Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Szépségápolás \
+   Hajápolás \
+  Hajhullás és kopaszság nőknél - A hajhullás, kopaszodás okai II.

» Nők androgén alopeciája
» Diffúz hajhullás
» Foltos hajhullás – alopecia areata  
» Kemoterápia miatt fellépő hajvesztés 
» Anagén hajhullás
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Hajhullás és kopaszság nőknél - A hajhullás, kopaszodás okai II.

2012.01.22.
Címkék: daganatos betegség   hajhullás   immunrendszer   pajzsmirigy   stressz   vitaminhiány  

Nőként valóságos tragédiát jelent a kóros hajhullás, a fokozott hajvesztés, kopaszodás. Milyen okok állhatnak a háttérben, és mit tehetünk ellene?

A férfiaknál is nagyon kényes kérdés a kopaszodás, sokan a fiatalságuk elvesztéseként élik meg, és teljesen kétségbeesnek tőle, gondoljunk csak André Agassira, aki hosszú évekkel később, önéletrajzi írásában vallotta be, hogy évekig parókát hordott.

A nők esetében a kopaszodás még érzékenyebb, még drámaibb kérdés. Rendkívül elkeserítő, ha egy fiatal nőnek – sőt, olykor egy kislánynak – kell szembenéznie a haja ritkulásával vagy akár teljes hajtömegének elvesztésével.

Ez felnőtt, magabiztos, kiegyensúlyozott nőknél is a nőiesség, a fiatalság, a vonzerő elvesztésének érzését okozhatja, gyermekkorban-kamaszkorban pedig lelkileg még rombolóbb lehet.

Nők androgén alopeciája

  • Genetikusan öröklődő kórkép, az androgén (férfi) nemi hormonok megemelkedése okozza.
  • Nőknél a harmincas években jelentkezik.
  • Feminin típusú megjelenésekor a fejbőr közepén kezd el ritkulni a haj, maszkulin típusú fajtájánál a halánték, homlok és a fejtető régiójában indul meg a hajvesztés.
  • Állapotát javítja a minoxidil ecsetelő és az antiandrogén gyógyszerek.

Mindenki ismer olyan nőket, akiknek az életét valamilyen módon megkeseríti a kóros hajvesztés, hajhullás. Egy igazán jó hangulatú, csodaszép esküvőn például a menyasszony nővére titokban rákérdezett, hogy ugye nem látszik feltűnően, hogy a húga haja nagyon megritkult? Szerencsére a probléma még nem volt látványos, a menyasszony igazán bájos volt, a sok lokni, lakk és műtincs bőven eltakarta a kezdődő nyomokat. Mégis, úgy tűnt, hogy az aggódó ara az utóbbi heteket emiatt izgulta végig, és mielőtt azt hittük volna, hogy mindez felesleges aggódás, a lányok mamája is megjelent, mélyen a homlokába húzott, elegáns kalapban, amit még a vacsora alatt sem vetett le, a lányai pedig elárulták, hogy az ő haja sajnos már feltűnően hiányos.   

Hasonló történetbe botlottam egy fiatal nőnél, aki hevesen tiltakozott, amikor portrét szerettek volna készíteni róla. Úgy érezte, hogy ő semmiképpen nem lehet szép a képen, mivel – hiába nagyon finomak a vonásai – a fejbőre szinte kilátszott ritkás haja alól. Végül szerencsére megoldódott a probléma, mert egy olyan, hiperérzékeny fotóshoz került, aki könnyed muszlinkendőt húzott az arca elé, talányos szépséggé változtatva gátlásos modelljét. De már ezekből az elkapott történetekből is látszik, mennyi félénkséget, szomorúságot, görcsöt, gátlást okoz a megritkult haj a nőknek, és ez a szorongás olyan pillanatokban, mint egy esküvő vagy egy portréfotózás, csak fokozódik. Ráadásul, sajnos az androgén hajhullás megállítására nincsenek biztos módszerek. 

Diffúz hajhullás

  • Különböző eredetű diffúz hajhullással járó kórképek tartoznak ide.
  • Gyakran szülés, vagy fogamzásgátló abbahagyása után jelentkezik a hormonális változások miatt.
  • Várandós állapotban vashiány is okozhatja.
  • Pajzsmirigybetegség is lehet a kiváltó ok.
  • Cinkhiány is kiválthatja.
  • Lázas állapotot követően is jelentkezhet.
  • Szisztémás, az egész szervezetet érintő betegségek is okozhatnak ilyen hajhullást (pl. Crohn-betegség, májcirrhosis, anyagcsere-betegségek, a nyirokrendszer betegségei, folsav-, B12-vitamin hiánya, daganatok, szifilisz).
  • Az érzelmi stressz is gyakran hajhullással jár.  
  • Műtétek után és bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is tapasztalhatunk ilyen típusú hajhullást.
  • A kiváltó ok megszűnte után a haj spontán visszanövése tapasztalható.

Mindenkinek van olyan ismerőse, barátnője, aki a gyermekkori „oroszlánsörényét” siratja, azt a hullámos, erős, kezelhetetlen loboncot, amire mindenki irigykedett annak idején. Bár ezeknek a fiatal nőknek gyakran még mindig szép hajuk van, mégis elhihető, hogy összefogott hajuk vastagsága akár felére is csökkent az évek alatt.

 

Van, akit fogászatra küldenek, mást pajzsmirigy-vizsgálatra, de az is előfordul, hogy a fogamzásgátlóját cseréltetik le vele. Sokan terhesség után kezdenek hajhullásra panaszkodni. Ez a hajhullás-fajta kezelhető a legbiztatóbb kimenetellel, a gyulladásos góc megszüntetésével, vitaminok szedésével, regeneráló pakolásokkal, a hajat roncsoló eljárások teljes elhagyásával (pl. a dauer vagy a hidrogén-peroxidos hajfesték kiiktatásával).     

Tipp: NutriSilk
  • A NutriSilk multivitamin kifejezetten a szép és egészséges haj érdekében lett kifejlesztve.
  • Ezen összetevők hatékonyan járulnak hozzá a haj, a köröm és a bőr egészséges szerkezetének megőrzéséhez, a hajproblémák megelőzéséhez és kezeléséhez.

Foltos hajhullás – alopecia areata 

  • Kialakulásának közvetlen oka ismeretlen, legvalószínűbb, hogy egy speciális autoimmun betegség, ami gyerekeket, felnőtteket egyaránt megtámadhat.
  • Gyakran teljes szőrvesztéssel jár együtt, tehát az érintetteknek a szemöldöke, szempillája és egyéb testszőrzete is kihullhat, vagy foltokban kikophat.    
  • Oka lehet valamilyen fertőzéses góc is (fogászati, gégészeti, nőgyógyászati, urológiai), ez esetben a góc kiiktatása után a haj visszanőhet.
  • Gyógyszeres, szteroidos és UVA besugárzásos módszerek ismertek a tünetek csillapítására, de az eredmények általában nem meggyőzőek.
  • Ez egy olyan kórkép, mellyel sokan kénytelenek egész életükben együtt élni, mert a viszonylagos javulást követően gyakran újra visszatér.   

Véletlenül közvetlen közelről néztem végig egy barátnőm kálváriáját, aki kislánya foltos hajhullása miatt évekig hiába járta az orvosokat, természetgyógyászokat. A kislánynak tíz éves kora körül, kezdetben csak megritkult a haja, majd foltokban hullani kezdett, végül tizenkét éves korára teljesen megkopaszodott, és a szemöldöke, szempillája is kihullott. Hogy megállítsák a hajhullást, kivették a manduláját, kapott akupunktúrás kezelést, különféle vitaminokat, az orvosok egyszer autoimmun betegségre gyanakodtak, máskor édesapja korai halála miatti stresszt okolták. A valós okok még ma sem világosak, mindenesetre mára a kislány – csodával határosan – majdnem teljesen meggyógyult, csak a szempillája és a szemöldöke nem nőtt teljesen vissza. Mégis, mindez nem ad okot a felhőtlen boldogságra, mert egyrészt egy-egy náthásabb időszakban a haja újra hullani kezd, másrészt a hasonló példák azt mutatják, hogy a kopaszság bármikor visszatérhet.

Akit a téma komolyabban érdekel, annak az Élettársam, Alopecia blog ajánlható, melynek szerzője szintén alopecia areatával él, és nagyon alaposan kivesézi a témát. Bár Magyaroszágon a kopasz vagy fontos hajhullásban szenvedő nők gyakran nem merik felvállalni külsejüket paróka nélkül, külföldön számos pozitív példa is akad, melyekre az említett blog szerzője hívja fel a figyelmet, például Gail Porter tévés személyiség esete, aki kopaszon is képernyőn maradt, és sosem próbálta meg parókával elfedni csupasz fejbőrét. Megemlíti a blog szerzője Kayla Martellt is, akiből szépségkirálynő lett foltos hajhullása ellenére, és számtalan kopasz kislányt bátorított arra, hogy haj nélkül is legyen önbizalmuk, mert bármit elérhetnek.

Kemoterápia miatt fellépő hajvesztés 

  • A hajhullás kb. 2 héttel a kemoterápiás kezelések után alakul ki, de nem mindenkit érint.
  • A haj elvesztése csak átmeneti jellegű: a kezelések után minden esetben újranő, viszont elképzelhető, hogy az új haj jellege és színe eltér majd a korábbitól.  
  • Nem csak hajhullással, hanem más testszőrzet elvesztésével is járhat a kemoterápiás kezelés.
  • A rászorulók receptre írathatnak fel parókát, a rákellenes szervezetek pedig segítenek a megfelelő paróka kedvezményes beszerzésében.
  • A kezelések után kerülni kell az erős napsütést és a téli hideget egyaránt.

A fél világ izgulta végig, ahogy Kylie Minogue megküzdött a rákkal. 2005-ös Showgirl turnéjának közepén derült ki, hogy beteg, májusban műtötték meg, és néhány héttel később már rákos kisgyerekek között jelent meg egy kórházban. Az énekesnő betegsége alatt mindvégig optimista próbált maradni, és kiemelten figyelt arra, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres rákszűrések fontosságára és a rákos gyerekek sorsára. Mivel folyamatosan jelentős médiafigyelem övezte őt, rajongói végignézték, ahogy elveszti jellegzetes szőke tincseit, és kurta, fiús frizurával jelenik meg.

 

Akkoriban fájdalmas őszinteséggel nyilatkozott arról, hogy milyen érzés nap mint nap azt megélni nőként, hogy amellett, hogy végletesen legyengül, még a haja és a szemöldöke is kihullik. Szerencsére Kylie legyőzte a rákot, és biztosan akadnak olyan fiatal lányok, akik az ő példájából okulva gyakrabban járnak kontrollra.

Anagén hajhullás

  • Ez a fajta hajhullás ép szőrtüszőknél fordul elő, nincs szervi probléma, maga az érintett okozza magának a hajvesztést – persze nem tudatosan.
  • Az egyik ok, ha durva károsodás éri a hajat, ami roncsolttá válik és kihullik. Dauer, hajfestés és hajroncsoló frizura (pl. tupírozás, túl szoros copf, rastás haj, hajhosszabbítás) okozza az ilyen jellegű hajvesztést.  
  • Ide sorolható a stresszes hajtépegetés (Trichotillomania) is, mely kényszeres tünet, a tikkeléshez hasonló. Sokszor szempilla- vagy szemöldök-tépkedés is járul hozzá. Pszichológushoz érdemes elmenni, hogy megszűnjön.

A hetvenes években született nők kamaszkorukban, a kilencvenes évek végén általában nem úszták meg a dauert. Akkoriban mindenki göndör tincseket, rugalmas loknikat vagy hullámos, szélfútta frizurát akart! Ráadásul a dauerolási eljárások korántsem voltak olyan kíméletesek, mint mostanában. Érdekes módon pl. a klasszikus dauer évekre tönkre tudta tenni valakinek a haját, még lenövesztés után is gyengébb, törékenyebb hajminőség maradt a nyomában. Tíz évvel korábban, a 80’as években a tupírozás, tíz évvel később, az ezredforduló után pedig a raszta haj vagy a hajhosszabbítás játssza a mumus szerepét. Ezek azok az eljárások, melyek biztosan a hajminőség romlásához vezetnek, a raszta frizura esetén nemezesedésre kényszerítjük a hajunkat, hajhosszabbításkor pedig annyira megkínozzuk a hajhagymákat, hogy csaknem biztosan hajhullással kell számolnunk.

Meg kell említeni a kényszeres hajtépegetést is. Egy barátnőm egyszer azzal fogadott, hogy vágjuk le egy cm-esre a frizuráját. Mivel szabályos az arca, és szereti a feltűnő sminket, nagy fülbevalókat, nyilvánvaló volt, hogy jól fog neki állni a tüsi haj, csak azon lepődtem meg, amikor vágás közben egy pénzérményi kopaszfoltba ütköztem, mire szégyenlősen elárulta, hogy az elmúlt hetek nehézségei miatt kitépkedte a haját.

Sajnos, sok maximalista nőnél fordul elő, hogy kiemelten stresszes időszakban (pl. vizsgaidőszakban) nekiesik a hajának, és kevés érintett fordul emiatt pszichológushoz, pedig ezt a furcsa tünetet nem lenne szabad bagatellizálni.

Tóth Ágnes

Források: Dr. Smolcz Katalin – Prof. Dr. Baló-Banga J. Mátyás: Hajgyógyászat Élettársam, Alopecia blog - elethajnelkul.blogspot.com


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Highland PR631 Simply 4 Energy multivitamin - gyümölcs, zöldség, enzim keverékkel+Q10, lutein (120 db)Highland PR631 Simply 4 Energy multivitamin - gyümölcs, zöldség, enzim keverékkel+Q10, lutein (120 db) (Highland)
Természetes hatóanyag tartalmú multivitamin készítmény, bio fekete bogyós gyümölcs és bio zöldség keverékkel, Q10 és lutein tartalommal.
+- 23.976 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Hajproblémák Hajhullás esetén Hajváltás Haj Keratin

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok

Hajápolás





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass