Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Tippek gyümölcsszezonra

2011.07.28.
Címkék: gyerek   gyümölcs  

Érdemes kihasználni a nyári gyümölcsszezont, mert frissen szüretelt idénygyümölcs napi többszöri fogyasztásával feltölthetjük kimerült tápanyagraktárainkat.

Kisgyermekeknek különösen fontos a kellő mennyiségű nyers gyümölcs, hiszen a bennük rejlő vitaminok és ásványi anyagok létfontosságúak fejlődésükhöz. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának (MGyT) tavaly végzett kutatásából azonban  az derült ki, az 1-3 évesek 44%-a nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból, 24%-uk pedig már kórosan keveset fogyaszt.

Gyümölcsök bevezetése az étrendbe

Bár a hozzátáplálás kezdetén, 6 hónapos kor körül csupán 1-1 kiskanálnyi gyümölcspürét vagy préselt levet adunk a gyermekeknek, az ajánlott mennyiség egy éves korra eléri, majd meg is haladja a 200g-ot. (Pl. egy alma és egy tálka ribizli, vagy két őszibarack bőven biztosítja ezt a mennyiséget.)

Egészséges gyerekek esetén nincs felső korlátja a gyümölcsfogyasztásnak. A legtöbb pici kedveli is a gyümölcsöket enyhén édes vagy épp savanykás ízük miatt. Ha mégsem így lenne, akkor is érdemes naponta többször kínálni a különböző fajtákat, variálva a tálalást. A gyümölcsöket adhatjuk püréként egy kis zabpehellyel, szeletelve, karikára vágva, vagy éppen turmixként elkészítve.

Ha a puhább gyümölcshúst szívesebben megeszi a gyermek, párolhatjuk is rövid ideig, vagy sütőben megsüthetjük. A sült körte vagy alma például cukros édességek helyett kiváló desszert lehet.

Hogyan őrizzük meg a vitaminokat?

Amikor csak lehetőségünk van rá, hazai éghajlaton termő gyümölcsöket vásároljunk! Minden gyümölcs más vitaminban és ásványi anyagban gazdag, ezek mennyisége pedig akkor a legnagyobb, ha a gyümölcsöt érett állapotban szedik, és minél kevesebb ideig tárolják, illetve utaztatják.

A vitamintartalom persze nemcsak szállítás, hanem konyhai feldolgozás során is változik. Mivel a legtöbb gyümölcs hőérzékeny, legjobb ezeket nyersen fogyasztani.

Ha mégis a hőkezelés mellett döntünk, tartsuk szem előtt, hogy a legkíméletesebb eljárás a párolás; a sok értékes vitaminból így veszik el a legkevesebb.

A tálalást egyébként hőkezelés nélkül is könnyen variálhatjuk. A gyümölcsdarabokat keverhetjük például natúr joghurttal, müzlivel vagy kukoricapehellyel. Fontos tudni, hogy a gyümölcsök D- és B12-vitamint nem tartalmaznak; ezeket például húsok (B12-vitamin), valamint tejtermékek, tojás és halolaj (D-vitamin) fogyasztásával pótolhatjuk.

A gyümölcsrostok és az emésztés

A gyümölcsök szinte minden összetevőjét hasznosítja a szervezetünk; a rosttartalom például már fiatal korban is hozzájárul a bélrendszer működéséhez. Rostok alatt az emberi szervezet számára emészthetetlen növényi részeket értjük. Tulajdonképpen ezek adják a széklet tömegét, ezért is javasolható székrekedésre hajlamos gyermekeknél a rostdús táplálkozás.

A rostoknak több fajtája létezik, mindnek más és más miatt látjuk hasznát. Például bélhurut esetén a pektin segítheti a gyógyulást azzal, hogy vizet megkötve gélt képez. Ez a gél bevonja és nyugtatja az irritált nyálkahártyát, enyhítve ezzel a panaszokat.

A legismertebb pektinforrás az alma: hasfájásra panaszkodó gyerekek pépesre reszelve szokták kapni.

Nem mellékesen a prebiotikumok is a rostok közé tartoznak. Ezek olyan anyagok, amelyek a vastagbélben élő jótékony hatású probiotikus baktériumoknak szolgálnak táplálékul, így elősegítik az egészséges bélflóra fenntartását.

Folyadékpótlás gyümölcsökkel

A rostok közé zárt gyümölcsnedv szintén fontos alkotórésze a gyümölcsnek: hozzájárul a szervezet hidratálásához, amire a nagy melegben szükségünk is van. A kisgyerekek testsúly kilogrammonként 100-150 ml folyadékot igényelnek. Ez egy átlagos súlyú kisgyereknél, napi kb. 1-1,5 liter folyadékot jelent, amelynek egy részét érdemes frissen készített gyümölcs- illetve zöldséglevek útján fedezni.

Ha a gyümölcsök tápértékét nézzük, akkor a bennük található szénhidrát összetétele érdemel még említést. A bennük található cukrok energiát szolgáltatnak, mégsem okoznak akkora cukorterhelést, mint például egy kristálycukorral készített édesség.

Antioxidánsok és egyéb összetevők

A gyümölcs- és zöldségfélékben számos antioxidáns megtalálható, amelyek a kutatások szerint védik szervezetünket a káros szabad gyököktől. Ilyesfajta védelemre már a kisebb gyerekeknek is szükségük van. A környezeti ártalmak, a stresszel teli nagyvárosi életmód életkortól függetlenül mindenkire hatással van. Ennek mérséklésére a bogyós gyümölcsök fogyasztása ajánlott, ugyanis az élénk színüket adó polifenoloknak remek antioxidáns hatásuk van. A bogyós termés szezonja sajnos rövid, addig szemezgessük tehát az áfonyát, szedret, ribizlit és málnát, amíg lehet! Az év többi részében pedig gondoskodjuk a polifenolok más forrásból történő rendszeres pótlásáról!

Tipp: Grapefruitcsepp, a „polifenolbomba”

Az eredeti Grape Vital grapefruitmag csepp egyedülállóan nagy mennyiségben (513mg/30 csepp) tartalmaz antioxidáns hatású, sejtvédő polifenolokat. Mivel a készítmény teljesen természetes és nincs benne alkohol, már egészen kicsi gyermekek is fogyaszthatják. A grapefruitmag csepp egyébként nemcsak erős antioxidáns, hanem kiváló vírus-, baktérium- és gombaölő, immunerősítő készítmény is. Bővebben >>

Forrás: MGyT hírlevél


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Dr Csabai Grape Vital Grapefruitmag Kivonat (30 ml) - folyékony cseppDr Csabai Grape Vital Grapefruitmag Kivonat (30 ml) - folyékony csepp
Természetes grapefruitmagból sajtolt kivonat, 1026 mg garantált,polifenol hatóanyag-tartalommal!
+- 6.190 Ft/db db Beteszem a kosárba





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass