Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Baba-mama \
+   Várandósság \
+  Várandósság alatti vitaminok és ásványi anyagok II.

» Ásványi anyagok
» Megnövekedett szükséglet
» Terhesség alatti ásványi anyagok
» Cink
» Magnézium
»  Kálcium
» Réz
» Szelén
» Vas
» A szerkesztő kedvence: PR611 Prenatal
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:
Enciklopédia:

Várandósság alatti vitaminok és ásványi anyagok II.

2007.05.30.
Címkék: ásványi anyag   b vitamin   C vitamin   folsav   magzatvédő vitamin   terhesség  

Az életkorral változik szervezetünk tápanyagszükséglete. Bizonyos életszakaszokban például fogantatás előtt, a terhesség vagy a szoptatás idején jelentősen megnőhet a szervezet igénye bizonyos vitaminok és ásványi anyagok iránt. Esetenként a leghatékonyabb és olykor az egyetlen megoldás, ha táplálékkiegészítők formájában vesszük magunkhoz a szükséges tápanyagokat. A terhes nőknek különösen oda kell figyelniük, nehogy az előírtnál nagyobb mennyiségben szedjenek kiegészítőket, mert egyes vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezet elraktároz. Ha ezek a kelleténél nagyobb mennyiségben vannak jelen a szervezetben, az fejlődési rendellenességet okozhat. Nagyon fontos, hogy bármilyen vitamin, ásványi anyag szedése előtt kérjük ki orvosunk tanácsát!

Ásványi anyagok

Ásványi anyagokra egyszerre csak kis mennyiségre van szükség, de nélkülük a szervezet nem képes zavartalan működésre. Mivel csak kis mennyiségben vannak jelen a testünkben: a súlyunk mintegy 4%-át alkotják, ezért is nélkülözhetetlen a pótlásuk. A szervezetben található 60 különböző ásványi anyag közül csak 22-t tartanak létfontosságúnak és nélkülözhetetlenek.

Az ásványi anyagok két nagy csoportját lehet megkülönböztetni: makroelemek és mikro-vagy nyomelemek. A makroelemek közé tartozik például a kalcium, magnézium, kálium, klorid, nátrium, kén és a foszfor. A mikro-vagy nyomelemek közé tartozik a réz, króm, fluor, szelén és cink. Ezekre a szervezetnek csak nagyon kis mennyiségben van szüksége.

Megnövekedett szükséglet

A megváltozott állapot miatt megváltozik az anyuka vitaminszükséglete. Fontos, hogy a kismama tápláltsági állapota megfelelő legyen, tápanyagraktárai legyenek feltöltve. A terhes anya energiaszükséglete ~15%-kal növekszik, (~300 kcal). Az A,B,C, E vitamin, a jód,, a cink igénye 25-30%-kal nő. A fehérjeigény növekedése 15-65%-os.

A szükségek megnövekedése miatt a terhes nőknek rendkívül fontos, hogy szervezetükben állandóan legyen megfelelő mennyiségű vitamin is. Az optimális vitaminháztartás nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez.

Az állapotos nőknek kétszer annyi vasra van szükségük, mint a többieknek. Ahhoz, hogy a terhes anyuka a mai táplálkozási szokások mellett fedezni tudja vasszükségletét, naponta kb. 5-7000. kalóriát kellene elfogyasztania, ami teljességgel lehetetlen, ezért megfelelő vitaminnal kell pótolni. Kalciumból a kismamák szintén fokozott bevitelre szorulnak, hiszen a magzat egészséges csont- és fogfejlődéséhez csak nagyobb mennyiségre elegendő.

Táblázatunkban összefoglaltuk azokat az ásványi anyagokat, amikre a várandósság alatt fontos lehet. Összeállításunkkal reméljük, segítséget tudunk nyújtani mindazoknak a kismamáknak, akik még bizonytalanok az ásványi anyagokkal kapcsolatban.

Terhesség alatti ásványi anyagok

Ásványi anyag típus Szerepe Figyelmeztetés Forrás Hiánytünet

Cink

A cink biztosítja az egészséges sejtnövekedés és fejlődést. Több adat szerint, azoknál a nőknél, akik kevesebb cinket fogyasztanak a táplálékkal, nagyobb a valószínűsége a koraszülésnek vagy a magzat méhen belüli fejlődésének.
2000 mg vagy ennél nagyobb mennyiségű cink elfiogyasztása émelygés, hányást, alhasi fájdalmat és lázat okozhat.
Hosszabb időn át a napi 50-300 mg cink bevétele magzavarhatja a vas és a réz felszívódását, s mindkét ásványi anyag esetében hiánytünetek jelentkezhetnek.
Osztriga, búzacsira, borjúmáj, tőkmag, marhasült báránysült
olajos szardínia.
Lassú növekedés gyermekkorban, gyakori megbetegedés, ízérzékelés elvesztése, gyengült szaglás és látás, lassú sebgyógyulás.

Magnézium

A magnézium kulcsszerepet játszik a csontképződésben. A csontozatban raktározott magnéziumkészlet a terhesség alatt kiürülhet, ha a táplálékfelvétel során nem jut elég magnézium a szervezetbe. Hiánya hajlamosít a terhességi görcsök kialakulására.
Okozhat idegbénulást, émelygést és depressziót.
Kakaópor, tökmag, korpa, mogyoróvaj, búzapehely, pattogatott kukorica. Gyöngeség, izomgörcsök, étványtalanság, émelygés, anorexia, személyiségváltozás

Kálcium

Kálciumból a kismamák szintén fokozott bevitelre szorulnak, hiszen a magzat egészséges csont- és fogfejlődéséhez nagyobb mennyiségre van szükség.
Nagy mennyiségű, hosszabb ideig tartó kálcium bevitel esetén azonban fennáll a veszélye annak, hogy, a vesékben lerakódva vesekőképződést okoz, illetve, hogy az érfalakon lerakódva érelzáródás eredményez. Edami sajt, cheddar sajt, szezánmag, olajos szardínia, párolt tofu, aszalt füge, gyümölcs joghurt, zsíros tej, zöldbab. Izomláz, izomrángás, izomgörcs, izomfeszülés, korhoz képest alacsony csontsűrűség.

Réz

Szerepet játszik több fehérje, például a növekedést, az idegek helyes működését és az energiafelszabadítás folyamatát szabályozó proteinek működésében.
A réz az anyatejben a csontozat kialakulásához szükséges.
Mérgezése esetén hányás vagy hasmenés léphet fel, ilyenkor a májban felhalmozódik a réz, távlati következménye lehet skrizofénia, csontritkulás vagy csonttörékenység is. Túl nagy mennyiségben szedve a réz kiüríti a szervezet mangánkészletét. Marhamáj, osztriga, paradicsomos szardínia, napraforgómag, rák, homár, földimogyoró, gombafélék Csecsemőknél a táplálék elutasítása, elmaradása a növekedésben, fáradság, hajszín megváltózása, bőrpigmentáció módosulása.

Szelén

A terhesség ideje alatt a szervezetnek nincs szüksége nagyobb mennyiségű szelénre, ám néhány adat szerint azonban a szelénhiány és a vetélés között összefüggés lehet. A szelén felelős az egészséges spermiumok létrehozásáért és a prosztatamirigy működéséért. Nagyobb mennyiség esetén a szelén mérgezést okozhat, következménye száraz, töredezett haj, hajhullás, kellemetlen szájszag. Paradió, diákcsemege, tonhal, garnélarák, napraforgómag, kesudió, dió, rizs. Alacsony férfiúi nemzőképesség, korpás haj, izomgyöngeség, gyakori fertőzések, prosztatagondok

Vas

A terhes nők szervezet több vért termel a magzat és a méhlepény ellátására, ezért megfelelő mennyiségű vasat kell juttatni szervezetbe, hogy több vörösvérsejt termelődjön. Túlzott fogyasztása gyorsabb öregedést idéz elő, és növeli a szívinfartus, valamint a fertőzések kockázatát. 10 000 mg (100g) vas bevitele halált okoz.
Korpapehely, korpa, szezámmag, paradicsomos szardínia, aszalt sárgabarack, rákkonzerv, tonhal olajban.
Fáradság, kimerültség, összpontosítási nehézség, gyakori fejfájás, hajhullás, légszomj, könnyen törő körmök, sápadtság, étvágytalanság, gyakori fertőzések.
A táblázatban felsorolt ásványi anyagok megtalálhatók különböző kombinációs készítményekben. Egyedi szedésük csak abban az esetben javasolt, ha hiányuk lép fel és az orvos azt előírja.

A helyes táplálkozás kulcsa az elfogyasztott tápanyagok egyensúlya. Egyes vitaminok és ásványi anyagok segítik egymás felszívódását, de ugyanakkor gátolják is. Fontos, hogy ne együnk túl sokat valamely tápanyagból, mert befolyásolhatja egy másik tápanyag megfelelő arányát szervezetünkben. A várandósság alatt erre még jobban oda kell figyelni, hisz a magzat fejlődését, meghatározóan befolyásolhatja.

A táplálékkiegészítők vásárlásakor igyekezzünk megbízható gyártótól származó, ellenőrzött termékeket választani. Törekedjünk arra, hogy természetes anyagokból készült vitaminokat vásároljunk. Érdemes figyelni azokra a cégekre, amelyek termékeik minőségét klinikai tesztekkel igazolták. Ilyen például GMP, amely garantálja a minőségi-, származási tisztaságot, és az állandó összetételt.

A szerkesztő kedvence: PR611 Prenatal

Komplex, magas hatóanyagtartalmú természetes készítmény,kismamáknak és szoptatós anyukáknak. Vitaminokat, a megnövekedett szükségletet kielégítő ásványi anyagokat és nyomelemeket, emésztőenzimeket, acidophillus-t tartalmaz. Javasolt adagolás napi 2×1 tabletta.

Forrás: Amanda Ursell: Vitaminok& ásványi anyagok.

Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

K vitamin Vas

Kapcsolódó termék-kategóriák

Baba-mama

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass