Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Baba-mama \
+   Várandósság \
+  Várandósság alatti vitaminok és ásványi anyagok I.

» Vitaminok kezdetek kezdetén…  
» Megnövekedett vitaminszükséglet
» Terhesség alatti vitaminok  
» A szerkesztő kedvence: PR611 Prenatal
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:
Enciklopédia:

Várandósság alatti vitaminok és ásványi anyagok I.

2007.05.25.
Címkék: ásványi anyag   b vitamin   C vitamin   folsav   magzatvédő vitamin   terhesség  

 

Az egészséges gyermek születésének a feltétele, hogy az anya egészséges legyen, ne kapjon semmilyen fertőzést a terhessége folyamán - ehhez, pedig elengedhetetlen a helyes táplálkozás. A terhes nőknek rendkívül fontos, hogy szervezetükben állandóan, megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag legyen.

Az életkorral változik szervezetünk tápanyagszükséglete. Bizonyos életszakaszokban, például fogantatás előtt, a terhesség vagy a szoptatás idején jelentősen megnőhet a szervezet igénye bizonyos vitaminok és ásványi anyagok iránt. Esetenként a leghatékonyabb és olykor az egyetlen megoldás, ha táplálékkiegészítők formájában vesszük magunkhoz a szükséges tápanyagokat. A terhes nőknek különösen oda kell figyelniük, nehogy az előírtnál nagyobb mennyiségben szedjenek kiegészítőket, mert egyes vitaminokat a szervezet elraktároz, és ha ezek a kelleténél nagyobb mennyiségben vannak jelen a szervezetben, az fejlődési rendellenességet okozhat. Nagyon fontos, hogy bármilyen vitamin vagy táplálékkiegészítő szedése előtt ki kell kérni orvosunk tanácsát!

Vitaminok kezdetek kezdetén…  

Az emberi tápláléknak feltétlenül tartalmaznia kell vitaminokat, mert nélkülük a szervezet nem képes a zavartalan működésre és ellenállni a betegségeknek. Már az i.e. 4. században némely orvos, köztük Hippokratész is, tisztába volt azzal, hogy egyes betegségek bizonyos ételek fogyasztásával elkerülhetőek. A C-vitamin hiánya például hosszú távon skorbut kialakulásához vezethet.

A 20. század során sikerült először a tudósoknak ételből izolálni vitaminokat, és szerkezetünket meghatározni. Megállapították, hogy ezek szerves vegyületek. A vitaminok két nagy csoportját lehet megkülönböztetni. Az egyik a vízben oldódóak, melyek a vizelettel gyorsan kiürülnek a szervezetből, ezért rendszeres pótlásukra van szükség. Ilyen a C-vitamin és a B- vitamincsalád tagjai.   

A másik nagy csoport a zsírban oldódó vitaminok, az A-,D-,E- és K-vitaminok alkotják, melyek hónapokig vagy akár évekig is megőriződhetnek a szervezet zsírszöveteikben. 

Megnövekedett vitaminszükséglet

A megváltozott állapot miatt megváltozik az anyuka vitaminszükséglete. Fontos, hogy a kismama tápláltsági állapota megfelelő legyen, tápanyagraktárai legyenek feltöltve. A terhes anya energiaszükséglete ~15%-kal növekszik, (~300 kcal). Az A,B,C, E vitamin, a jód, a cink igénye 25-30%-kal nő. A fehérjeigény növekedése 15-65%-os.

A szükségek megnövekedése miatt a terhes nőknek rendkívül fontos, hogy szervezetükben állandóan legyen megfelelő mennyiségű vitamin is. Az optimális vitaminháztartás nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez. Különösen vonatkozik ez a B-vitamin csoporthoz tartozó, vízoldékony folsavra, amely kiemelt szerepet játszik a placenta (méh­lepény) és a megtermékenyített petesejt fejlődésében. A folsavnak bizonyos fejlődési rendellenességek, mint például a nyitott gerinc (spina bifida) kialakulásával szemben védőhatása van. Ezért fontos, hogy tervezett terhesség előtt már hónapokkal megkezdjük a pótlását, frissen felfedezett terhesség esetén pedig azonnal. Nélkülözhetetlen továbbá a nukleinsavak (RNS és DNS) szintéziséhez. Másik kedvező hatása, hogy fokozza a tejképződést.

Táblázatunkban összefoglaltuk azokat a vitaminokat, amikre a várandósság alatt szükség lehet. Összeállításunkkal reméljük, segítséget tudunk nyújtani mindazoknak a kismamáknak, akik még bizonytalanok a vitaminokkal kapcsolatban.

Terhesség alatti vitaminok  

 

 

Vitamintípus Szerepe Figyelmeztetés Forrás Hiánytünet
B2- vitamin

Enyhíti a terhességi görcsöket

Túl nagy dózis szedése esetén magnéziumhiány áll fent.
A napi bevitel nem haladhatja meg a 200 mg.
Sörélesztő, báránymáj, sertésvese,
sajt, tojás, marhahús, joghurt, tej.
Reszketés, szédülés, gyulladt nyelv és ajkak, hajhullás, szürke hályog.

B6-vitamin

 

Segít leküzdeni a terhesség alatti hányingert és a hányást. A szervezet egyszerre maximum 100 mg B6-vitamint képes felszívni. Napi 200 mg rendszeres szedése mellett néha fájdalmas íngyulladás, illetve zsibbadásos panaszok léphetnek fel. Burgonya, búzacsira, tőkehal, marhahús, banán, kelbimbó, kelkáposzta, mangó. Gyulladt szemhéjak, száraz, pikkelyes bőr, lehangoltság, premenstruációs szindróma, stressz.

Folsav

 

Létfontosságú a magzati gerincvelő egészséges kifejlődéséhez a fogantatás utáni első három hónap során, ennek hiányában nyitott gerinc alakulhat ki.
Hosszú ideig túl nagy mennyiségben szedve a folsav gátolhatja a cink felszívódását. Ökörmáj, cékla, kelbimbó, földimogyoró, spenót, brokkoli, saláta, avokádó. Fáradság, kimerültség, cserepes ajkak, sápadt bőr, ekcéma, étvágycsökkentés.

C- vitamin

 

A C-vitamin a szövetek növekedéséhez és regenerálódásához szükséges. Vizsgálattal bizonyították, hogy a terhesség alatti kevesebb C-vitamin bevitel a méhlepény méretének csökkenéséhez az újszülött fejlődésének visszamaradásához vezetett. Nagyobb mennyiségben laza székletet eredményez, mely azt jelzi, hogy érdemes csökkenteni a bevitelen, mivel már elérte a maximumot. Fekete ribizli, narancs, paprika, papaja, brokkoli, eper, kivi, karfiol.
Gyakori megfázás, erőtlenség, vérző fogíny, orrvérzés, lassú sebgyógyulás. 

D- vitamin

 

A D-vitamin segíti a kalcium bélből történő felszívódását és beépülését a csontba, fogakba. -

Aktív formája napfény hatására alakul ki testünkben. Makréla, hering, szardínia, pisztráng, lazac, margarin, tojás, sajt.

Lassú növekedés gyermekkorban,  
angolkór, csonttorzulás,
csontlágyulás,  
izomgyengeség.  

K- vitamin

 

 

Csökkenti a terhességi émelygés és hányást. Az émelygéstől és hányástól szenvedő terhes nőknél K-vitamin hiány mutatható ki. Fontos a normális véralvadáshoz.

Kerülni kell a K-vitamin nagy mennyiségben való alkalmazását.
Nagy dózisban májkárosodást, csecsemőknél és kisgyerekeknél például sárgaságot okozhat. E mellett befolyásolja a véralvadást, mely miatt trombózisra hajlamos terheseknek külön bevitele nem ajánlott.
Kelkáposzta, brokkoli, kelbimbó, joghurt, lucerna, tojássárgája, szójababolaj, tengeri hínár. Tartós hasmenés, vérzékenység, nehezen ellenálló vérzés.

 

A táblázatban felsorolt vitaminok megtalálhatók különböző kombinációs készítményekben. Egyedi szedésük csak abban az esetben javasolt, ha hiányuk lép fel és az orvos azt előírja.

 

 

 

 

 

 

A helyes táplálkozás kulcsa az elfogyasztott tápanyagok egyensúlya. Egyes vitaminok és ásványi anyagok segítik egymás felszívódását, de ugyanakkor gátolják is. Ezért is fontos, hogy ne együnk túl sokat valamely tápanyagból, mert befolyásolhatja egy másik tápanyag megfelelő arányát szervezetünkben. A várandósság alatt erre még jobban oda kell figyelni, hisz a magzat fejlődését, meghatározóan befolyásolhatja.

A táplálékkiegészítők vásárlásakor igyekezzünk megbízható gyártótól származó, ellenőrzött termékeket választani. Törekedjünk arra, hogy természetes anyagokból készült vitaminokat vásároljunk. Érdemes figyelni azokra a cégekre, amelyek termékeik minőségét klinikai tesztekkel igazolták. Ilyen például GMP, amely garantálja a minőségi-, származási tisztaságot, és az állandó összetételt. 

A következő részben a várandósság alatt fogyasztható ásványi anyagokról és azok jótékony hatásáról számolunk be.

 

A szerkesztő kedvence: PR611 Prenatal

Komplex természetes készítmény, kismamáknak és szoptatós anyukáknak. Vitaminokat, a megnövekedett szükségletet kielégítő ásványi anyagokat és nyomelemeket, emésztőenzimeket, acidophillus-t tartalmaz. Javasolt adagolás napi 2x1 tabletta.

Forrás: Amanda Ursell: Vitaminok & ásványi anyagok.

Koczka Kinga

 

 

Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

K vitamin Vas

Kapcsolódó termék-kategóriák

Baba-mama

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass