségű zöldség és gyümölcs, a teljes kiőrlésű pékáru, a bio zöldséglevek nem olcsók, de legalább pontosan tudjuk kontrollálni, mit viszünk be a szervezetünkbe.
  • Ráadásul hosszú távon a tudatos táplálkozásnak egészségvédő, betegségmegelőző hatása is van, így biztosan kevesebbet fogunk kórházra, gyógyszerekre költeni. Az egészséges táplálkozás tehát nem egy drága hobbi, hanem az egyik legkifizetődőbb befektetés.

Munkahely

Túlórázás

  • Lehet, hogy ügyesen kikalkuláljuk, mennyi ételt kell a munkahelyünkre magunkkal vinni, de nem számoljuk bele azt a két óra túlórát, amit a végén – egy határidős munka miatt – esetleg rá kell még húznunk a szokásos munkaidőre.
  • Sokat segít, ha legalább egy doboz jó minőségű gyógyteát tartunk bent. Nem kell feltétlenül a kekszesdoboz után nyúlni, néha egy bögre tea is segíthet.  

  • Sok helyen ilyenkor kezdődnek a nagy, közös chipsezések, sütizések, pizzarendelések. A normális kalóriamennyiség többszörösét könnyen elpusztíthatjuk így, már csak a stressz és a határidő szorítása miatt is.
  • Mindig legyen nálunk egészséges étel és olyan nassolnivaló, ami biztosítja a vércukorszintünk stabilitását. Ha leesik a vércukorszintünk, fáradtak, idegesek, ingerlékenyek leszünk, és még a vasszöget is megesszük. Nagy segítség lehet ilyenkor a cukorbetegeknek kifejlesztett, Extend Bar müzliszelet, mely nem csak finom, de szabályozza a vércukorszintet is. 

Céges bulik, összejövetelek

  • Mindenki rendszeresen túltömi magát az ilyen összejöveteleken, pedig senki nem kötelezi az embert arra, hogy szorgalmasan végigegye a svédasztal kínálatát, vagy hogy betoljon még egy harmadik somlóit is. Így aztán némi önfegyelemmel könnyen kordában lehet tartani a bennünk követelőző kis haspókot. 

Tóth Ágnes


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Stressz Savasodás

Kapcsolódó rovatok

Táplálkozás





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass