Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Fiatalító táplálkozás I.

2010.08.12.

Szeretné minél tovább megőrizni fiatalságát, lassítani az öregedés folyamatát és ezáltal megelőzni különféle megbetegedéseket? Bár a ránctalanító kencék és szérumok reklámjainak bedőlve és az öregedéstől rettegve sokan már huszonévesen erős vegyszereket használnak, pedig a megoldás az életmódban rejlik.

A korral együtt járó öregedés mellett bőrünk ráncosodását egy másik folyamat is elősegíti: a szabadgyökök által okozott korai öregedés. Szervezetünkben a szabad gyökök túlzott termelődését különféle környezeti tényezők és a helytelen életmód idézik elő, így ha a természetes öregedést el is kell fogadnunk, bőrünk idő előtti „elhasználódása”, elöregedése ellen védekezhetünk.

Antioxidánsok kontra szabad gyökök

Számos betegség kialakulásában és az öregedési folyamatok felgyorsulásában a szervezetünkben lévő szabad gyökök tehetők felelőssé. Ezek olyan, páratlan elektront tartalmazó labilis, agresszív molekulák, amelyek azért lépnek kapcsolatba más molekulákkal, hogy azoktól elektront „raboljanak”, károsítva ezzel a környező szöveteket.

A túlszaporodott szabad gyökök szinte bármelyik szervünkben okozhatnak károsodást, előidézve ezzel különféle betegségeket, mint például szív- és érrendszeri megbetegedéseket, idegrendszeri zavarokat, daganatos megbetegedéseket valamint az öregedést.

A szabad gyökök főként az anyagcsere-folyamatok során keletkeznek a szervezetben, és bizonyos mennyiségben szükségesek is az immunrendszer védekező sejtjeinek működéséhez, védelmet nyújtva a szervezetünket megtámadó mikroorganizmusokkal szemben.

Emellett azonban kívülről is bejuthatnak a szabad gyökök a különféle környezeti ártalmak (pl. légszennyezés, erős UV sugárzás) és a helytelen életmód (pl. dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, egyes gyógyszerek, tartós stressz, egészségtelen táplálkozás) révén.

A szabad gyökök „garázdálkodását” egy bonyolult védelmi rendszer tartja kontroll alatt: speciális folyamatokkal szervezetünk képes semlegesíteni, megkötni a szabad gyököket, mégpedig az antioxidáns védelmi mechanizmus segítségével.

Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek átadják saját elektronjaikat a szabad gyök molekuláknak, semlegesítve azokat. Az antioxidáns rendszer különböző alkotóelemei együttműködve, egymás hatását erősítve növelik a szervezet ellenállóképességét és dolgoznak a szabad gyökök káros hatásainak leküzdéséért.

Azonban ha a védekezőrendszer megsérül, vagy ha a szabad gyökök túltermelődnek az egyensúly felborul, az oxidáció felgyorsul. Ezért egészségünk és fiatalságunk megőrzése érdekében gondoskodjunk szervezetünk megfelelő antioxidáns-szintjéről, és csökkentsük a szabad gyökök fokozott termelődését előidéző kockázati tényezőket!

Antioxidánsokban dús táplálkozás

Mivel szervezetünk nem minden antioxidánst képes előállítani, ezért a védő hatású anyagok egy részét kívülről kell felvennünk táplálkozás útján. Az antioxidánsok megvédik szervezetünket a felhalmozódott, felesleges szabad gyökök által okozott sejtkárosodástól, így ha megfelelő mennyiségben vannak jelen testünkben, a negatív folyamat megállítható, megakadályozható.

Ezáltal lassíthatják az öregedést, hozzájárulnak egyes betegségek kialakulásának megakadályozásához, erősítik immunrendszerünket és általános egészségvédő hatásúak.

Bár az állati eredetű élelmiszerekben is fellelhetők, a legnagyobb mennyiségben a növényi táplálékok tartalmaznak antioxidánsokat: a gyümölcsök, zöldségek és az olajos magvak.

A napi étkezéseket ezért célszerű ennek megfelelően összeállítani: a legoptimálisabb, ha 70-80%-ban növényi eredetű, elsősorban nyers élelmet tartalmaz. Ezen belül is részesítsük előnyben a kiemelkedően magas antioxidáns tartalmúakat, és ne feledjük, hogy a zöldségek és gyümölcsök a feldolgozás során sokat veszítenek vitamin- és antioxidáns tartalmukból, ezért főként nyersen érdemes őket fogyasztani.

A legideálisabb, ha étrendünk csak 20-30%-ban tartalmaz feldolgozott, hőkezelt élelmiszereket, pl. húsokat, tojást, tejterméket, pékárut.

Az antioxidánsok kombinációja

Mivel az egyes típusú antioxidánsok más-más féle szabad gyökök ellen nyújtanak védelmet a szervezet különböző részein, ezért a különféle antioxidáns hatású anyagok kombinációja jóval nagyobb védelmet nyújt, míg önmagukban az egyes tápanyagok nem biztosítanak teljes körű védelmet.

Egyes antioxidánsok csak mások jelenlétében képesek megfelelően működni: a legtöbb flavonoid például más antioxidánsokkal (pl. C-vitaminnal) együtt fejti ki leginkább kedvező hatását, az E-vitamin meggátolja a C-vitamin oxidációját, a szelén és az E-vitamin pedig fokozzák egymás hatását. Hogy a legkedvezőbb eredményt érhessük el, az antioxidánsokhoz elsősorban természetes forrásból, a táplálkozás révén kell hogy hozzájusson szervezetünk, az egészséges, változatos étrend részeként.

Ehhez elengedhetetlen a napi többszöri nyers zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a legoptimálisabb az idénynek megfelelő összeállításban.

Mivel azonban szinte lehetetlen az antioxidáns védelmi rendszer alkotóelemeit az éppen megfelelő arányban és mennyiségben a szervezetbe juttatni, a szabad gyökök elleni küzdelemben az egészséges táplálkozás mellett érdemes megfelelő táplálék-kiegészítőt választani, illetve ehhez szakember tanácsát kérni.

Szerkesztő kedvence:Fitline Zellschutz antioxidáns italpor

Sejtvédő, kiváló antioxidáns. Lassítja a sejt öregedését és erősíti az immunrendszert. Béta karotint, Bioflavonoidot, C, E vitamint és szelént tartalmaz. Bio alapanyagokból tartósítószer és színezék nélkül készül. Termék összetevőinek aránya a legoptimálisabb NGP. Garantált összetételű (mennyiség, minőség) GMP. Bővebben a termékről >>

Cikkünk második részében az antioxidáns tartalmú táplálékokkal ismerkedhetnek meg, és különféle fiatalító, egészségmegőrző tippeket is olvashatnak.

V. M.


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Highland PR754 Szelén 200 mcg (100db)Highland PR754 Szelén 200 mcg (100db) (Highland)
A szelén létfontosságú nyomelem és antioxidáns.
+- 8.191 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó rovatok

Táplálkozás





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass