Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A vonzó hajkorona titka

2017.06.22.
Címkék: ellenőrzött természetes kozmetikum   hajápolás   hajregeneráló kúra   sampon  

Sörényünk meg- vagy éppen nem-létéről számos közhelyet tudnánk felsorolni. De arról, miért zsíros, száraz, esetleg már kihullott annál kevesebb tényt ismerünk. Összefoglalásunk segítségével megpróbáljuk „tisztába tenni” haját és a róla keringő városi legendákat is.

Bármilyen is legyen hajunk, egyet a legelején jó tisztázni: körülbelül csak felerészt tehetünk állapotának javításán, mivel annak minősége nagyban függ génjeinktől. Persze kivételek mindig akadnak, sőt egyre többen.

Köszönhetően megváltozott életkörülményeink, a szennyezett levegőnek, a természettől való elszakadásnak, rossz minőségű ételeinknek – és nem utolsósorban életkori sajátosságainknak.

Hullás és zsírosodás egy tőről

Tudta?
Fiatal korában az embernek átlagosan százezer hajszála van. Ötvenéves korára azonban az emberek közel kétharmadánál kopaszság és hajritkulás lép fel.
Hajszálaink felszínének simaságáról, hajlékonyságáról gondoskodnak a szőrtüszőbe torkolló fejbőr faggyúmirigyei. Ha csökken a faggyúelválasztás a hajszál fénytelenné, töredezetté, szálkássá, ha fokozódik zsírossá válthat – sőt, rosszabb esetben ki is hullhat. A mirigyek működését a vegetatív idegrendszer, valamint a hormonok szabályozzák.

A „kihullik a hajam tőle” kifejezés árulkodik a vegetatív idegrendszer hajra gyakorolt hatásáról. Bizonyára mindenkivel előfordult már stresszesebb időszakban, vizsgák vagy traumák esetén, hogy fejbőre átalakult, zsírosabb lett, párnáját, fürdőszobáját… stb. ellepték hajszálai.

A férfi nemi hormonoknak (androgén hormonok) faggyúelválasztást serkentő hatásuk van. Serdülő fiúknak gyakran túl zsíros a hajuk, amikor nemihormon-termelésük megindul.

Androgén hormonok azonban a női szervezetben is termelődnek, s ha arányuk a női (ösztrogén) hormonokhoz képest megnő, okozhatnak hajzsírosodást és hajhullást. A felnőtt férfiak gyakran örökletes és elsősorban fejtetőre korlátozódó hajhullása, kopaszsága is androgén eredetű, tehát a férfiasság jele.

Ápolt hajkorona = egészség

Jólápoltságunk alappillére a rendszeres hajmosás. Azonban nem mindegy hányszor és mivel tesszük azt. Ráadásul a piszkos haj valóságos baktériumraktár. Tisztításának gyakoriságára nincs általános szabály.

A piszkos, poros munkahelyen és az irodában dolgozóknak, éppúgy, mint a nagyforgalmú városban élőknek a tisztább levegőjű vidékiekhez képest eltérő hajuk mosási igénye. Az viszont biztosan elmondható, hogy a hosszú hajat ritkábban kell mosni, mint a rövidet.

Az erősen zsírosodó, szeboreás haj sűrűbb mosást igényel, a száraznak pedig a gyakori fejmosás kifejezetten árt. A mindennapos fejmosás egyiknek sem használ, a fejbőr faggyútartalmának intenzív eltávolítása a faggyútermelést fokozza, így paradox módon a haj annál jobban zsírosodik, minél gyakrabban mossák. Ugyanezért tilos és káros a zsíros hajat erősen zsíroldó, szerves oldószerekkel (tömény alkohol, sebbenzin stb.) tisztítani.

A fejmosás optimális gyakorisága átlagosan 7-10 nap. Erősen zsíros hajúaknál és szennyező körülmények között dolgozóknál 1-2 nappal gyakoribb is lehet. Ennél sűrűbben (3-4 naponta) nem tanácsos a hajat vízzel, samponnal, folyékony tisztítószerrel mosni.

Arra is gondolnunk kell, hogy nemcsak a mosás, hanem az azt követő elektromos hajszárítóval történő szárítás is károsíthatja a hajat, ha túl sűrűn végezzük.

A nagyfokúan és gyorsan zsírosodó hajat kezeljük inkább két hajmosás között úgynevezett száraz samponnal (bioáruházakban, gyógyszertárakban kaphatóak).

Ha a zsíros hajat beszórjuk velük és néhány percig a fejen állni hagyjuk, a hajszálakról a zsírt leoldják és magukba szívják.

Néhány perc múlva fésüléssel, keféléssel a por eltávolítható, s vele együtt a beleszívódott zsiradék is. Előnyük, hogy nem károsítják annyira a hajszálak felszínét, mint a gyakori vizes fejmosás, és használatuk nem fokozza a faggyútermelést.

Hajtisztító kemikáliák és bio készítmények

Gyakran okoz gondot, milyen tisztítószert használjunk a fejmosáshoz. Feltétlenül kerüljük a lúgos vegyhatású anyagokat. A szappanok hatására a hajszálak szaruanyaga megduzzad, felszínük repedezetté válik, kalciumszappan-réteg rakódik le, ami a hajat fénytelenné teszi.

A kalciumszappan-képződést nátriumfoszfát, nátriumborát, vagy felületaktív anyagok hozzáadásával csökketnik. A samponok lúgmentes tisztítószereket, zsíralkohol-szulfonátokat, szaponinokat, zsírsavkondenzációs termékeket, lameponokat, kation-aktív szappanokat stb. tartalmaznak.

A natriumlaurylsulfat agresszív anyag, a bőrt, a hajat erősen szárítja. A DMDM, a samponok gyakori alkotója allergiát okoz, gyakran formaldehid-szennyeződést tartalmaz, amely fejfájást, súlyosabb esetben depressziót, asztmát okozhat, és gyengíti az immunrendszert.

A természetesnek kikiáltott termékek gyakori összetevője a cocamidopropyl betaine. Ez a vegyi anyag allergiát okozhat, gyakran egészségkárosító nitrozaminokkal szennyezett.

Valamint az erős szárító hatás kompenzálására adnak hozzájuk zsíros olajokat. Az olajsampononk lehetnek törökvörös-olaj vagy szulforicinoleat vizes oldatai, de még inkább zsíros olajok triethanolamine-nal készült emulziói.

A triethanolamine-nal kapcsolatban felmerült, hogy allergén és tüdőkárosító illetve rákkeltő is lehet. Talán nem meglepő ezek után, hogy javasoljuk a természetes anyagokból készült bio samponok használatát.

Bármilyen samponnal mosunk is hajat, a mosás közben képződött habot tanácsos legalább öt percig rajta hagyni, hogy a benne lévő alapanyagok kifejthessék jótékony hatásukat. Ezek után öblítsük le bőségesen tiszta vízzel, mert a rászáradt sampon többet árt, mint használ.

Tények & Tippek

  • A haj nagyon érzékeny a szervezet vitamin- és ásványianyag-ellátottságára. Az A-vitamin hiánya a fejbőr hámlását idézheti elő, túl sok (napi harmincezer nemzetközi egységnél több) A-vitamin-bevitel viszont hosszú távon hajhulláshoz vezet. Ha bármelyik kiegészítő szedése hajhullást idézne elő, forduljon orvoshoz.
  • A kiegészítők biztonsággal szedhetők olyan receptre kapható gyógyszerekkel együtt, amelyek bizonyos esetekben segítenek a haj újranövesztésében (például minoxidil).
  • A hajritkulás annak a jele lehet, hogy az emésztő-rendszerben a cink és egyéb tápanyagok nem szívódnak fel megfelelően. Az acidophilus (napi kétszer 1-2 tabletta) javíthat ezen a problémán, és elősegítheti, hogy a szervezet a táplálékokból a haj növekedéséhez fontos tápanyagokat fel tudja szívni.

Vetró Rita


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

NOW 0133 L-Proline 500 mg -  Prolin aminosav (120 db)NOW 0133 L-Proline 500 mg - Prolin aminosav (120 db) (NOW)
500 mg L-Proline tartalmú kapszula sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek.
+- 5.853 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

A vitamin Hajhullás esetén Haj Papilla Melanin Keratin Korpa

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok

Hajápolás





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass