Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Pattanás

Egyik leggyakoribb bőrelváltozás. A legtöbb tinédzser átesik ezen a bőrbetegségen. A betegség kóroktana ismert, mégis egyes esetekben kb. 10 % ban csak nehezen leküzdhető.

Bár a pattanásokat sokan a tinédzserévek kellemetlen velejáróinak tekintik, minden korosztályban előfordulhatnak, némelyek kifejezetten hajlamosak rájuk. Szerencsére, kortól függetlenül sokféle módon megelőzhetők és kezelhetők.

A pattanás leggyakrabban az arc, a váll, a hát, a mellkas, a nyak, ritkáb­ban a test egyéb részén a bőr idült elváltozása. Általános formájában (acne vulgaris) fekete fejű, fehér fejű vagy kidudorodó, félig szilárd köze­pű, piros gyulladás.

Súlyosabb esetben apró tályoggá, folyadékkal teli cisztává vagy megkeményedéssé gyűlik. Sokszor fájdalmas, ritkábban fáj­dalommentes dudorként húzódik meg a bőr felszíne alatt. A tályog - fáj­dalomtól függetlenül - heggel gyógyul. A pattanásokat főként a tiné­dzserek szégyellik, érzelmileg nehezen fogadják el. 

 • A lányok között gyakoribb 80% körüli, fiuknál 60%-ban szinte biztos, hogy legalább egy pattanás kifejlődik. A bőrgyógyászhoz fordulók panaszai között 44%-ban fiatal felnőttek elsősorban nők másodsorban a pubertás korból már kinőtt nők 33% fordulnak orvoshoz.
 • Téves hit az akne-val szemben, hogy nem gyógyítható!
 • Téves hit az is, hogy a napfény leszárítja a pattanásokat. Az UVB sugárzás gyakran inkább ront a helyzeten, un. Mallorca- aknét okozhat.
 • A fogamzásgátlók szedése sem egyértelmű a helyzet javítására.
 • Mélytisztítószerek, radírok, hámlasztó krémek, acelainsavas, benzol-peroxidos, A vitaminsavas kezelések szigorú orvosi felügyelet mellett szedhető szerek. Magzatkárosító hatás miatt fogamzó korban lévő nőknél nem ajánlott.

Tünetek

 • kemény, vörös duzzanatok vagy gennyes sebek a bőrön
 • vörös, gyulladt bőr, folyadékkal telt kiütések vagy ciszták

Okozói

Pattanás akkor alakul ki, amikor a bőrben a faggyúmirigyek túl sok faggyút választanak ki. Ez a sűrű, olajos anyag általában a mirigy kiveze­tő csövein, a pórusokon át távozik, hogy a bőr természetes és egészsé­ges nedvesen tartásáról gondoskodjon.

Ha a faggyú nem tud eltávozni, összegyűlik, és kemény dugó ként eltömíti a pórusokat, s így pattanás alakul ki. Ha baktériumok jutnak bele, elfertőződik, begyulladhat.

A faggyú termelésének szabályozásában a nemi hormonok szerepet játszanak. Serdülő fiúk esetében ezért a pattanás általános jelenség. Nőknél is ezért jelennek meg a pattanások a menstruáció és a terhesség alatt.

A pattanást kiváltó egyéb okok között szerepelnek a hormonszint­re ható készítmények, különösen a szteroidok, fogamzásgátlók, valamint az érzelmi stressz. A pattanásra való hajlam ban örökletes tényezők is szerepet játszanak.

Az általánosan elterjedt nézet ellenére a pattanások kialakulásában valószínűleg nem játszik szerepet a csokoládé, a kagyló, az olajos magvak vagy zsíros ételek, illetve a szénsavas üdítőitalok fo­gyasztása. Némelyek azonban meg vannak arról győződve, hogy bizo­nyos élelmiszerek vagy ételallergia kiváltja, illetve fokozza a pattanások kialakulását. 

A táplálékkiegészítők hatása

A legtöbb embernek valószínűleg használ, ha a táblázatban felsorolt ki­egészÍtőket kipróbálja: a különféle kiegészítők egymással kombinálva is alkalmazhatók. A látható eredményeléréséhez gyakran 3-4 hetet vagy még többet is várni kell.

A felsorolt kiegészítők tartósan, egyéb pattanás elleni szerekkel együtt is szedhetők.
 • A B6-vitamin főképp a menstruáció és menopauza (változó kor) ide­jén felfokozott pattanásosság kezelésére alkalmas, mivel némelyek sze­rint elősegíti a pattanást kiváltó hormonok szintjének egyensúlyba ho­zását. 
 • A pattanást okozó baktériumok elleni harcban az immunrendszert jó karban tartó C- és E-vitamin, valamint a szelén a legszükségesebb.
 • E vitaminok bármelyikével vagy akár mindegyikkel együtt is szedhető a cink, amely erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású, és elősegíti az egészséges hormonszintek kialakulását. Hosszú távon hasz­nálva a cink gátolja a réz felszÍvódását a bélből, ezért rézzel együtt kell szedni. 
 • Tanácsos még együtt szedni omega-3 esszenciális zsírsavval, va­lamint a margarinban, növényi olajakban és több modern étrendben kedvelt készételekben található omega-6 zsírsavval. Az esszenciális zsír­savak normális egyensúlya hozzájárul a gyulladás csökkentéséhez.
 •  
  A barátcserje a menstruáció idején kialakuló pattanások hagyomá­nyos orvossága. Egyéb gyógynövények - pl. a kasvirág - szintén régóta ismertek mint a pattanások kezelésében hatékony gyógyszerek.

Tanácsok

 • Naponta mosakodjon közönséges szappannal és vízzel.
 • Ne nyomkodja a pattanásokat, mert elfertőződhetnek és begyullad­hatnak.
 • Használjon mitesszert nem okozó (nem komedogén) és zsírmentes kozmetikumokat.
 • Táplálkozzon kiegyensúlyozottan, kerülje azokat az élelmiszereket, amelyek, tapasztalata szerint, pattanást váltanak ki.

Forduljon orvoshoz

 • Ha a pattanások három hónapos kezelés hatására sem múlnak el.
 • Ha a pattanások befertőződnek: folyadékkal telt tályogok, vörös vagy lilás színű gyulladás, ciszták, a bőr alatt kemény csomók alakulnak ki.
 • Ha a tüneteket láz, hidegrázás kíséri.
 • Ha arcán begyulladt egy pattanás.
 •  Ha a bőr akkor is állandóan vörös és gyulladt, ha nincsenek rajta pattanások.

Tudományos kutatások

Egy vizsgálat azt mutatta, hogy a napi 30 mg cinket szedő pattanásos betegek bőre két hónap elteltével jóval tisztább volt, mint a placebót kapott kontrollcsoporté.

Egy másik tanulmányban a cink a tetraciklinnel összemérhető hatást mutatott. Sok dermatológus mégsem ajánlja a cinket mint étrendi kiegészítőt, mert a pattanás elleni kedvező hatását más eredmények nem támasztják alá.

Egy Ausztráliában folytatott kutatás szerint a külsőleg alkalmazható 5%-os teafalevél­olajból készült lemosó ugyanolyan hatásosan szárítja le az enyhe pattanásokat, mint az 5%-os benzoil-peroxid oldat, de annál sokkal kíméletesebb.

A teafalevél-olaj nagyobb dózisban (15%-ig) alkalmazott oldatai hatásosabbak lehetnek a súlyosabb pattanások kezelésében. Egy kutatásban 22 diák vett részt, akiknek először vizsgaidőszakban, majd a vizsgaidőszakon kívül is vizsgálták arcbőrét, illetve az őket érő stresszt okozó tényezőket.

A kutatás eredményei világosan kimutatták, hogy a diákoknak sokkal több pattanásuk volt vizsgaidőszakban, illetve ha fokozottan ki voltak téve a különböző stresszt okozó tényezőknek. Sőt, minél több stressz ért valakit, annál több pattanása lett
Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó termék-kategóriák

Zepter Bioptron lámpa


Enciklopédia3
» 3TECH

E
» Ekcéma


Z
» Zsírok
www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass