Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Magkalauz 1.

2009.10.16.
Címkék: esszenciális zsírsav   magvak   omega 3   szív és érrendszeri betegség  

Az olajos magvak nemcsak finomak, de bővelkednek esszenciális zsírsavakban, fehérjedúsak, gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, és bőven tartalmaznak élelmi rostot.

A magvak jótékony hatásai

Fogyasztásukkal szervezetünk sok létfontosságú ásványi anyaghoz juthat hozzá, ha pedig rendszeresen szerepel étrendünkben, jótékony hatásait számos területen is megtapasztalhatjuk:

  • Segíthet a koleszterinszint mérséklésében, csökkentheti a szívbetegség kockázatát, elkerülhetjük a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok hiánya miatt kialakuló betegségeket.
  • Fogyasztásuk különösen ajánlott az erős koncentrációt igénylő feladatok (pl. vizsgák, dolgozatok, jelentősebb feladat a munkahelyen) illetve szellemi megterhelés előtt ajánlott, mivel a bennük rejlő B-vitaminok segítik az agy megfelelő működését.

Kitűnő rágcsálnivalók, együk őket naponta!

Igen magas kalóriatartalmuk miatt csak mértékkel, kb. napi 5 dkg ajánlott. Kiváló táplálék akár magában, csemegeként, de aprítva a reggeli müzli remek kiegészítői is lehetnek. Sőt, különféle ételek, sütemények, péksütemények készítéséhez is felhasználhatjuk, így nemcsak egészséges, de pikáns ínyencfogásokat kreálhatunk.

Sózott magvak

Egyes magvak, mint például a pisztácia, a földimogyoró vagy a tökmag nagyrészt sózott állapotban kerülnek forgalomba. A túlzott sófogyasztásnak azonban egészségünk láthatja kárát - az arra genetikailag érzékenyek esetében hozzájárulhat pl. a magas vérnyomás, csontritkulás, vesebetegség kialakulásához is -, ezért érdemesebb natúr, sózatlan állapotban beszerezni a rágcsálnivalókat. Ha valaki sósan szereti, ízesítheti az asztali sónál jóval egészségesebb Himalája kristálysóval. 

Mogyoró

  • Ízletes magja és tartós fája miatt már az ókori görögök és rómaiak is termesztették, később egész Európában és az USA-ban is kedveltté vált. Számos fajtája ismert és közkedvelt (pl. közönséges mogyoró, törökmogyoró, vérmogyoró), a természetben és kertekben ültetve egyaránt hazánkban is megtalálható.
  • A földimogyoróhoz hasonlóan sok E-, B-, és D- vitamint valamint folsavat tartalmaz. Gazdag vasban és kálciumban, megtalálható benne az értékes réz, cink, magnézium és szelén, fehérje- és rosttartalma kiemelkedő.
  • Káliumtartalmának köszönhetően jó vértisztító, a benne lévő rost karban tartja az emésztést, kimagasló telítetlen zsírsav tartalma révén pedig segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
  • Mivel sok folsavat rejt, várandós nőknek érdemes naponta rágcsálni belőle néhány dekát.
  • Igazán egészséges nassolnivaló önmagában is, de különféle édességek, sütemények, krémek alkotórészeként is kitűnő.

Földimogyoró

  • A dél-amerikai őshazájú földimogyorót magas olajtartalma miatt főként olajnövényként termesztik, de ropogtatnivalóként is megtalálható az üzletek polcain, általában pörkölt változatban. Mivel fény- és hőigényes növény, termesztése a melegebb égövi országokban terjedt el, így a Dél-Amerikából, Indiából, Kínából, vagy az USA-ból importált földimogyoróból válogathatunk.
  • Amellett, hogy nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, vitamin-, rost-, és ásványi anyag tartalma sem utolsó. Igazi vitaminbomba: gazdag B1- és B2-vitamin tartalmánál fogva jó hatással van az agyműködésre, a benne lévő jelentős mennyiségű E-vitamin segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett, káros hatású szabad gyököket és erősíti az immunrendszert, káliumtartalma az izmok zavartalan működését segíti elő, kalcium tartalma pedig csontozatunk erősödéséhez járulhat hozzá.
  • A földimogyoróban rejlő biotin (H-vitamin), vas és cink együttese javíthat a károsodott haj állapotán, megerősíti a hajhagymákat.
  • Ügyeljünk arra, hogy csak egészséges szemeket együnk meg! Ha szemmel láthatóan is a szokásostól elérő küllemű, például töpörödött, elszíneződött darabkákat találunk, feltétlenül dobjuk ki! A penészes mogyoró fogyasztása ugyanis - a penészgombák által termelt mérgező mikotoxinok, mint például a rákkeltő aflatoxin miatt - igencsak veszélyes.

 

Dió

  • A hazánkban őshonos diófa ízletes termését már a honfoglaló magyarok is előszeretettel fogyasztották, kedveltsége pedig azóta sem csökkent.
  • Az őszi-téli időszak remek csemegéjét nemcsak jellegzetes íze miatt szeretjük. Bár sokan csak finomságként, sütemény-alapanyagként tekintenek rá, számos gyógyhatással is dicsekedhet. Gazdag a szervezetünk számára nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavakban, ez által jótékony hatással van a vérzsírértékekre és a vérnyomásra. Rendszeres, de mértékletes napi fogyasztása - kb. 5 dkg - csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét.
  • A csonthéjas gyümölcs jó hatással van az emésztésre, serkenti a máj működését, elősegíti az anyagcserezavarok leküzdését, B-vitamin és folsav tartalmánál fogva idegnyugtató, agyműködést serkentő, kalcium- és foszfor tartalma hozzájárul a csontok erősödéséhez, magas energia- és vitamintartalmának köszönhetően pedig erősítő hatású, fáradtság és kimerültség esetén gyorsan felfrissít.
  • Fitoszterol-tartalma miatt is kiváló koleszterincsökkentő, élelmi rostjai pedig kitűnőek székrekedés ellen.

Pisztácia

  • A Nyugat-Ázsiában őshonos fa halványzöld színű, édeskés ízű magja kiváló csemege.
  • Nemcsak finom zamatú, de vérszegénység és terhesség esetén igen hasznos rágcsálnivaló, ugyanis kiemelkedően sok vasat és káliumot tartalmaz.
  • Mivel a vas szervezetbe való beépülését a C-vitamin nagy mértékben segíti, célszerű ilyenkor citrusféléket és magas C-vitamin tartalmú olajos magvakat (pl. szelídgesztenyét, diót) is fogyasztani.
  • Rendszeres fogyasztásával - olajának köszönhetően - megelőzhetőek a prosztata kóros elváltozásai.
  • A gyakori, mértékletes pisztácia-rágcsálás akár szívvédő hatású is lehet: a kis zöld mag ugyanis bővelkedik a lutein nevű antioxidánsban, ami hozzájárul a koleszterin érfalakon történő lerakódásának megelőzésében.

Szelídgesztenye

  • A hazánkban is őshonos szelídgesztenye remek őszi-téli táplálék: nemcsak finom, de bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. Sok B1, B2, B6, C- és E-vitamint, káliumot, kálciumot, foszfort, magnéziumot, cinket, vasat és rezet tartalmaz.
  • Jelentős mennyiségű élelmi rost tartalmának köszönhetően jó hatással van az emésztésre.
  • A hámozott, főzött majd ledarált gesztenyéből készített masszát különféle sütemények, édességek, pikáns húsételek készítéséhez használhatjuk fel. Egészben sütve igazi illatos, téli csemege. Ehhez a gesztenyéket mossuk meg, majd a domború oldalukat késsel vágjuk be kereszt alakban. Áztassuk hideg vízbe, majd egy-két óra elteltével sorjázzuk őket tepsire úgy, hogy domború felük legyen felfelé. Sütőben addig süssük, míg a vágások mentén szétnyílik, és teteje egy kicsit megpirul.

 

Kesudió (Cashew-dió)

  • A Közép-Amerikában őshonos örökzöld trópusi növény, a kesu fa termése édeskés, különleges zamatú, vese alakú olajos mag.
  • A kesudió nyersen mérgező, bőrirritációt okozó olajat tartalmaz, ezért kizárólag pörkölve ehető.
  • Nagy tápértékű, jelentős mennyiségű telítetlen zsírsavat tartalmaz.
  • Gazdag magnéziumtartalmánál fogva remek idegnyugtató, a benne rejlő E-vitaminnak és szelénnek köszönhetően antioxidáns hatású, B-vitamin tartalma következtében pedig jó immunerősítő.

Paradió (brazil dió)

  • A Brazília őserdeiben (főként Pará tartományban) honos fa termésében található ehető mag igen kellemes, édeskés ízű, aromája kissé a manduláéra emlékeztet.
  • Kifejezetten tápláló, fehérjében és telített zsírsavakban gazdag mag. Nagy mennyiségben tartalmazza az antioxidáns hatású szelént és cinket.
  • Napi egy szem paradió elrágcsálása fedezi szelén-igényünket.

Mandula

  • Az ázsiai őshazájú mandulafa termésének a héjtól megtisztított, édes magja magas tápértékű csemege. (A keserűmandula nem alkalmas fogyasztásra, mérgező, olaját kozmetikumok készítéséhez használják.)
  • Kitűnő fehérje-, növényi rost- és telítetlen zsírsav forrás, de vitaminokban (B1, B2, B6, E), ásványi anyagokban (foszfor, kálium, kálcium, magnézium) és nyomelemekben (vas, mangán, cink) is bővelkedik.
  • Értékes összetevőinek köszönhetően számos gyógyhatással bír: jótékonyan befolyásolja az anyagcserét, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, antioxidáns, csonterősítő, görcsoldó hatású, kiváló idegnyugtató.
  • Nyersen remek ropogtatnivaló, de különféle édességek, sütemények, pikáns húsételek alapanyagaként és díszítőjeként is igen kedvelt.

Makadámia dió („ausztrál mogyoró”)

  • Az Ausztrália esőerdőiben őshonos makadámia fa termése gömb alakú, kemény héjú, magja édeskés, krémes ízű.
  • Magas fehérje-, élelmi rost- és zsírtartalmú. E- és B-vitaminokat, káliumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz.
  • Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét. Több, korábbi vizsgálat eredményeit megerősítve amerikai kutatók tanulmányban bizonyították a makadámiadió szívet védő hatását. 

Pekándió

  • Az Amerika melegebb éghajlatú vidékein őshonos pekándió édeskés ízű, erőteljes aromájú, egzotikus illatú, telített zsírsavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag.
  • Gazdag folsavtartalma miatt várandós nőknek kifejezetten ajánlott, a benne lévő E-vitamin pedig hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez.

V. M.


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Fitoszterol Lenmagolaj Chitosan

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass