Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Táplálkozás \
+  Télvégi tippek

» Téli rossz hangulat, depresszió
» Derüljünk jobb kedvre!
» Vitaminraktár
» Miből válogathatunk télen?
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Télvégi tippek

2010.02.20.
Címkék: depresszió   omega 3   sport   tél  
Hamarosan beköszönt a tavasz. De addig is mivel dobjuk fel a szürke télvégi napokat? A tél vége felé szervezetünk vitaminkészlete kimerülhet, ránk törhet a téli depresszió, és jön a szokásos influenzajárvány is. Mit tegyünk és mit együnk, hogy jobb kedvre derüljünk, fittségünket megőrizzük, hogyan dobjuk fel a szürke napokat a tavasz beköszöntéig?

Téli rossz hangulat, depresszió

A hosszú, fényes nyári napokhoz képest a legtöbben rosszul viseljük a sötét téli hónapokat.

Reggel sötétben ébredünk, még munkába menet is szürkület van, és bizony napközben is alacsony a napos órák száma, az idő sokszor borús, ködös.

Nem csoda, ha ilyenkor nehezebben ébredünk, fáradékonyabbak és gyakran kedvetlenek vagyunk.

Extrémebb esetben a téli hónapokban – különösen az évszak vége felé, februárban – a sötétség okozta búskomorság akár depresszióba is fordulhat.

Szezonális, téli depresszióra utaló tünetek lehet a fokozott étvágy – szénhidrátéhség, csokoládé utáni vágy –, a hízás, kedvtelenség vagy állandó komor hangulat, érdeklődés elveszítése, koncentrációzavar, és a megnövekedett alvásigény.

Derüljünk jobb kedvre!

Hamarosan itt a tavasz, és a napos, melegebb napok beköszöntével hangulatunk is javulni fog. Addig is mit tehetünk, hogy jobb kedvünk legyen?

  • Menjünk ki a szabadba! Ha hétvégén előbújik a nap, használjuk ki az alkalmat, ne ücsörögjünk otthon! Menjünk kirándulni, vagy sétáljunk a közeli parkban és töltődjünk fel a napfénnyel.
  • Alkalmazzunk fény- és színterápiát! Az otthonunkba, irodánkba engedjünk be minél több fényt, nappal húzzuk fel a redőnyöket, ne függönyözzük be a szobát. Vegyük körbe magunkat vidám színekkel: a sárga jó hatással van az idegrendszerre, a zöld nyugtató hatású, a narancssárga pedig depresszió és rosszkedv esetén kifejezetten ajánlott. Együnk színes gyümölcsöket, viseljünk színes kiegészítőket, válasszunk vidám színű függönyt lakásunkba.
  • Sportoláskor endorfin („boldogsághormon”) szabadul fel szervezetünkben, ezért a rendszeres mozgás jelentősen javíthat kedélyállapotunkon, segít a stressz feloldásában is.
  • Párologtassunk illóolajat, a felszabaduló illatok ugyanis jó hatással vannak a lelkiállapotra. A levendula-, és a citromolaj megnyugtat, elűzi a rosszkedvet, az eukaliptusz-, a menta- vagy a rozmaringolaj pedig élénkít, lendületet ad.
  • Ne szigetelődjünk el, keressük barátaink, rokonaink társaságát, éljünk aktív társasági életet. Egy közös séta, mozi vagy kávézás a barátokkal, vagy épp családi kirándulás az egyik legjobb hangulatjavító.
  • A különféle lazító technikák, mint például a jóga, a relaxáció, vagy az autogén tréning segíthetnek felülkerekedni a rosszkedven.
  • Iktassunk be táplálkozásunkba kedélyállapot javítására és a depresszió megelőzése céljából omega-3 zsírsavat étrend-kiegészítő formájában (fontos a minőségi termék választása a kadmium ill. egyéb szennyeződés kivédése céljából ).

Tudta?

Az omega-3 zsírsavak az „agy táplálékául” is szolgálnak, hiszen egyik legfontosabb fajtája, a DHA, nagy mennyiségben található agyunk szürkeállományában. Az omega-3 zsírsavak hiánya hozzájárulhat különféle betegségek, többek között a depresszió kialakulásához is, ahogy azt Joseph Hibbeln amerikai pszichiáter depressziósokkal két éven keresztül végzett kísérleteivel igazolta. Azt is kimutatta, hogy egy országban minél több halat fogyasztanak, annál kevesebb a depressziós beteg. Bővebben az omega-3-ról >>

Vitaminraktár

Ebben az időszakban sajnos nemcsak a borongós hangulat az egyetlen negatív tényező. Leselkedik ránk a nátha és az influenza, ami főként a legyengült immunrendszer, vitaminhiányos szervezet esetén jelent nagyobb veszélyt.

Tél vége felé ezért különösen fontos, hogy szervezetünk kimerült vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem-raktárait feltöltsük, hogy immunrendszerünk hatékonyan tudjon védekezni a különféle kórokozókkal szemben.

Ilyenkor jóval kisebb a zöldség-gyümölcs választék, ezért a napi vitaminszükséglet megfelelő fedezéséhez sokkal nehezebb a menüt megfelelően összeállítani, mint tavasszal vagy nyáron.

Ma már télen is megtalálható ugyan a boltok és zöldségesek polcain a paprika, saláta, paradicsom, uborka, azonban ezek jó eséllyel tartalmaznak különféle növényvédőszer-maradványokat. Ha nem szeretnénk méreganyagok tömkelegével bombázni szervezetünket, télen a primőr áru helyett válasszunk inkább idényzöldségeket és jó minőségű gyorsfagyasztott termékeket.

A téli hónapokban ezzel sajnos igencsak leszűkül a természetes vitaminforrások választéka, ráadásul csökken az élelmiszerek vitamintartalma is. Ezért a különféle betegségek elleni hatékony fellépéshez a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett érdemes megfelelő étrend-kiegészítővel pótolni a vitaminokat.

Miből válogathatunk télen?

Télen természetes vitaminforrások a télálló zöldségek, (sárgarépa, zeller, fekete retek, cékla) gyümölcsök (alma, körte) valamint a különféle déli gyümölcsök.. Immunrendszerünket erősíthetjük különféle csírákkal, természetes zöldséglével (búzafű, káposzta stb.) is.

Vitaminsaláta

Hozzávalók: vöröskáposzta, káposzta, sárgarépa, feketeretek és zeller ízlés szerinti mennyiségben. Az öntethez: 2 dl joghurt, 1 teáskanál olívaolaj, kevés őrölt feketebors és só, szárított kapor

Elkészítés: A zöldségeket legyaluljuk, összekeverjük. A joghurthoz hozzáadjuk az olajat és a fűszereket, alaposan összekeverjük, és a salátára öntve tálaljuk.

Veróczky-Őri Magdolna


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Highland PR640 Women's 50 Plus Multi - női multivitamin (60db)Highland PR640 Women's 50 Plus Multi - női multivitamin (60db) (Highland)
Magas hatóanyagtartalmú, folyamatos felszívódású multivitamin.
+- 15.729 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Omega 3 Levendula Eukaliptusz

Kapcsolódó termék-kategóriák

AKCIÓ! Vitamin csomagok FELNŐTT

Kapcsolódó rovatok

Táplálkozás





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass