Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Paprika, az „amerikás magyar” csoda

2007.08.09.
Címkék: C vitamin   fűszer   szépségápolás   zöldség  

Zölden, sárgán, pirosan – nyersen, őrölve vagy sütve-főzve. Teljesen mindegy: minden hazai konyha kötelező kelléke a paprika. Sokáig csak dísznövényként éldegélt Európában, míg fel nem fedezték, hogy nem csak ehető és finom, de rendkívül egészséges is.

 

 

Paprika sztori

 

Valószínűleg mindenki ismeri már, hogyan honosodott meg hazánkban és vált népszerűvé a paprika. Mégsem lehet elégszer elmesélni: már az inkák is jól ismerték és alkalmazták ezt a gumós növényt. Kolumbusz orvosa, Chanca hozta magával Amerikából: nem elég, hogy Indiával összekeverték az új földrészt, még ezt a növényt is képesek voltak mérgezőek közé sorolni, így ítélve a dísznövények sorsára. Arról sajnos nem szól a fáma, ki volt az első bátor jelentkező, aki meg merte kóstolni. Napjainkban öt fajtáját termesztik, megszámlálhatatlanul sok változattal. Csípősségét kapszaicin tartalmának köszönheti – nagyobb mennyiségben valóban lehet mérgező is –, melyet Scoville egységekben mérnek. Végül e tulajdonságának köszönhetően vált egész Európában is népszerűvé. Akkoriban a törökök elzárták a keletre vezető fűszer-útvonalakat, és a paprikával váltották ki a borsot. Innen az angol elnevezés is: pepper. Ekkor Spanyolországban és Magyarországon tömegével kezdték termeszteni, mely mennyiséget csak növeltek Szentgyörgyi felfedezése után.

 

 

 

Világra szóló magyar felfedezés – kétkedő honfitársak

 

Szentgyörgyi Albert a paprikából vonta ki és dolgozta fel a híres C-vitamint. Ő maga ország-világ előtt így mesélte el felfedezését: „Este a feleségem paprikát adott vacsorára. Nekem nem volt kedvem megenni, de nem volt elég bátorságom ezt megmondani. Akkor jutott eszembe, hogy én ezt a növényt még sosem próbáltam ki. Azt mondtam a feleségemnek, hogy ezt inkább elviszem a laboratóriumba, ahelyett, hogy megegyem. Még aznap éjjel megtudtam, hogy ez, a paprika a C-vitaminnak egy kincses háza. Pár héttel később másfél kg vitamin volt a kezemben, addig csak ezredgramm mennyiségek voltak. Ezt szétosztottam az egész világon, és onnan tudtuk meg, mi a C-vitamin pontos kémiai szerkezete. Ennek a következménye, hogy ma tonnaszámra gyártják, mint az emberi egészségnek a kútforrását.” Az orvostudományi Nobel-díjat 1937-ben kapta meg a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseirt.

 

 

Amikor Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszternek bemutatták a már Nobel-díjas egyetemi professzort, így válaszolt: "Igen, igen, C-vitamin. Tudjuk, hogy svindli az egész, mondták Budapesten, de azért reklámozza, mert több paprikát tudunk eladni." Szent-Györgyi erről később így nyilatkozott: „Én életemben három dolgot fedeztem fel, az egyik a C-vitamin. Egy felfedezés lényegéhez tartozik, hogy azonnal elvetik, és azt mondják, hogy ez hibás. Úgyhogy a C-vitaminnak akkor lettem egy nagy szaktekintélye Londonban, amikor valaki azonnal egy cikket küldött, hogy ő nagyon keveset tud a C-vitaminról, azt az egyet tudja, hogy amit én csinálok, az hibás, és az rossz. És azután sajnálatomra később őt kidobták az állásából, pontosan azért, mert ezzel a kijelentésével föltartotta az egész fejlődést. Na aztán később az izomról tettem felfedezéseket, azokat is azonnal elvetette a standard tudomány, mert újszerű volt. Ma is úgy vagyok még, hogy ha valamit mondok és elvetik, akkor bízhatom benne az nagyon jó felfedezés.”

 

Nem sokkal később rábukkant a bioflavonoidokra is, bár ő P-vitaminnak nevezte el. Egyik barátjának fogínyvérzése volt, és ennek gyógyítására tisztítatlan – szintén paprikából kinyert – C-vitamint adott neki, amitől a vérzés hamarosan el is múlt. Később a barát ínyvérzése újra visszatért, amire a tudós ismét C-vitaminnal próbálkozott, amely akkortájt már tisztított formában is rendelkezésre állt. E formájától még erőteljesebb hatásra számított, ami azonban meglepetésére nem következett be, ellenkezőleg: a beteg ínye változatlanul tovább vérzett. Szent-Györgyi ekkor újra megvizsgálta az először használt készítményt, és megállapította, hogy a vérzésgátló hatásért egy szennyeződésnek tartott anyag felelős. Mivel ez a vegyileg akkor még nem azonosított tényező csökkentette a vérerek áteresztőképességét (antipermeabilitás hatás), ezért P-vitaminnak nevezte el.

 

 

További élettani hatások

 

 

Mint a fenti példa is mutatja a friss zöldpaprika fogyasztása szünteti a foghúsvérzést, fogínysorvadást. Ezen kívül csökkenti a krónikus fáradtságot, kimerültséget.slelteti a mozgásszervi betegségek kifejlődését, a csontok, ízületek kopását. Már elődeink is megfigyelték, hogy aki sok paprikát fogyaszt, egészségesebb az átlagembernél, szívósabb, hosszabb életű és temperamentumosabb. Hatóanyagai felmelegítik a vért, élénkítik az anyagcserét. Trombózisgátló hatása van és megelőzhető általa az érelmeszesedés. Ezen hatásait a kötőszövetek stabilizálásán keresztül éri el, ugyanis a kötőszöveti rostok közötti keresztkötések kialakításához a C-vitamin nélkülözhetetlen.

 

   

 

A paprika tápanyagai 100 g mennyiségben

 

Fehérje

1,2 g

Zsír

0,2 g

Szénhidrát

4,8 g

Kálcium

9 mg

Foszfor

22 mg

Vas

0,7 mg

Nátrium

13 mg

Kálium

213 mg

A-vitamin

420 mg

B1-vitamin

0,08 IU

B2-vitamin

0,08 mg

C-vitamin

128 mg

 

Szépülésünk szolgálatában

 

Jótékony tulajdonságait már a kozmetikai ipar is felfedezte. Vérbőség-, keringési és anyagcsere-fokozó, regeneráló, kötőszövet-erősítő és tisztító hatása van. Éppen ezért kiválóan alkalmazzák keringési problémák okozta bőr panaszokra, mint például narancsbőr kezelésére, stria halványítására; fáradt, elöregedett vagy egyszerűen csak sápadt, rossz vérkeringésű bőr felpezsdítésére.

 

 

 

Gasztrokincsünk, a fűszerpaprika

 

A világszerte közkedvelt fűszerpaprika-őrlemény legfontosabb tulajdonsága karotin tartalma: hozzávetőlegesen 100 g őrleményben mintegy 500 mg van. (A magvakban elhelyezkedő zsíros olajok konzerválják az őrleményt.)

 

A paprikát ehetjük felszeletelve magában, de salátának is kiváló ízesítője, vagy akár fő alkotórésze is lehet.

Ledarálhatjuk, turmixba tehetjük. Nyáron valamilyen zöldség ivólé alkotóeleme lehet, egy-egy darab mángold, paradicsom mellé dobjunk paprikát is a gyümölcscentrifugába.

Kúraszerűen ízületi bántalmakra, csontkopásra íróval együtt fogyasszuk. Néhány paprikából levet préselünk, és ezt hozzákeverjük az íróhoz, napközben elkortyolgatjuk.

Paprikakivonatot lehet kapni gyógynövényboltokban, ezt reuma ellen, külsőleg, bedörzsölésre használhatjuk.

 

Vetró Rita

 

 

 


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass