Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Lista a háztartartási és kozmetikai szerek káros anyag összetételére vonatkozóan

A mérgező anyagok, káros szennyeződések nemcsak a levegőben, talajban és az élelmiszerekben találhatóak meg, hanem számos háztartási tisztítószerben, kozmetikai termékben is. Az említett összetevők, olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek súlyosan veszélyeztetik egészségünket. A kis molekulasúly, lehetővé teszi a bőrön keresztül való gyors felszívódást, majd a szervezetbe kerülve a véráram segítségével a létfontosságú szervekhez történő elszállítást.

Az OSHA (Occupational Safety and Health Administration U.S. Department of Labor) magyarul Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség 1988-ban végzett egy kutatást, amely során 2983 kozmetikumban található kémiai anyagot vizsgáltak meg. Közülük 884 mérgezőnek bizonyult.

  • 314 biológiai elváltozásokat eredményezhet,
  • 146 daganatot/tumort okozhat,
  • 376 a bőr és a szem irritációját idézheti elő,
  • 218 szaporodási problémákat okozhat (egy anyag akár több helyen is szerepelhet)

A lista a jelenleg is forgalomban lévő termékekben megtalálható káros összetevők természetéről nyújt tájékoztatást.

Ásványolaj (nevezik még paraffinum liquidiumnak is)

 
Az iparban, kenőolajként alkalmazzák. A paraffin liquidium egy nyersolaj származéka. A bőr felszínén finom, filmszerű réteget képez, akadályozva a bőrlégzést. Az olaj, a bőr által termelt anyagok, valamint az oxigén elől zárja el az utat.
 

Alkohol

 
Élesztőgombák és szénhidrát erjedésével keletkező, illékony, gyúlékony, színtelen folyadék. Gyakran alkalmazzák oldószerként, de italokban, gyógyszerekben is megtalálható. Az alkohol szervezetbe kerülve, hajlamosabbá teszi a testszöveteket a rákkeltő anyagokkal való reakcióba lépésre. A száj-, a nyelv-, a torokrák kifejlődéséhez a 25%-nál magasabb alkoholtartalmú szájöblítők is hozzájárulhatnak.
 

A- hidroxisav

 
Anaerob légzéssel keletkező szerves sav. A bőr védőköpenyén kívül, a bőr sejtjeit támadják meg az a-hidroxisavat tartalmazó bőrápolási termékek. Alkalmazásuk hosszantartó bőrkárosodást okozhat. Az a-hidroxisav fotoallergén hatású, vagyis jelenlétében a napsugárzás káros kémiai folyamatokat indíthat el a bőrben, amely allergiás megbetegedést okozhat. Szigorú szakmai felügyelet mellett, a megfelelő semlegesítő programmal kiegészítve képes jótékony hatást gyakorolni a bőrre.
 

Állati zsír (faggyú)

 
Az állati szövet egy fajtája, ami olaj tartalmú szilárd és fél szilárd anyagokból áll. Összetétele: zsírsavak és a glicerol vízben nem oldódó észterei. A szappanok, tisztító és emulgeálószerek fő alkotórészét az állati zsír és lúg adja. Az állati zsír alapanyagú készítmények kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumok számára.
 

Alumínium

 
Olyan fém, amelyet leginkább repülőgép alkatrészhez, protézisek gyártásához használnak fel. Alkotórésze továbbá savasodást gátló gyógyszereknek, izzadás gátló dezodoroknak, különböző fertőtlenítőszereknek is. Az alumíniumsók beszűkítik a verejtékcsatornát, gyulladást, allergiát válthatnak ki. Szoros összefüggésbe hozható az alumínium a mellrák és az Alzheimer-kór kialakulásával.
 

Alkil-éter-szulfátok (tenzidek)

Hajsamponok mosóaktív, habzó anyaga, klórecetsavat és rákkeltő dioxánt tartalmazhatnak.

LAS-Tenside (lineáris alkylbenzol-szulfonát)

 
Bőrizgató hatása erős. Nehezen bomlik le szennyvízben. Már nem használják mosószerekhez.
 

Butan (bután)

Mint a propan gáz, légfrissítő aerosolként használják. A propánbután gázt a vegyipar, a bányászat is hasznosítja. Rendkívül gyúlékony. Nagy mennyiségben narkotizáló hatást fejt ki.

Bentonit

Lyukacsos szerkezete víz hatására többszörösére duzzad. Számos kozmetikai termék alapanyagát képezi. Káros hatású, mert eltömíti a pórusokat, elzárva a bőrt a szabad levegőtől. Megengedhető viszont lemosható paszta-pakolásokban.

Dioxin

Rákot okozó hulladék anyag, amely a papírgyártás folyamata során keletkezik. Veszélyes anyagok kerülhetnek a termékekbe a dioxinnal kezelt edényekről.

Diethanolamin (DEA)

Tisztítószerekhez, oldószerekhez és emulgeátorokhoz használt színtelen vagy kristályos alkohol. Mivel puhává teszik a bőrt, testápolók és más hidratáló bőrápoló termékek alkotórészeként is használatos. A DEA nitrátokkal együtt feldolgozva, rákkeltő anyagokat szabadít fel. Egyes kutatások már az említett reakciós folyamat nélkül is a rákkal hozzák összefüggésbe. Mindemellett izgatja a bőrt és a nyálkahártyát.

Diethylphthalate (dietilftalát)

Felhasználási területe az alkohol denaturálási eljárásnak. Leggyakrabban samponokban találkozhatunk vele. Ha felszívódik, befolyásolja a bőr védelmi rendszerét. A Phthalate-ok (ftalátok) a hormonokhoz hasonló hatást gyakorolnak a szervezetre, károsítják a vesét, a májat és a szaporodási szerveket.

Formaldehyd (formaldehid) és származékai

 
(Bronidox, bronopol, diazolidinyl-karbamid, diazolidinyl-urea, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid, imidazolidinyl-urea,2-bromo-2-nitropropán-13-diol, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane.)

Irritáló hatású, színtelen mérgező gáz. Számos kozmetikai termék, de legfőképp körömápolási termékek alkotórésze. Vízzel elegyített formáját fertőtlenítőszerekhez, rögzítőkhöz, illetve tartósító-szerekhez használják. A szempillafestéket konzerválják formaldehid származékkal. Azonkívül a spirálokban gyakran az allergiát kiváltó nikkellel és krómmal együtt található meg. A formaldehidek olyan rákkeltő anyagok, amelyek már kis mennyiségben is irritálják a nyálkahártyát, és allergiát válthatnak ki, illetve károsítják az örökítő sejteket. A szem épsége érdekében csökkentsük használatát.

Kollagén

 
A kollagén megtalálható a legtöbb kozmetikai termékben. Állati bőrből és apróra őrölt tyúklábból nyerik ki. Zselatinszerű, nem oldódó protein, amely mérete miatt nem szívódik fel a bőrbe. Mivel filmréteget képez a bőrön, nem engedi azt szabadon levegőzni. Reklámfogásként gyakran alkalmazzák cégek a termékeikben.
 

Elastin (elasztin)

Állati testrészekből is nyerhető fehérje. A rostok fő alkotórészét képezi, bőrre gyakorolt hatása hasonló a kollagénhez. Relatív molekulatömege magas, a bőrön keresztül nem szívódik fel. Alkalmazása, kitűnő reklámfogásnak bizonyul.

Glycerin (glicerin)

Sziruphoz hasonló állagú folyadék, melyet oldószerként és puhítóként használnak. A glycerint víz és zsír kémiai reakciójával állítják elő. Addig vonzza a bőr felületére a nedvességet a bőr alsóbb rétegeiből, amíg az ott nem tartja, hacsak a levegő nedvességtartalma el nem éri a 65%-ot. A bőr fokozatos kiszáradását idézi elő a glycerin belülről kifelé haladva.

Lanolin

Állati eredetű zsiradék,a birkagyapjú mosásakor nyerik. Gyakori összetevője natúrkozmetikumoknak, krémeknek. Peszticidmaradványokat tartalmazhat. A gyapjúból kinyert zsíros anyag a lanolin, amely néha bőrallergiát vált ki az arra érzékenyeknél.

Lúg

Nagytöménységű vizes oldat, amelyet káliumhidroxidból vagy nátriumhidroxidból állítanak elő. Lúg és állati zsír keverékéből hozzák létre a szappant. A lúg összetevői szárítják a bőrt.

Kaolin

Főként porcelánkészítéshez használt finom fehér anyag. Lemosható paszta-pakolásokban megengedhető, viszont a bentonithoz hasonlóan teljesen eltömíti és elgyengíti a bőrt

Nitroaminok

A nyersanyagok beszennyezése által kerülhetnek a kozmetikumokba. Nitroaminok keletkezhetnek még tárolás során, miközben az összetevők reakcióba lépnek egymással. A bőrbe való felszívódáskor rákkeltő hatásúak.

PEG (polietilénqlükol)/ PEG-származékok

 
(A Copolyol, a Polyglykol, a Polysorbate olyan anyagok, amelyeket a PEG vagy eth. jelölés mellett többnyire egy számmal is ellátnak, pl. ceteareth- e 33.)

Krémek mesterséges emulgeátorai. Az emulgeálószereknek köszönhetően nem válik el zsírnemű anyag a víztől. A PEG-ek és származékai a bőrt áteresztővé és egyben sérülékennyé is teszik a káros anyagokkal szemben. Sérült hámréteg esetén (viszkető vörös foltok, neurodermitisz) kerülni kell a magasabb PEG koncentrációjú (PEG-10 M, PEG-14 M, PEG- 32, PEG-4, PEG-6 Stearate, PEG-7, PEG-8 Esters) kozmetikai készítményeket. Idegen anyagokat vihetnek be a bőrbe (csúsztató hatás).

Propylenglykol (propilénglükol)

Az ásványi olaj alapú kozmetikai termékekben lelhető fel a propilénlgükol. Ezen kívül fék- és hidraulikafolyadékokban található meg, valamint fagyásgátló szerekben. A bőr- és hajápoló termékekben, hidratáló hatása miatt alkalmazzák. A propilénglükol úgy segít megőrizni a bőr nedvesség tartalmát, hogy eltömíti a bőr pórusait megakadályozva ezzel a nedvesség vagy a víz eltávozását. Ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.

Petrolatum (petrolatum)

Az iparban kenőanyagként használt petróleum bázisú zsír. Károsodást előidéző tulajdonságai megegyeznek az ásványolajnál tárgyaltakkal. A kozmetikai ipar leginkább krémekben hasznosítja.

Nitro- és policiklikus pézsmavegyületek

Szintetikus parfümanyagok, melyek allergiát válthatnak ki, irritálva a kötőhártyát és a légutakat. Az illatanyagok az állatkísérletek során részben rákkeltőnek bizonyultak, részben pedig módosították az egyed genetikai állományát. Szervezetünkben annyira felhalmozódhatnak, hogy jelenlétüket akár az anyatejben is ki lehet mutatni. A májra gyakorolt káros hatásukat a legújabb kutatások bizonyítják. 

Sodium Lauryl Sulfate (nátrium lauryl szulfát)

 
Mosóaktív, habképző, nedvesítő és erős tisztító hatású anyag, amely felmosó, autómosószerekben és gépi zsírtalanítókban fordul elő leggyakrabban. A kozmetikai ipar samponok, tusolók, fogkrémek  alkotórészeként hasznosítja. A nátrium lauryl szulfát egy agresszív anyag, mely a bőrt, a hajat erősen szárítja. Akadályozza a sebgyógyulást, károsítja a fogínyt és a fogzománcot, elősegíti a fogszuvasodást.

Kutatások bizonyítják, hogy allergiás bőrbetegségeket okoz, illetve irritálja a légzőszerveket. Az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Gyerekeknél megakadályozza a szem normális fejlődését, felnőtteknél szürke hályogot okozhat. Gyógyszertárakban az alábbi figyelmeztetéssel vásárolható: „belégzése és lenyelése káros az egészségre”.

Ha szembe kerül, vagy lenyeljük, bő vízzel öblögetni kell, szükség esetén orvoshoz menni! A nátrium lauryl szulfáttal történő munkavégzés közben védőöltözet és védőszemüveg viselése ajánlott.

Sodium Laureth Sulfate (nátrium laureth szulfát)

A Sodium Laureth Sulfate, a Sodium Lauryl Sulfate alkoholos változata, csak kevésbé irritáló. Komoly kiszáradást okozhat. Samponnal, vagy tisztítószerekben található anyagokkal reakcióba lépve, mindkét anyag rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járul hozzá. Már egyszeri hajmosással is nagy mennyiség juthat a szervezetbe az említett anyagokból.

Talkum

A talkum egy szürkészöld színű, puha ásvány. Testápoló és kozmetikai trmékekben fordul elő. Belégzése bizonyos körülmények között , káros, rákot is okozhat. Megengedhető viszont lemosható paszta-pakolásokban.

Nagy koncentrátumban irritáló lehet, valamint kiszárítja a bőrt.

Fluor-szénhidrogén

Szintelen, nem éghető folyadékként és gáz halmazállapotban is felhasználható. Hajspray-k hajtóanyagaként gyakran alkalmazzák, enyhe légúti irritációt okozhat.

Cocamidopropyl betain

A természetesnek kikiáltott termékek gyakori összetevője. Egészségkárosító nitrozaminokkal szennyezett, allergiát okozhat.

Triethanolamine

Allergén és tüdőkárosító anyag. Rákkeltő is lehet.

EDTA

Komplexképző, a fémmaradványok közömbösítésére használják. Toxikus, környezetszennyező anyag.

Anilin

Festékek alapanyaga, mely nehézfémsóktól is szennyezett lehet. Irritálhatja a bőrt. Rákkeltő anilin képződhet a C.I.11 680, 15 800, 16 230, 17 200, 18050, 18 820 festékek kémiai reakciója során.

Triklozan

Kémiai tartósító, fogfehérítő, lepedék eltávolító, fertőtlenítő. A kozmetikai és egészségügyi termékek gyakori baktériumölő anyaga. Bőrirritáló hatású, befolyásolja az immunrendszert, a baktériumok elpusztításával gombák elszaporodását segíti elő. Máj és vesetoxikus fényérzékenységet okozhat.

Parabének

 
Kozmetikumok, dezodorok tartósítására használják. Rákkeltő hatású. A vegyi anyagok behatolnak a bőrbe, befolyásolják a hormonrendszert. Esetenként a tartósítószerek légzési nehézségeket, allergiás reakciót válthatnak ki.
 

Toluol

A körömlakkokban használt összetevő. Bőrirritáló hatású, károsítja a májat, a bőrt, a veséket, az ideg, a légző és a keringési rendszert, nagyobb mennyiségben vetélést okozhat.

Formaldehid-származék

Rákkeltő hatású tartósító és fertőtlenítő szer. Károsítja az örökítő sejteket. A szempillafestéket konzerválják formaldehid származékkal. Azonkívül a spirálokban gyakran az allergiát kiváltó nikkellel és krómmal együtt található meg. A szem épsége érdekében csökkentsük használatát.

Hidrogén peroxid

A világos hajfestékek alkotóelemeként használják. Maró hatású, belélegezve fejfájást, hányingert okozhat, de az idegrendszert is károsíthatja.

P-feniléndiamin

Sötét hajfestékekben található meg. Feltételezhetően mutagén vegyi anyag, azaz károsítja az emberi örökítőanyagot, a DNS-t. Lehetséges rákkeltő, allergén és irritáló hatású. A vesét, az immun, ideg- és légzőrendszert is károsíthatja.

Ízesítőanyagok

Néhány ízesítőanyagot rákkeltőként tartanak számon.

DMDM hidantoin

Formaldehidet leadó tartósító, amely allergia és rákkeltő.

Ammónia

Szalmiákszesz. Hajápolók oldószere. Szintelen, szúrós szagú gáz, agresszív szem és bőrirritáló anyag.

Sodium Fluorid (nátrium fluorid)

A fogkrémek nagy része Na-fluoridot tartalamaz. Nagy mennyiségben irritáló hatású vegyi anyag, károsítja az ideg és emésztőrendszert. Potenciális rákkeltő anyagként határozták meg.

 

Tárczy Judit  




Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák





3
» 3DEEP


I
» Irha

M
» Melanin

P
» Papilla

U
» UV




www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass