Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Savasodás

Sejtjeink és környezetünk

Testünk 55-70%-a víz. Helyesen úgy tudjuk elképzelni, mint egy halakkal telizsúfolt akváriumot. A halak a sejtek, az akvárium vize pedig a sejtek közötti tér. A halak testében is víz van. Ha a halakat (sejtjeinket) ellátjuk megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékkal, akkor egészségesen képesek működni. Ha minden hal egészséges, akkor elméletileg az egész szervezet is egészséges.

Ha nem jutnak be a megfelelő tápanyagok a szervezetbe, sejtjeink nem képesek az optimális működésre. Ez a sejtek, majd a szervek működészavarához vezet. Az alapvető tápanyagok mind az energiatermeléshez, mind a szöveti elemek, enzimek működéséhez fontos. A normális anyagcsere folyamatokhoz szükségesek a megfelelő mennyiségű és minőségű mikroelemek, vitaminok. Fontos azonban észben tartani, hogy bizonyos mennyiségre mindenből szüksége van mindenféle sejtnek, vannak azonban funkciótól függő igények. Ezen alapulnak a vitaminterápiák, melyekkel megcélozhatók bizonyos kórállapotok.

Van azonban egy másik tényező is, ez pedig a sejtek környezete, az akvárium vize. Ha ennek összetétele nem megfelelő, nem kiegyensúlyozott, akkor a halak nem érzik jól magukat, vagyis a sejtek működését ez is rontja. Ilyen környezetben a sejtek csak fokozott energiatermelés, fokozott tápanyag, vitamin és nyomelem, illetve oxigén ellátottság mellett képesek az optimális működésre. De ha a környezetet is megváltoztatjuk, ez az igény csökkenthető és az optimális működés hamarabb elérhető.

Mit teszünk az aranyhallal, ha látjuk, hogy valami nincs vele rendben? Elvisszük állatorvoshoz, vagy kicseréljük az akvárium vizét? A válasz egyértelmű… Peresze a megfelelő tápanyagokat továbbra is meg kell adni neki, éppúgy, mint az oxigént is. Miért is kell kicserélnünk az akvárium vizét? A halak megeszik a táplálékukat, de végtermékeiket az akváriumba ürítik.

Mi a helyzet szervezetünkkel?

Itt a helyzet kissé összetettebb. Nálunk is a sejt közötti térbe jutnak a sejtek anyagcsere termékei. Testünk alapvetően arra van felkészülve, hogy a sejtanyagcsere végtermékeit képes legyen eltávolítani a tüdőn, a bőrön, a vesén és a végbélen keresztül. Azonban egy olyan sejtanyagcseréjét, ami arra a táplálkozásra rendezkedett be évezredeken keresztül, amiben kialakult. És ez a táplálkozás nem a mai párizsis szendvics, és hamburger menü volt. E mellett mi még kívülről is megbombázzuk testünket különböző méreganyagokkal. Említhetjük a kipufogó gázokat, az ipari füstöt, a dohányzást, a növényvédő szerek maradványait, az állatokba kerülő hormonokat, antibiotikumokat, gyógyszereket, a tartósítószereket, az ételszínezékeket, a kozmetikumokba kerülő adalékokat, az ivóvizet és számtalan más tényezőt.

Napjainkban 6000 gyógyszerrel és 3000000 kemikáliával kell képesnek lennie megküzdeni szervezetünknek. Sőt a máj méregtelenítési folyamatai egyes „ártalmatlan” anyagokat aktiválnak, melyek ennek hatására válnak sejt- és szövetkárosítóvá.

Olyan ez, mintha az akváriumba még mérgeket is öntenénk. Ez már önmagában elég lenne ahhoz, hogy ne működjünk optimálisan. Mondhatnánk, hogy már e miatt is jó lenne egy folyamatos méregtelenítés, és rendszeresen alkalmazott böjt. De legalábbis a napi ajánlott folyadékmennyiség vagy annak többszörösének elfogyasztása tiszta víz formájában.

Remélem, ezek alapján érthető, miért olyan fontos az életmódra való odafigyelés.

A pH fogalma

 A pH angol betűszó, Power of Hydrogen, azaz a Hidrogén ereje. Egy vizes oldatban a Hidrogén ionok túlsúlyát jellemzi, illetve annak koncentrációját.  (Tudományos elmék számára: a Hidrogén-ionok koncentrációjának 10-es alapú negatív logaritmusa)

Mi az az ion?

Testünk molekuláit atomok építik fel. Az atom atommagból és a körülötte keringő elektronokból áll. Az atommag pozitív töltésű (proton) és semleges (neutron) részecskékből áll, a körülötte keringő elektronok negatív töltésűek. Normál esetben a pozitív és negatív töltések száma megegyezik, így az atom kifelé semleges. Ha elektront adunk hozzá, akkor negatív töltésű ion, ha elektront veszünk el tőle, akkor pozitív töltésű ion lesz. (Ha protont veszünk el tőle, akkor megváltozik az atomszerkezet és már nem arról az atomról van szó)

Tehát az ion töltéssel rendelkező részecske.

A Hidrogén atommagja egy protonból áll (vagy egy protonból és egy neutronból), és egy elektron kering körülötte. Ha ezt az elektron elvesszük tőle, mindent megtesz, hogy egy másikat szerezzen. Minél több ilyen Hidrogén ion van az oldatban, annál erősebben szedi el az oldat a benne levő molekulák elektronjait. Innen jön a Hidrogén ereje kifejezés.

Leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy a savasság a pozitív töltések túlsúlya.

A pH skála a savasságot mutatja. Egy holland sörfőző mester hozta létre a század elején, hogy a sör savasságát/savanyúságát mérni tudja és pontosan be tudja állítani.

A pH skálán a 7-es a semleges. A matematikai részletekbe nem megyek bele, de a pH7 azt jelenti, hogy a H+ ion koncentrációja 0,0000001 (a mértékegységgel már tényleg túlzás lenne foglalkozni).

Ha a pH skálán egy egységet elmozdulunk, akkor a H+ ionok koncentrációja megtízszereződik, vagy éppen tized része lesz. Tehát a pH6: 0,000001, a pH8: 0,00000001 koncentrációnak felel meg. Elég nagy különbség nem?

Gondoljunk csak a testhőmérsékletre. Ha egy-két Celsius fokot elmozdul, milyen változásokat észlelünk.

Akkor nem nehéz elképzelni, hogy a pH változásai a testben, milyen hatásokat képesek létrehozni...

Milyen savas a testünk? 

A testünk alapvetően lúgos. A szöveti nedvek pH-ja 7,4 körül mozog. Mi a vér pH-ját szoktuk mérni, azonban ez az, amit a szervezet bármi áron megpróbál szinten tartani. Épp ezért csak igen kóros állapotokban változik meg (ekkor kerül valaki az intenzív osztályra, eltekintve egy-két speciális betegségtől). A szöveti nedvek pH-ját azonban nem tudjuk ilyen jól mérni.

Az alapvetően lúgos szervezet anyagcsere folyamatai azonban inkább savas végtermékeket hoznak létre. Szerencsére a természet okos, és amikor genetikailag kialakultunk, akkor megalkotta a savak eltávolításához szükséges mechanizmusokat. Igen ám, de akkor még más volt a táplálkozásunk. Bázikus (lúgos) étrenden éltünk.

A bázikus étrend

A táplálékok a bélrendszerben megemésztődnek, felszívódnak, eljutnak a sejtekhez, majd bennük alkotó elemeikre bomlanak, hogy energiához, illetve életfontos anyagokhoz jussanak. Egy táplálék savas vagy lúgos jellege azt jelenti, hogy a lebomlása során keletkező végtermékek inkább savasak, vagy inkább lúgosak.

A zsírok semlegesek, a zöldség félék, magvak lúgosítanak, a húsok, finomított szénhidrátok, magas cukortartalmú gyümölcsök, üdítők, tejtermékek pedig savasítanak.

Nem az a lényeg, hogy a táplálék savas vagy lúgos, hanem, hogy a végterméke milyen. Például a citrom savanyú, de lúgosít.

Ha végiggondoljuk, hogy a mai táplálkozásunk főként miből áll, nem nehéz kitalálni, hogy nagy része savasító.

A helyes arány 80% lúgosító, 20% savasító táplálék lenne (erre volt berendezkedve a szervezet évezredeken keresztül), de napjainkban pont fordítva van. És nem beszéltünk az autók kipufogó gázáról, a táplálékba jutó savas esőkről a háttérsugárzás savasító hatásairól.Ezzel a savterheléssel szervezetünk már nem is olyan könnyen birkózik meg. Ezt legjobban a reggeli vizeletünk pH-ja mutatja. A vizelet pH ja lehet savas is és lúgos is. Mégis több, mint 90%-unknak savas. A helyes tartomány 6,8-7,5 között lenne. De annyira túl vagyunk terhelve savakkal, hogy több megy be mint ami ki, így vesénk állandóan azzal van elfoglalva, hogy kihajtsa. Ha nem így lenne, akkor egy mai laborban egy napon elvégzett vizeletvizsgálatok 7-köröli átlagos pH-t mutatnának. De ez nem így van.

Hogyan mérhetjük?

A vizelet vagy nyál pH (többszöri mérést is figyelembe véve) mutatja meg pontosabban, hogy mennyire van a szervezetünk elsavasodva. Ennek egy komplexebb formája a Beta-teszt, ami vér pH-t és ionokat is mér a fentiek mellett.

Pontosabb képet egy friss vércsepp analízis vizsgálat tud mutatni, mely közvetett jeleket mutat, mivel a savasodás következményeit mutatja meg. Épp ezért jobban is megmutatja mennyire komoly a probléma.

Fellelhető még az ESG (Elektro Szomatogramm) is, mely egy elektro fiziológiai mérés. Az eredményeket számítógép is értékeli, és lehetséges diagnózisokat is megad, ez azonban veszélyeket is rejt magában.

 A savak hatása a sejtekre és a mikroflórára

Sejtjeinknek fontos a megfelelő tápanyag és mikrotápanyag ellátás, hiszen ez biztosítja számukra az energia termeléshez szükséges enzimek, és sejtalkotók megfelelő működését. Azonban minden sejt a megfelelő környezetben érzi jól magát.

Mai táplálkozásunkkal rengeteg káros szennyezőanyagot juttatunk a testünkbe, melyek megváltoztatják sejtjeink környezetét. A szennyező anyagok lehetnek mindenféle testidegen anyagok, de a sejtek környezete szempontjából az anyagcsere során termelődő, savak is ide tartoznak.

A sejtek nem érzik magukat jól a savas környezetben (mint ahogy a hal sem a poshadt vízben), így megpróbálnak alkalmazkodni. Egy túl savas környezetben három dolog történhet a sejttel:

1. Ha megfelelő ellátottsága van mindenféle, a sejt számára szükséges fontos tápanyagból, nyomelemből vitaminból stb., akkor nagyobb energia befektetése mellett ugyan, de ellátja funkcióját.

2. Nem bír megküzdeni az őt ért hatásokkal, elpusztul. Ezzel tovább savasítja a környezetet.

3. Genetikailag alkalmazkodik (ez az evolúció alapja). Számára előnyös mutációkat követően alkalmazkodik, környezetéhez, sőt ott túl is növi a többi kevésbé alkalmazkodó sejtet. Így jönnek létre a tumorok.

Van azonban egy másik aspektusa is a dolognak. Mi történik a poshadó vízben?

Olyan algák és más kisebb élőlények szaporodnak el benne, amiknek megfelel az a környezet. A mi szervezetünk algái, a különböző paraziták, baktériumok, gombák. Így szaporodnak szervezetünk savas területein ezek az élőlények. A gond az, hogy ezeknek a kis mikroorganizmusoknak saját anyagcseréjük van.

Az általuk termelt anyagcseretermékek (pl.: metilalkohol, formalin, acetaldehid, aflatoxin stb.) számunkra idegenek, így eltávolításuk még nagyobb terhet ró szervezetünkre. Ráadásul ezek az anyagok, toxinok a mellett, hogy közvetlenül károsítják a szöveteket, tovább savasítják a környezetet, és így egy farkába harapó kígyó esetével állunk szemben. Ezen felül különböző tüneteket hoznak létre úgy mint fejfájás, fáradtság, izom- és idegfájdalom, zsibbadások, emésztési zavarok, kiütések stb.

Ha ma valaki elmegy fáradtság, feszültség, allergiák, különböző kiütések, fejfájás tüneteivel egy természetgyógyászhoz, könnyen meglehet, hogy közlik vele Candidája van. Meglehet ez így igaz, a Candida azonban csak egy a sok közül. Szegény kis gombácska hirtelen minden baj forrásává vált.

Az igazi ok a szervezet elsavasodása

Itt nem a fertőzésekről van szó, hanem krónikus állapotokról. Ezek a mikroorganizmusok nem képesek (egyenlőre) túlnőni a szervezetet, még lehet, hogy nagyobb mértékű immunreakciót sem váltanak ki. Épp ezért nem hoznak létre általános fertőzéses tüneteket (pl.: láz, gyengeség, FVS szám emelkedés, gyorsult süllyedés stb.). Csak éppen olyan tünetek alakulnak ki hatásukra, melyek konkrét okkal nem magyarázhatók. Mindnyájan ismerünk olyan embereket, akik orvostól orvosig, majd természetgyógyásztól természetgyógyászig járnak panaszaikkal, de igazi megoldást nem találnak. Ezeknek az embereknek nagy valószínűséggel az elsavasodás, illetve annak következménye a problémájuk. De ide sorolhatjuk az elhízást, ami diétára nem reagál, az allergiákat, az ekcémát és, mint korábban említettem, közvetve bármilyen krónikus betegséget.

Fentebb nem a bélflóra mikroorganizmusairól beszéltünk, bár a környezet egyensúlyának felborulásával az is felborul. És ha az, mint első védelmi vonal nem működik megfelelően, a fertőzések is hamarabb elérnek minket. Ezen kívül a bélflóra jó baktériumai segítik az emésztést és előállítanak különböző vitaminokat. Épp ezért a bélflóra épsége is fontos, melyet megfelelő probiotikumokkal helyreállíthatunk, de ne felejtsük megadni nekik is a megfelelő környezetet. A bélnedveket a szervezet mirigyei termelik ugyan, de azok működése is függ a szervezet ion és pH egyensúlyától.

A szervezet savraktárai

Ha van egy átlagos kis rendetlenség otthon és hirtelen váratlan vendég állít be, mit csinálunk? Megpróbáljuk eltüntetni az elöl levő ruhát, papírokat, mosatlant stb. Ajánlott helyek: kamra, szekrény alja, polc, kanapé alja stb. A szervezet is megteszi ezt. Ha a vér pH-ját megnézzük, az 7,4 körül mozog. Nehogy már a "vendégek" meglássák, hogy baj van! Ezért írtuk korábban, hogy ez a mérés nem ad igazi információt a szervezet valódi elsavasodásáról. Akkor a szervezetnek hol a sufnija, az ágy alja stb.?

Ez mindenkinél más. Itt jön be a genetika, az öröklött hajlam. Nem a betegséget örököljük, hanem szervezetünk gyenge pontjait. Azokat a helyeket, ahol a savak könnyebben megbetegítenek.

Az egyik legjobb hely a zsírszövet (még a sovány embereknél is, bár ott igen korlátozott ez a kapacitás). Ki gondolta volna, hogy a mai savasító étrend az oka a mai elhízott társadalmunknak? A zsírsejtek nem osztódnak, de képesek igen nagyra nőni! Felveszik a savat, és még több zsírt, hogy semlegesítsék, így növeljük a zsírpárnákat. Az elhízás fő oka tehát a savak lerakódása a zsírszövetben. Persze a zsír energiát is tárol és az anyagcsere minősége sem hagyható figyelmen kívül, azonban a megfelelő lúgosítás hatására az anyagcsere is javul.

A hagyományos fogyókúrák során is csökken a zsírsejtek mérete, azonban elő jönnek a savak, és ha nem hajtjuk ki azokat megfelelő módon, a diéta végén a szervezet, mint az őrült, próbálja visszapakolni őket. Eredmény visszaugró kilogrammok. Közben pedig rossz közérzet a savak miatt.

Mint fentebb említettem vannak a szervezetnek más gyenge pontjai is. Ha ez történetesen az erek fala, elérkezünk a magas vérnyomáshoz és az érrendszeri betegségekhez. A sav ugyanis meggyengíti az érfal kötőszövetét, erre válaszul lerakódik a koleszterin. A koleszterin lerakódás valójában egy javító mechanizmus.

A savak - és más toxinok is - lerakódhatnak a legkülönfélébb szövetekbe, szervekbe. Ha a szemlencsébe rakódnak, szürkehályog alakul ki. Ha a retinába, makula degeneráció. Ha a hasnyálmirigybe, gyulladások, cukorbetegség. Ha a hormontermelő szervekbe, hormonális zavarok. Ha az idegszövetbe, memória zavarok, idegrendszeri betegségek. stb. stb. stb.

A sort folytathatnánk és részben igazunk is lenne, de persze ezek a példák további magyarázatra is szorulnak (pl. nem beszéltem a lerakódások hatására létrejövő bonyolult immun folyamatokról sem).

Nem feltétlen kell lerakódni a savaknak, közömbösítődhetnek is. Megfelelő anyagokat kell kioldani pl. a csontszövetből, így könnyen eljuthatunk a csontritkuláshoz is.

A fenti példákat csak azért említettem, mert ezekben a betegségekben már láttam javulást, gyógyulást lúgosítás hatására. Sokan hagyták már el különböző gyógyszereiket és azóta sincs szükségük rá.

A gyomorsav és a savasodás kapcsolata

A gyomorsav fontos funkciókat lát el szervezetünkben. Védelmet jelent számos kórokozó ellen, amik ebben a közegben elpusztulnak. Aktiválja a gyomor által termelt fehérjeemésztő enzimet a pepszint, így kétszeresen járul hozzá a fehérjék emésztéséhez.

A gyomor pH-ja 2 körül ideális, ez az a közeg ami a fehérjeemésztéshez kell. Táplálkozás során be is áll erre a szintre, hisz akkor aktiválódnak az emésztőmirigyek. Azonban ez a folyamat szakaszos és nem állandó. Épp ezért amikor valakinek állandósan „sok a sava”,savas felbüfögései vannak, ég a nyelőcsöve az nem természetes jelenség. EZ annak a jele, hogy a savképzés intenzívebb és folyamatosabb, mint kellene.

Persze amikor szükséges, akkor ne dolgozzunk ellene. Ha húst eszünk, ne igyunk rá fél liter vizet, mert nehezebben fog megemésztődni. Ott szükség van a savas közegre.

A gond mint említettem, akkor van, ha a sav akkor is túl sok, ha éppen nem emésztünk.

Gondoljunk a testükre úgy, mint egy csőre. A bélrendszer a szájunktól a fenekünkig egy belső cső, de az is "kívül" van a testünkön. Érdekes gondolat ugye?

Bizonyos méregtelenítési, kivezetési funkciók ebben a csőben is működnek. Nem csak felszívás történik.

Így van ez a savak kivezetésével is. A gyomorsav termelés egy meglévő mechanizmus, és ha a test el van savasodva, ezt is felhasználja a savaktól való megszabadulásra. Így mindig termeli a gyomorsavat, nem csak akkor, amikor szükség van rá. Ez okozza aztán a refluxos tüneteket.

Mi sem bizonyítja ezt jobban mint az a sok tapasztalat amiről azok a betegek számolnak be, akik elkezdik a lúgosítást. Egy-két hónapon belül szinte mindenki elhagyta a savkötőit, akinek ez a problémája volt. Ez általában az első siker.

Ez érthető is. Gondoljunk csak bele: a gyomorfal sejtje a gyomor ürege fele savat termel. A másik oldalra (a szervezet felé) kénytelen lúgot üríteni. Ez a folyamat egy elsavasodott szervezetben kifejezettebb, mert így próbálja magát lúgosítani. Így a túlzott gyomorsavtermelés, a refluxbetegség, a gyomorégés stb. az elsavasodás egyik jele.

A gyomorsavkötő gyógyszerek, még ezt a "lúgosító" mechanizmust is gátolják, így a mellett, hogy tüneti terápiát nyújtanak, a valódi bajt elfedik. Gyomorsav-probléma esetén ezért elsődleges fontosságú a szervezet savtalanítása, mely savtalanító diéta mellett, savtalanító folyadékokkal érhető el. A jó hír az, hogy bár a savtalanodás nem egy-két hét alatt megy végbe, a tünetek, már ennyi idő alatt is jelentősen javulni szoktak. Ez általában az első pozitív tapasztalat a lúgosítás hatására.

Hogyan lúgosítsunk?

Az előző cikkekben sokat írtam az elsavasodásról és annak hatásairól. Most a megoldásról szeretnék inkább beszélni.

Az elsavasodás különböző problémákat okoz mind a savak direkt károsító hatása, mind pedig a savas környezetben elszaporodó kórokozók miatt.

Hogy ezt a ciklust helyreállítsuk, a legfontosabb lépés a savtalanítás és a hidratálás. "A szervezet savraktárai" című cikkben egy hasonlatot említettünk a váratlan vendégekkel kapcsolatban. Váratlan vendégek érkezése esetén gyors látszat rendet teremtünk otthonunkban. Most képzeljük el, hogy elmentek a vendégek. A rendetlenség fokozatosan újra megmutatkozik, ahogy a rejtekhelyekről előkerülnek a "szennyes" dolgok.

Ha túl gyorsan lúgosítjuk szervezetünket, az elraktározott savak előjönnek újabb panaszokat okozva. Ezért nem elég csak lúgosítani, ezért kell hidrálni is. Tehát a savtalanítás mellett igen sok folyadékot kell fogyasztani, legalább egy litert 20 testsúlykilónként. (pl.: egy 70kg-s embernek 3,5 litert).

Hogyan savtalanítsunk?

Kurt Tepperwein: Savtalanítás a fiatalság forrása című könyvében megadja a Sanders por (bázikus por) receptjét. Ennek hatása, hogy sok ásványi anyagot és bikarbonát iont tartalmaznak, melyek direkt lúgosító hatásúak. Kaphatók másfajta bázikus porok is, de azok bikarbonát helyett citrátot tartalmaznak, ami nem olyan előnyös.

A szervetlen bázikus készítményekkel jó hatást lehet elérni, de sokszor nem elégségesek. Azonban használatukat sem vetném el, mert egy lúgosító diétát jól kiegészítenek.

Igazi savtalanítást olyan zöldségek fokozott bevitelével érhetünk el, amik maguk is lúgosítanak, bár komolyabb probléma esetén napi egy-két kilóra is szükség lehet.

Azonban ha valaki törekszik arra, hogy minél több nyers, friss zöldséget egyen és minimum a fent említett mennyiségű folyadékot elfogyasztja, meg tudja állítani az egyensúlyzavar ciklusát. Bizonyos kórállapotok esetén ezzel a romlás elkerülhető, de a folyamat visszafordításához többre is szükség van.

Tehát csak életmóddal, vagy csak készítmények fogyasztásával nem jutunk előbbre. A kettő együtt vezethet tartós eredményre. A jó hír az, hogy a szervezet tudja mi a jó, főleg ha megmutatjuk neki. A dolog érdekességes, hogy a savtalanítás megkezdését követően a szervezet kezdi megváltoztatni az igényeit.

A lúgosító diéta és a lúgosító készítmények fogyasztása által más dolgokat kezd kívánni a szervezetünk. Van aki a húst, van aki az édességet, van aki a kávét és van aki a dohányzást hagyja el, vagy csökkenti lényegesen az elfogyasztott mennyiségeket, úgy, hogy ez nem megerőltető számára.

Életmód és készítmények

Az életmódi elemeket már részben említettük. A legfontosabb a magas ásványi anyag tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, amik lehetőleg nem magas cukortartalmúak. Mellette a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ami valljuk be nem  erősségünk.

Pedig sokszor amikor kívánunk valamit, akkor nem is éhesek vagyunk, hanem szomjasak. Így jó tanács, hogy ha a főétkezések között megéhezünk, igyunk meg egy pohár tiszta vizet és ha 5-10 perc múlva még mindig éhesek vagyunk, akkor kapjunk be valami lúgosítót.

A mozgás ugyanúgy része a helyes (és a lúgosító) életmódnak. A nem megerőltető, de rendszeres mozgás ugyanis fokozza a keringést, mely által a lerakódott mérgek, savak könnyebben tudnak ürülni.

E mellett fokozódik a szövetek oxigén ellátása is, mely igen fontos tényező. Oxigén nélkül ugyanis sejtjeink is erjesztésre térnek át, ami energiapazarló és savakat termel, nevezetesen tejsavat.

Jó ásványi anyag forrás, és lúgosító hatással bír a Fit Line Restorate nevű készítmény. Sok vásárlónk jelezte, hogy gyomorsav problémái gyorsan rendeződtek hatására.

A fent említett eredeti Sanders só, hamarosan tabletta formájában is kapható lesz weboldalunkon.

Ha olvasónk kutakodik a témában hamar rátalál az Innerlight termékcsaládra is, melynek készítményei saját tapasztalataink alapján is igen hatásosak a lúgosítás szempontjából. Ezek alapját egy 49 biotermesztésű zöldségből álló koncentrátum adja, melyek erős lúgosító hatásuk mellett számtalan növényi összetevővel (falavoniodok, karotenoidok, vitaminok, nyomelemek) látják el a fogyasztót. Ezeket a készítményeket webáruházunk nem forgalmazza, de szívesen adunk róluk bővebb információt e-mailen (info@vitaminsziget.com).

A megoldásról bővebb információt itt találhat >>

Ajánlott készítmények:

Dr. Gulyás Tamás 




Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák



Enciklopédia



3
» 3TECH

E
» Ekcéma






Z
» Zsírok




www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass