Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Táplálkozás \
+  3+1 munkahelyre vihető, könnyen elkészíthető étel

» 1.     Hideg saláta
» 2.     Főzelék
» 3.     Tésztás egytálétel
» 4.     Csirkehúsos egytálétel
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

3+1 munkahelyre vihető, könnyen elkészíthető étel

2015.10.05.
Címkék: egészséges táplálkozás   főzés   gyümölcs   ősz   zöldség  

Fontos, hogy ne legyen túl megterhelő a gyomornak az ebéd, mert egyrészt a túl nehéz ételektől ellustulhatunk, elálmosodhatunk, másrészt a gyomrunknak sem tesz jót, hogyha napi szinten ilyen táplálékkal látjuk el.

Az ételkiszállító cégek és a munkahelyi menzák kínálata sajnos sok esetben nem sorolható az egészséges kategóriába, vagy ha sikerül ilyet találnunk, akkor az általában nem túl pénztárcabarát, ráadásul a menüt igen hamar meg is lehet unni. A legegyszerűbben úgy tudjuk felügyelni, mi az, amit megeszünk, ha magunk készítjük el az ebédet, éppen ezért összegyűjtöttünk pár munkahelyre vihető, könnyen elkészíthető fogást – kihegyezve a megjelenő őszi finomságokra, mint pl. körte, tök, szőlő, stb.

Lassíts le!

Az, hogyha van egy finom, egészséges ebédünk, még csak az első lépés. Azt el is kell tudni normálisan fogyasztani! Ne siessünk, ne kapkodjunk, szánjunk rá min. fél órát ebédünk elfogyasztására és alaposan rágjunk meg minden falatot. Semmi esetre se a számítógép előtt együnk, munka közben, hanem vonuljunk el és próbáljuk meg legalább ebéd közben kicsit kiszellőztetni a fejünket.

1.     Hideg saláta

Az egyszerű és nagyszerű elvét követik a különböző saláták, amit ezerféleképpen kombinálhatunk. A bolti önteteket lehetőség szerint kerüljük, de a megszokott idényzöldségeket felturbózhatjuk főtt tojással, ínycsiklandó sajtfélékkel, sovány, sült húsokkal, sőt, gyümölcsökkel is. Utóbbira hoztunk egy finom receptet!

Szőlős-körtés saláta camembert sajttal

Hozzávalók: 1 fej saláta, 2 körte, 30 dkg szőlő, kis citromlé, 20 dkg camembert sajt, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál víz, ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés: A meghámozott, felszeletelt körtét enyhén meglocsoljuk citromlével, ezután a szőlőt leszemezzük, a salátát apróra tépkedjük, a sajtot vékonyan felszeleteljük, mindezt pedig egy tálba tesszük. A mézet elkeverjük a vízzel, az olívaolajjal és a borssal, ezzel a keverékkel pedig meglocsoljuk a salátánkat. 

2.     Főzelék

Hazánkban nagy hagyománya van annak, hogy a különféle zöldségekből főzelékeket alkotunk. Ha a főzeléket habarással készítjük, akkor egészségünk érdekében a finom fehér liszt helyett inkább teljes kiőrlésű lisztet használjunk. Sőt, kísérletezhetünk másféle lisztekkel is, pl. sárgaborsó-, kukorica-, vagy rizsliszt, mindegyikkel finom eredményt érhetünk el.

Kapros-tejfölös tökfőzelék

Hozzávalók: 50 dkg gyalult tök 1 kis csokor kaporral, 1 kis fej hagyma, kevés olívaolaj, 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, kb. 1 dl tej, kb. 1 dl tejföl, só és citromlé ízlés szerint

Elkészítés: A tököt alaposan megmossuk, és hagyjuk lefolyni a levét. A hagymát és a kaprot felaprítjuk, majd a kapor 2/3-át a hagymával feltesszük kevéske olívaolajon pirulni, ezután mehet rá a só és a citromlé ízlés szerint. Utána rátesszük a kinyomkodott tököt és kevéske tejjel/tejföllel hígítjuk. Pár perc után kb. 6 dl vizet is ráöntünk, hozzáadjuk a maradék 1/3 rész kaprot, majd folyamatos kevergetés mellett kb. 15 percig főzzük. Egy kis tálban elkeverünk 1 dl tejfölt, 1 dl tejet és 2 evőkanál lisztet, majd behabarjuk vele a főzeléket.

3.     Tésztás egytálétel

A tészták szintén előnyösek, hiszen ezeket millióféleképpen variálhatjuk, persze ajánlott ezeket is mértékkel fogyasztani, nehogy alakunk bánja a tésztaimádatot. Érdemes durumtésztát vásárolni, mert ennek aminosav-, fehérje- és vitamintartalma előnyösebb, ráadásul főzni is könnyebb: a kifőtt tészta nem tapad össze, rugalmas marad.

Fokhagymás-csirkés spagetti

Hozzávalók: 300 g csirkemellfilé, 200 g spagetti tészta, 4 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, só, bors és reszelt sajt ízlés szerint

Elkészítés: A felkockázott húst 1 evőkanál olívaolaj, só és bors keverékébe min. 1 órára pácolódni hagyjuk. Sós, pár csepp olívaolajos vízben felrakjuk a tésztát főni, közben az apróra vágott fokhagymát kissé felhevített olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst és folyamatos kevergetés mellett, kb. 8-10 percig sütjük. Levesszük a tűzről, hozzáadunk kevéske apróra vágott petrezselymet, a maradék olívaolajat, illetve sóval, borssal ízesítjük ízlésünk szerint. A kifőtt tésztával összekeverjük, és reszelt sajttal megszórjuk.

4.     Csirkehúsos egytálétel

A csirkemell örök kedvenc! Csak arra kell mindenféleképpen odafigyelnünk, hogy megbízható forrásból szerezzük be a húst. Sajnos egyes, a megfelelő állattartás szempontjait nélkülöző húsfélék akár antibiotikum, nyugtató és anabolikus hormon maradványokat is tartalmazhatnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogyha nem is bio, de ellenőrzött forrásból származó hús kerüljön csak az asztalunkra.

Almás-körtés csirkemell

Hozzávalók: 50 dkg csirkemell szeletelve, 2 alma, 2 körte, 2 dl tejszín, 2 dl tej, kevés liszt, só, bors és reszelt sajt ízlés szerint, köretnek rizs

Elkészítés: Egy jénai tál aljára teszünk egy sor szeletelt almát és körtét, erre jön egy sor sózott, lisztben megforgatott húsréteg, majd egy gyümölcsös sorral zárjuk. A tetejére rászórjuk a sajtot, és az egészet nyakon öntjük tejjel (a tejbe tehetünk akár egy kis lisztet is) és tejszínnel. Sütőben fólia alatt kb. 1 óráig sütjük.

Kató Iringó


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Ételintolerancia Ételallergia





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass