Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Bőrtípusok

A bőr anatómiai szerkezete minden emberben egyforma, azonban az olyan külső adottságok, mint a bőr színe, s tapintása minden ember esetében más és más lehet. Míg egyiküké puha, bársonyos, üde, másoké fakó, fénytelen esetleg olajosan fénylett. Az egyes bőrtípusok kialakulásában számos tényező játszik szerepet.

Normál bőr

A normál bőr tapintása bársonyos, pórusai zártak, s egyenletes, üde színnel rendelkezik, zsír- és víztartalma tökéletes egyensúlyban van. A normál bőr általában nem igényel különösebb kezelést, szinte mindennel ápolhatjuk.

A környezetszennyezés azonban könnyen károsíthatja a bőrt, eltömítheti a pórusokat. Normál bőrre ajánlott természetes alapanyagú arctisztító készítményekkel viszont könnyen megőrizhető a bőr egyensúly állapota, s így elkerülhető a kellemetlen mitesszerek megjelenése is. Annak ellenére, hogy a normál bőr az idealizált bőrtípus, mégis, könnyen előfordulhat, hogy nyaranta zsírosabbá, telente pedig szárazabbá válik. Ezért érdemes szélsőséges időjárási viszonyok között jobban odafigyelni ápolására.

Az érzékeny bőr

Az érzékeny bőr nem annyira bőrtípus, mint inkább adottság. Ápolásánál nemcsak azt nézzük, hogy az adott krém hidratál-e vagy szárít, hanem az összetevőkre is nagyobb figyelmet kell hogy szenteljünk. Manapság a nők több mint 63% -nak érzékeny a bőre. Ennek okai többek között a környezetszennyezés, a helytelen táplálkozás, a stressz és nem utolsósorban a káros vegyi anyagokat tartalmazó kozmetikai termékek.

Az érzékeny bőr minden őt ért behatásra erősebben reagál. Rögtön kipirosodik a hidegben, és gyenge napsütésben is leéghet, hámlani kezd. Bizonyos vegyi összetevők, sőt, egyes növények is allergiás reakciót válthatnak ki, s a bőrön piros foltok jelentkezhetnek. Érzékeny bőrön nem ajánlott alkoholtartalmú kozmetikumokat -dezodorokat, arclemosókat- alkalmazni. Kerülni kell továbbá a serkentő hatású gyógynövényeket tartalmazó kozmetikumokat is (levendula, menta, csalán, zsálya, kakukkfű, rozmaring, seprőruta). Egyes illóolajok is allergiás reakciót válthatnak ki az arra érzékenyekből. Helyettük speciális illatmentes, bőrkímélő termékeket érdemes használni, melyek kevesebb irritáló anyagot tartalmaznak, és nagyobb mennyiségű nyugtató hatású gyógynövénykivonatot tartalmaznak, mint például a rózsa, a kamilla és a feketenadálytő.

Száraz, húzódó bőr

A száraz bőr gyakran hámlik, kipirosodik és könnyebben sérül. Ez a bőrtípus érzékenyebben reagál a külső hatásokra. A bőr felszínéről a természetes faggyúréteget is eltávolító szappanok széleskörű elterjedésével ez a bőrtípus egyre gyakoribbá vált. Az alacsony páratartalmú fűtött lakás klímája, a hideg levegő, a szél fokozottan száríthatja a bőrt. Máskor viszont hormonális változások, illetve anyagcserezavarok egyes tüneteként jelentkezik a bőr kiszáradása. A B-vitamin hiányát jelezheti a száraz és repedezett bőr, ilyen esetekben ajánlott B-vitamin forrás: a kecsketej, a napraforgómag, a barnarizs, a zab, az élesztő vagy a búzakorpa. Ennél a bőrtípusnál is ügyelni kell a krémek összetételére, illetve minden, a bőrrel érintkező szer hatóanyagára. Vannak olyan bőrnyugtató hatású gyógynövények, melyek bőrpuhító és a bőr nedvességtartalmát fokozó hatással rendelkeznek: ilyen például a kamilla, az édeskömény, a bodzavirág, a narancsvirág, a rózsa, az ibolya vagy a feketenadálytő.

Hideg időben inkább zsírosabb krémet érdemes használni, amely védelmet nyújt a külső hatásoktól. A száraz bőr tisztításához alkoholmentes, hidratáló hatású készítmények ajánlottak, amelyek táplálják a bőrt, segítik nedvességtartalmának megőrzését is.

A zsíros bőr ápolása

A zsíros bőr nem csak a fényes, sápadt arcbőr okozója, de az aknék, mitesszerek kialakulásában is fontos szerepet játszik. A zsíros bőr egyik fő jellegzetessége, jó vízmegkötő, így nedvességtartalma ideális, pórusai azonban tágak. A rendszeres tisztítás alapkövetelmény ennél a bőrtípusnál a szép bőr eléréséhez. A zsíros bőr a kamaszkorban a legjellemzőbb, amikor a szervezet sok hormonális változáson megy keresztül. Később is kialakulhatnak anyagcsere és hormonzavarok, amikből kifolyólag megváltozik a bőr minősége. Negatív következményekkel jár továbbá a dohányzás, a stressz, vagy éppen a nem megfelelő kozmetikumok használata. A bőr ideális állapotának helyreállításában az antioxidánsok, vitaminok fogyasztása, a rendszeres testmozgás, illetve a zsíros és fűszeres ételek elkerülése is nagy szerepet játszik. A természetes alapanyagú, natúrkozmetikumok segítségével meggátolhatjuk a pórusok eldugulását, de a kellemetlen, fénylő bőrt is szebbé varázsolják. A zsíros bőr ápolásában a vérkeringést serkentő és fertőtlenítő hatású gyógynövények, mint például a csalán, a kakukkfű, a cickafark, a zsálya, a menta, a levendula vagy a rozmaring, de a gyümölcssavakban gazdag paradicsom, uborka és alma is jótékony hatásúak.

Az érett bőr ápolása

Előbb-utóbb minden ember életében elérkezik az a pillanat, mikor megjelennek az első kisebb ráncok. A helytelen bőrápolás következtében akár már huszonévesen is mutatkoznak ennek jelei. Nőknél a klimax idején bekövetkező hormonális változások következményeként a bőr sokat veszít nedvesség tartalmából, nemcsak ráncosabb hanem pergamenszerű, örökké szomjazóvá is válhat. Hatékony segítség a megfelelő hidratáló, zsírosító szer alkalmazása, valamint az arc masszírozása, amely fokozza a vér- és nyirokkeringést és a felgyülemlett nyirok eltávolítása révén csökkentheti például a szem alatti duzzanatot. Az éjszakai és nappali bőrápolás már elkülönül ebben a korban, hiszen míg nappal a káros napsugaraktól való védelem az elsődleges szempont, addig éjszaka a ránctalanítás, és hidratálás a legfontosabb. A korosodó bőr segítői a méz, a sárgarépa, a kamilla, a jázmin, a körömvirág, a szőlő vagy a liliom, továbbá minden gyümölcs és zöldség, mely A, B, C és E vitaminban gazdag. Fontos, hogy a gyógynövényeket tartalmazó természetes kozmetikumok mellet ne szerepeljenek a termékben káros vegyi anyagok, köolajszármazékok.

A kevert bőrtípus:

Legjellemzőbb a kevert bőrtípus, amely akár az összes típus jellemzőit magában foglalhatja. Az emberek többsége ugyanis nem sorolható egyértelműen egyik vagy másik kategóriába. A több faggyúmirigyet tartalmazó testrészek -homlok és orr tájéka, hát- könnyebben zsírosodnak, míg a többi testrészen akár száraz is lehet a bőr. Ebben az esetben az egyes testrészek külön ápolása nyújthat segítséget, illetve a speciálisan kevert bőrtípusra ajánlott kozmetikumok.

Bőrtípusokat befolyásoló tényezők

  • a bőr víztartalma
  • a bőr faggyúmirígy működése
  • a bőrfelszíni emulzió mennyisége és minősége
  • életmód
  • étrend
  • folyadékháztartás
  • hormonális egyensúly
  • betegségek
  • évszakok, időjárás
  • gyógyszerek
  • stressz
  • lelki egyensúly

Tárczy Judit




Kapcsolódó termékek

G&G BÉTAKAROTIN 15MG KAPSZULA (120 db)G&G BÉTAKAROTIN 15MG KAPSZULA (120 db) (G&G)
Az A-vitamin, illetve elő anyaga, a Béta karotin a legfontosabb bőrvédő hatású vitamin.
+- 14.500 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó termék-kategóriák






3
» 3DEEP


I
» Irha

M
» Melanin

P
» Papilla

U
» UV




www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass