Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Magkalauz 1.

Az olajos magvak nemcsak finomak, de bővelkednek esszenciális zsírsavakban, fehérjedúsak, gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, és bőven tartalmaznak élelmi rostot.

A magvak jótékony hatásai

Fogyasztásukkal szervezetünk sok létfontosságú ásványi anyaghoz juthat hozzá, ha pedig rendszeresen szerepel étrendünkben, jótékony hatásait számos területen is megtapasztalhatjuk:

Kitűnő rágcsálnivalók, együk őket naponta!

Igen magas kalóriatartalmuk miatt csak mértékkel, kb. napi 5 dkg ajánlott. Kiváló táplálék akár magában, csemegeként, de aprítva a reggeli müzli remek kiegészítői is lehetnek. Sőt, különféle ételek, sütemények, péksütemények készítéséhez is felhasználhatjuk, így nemcsak egészséges, de pikáns ínyencfogásokat kreálhatunk.

Sózott magvak

Egyes magvak, mint például a pisztácia, a földimogyoró vagy a tökmag nagyrészt sózott állapotban kerülnek forgalomba. A túlzott sófogyasztásnak azonban egészségünk láthatja kárát - az arra genetikailag érzékenyek esetében hozzájárulhat pl. a magas vérnyomás, csontritkulás, vesebetegség kialakulásához is -, ezért érdemesebb natúr, sózatlan állapotban beszerezni a rágcsálnivalókat. Ha valaki sósan szereti, ízesítheti az asztali sónál jóval egészségesebb Himalája kristálysóval. 

Mogyoró

Földimogyoró

 

Dió

Pisztácia

Szelídgesztenye

 

Kesudió (Cashew-dió)

Paradió (brazil dió)

Mandula

Makadámia dió („ausztrál mogyoró”)

Pekándió

V. M.