Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Fogyasszon igazi probiotikus joghurtot!

2011.12.01.
Címkék: prebiotikum   probiotikum   probiotikus joghurt  

A megfelelő minőségű probiotikus joghurt segít egyensúlyban tartani a bélflórát és megerősíteni az immunrendszert. Ne dőljön be a reklámoknak, tanulja meg kiválasztani a legjobb minőségű termékeket!

A savanykás, lágy, krémes joghurt az egészséges életmódot folytatók, a fogyókúrázók, a sportolók és a gyerekek egyik kedvenc étele. Mindnyájunkba belevésődött, hogy a joghurt „egészséges”, „segíti az emésztést”, de hogy mit is jelent ez pontosan, azt érdemes szigorúan tisztázni. Tudatában kell lennünk annak, hogy a hangzatos szlogenek, és a reklámok mögötti valóság gyakran nem fedik egymást.

Meglepő, de például egy hőkezelt, édesített, mesterséges színezékkel és tartósítószerekkel teli, „light”-nak nevezett gyümölcsjoghurttal egyáltalán nem járunk jobban, mintha édességet ennénk. Sem kalóriabevitel szempontjából – hiszen a cukrozott joghurtok nem tartoznak éppen az energiaszegény táplálékok közé – sem a feleslegesen bevitt élelmiszer-adalékokat nézve.

Joghurt-tesztek az Interneten

Az Interneten számtalan joghurt-tesztet találhatunk, melyek különféle szempontok alapján értékelik a termékeket.

A könnyedebb jellegű teszteket – melyek elsősorban a márkajellemzőkre, a design-ra, az ízre, a termék állagára fókuszálnak – csupán érdekességként érdemes figyelembe venni. Ellenben a Tudatos Vásárlók Egyesülete által 2008-ban végzett kutatás már komolyabb visszajelzést adhat számunkra. Ez a kutatás alapos szűrésnek vetett alá több, neves joghurt-márkát, táplálkozástani, fogyasztóvédelmi, környezetvédelmi szempontból vizsgálva a termékeket.

A TVE tesztjében első helyen a Zöldfarm biojoghurtja, a második helyen a Cserepes Műhely joghurtja, harmadik helyen pedig a német Andechser Natur biojoghurt végzett, legkevésbé sikeresen a Jogobella Light, Danone, a Danonino, a Müller és a Seraph 0,1%-os joghurtja szerepelt.

A hagyományos joghurtok gyenge pontjai

Előzetesen hőkezelt gyümölcsök

A gyümölcsjoghurtokban található gyümölcsök előzetesen hőkezelésen esnek át, így vitamintartalmuk lecsökken.

Zselatin

Egyes joghurtok állagának kialakításához zselatint használnak, melyről – elsősorban a vegetáriánusoknak nem árt tudni –, hogy nem más, mint a szarvasmarha és a ló csontjából, illetve kötőszövetéből előállított anyag.

Kármin

A pirosas színű gyümölcsjoghurtokban (pl. epres joghurt) gyakran előfordul kármin nevű színezék (E120). Ezt az anyagot bíbortetű-porítmányból vonják ki, és gyakran allergiás reakciókat válthat ki.

Aszpartam

Szintetikus édesítőszer, negatív mellékhatásokkal. Lebomlásakor formaldehid és metil-alkohol keletkezik a szervezetben. Egyes vélemények szerint, a szervezetben felhalmozódva az aszpartam rákkeltő hatású.

Cukortartalom

A joghurtokban sokszor található cukor, esetenként még a natúr változatokban is. Ráadásul, a „light”-nak nevezett joghurtokban gyakran rendkívül magas a cukortartalom, ezért érdemes az összetételre alaposan odafigyelni, hiszen a „liht” megnevezés csak a csökkentett zsírtartalomra utal.

Hősokk

A hagyományos „probiotikus” joghurtokkal az a probléma, hogy a gyártás során 78°C fölé hevítik őket a tartósítás érdekében. Az elektromos melegítés nem biztosítja az egymástól eltérő, „jó” baktériumtörzsek szaporodásához szükséges különböző hőfokot, ráadásul ezen a hőfokon (sőt, már 68-70 °C-on) a legtöbb probiotikus baktériumtörzs elpusztul! Ez a tény – nyilván nem véletlenül – nem szokott szerepelni a joghurt-reklámokban.

Mi a megoldás? Az igazi probiotikus joghurt!

A megfelelő minőségű joghurtok pre- és probiotikum tartalmuknál fogva fontos szerepet töltenek be az emésztés folyamatában. Alkalmasak a veszélyes kórokozók megtelepedésének megakadályozására, a hasznos mikroorganizmusok visszatelepítésére, valamint fokozzák ez utóbbiak termelődését és kolonizációját.

 A probiotikumoknak immunszabályzó szerepe van, emellett különféle vitaminokat (pl. K- és B-vitaminokat) termelnek, és segítik ezek felszívódását. A probiotikumok mindennapi fogyasztásának fontos szerepe van az egészségmegőrzésben, de ha az immunrendszer erősítése vagy a méregtelenítés a célunk, még inkább figyeljünk oda a probiotikum-fogyasztásra.  

A FitLine ALL-IN pre- és probiotikus joghurtporból készült joghurt fogyasztása esetén 10 milliárd hasznos csíra jut a bélrendszerbe. Öt egymással teljesen összefüggő probiotikus mikroorganizmust tartalmaz. A joghurt az ALL-IN-1000 Plusz Joghurtkészítő géppel készíthető el, mely egy olyan, speciálisan kifejlesztett termosz, ami 40°C-on, hősokk nélkül, lassú érleléssel – mesterséges színező- és aromaanyag-mentesen, stabilizálószer nélkül – biztosítja az öt különböző törzs szaporodásához szükséges, különböző hőfokot.

 

Probiotikumok, prebiotikumok és szimbiotikumok

A bélflórában, mely a születést követő első két évben alakul ki, több mint 400 fajta mikroorganizmus él. A bélflóra a szervezet első védelmi vonalába tartozik. A bélflóra egyensúlya felel az emésztésért, és ezáltal a szervezet egészségért, az erős immunrendszerért is. A pro- és a prebiotikumok mennyisége és összetétele határozza meg a bélflóra egyensúlyát. A probiotikumok optimális aránya a bélcsatornában 40-45 %.

A probiotikumok élő mikroorganizmusok, melyek a bélben élnek, és segítik a szervezet egyensúlyát. Ezek a bélbarát baktériumok visszatartják a betegségokozó – patogén – baktériumokat, erősítik az immunrendszert, biztosítják a jó emésztést. Külső bevitelükkel normalizálhatjuk és stabilizálhatjuk a bélflórát. A probiotikumok folyamatos utánpótlása rendkívül fontos, mert a mai táplálkozás mellett hamar elszaporodnak a számunkra előnytelen mikroorganizmusok is.

A prebiotikumok a vastagbélben segítik a jótékony hatású mikroorganizmusok, probiotikumok elszaporodását a patogén baktériumokkal szemben. A prebiotikus inulin védőköpenyként lép fel a gyomorsav ellen, és a gyomron keresztül biztonságban viszi a bélbe a probiotikus csírákat, illetve táplálékul szolgál azok számára.  

A szimbiotikumok a pre- és probiotikumok kombinálásával jönnek létre. Azok a tejtermékek szimbiotikusak, amelyek készítésénél prebiotikumokat is és probiotikumokat is felhasználnak, illetve tartalmazzák azokat.

Ha a bélflóra egyensúlya felborul…

A tipikus, XXI. századi egészségtelen életmód, azaz, a mozgáshiány, a nem megfelelő (zsírban, cukorban és a fehér lisztben gazdag, zöldségeket és gyümölcsöket nélkülöző) táplálkozás, az alkohol, a folyamatos stressz, a légszennyezettség, a szervezetben bent maradó gyógyszermaradványok és (a különböző kozmetikai szerekkel, klórozott ivóvízzel vagy élelmiszerekkel bevitt) vegyszerek megtámadhatják az egészséges és életerős bélflórát. Ha a bélflóra egyensúlya felbomlik, testünk a méreganyagokat nem tudja kiválasztani kellőképpen.

A szervezet ilyenkor önmagát mérgezi, és különféle tünetekkel, betegségekkel jelzi a problémát: pl. emésztési zavarok, IBS, reflux, tápanyag-felszívódási problémák, Candida, migrén, asztma, allergia, bőrbetegségek, kimerültség. A felhalmozódott salakanyagok jelentősen rontják a test védekezőképességét. A legyengült immunrendszer ki van szolgáltatva a különféle fertőzéseknek, gyulladásos folyamatoknak, sőt a rák esélye is növekszik.

Probiotikumok a rákmegelőzés és gyógyítás szolgálatában

David Servan-Schreiber agykutatót 31 éves korában támadta meg a rák, de sikeresen vette fel ellene a harcot. Ötvözte a hagyományos orvosi kezeléseket és az alternatív gyógyító eljárásokat: háztartásából kiszűrte a rákkeltő ételeket és háztartási szereket, rendszeres testmozgást végzett, jógázott és meditált, és ami jelen témánk szempontjából a legfontosabb: étrendjében növelte a rák ellen ható, immunrendszert erősítő élelmiszerek – többek között a probiotikumok – arányát.  A rák ellen – Egy új életmód című könyvében leszögezi: "A rák elsősorban nem genetikai eredetű – az életmódunkkal függ össze." A szerző azt tartja, hogy mindnyájunkban vannak rákos sejtek, mégsem leszünk mind rákosak. A rák kialakulása nagyban függ életmódunktól, mely meghatározza immunrendszerünk állapotát. Testünk egészséges védekező-rendszerének visszaállításával még a kialakulófélben lévő betegséggel szemben is növekszik az esélyünk.

Tóth Ágnes


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

NOW 2921 OralBiotic - Rágható tabletta (60 db)NOW 2921 OralBiotic - Rágható tabletta (60 db) (NOW)
Streptococcus salivarius tartalmú rágható tabletta, édesítőszerrel.
+- 8.291 Ft/db db Beteszem a kosárba
NOW 2930 Acidophilus 8 Billion & Bifidus - Probiotikum (60 db)NOW 2930 Acidophilus 8 Billion & Bifidus - Probiotikum (60 db) (NOW)
Probiotikumot tartalmazó étrendkiegészítő kapszula.
+- 6.869 Ft/db db Beteszem a kosárba
NOW 2936 Berry Dophilus - Probiotikus rágótabletta, 750 millió microorganizmussal, xylittel (60 db)NOW 2936 Berry Dophilus - Probiotikus rágótabletta, 750 millió microorganizmussal, xylittel (60 db) (NOW)
Komplex összetételű pro biotikus rágótabletta mely támogatja az egészséges gyomor- és bélrendszert, és az immunrendszer működését.
+- 4.670 Ft/db db Beteszem a kosárba
NOW GR8-Dophilus probiotikum (60 db) NOW GR8-Dophilus probiotikum (60 db) (NOW)
Lactobacilus és Bifidobacterium baktériumtörzseket, illetve Streptococcus thermophilus baktériumtörzset tartalmazó probiotikum készítmény.
+- 6.490 Ft/db db Beteszem a kosárba
NOW Probiotic-10 25 billion probiotikum (50 db)NOW Probiotic-10 25 billion probiotikum (50 db)
10 különböző fajú, jótékony probiotikus baktériumtörzset tartalmazó étrend-kiegészítő.
+- 7.999 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó termék-kategóriák

Probiotikus csomagok Probiotikus csomagok

www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass