Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Fűszernövények \
+  Az élvonalbeli hungarikumok

» Fűszerpaprika – jellegzetesen magyar?
» Makói hagyma
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:

Az élvonalbeli hungarikumok

2008.02.10.

Az igazi magyar ételek elképzelhetetlenek némi hagyma és pirospaprika nélkül! Ezek a hungarikumok nem csupán ízletesek, hanem számos betegséggel – köztük a rákkal – szemben is hatékonyak lehetnek.

A „hungarikum”-elnevezést a magyarságra, illetve egy-egy tájegységre jellemző, külföldön is közismert termékekre alkalmazzuk. Olyan növények, állatok, és élelmiszerek tartoznak körükbe, amelyek a hazai hagyományokhoz és termelési kultúrához szorosan kötődnek, valamint a külföldi piacon is kimondottan magyar jellegzetességként tűnnek fel. Lássunk egy kis ízelítőt a leghíresebb hazai növényekből!

Fűszerpaprika – jellegzetesen magyar?

A hungarikum szó hallatán szinte mindenkinek a magyar fűszerpaprika jut eszébe elsőként. Ez egyáltalán nem csoda, hiszen nem csupán a termesztésben, hanem fogyasztásában is élenjáró nemzet vagyunk. Hagyományos ételeink szinte elképzelhetetlenek enélkül a fűszer nélkül, sőt, a vele kapcsolatos népszokások és népművészeti motívumok egész sora egészíti ki a „paprika-kultuszt”. Az a tény azonban kevésbé közismert, hogy a manapság termesztett darabok nagy részének színvonala jócskán alulmúlja a klasszikus minőséget. A tömeges igénynek köszönhetően ugyanis a két fő paprikatermelő tájegységünkön (Szeged és Kalocsa környékén) feladták a hagyományos módszereket, így a kézi munkaerő elhagyása nyomán szinte teljesen odaveszett a korábbi, kiemelkedő minőség. A növény klasszikus dicsőségének csorbulásához az a tény is hozzájárul, hogy a hazánkban forgalomban lévő paprikák nagy része importból származik. Ráadásul a gyakori botrányok is rontják ennek a különleges hungarikumnak külhoni megítélését. Az első, nagyobb port kavaró ügy az 1994-es ólmozott paprikával kapcsolatban robbant ki, de a tíz évvel későbbi (2004-es) az aflatoxin-botrány sem kedvezett a termék hírnevének. Ekkor a Dél-Amerikából importált paprika egy olyan, gombák által termelt méreganyagot tartalmazott, amely a mi éghajlatunkon nem termelődik. Ennek nyomán öt élvonalbeli cégről derült ki, hogy külföldi termékekkel keverve, megtévesztő csomagolásban dobta piacra ezt a „jellegzetes hungarikumot”.

Bár a paprika hírneve jelentősen megromlott, még mindig az egyik legismertebb magyar növényként van jelen a külföldi piacon. Büszkének is kell lennünk rá, hiszen nem csupán ételeink csípős zamatát köszönhetjük neki, hanem egy sor egészségügyi probléma hatékony enyhítésében is segítségünkre lehet!

Az égető gyógyszer

A csípős pirospaprika amellett hogy finom fűszer, értékes gyógynövény is. Fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, így segíti az emésztést. Külsőleg alkalmazva vérbőséget okoz, ezért a reumatikus fájdalmak kiváló ellenszere, ráadásul a migrént és a torokfájást is enyhíti. Tisztítja a légzőszervrendszert, így a légúti megbetegedésben, a hurutos köhögés csillapításában is segíthet. A benne található kapszaicin bizonyítottan zsírszövet- és vérzsírszintcsökkentő hatású. Erről a vegyületről mára az is bebizonyosodott, hogy képes megtámadni a rákos sejtek mitokondriumát, melynek hatására a sejt „öngyilkosságot” követ el!

Makói hagyma

A hungarikumok másik „bajnoka” a makói hagyma, amely annak ellenére is óriási hírnévre tett szert, hogy „rokonait” jószerivel a világ minden szegletében termesztik. A hazai növény különlegessége a Makó-környéki termőhely egyedülálló természeti adottságaiból fakad. A dél-alföldi száraz, napos időjárás igencsak kedvez a hagyma utóérlelésének. Ennek során kialakul a növény kemény, bronzvörös páncélja, amely jó tárolhatóságot biztosít. Ráadásul szárazanyagtartalma igen magas, ami szintén nem kedvez a romlásnak. Másik jellegzetessége, hogy nagy mennyiségű illóolaj található benne, ezért a makói fajtának az íze és az illata jóval erősebb, mint a többi hagymáé.

Tudta?

Míg a legtöbb hagyma csupán januárig-februárig őrzi meg frissességét, a makói fajta egyedülálló módon egészen májusig eltartható, és ekkor is csak minimális tárolási veszteséggel kell számolni!

A hagymát nem csupán kiváló íze emeli a növények élvonalába, hanem vitamin- (C- és B-vitaminok) és ásványi anyag tartalma (kalcium, kálium, nátrium, réz, cink, vas, foszfor és magnézium) is igen értékes táplálékká teszi. Rákmegelőző-hatása már régebb óta ismeretes, újabb kutatások pedig arra is rávilágítottak, hogy minél csípősebb a hagyma, annál magasabb annak antioxidatív hatása. Természetesen még számos egyéb betegség esetén jótékony gyógyír lehet: mézzel vegyítve például kiváló köptető, de szirup vagy pakolás formájában nátha, torokfájás, migrén, reuma és álmatlanság ellen is eredményesen alkalmazható.

Források: Élelmezésvezetők.hu, Zöldújság.hu

Őri Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok


www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass