Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Csodadiéták helyett rendszeres mozgás

2008.08.15.

Csodadiéták, csodagyógyszerek és -módszerek végeérhetetlen sora bombázza a fogyni vágyókat a reklámokban, a hirdetésekben, a divatmagazinok címlapjain. És - valljuk be - alig akad közülünk olyan, aki még soha, egyetlenegynek sem dőlt be.

Talán nem is létezik még egy olyan probléma manapság, amely körül annyi tévhit kering, mint a fogyás körül. Hajlamosak vagyunk hinni a mindennap születő új és új módszerekben, ahelyett, hogy észrevennénk: a valóság ennél jóval egyszerűbb.

Az egészséges és kiegyensúlyozott fogyás alapja nem más, mint a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás. Ha be tudjuk iktatni a hétköznapjainkba a legalább hetente háromszor hatvan perces könnyű intenzitású edzést, nem kell majd számlálgatnunk a kalóriákat, vagy sanyargatnunk magunkat mindenféle hiányos étrenddel és szegényes táplálkozással.

Arról nem is beszélve, hogy a koplalással és önmegtartóztatással kínkeservesen leadott kilók rohamszerűen szaporodnak fel újra, gyakran sajnos "kamatostul", amint véget ér a koplalás. Ha tehát kizsákmányoljuk a szervezetünket a minimál-kalóriás étrendekkel, a Jojo-effektust sem kerülhetjük el. Ezzel szemben a mozgással könnyedén leadott kilók a legritkább esetben vándorolnak vissza, és bőrünket sem viseli annyira meg, mint a koplalás. Igen ám, de milyen mozgást ajánlatos végezni ahhoz, hogy hatékony legyen a fogyásunk?

A zsírégető edzés alapja a hosszú időn keresztül - minimum hatvan percen át - tartó könnyű vagy közepes intenzitású aerob tréning, amely lehet gyalogolás, kocogás, kerékpározás, fitnesztermi edzés kardiogépeken, spinning, esetleg aerobikozás. Fontos, hogy a mozgás során ellenőrizzük a pulzusunkat a nyaki ütőér kitapintásával, vagy speciális pulzusmérő óra viselésével. A hatékony zsírégető edzés pulzustartományát mindenki kiszámolhatja magának:

(220-életkor) X 0,65 = pulzuszóna alsó határa

(220-életkor) X 0,75 = pulzuszóna felső határa

Az ilyen pulzustartományban végzett edzéssel óránként 500-600 kalóriát is ledolgozhatunk, amelynek nagy része garantáltan a zsírraktárainkból származik.

A futás nem javasolt az edzetleneknek!

Ezzel szemben sokan hiszik azt, hogy minél jobban elfáradnak, minél jobban megizzadnak, annál hatékonyabb az edzésük. Ez azonban a fogyás szempontjából nem igaz! Ha az edzés során levegő után kapkodunk, és lila fejjel rogyunk le az óra után a székre az öltözőben, akkor szinte biztosan nem zsírkalóriákat égettünk el: minél intenzívebb ugyanis az edzés, annál inkább a gyorsan és könnyen mozgósítható szénhidrátot használja fel a szervezetünk az edzés során szükséges többletenergia fedezésére.

Ebből következik, hogy a futás a fogyni vágyó, ám átlagos edzettségű vagy edzetlen vendégeknek nem javasolt, ugyanis az ilyen edzés során biztosan a fent említett zsírégető pulzuszóna felett dolgozunk.

Húsz percnyi mozgás után indul be a zsírégetés

A megfelelő pulzusszám mellett nagyon fontos a megfelelő időtartam is. A szervezetben húsz perc elteltével indulnak be a zsírégető biokémiai folyamatok, ilyenformán az ennél rövidebb tréningekkel keveset érünk. Az optimális zsírégető edzés időtartama minimum hatvan perc. A zsírokat jelentős mértékben harminc-harmincöt perces folyamatos edzés után használjuk fel. Az ideális edzés tehát hatvan-kilencven perc időtartamú.

A könnyű, közepes intenzitású aerob tréningeknek ezenkívül számos pozitív "mellékhatásuk" is van: javul edzettségünk, szívünk és keringési rendszerünk állapota, tüdőnk oxigénfelvevő képessége, csökken a vérnyomásunk, a nyugalmi pulzus csökken, izmaink vérellátása javul, ízületeink beolajozódnak, vagyis sérülékenységük csökken, immunrendszerünk erősödik, és még sorolhatnánk!

Mire figyeljünk tehát az edzés megválasztásánál?

  • Válasszunk ízületkímélő módszereket: walking, low impact aerobik, lassú step tréning, aqua aerobik, könnyű aerokickbox-elemekből felépülő óra
  • Nagyon fontos a jó mozgástechnika. Tanuljunk meg tudatosan, élvezettel mozogni!
  • A rendszeresség legalább ilyen fontos!
  • Olyan edzésmódszert és sportágat válasszunk, amelyben örömünket leljük. ¤ Edzés közben igyunk rendszeresen (10-15 percenként 1 deciliter folyadékot)!

Amit nem ajánlunk teljesen kezdőknek:

  • futás
  • high impact aerobik (szökdelő, futó, ugró elemekből építkező aerobik)
  • túlságosan intenzív tréning

Használjunk pulzusmérő órát!

A Fat Free Fogyiklub power walking (erőltetett gyaloglás) és fogyi-aerobik edzésein a vendégek szakképzett edzők irányításával végezhetik az edzést. Minden vendég személyre szabottan beállított pulzusmérő órával dolgozik, tehát az edzés hatékonyságát saját maguk is ellenőrizhetik.

A hathetes kurzus időtartamára mindenki saját, tényleges energiaszükségletének megfelelő kalóriaigényű, napi ötszöri étkezésre összeállított mintaétrendet kap. A csoportos, vidám hangulatú kurzus alatt könnyedén szabadulnak meg a heti 1-1,5 kilótól, ami pontosan az orvosilag megengedett fogyásmennyiség, vagyis amit még büntetlenül és hosszú távon el tud viselni a szervezet. Később amikor már egy minimális edzettségi szintet elér az ember, jöhetnek azok a dolgok is amiket fentebb nem ajánlottunk. Természetesen ilyenkor is be kell tartani a fokozatosság elvét és nem egyből marathon futással kell kezdeni! Eleinte a lassú kocogás ajánlott.

Vitaminsziget.com


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass