Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Wellnes - Fitness \
+   Fitness \
+  Nia- egy új életforma

» Hatása a szervezetre
» Gyakorlat
» Laczka Ágnes Nia oktató tanácsa:
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:

Nia- egy új életforma

2008.05.09.
Címkék: sport  

A Nia egy holisztikus fitness irányzat, mely a fitness és életstílus keveréke, ami úgy „használja" a testet hogy, segítse elérni a fizikai, mentális, érzelmi és spirituális egészséget, jólétet. Egyfajta életforma, mely a testet és a lelket is frissíti és gyógyítja. Segítségével nem csak szép alakunk lehet, hanem segít visszanyerni a mozgás örömét és azt, hogy otthon érezzük magunkat a testünkben.

 
 

A Nia technikát (Neuromuscular Integrative Action) 1983-ban egy amerikai házaspár, Debbie és Carlos Rosas fejlesztette ki. Egy olyan mozgásvilágot hoztak létre, mely harmonikusan egymásban illeszkedik a Keleti harcművészetekből átvett Tai-Chi, Tae-Kwon-Do, Aikido elemeket, a jóga pozíciókat a Nyugat táncművészetének stílusaival melyek a modern tánc, Duncan dance, Jazz tánc, Funky, illetve a terápiás módszerek közül az Alexander technika és a Feldenkrais módszer.

 
 
 

Hatása a szervezetre

 

 

 

Jól tudjuk, hogy a mozgás jótékony hatással van szervezetünkre. A Nia gyakorlása elősegíti a szív-és érrendszer, a légző és izomrendszer erősödését, ellenálló képességét, növeli a rugalmasságot, hajlékonyságot és az állóképességet, segíti a relaxációt, az ellazulást. Alkalmas menstruációs problémák esetén, menopausa, szülés utáni regeneráció, izületi betegségek, depresszió, műtétek utáni rehabilitáció esetén is. Tudatosan alkalmaz egyes meditatív és koncentrációs gyakorlatokat.

 

 

 

Gyakorlat

 

 

 

Nem lehet rosszul csinálni! Hiszen ennek a mozgásformának az a lényege, hogy minél felszabadultabban, az ősi erővel bíró tánc által kiváltott „transzállapot" állapotba kerüljön a sportoló. A Tai-Chi lágy, folyamatos mozdulatait kemény küzdősport-elemek, jazzes tánclépések, laza funky mozdulatok és speciális légzőgyakorlatok váltják. Ennek köszönhetően az óra változatos, szórakoztató és élvezetes.

 

 

Laczka Ágnes Nia oktató tanácsa:

 

1. Mindig viselj laza, könnyű ruhát olyat, amiben könnyen tudsz mozogni.

 

 
 
2. Légy mezítláb. A talpad továbbítja az információt az agyadba így a test hatékonyan tud egyensúlyozni és alkalmazkodni. Így közvetlen kapcsolatban vagy a földdel.

 

 

 

 
 

3. Kezd könnyedén. Kövesd az egyes szintű mozdulatokat, vagy csak fókuszálj a lábadra és akkor vedd hozzá a karmozdulatokat, amikor már erre késznek érzed magad. Fokozatosan építsd fel az intenzitást. Hagyd, hogy a tested alkalmazkodjon a mozdulatokhoz. Engedd meg magadnak a szabadságot és élvezd minden mozdulatod!

 

 

 

4. A Nia különböző dolgokat tanít meg rólad mind fizikai testedről, mind az érzelmeidről. Tartsd fenn az érdeklődésedet, lelkesedésedet és felejtsd el a kritikát és az ítélkezést! Ne erőltesd a mozdulatot. Igyekezz egyensúlyt tartani a kontrol és a relaxáció között, hallgass a test jelzéseire. Egyenletesen mozogj, könnyedén úgy, hogy ne legyen lég-szomjad! Ha a mozdulat nem illeszkedik jól a testedhez, akkor alakítsd át azt a te komfortodhoz és ahhoz, ami még kihívást jelent számodra!

 

 

 

 

5. Csinálj annyi megállás nélküli mozdulatot, amennyit csak tudsz. Találd meg a ritmust, a könnyű sebességet. Dolgozz inkább lassan és hosszabban, mint gyorsan és keményen!

 

 

 

 

6. Csináld úgy a mozdulatokat, hogy az kifejezzen téged! Légy dzsesszes, érzéki, lírikus, csípős vagy érzékenyen egyenletes. De legfőképpen légy lelkes, légy önmagad és élvezd azt, amit csinálsz!

 

 

 

 

7. Használd a hasi légzést! Amikor belélegzünk a test kinyílik, amikor kilélegzünk összezárul. Mikor belélegzel érezd, ahogyan a hasad kitágul, a bordák oldalra kiterjednek és a mellkas, a kulcscsont megemelkedik. Kilégzésnél összehúzódik a hasizom és közelít a gerinchez. Nyugodtan adjál ki hangot, mikor kilélegzel ("Hai") ezzel is támogatván a hátadat a rúgások és ütésekkor. A légzés az egyik leghatékonyabb módja a test, az elme és a szellem erősítésének és ellazításának, ezért ne tartsd vissza!

 

 

 

 

8. Haladj úgy, ahogyan sétálsz, használván a teljes testedet. Amikor előre lépsz, vezessen a sarok, lágyan gördülj végig a talpadon. Kerüld el a hátralépést zárt és merev térdekkel.

 

 

 

9. Tartsd a gerincedet megnyújtva. Állj egyenesen a fejtetődtől a gerinceden keresztül, egészen a farok-csontodig. Mindig hagyd a gerincedet lágyan és rugalmasan, mint egy fűzfa. Végül meg fogod tanulni, hogy a központodból mozdulj (ami a köldököd alatt van két ujjal).

 

 

 

10. Használd a karokat az érzések, érzelmek és hangulatok kifejezésére. Ha feszültséget érzel a vállaidban, akkor rázd ki a karjaidat és a kezeidet, hogy kienged azt. Akkor add vissza a karjaidat a mozdulathoz, amikor úgy érzed készek erre.

 

 

 

11. Húzd a térdeidet felfele a mellkasod felé, mielőtt kirúgsz. Mindig azon a szinten rúgj, ahol a gerinced meg tud nyúlni, de még fenn tudod tartani a kontrolt és a komfortérzésedet. Érezd a nyúlást a lábad hátsó részén és a gerincedben, amikor rúgsz. Óvd a térdeidet. A süllyedő mozdulatnál folyamatosan emeld meg a lábujjaidat, hogy fenntartsd a térdek biztonságát egyenesen tartva a vádlit. Amint leengeded a testsúlyodat, érezd természetesnek a feneked hátra félé történő mozgását/tolását ahhoz, hogy elkerüld a térdeidben a nyomást. 

 

 

 

Forrás: Nia - gyanjoga.hu

 

 

 

 


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Highland PR1183 Joint Solution - glükozamin + növényi komplex (120db)Highland PR1183 Joint Solution - glükozamin + növényi komplex (120db) (Highland)
Természetes összetevőket tartalmazó ízületvédő.
+- 17.317 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Mozgásszervi, ízületi probléma

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass