Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Ekcéma

2009.11.08.
Címkék: bélbetegségek   bioptron lámpa   bőrbetegségek   ekcéma   probiotikus joghurt  

Az ekcéma magyarul idült bőrgyulladás. A bőrön kisebb-nagyobb terüle­teken vörös, gyulladt és pikkelyesen hámló foltok jelennek meg.

A leg­gyakrabban érintett testtájak az arc, a fejbőr, a kéz és csukló, a könyök előtti és a térd mögötti terület. Az ekcéma gyakran erős viszketéssel jár, amit a vakaródzás csak súlyosbít.

Vannak ekcémára hajlamos egyének. Ez a hajlam genetikai és atópiának nevezik, ilyenkor más allergiás alapú kórképek, például szénanátha, asztma is könnyebben kialakulnak különböző allergének hatására. Jelentősen befolyásolhatják a tünetek létrejöttét lelki tényezők, stressz, de étrendi elemekkel is sokszor visszaszoríthatóak.

Tünetek

  • vörös, száraz, hámló, érdes vagy berepedezett, viszkető bőrfelület
  • apró hólyagok
  • tartós ekcéma esetében megvastagodott, száraz bőrterületek

Mi okozza?

A helytelen táplálkozás a stresszel teli életmód, a környezetszennyezés, a mérgek, és a gyógyszerek miatt a legtöbb embert érinti a baktériumok és az ember természetes életközösségének megbomlása.

A betegséget okozó baktériumok túlsúlya miatti rossz anyagcsere következménye a szervezet védekező rendszerének egyre erősebb elfáradása.

 A 1,5 m hosszú vastagbélben 7-16 órán át vándorol a béltartalom, melynek normális esetben a növényi eredetű emésztetlen cellulózrost teszi ki nagy részét.

Rosthiányos táplálkozás esetén a perisztaltika lelassul, a többszörösre növekedett időtartam miatt a többnyire fehérjetermészetű anyagok rothadásnak indulnak, a szénhidrátok erjednek, ezek végtermékei pedig a vízfelszívódás után raktározódnak a bél falán, mintegy kibélelve ezt az egyébként izmos falú csövet.

Nem nehéz elképzelni, hogy ebből a rothadó elegyből milyen bomlástermékek jutnak el a vérrel az egész szervezetbe, önmérgezést okozva. A test szerte megjelenő legkülönfélébb tünetek kezelése nem vezethet gyógyulásra, hiszen folyamatos a mérgezés utánpótlása.

Logikus, hogy akkor sajnos egyre gyakrabban választódnak ki a hasznos, jó anyagok – amelyekre szervezetünknek feltétlenül szüksége lenne, és nem jutnak be a vérkeringésbe. A káros negatív anyagok pedig a bélben megtelepszenek, sőt ezek jutnak be a vérkeringésbe, és eljutnak sejtjeinkhez, amely komoly követekezményekkel jár.

A test nem tudván megszabadulni a káros anyagoktól, kénytelen raktározni azokat, legfőképpen az olyan üreges részekben, mint az arcüregek, vagy az ízületek és az erek.

A káros anyagok hatnak testünk sejtjeire, gyengítenek minket (ellenálló képességünk csökken) és különféle betegségek alakulnak ki (a legyengített immunrendszeren keresztül gyakran allergiák, megfázásos és másféle betegségre való hajlamok fejlődhetnek ki).

A szervezet ezekben, az esetekben megpróbál mégis megszabadulni ezektől, a hulladék anyagoktól - melyeknek a bélben kellett volna kiválasztódniuk- és ezt sokszor a bőrön keresztül teszi pattanások, neurodermitis, ekcéma, pikkelysömör és más tünetek produkálásával.

Továbbá ezekben, az esetekben, a bélben méreganyagokkal teli káros gázok is képződnek. Leggyakrabban ezek az okai a fejfájásnak, szervi károsodásoknak, felfúvódásnak és más tüneteknek

Az ekcémát gyakran élelmiszer, pollen, állatszőr vagy más anyag által ki­váltott allergiás reakció okozza. Az allergiára hajlamos családok tagjainál nagyobb gyakorisággal jelentkezik.

Az ekcémás embereknél rendszere­sen előfordul szénanátha is. Az ekcémások szervezetében az átlagosnál magasabb a hisztamin - az allergiás reakciót kiváltó vegyület - szintje.

A kontakt ekcéma a kiváltó allergénekkel, például egyes növényekkel (szömörcével), nikkel és króm ékszerekkel, festékekkel, kozmetikumok­kal, külsőleg alkalmazott gyógyszerekkel, tisztítószerekkel való érintkezés után jelenik meg.

Ekcémaszerű tüneteket okoz a vérellátási zavar; láb­verőér-szűkület esetén a boka körül jelentkezik pikkelyes hámló foltok­kal. Az ekcéma tüneteit súlyosbíthatja a száraz levegő, a túl sok napsü­tés és a stressz is.

Mit tehet még?

  • Kerülje az önnél allergiás reakciót kiváltó élelmiszerek fogyasztását. A tej, tojás, kagyló, búza, csokoládé, diófélék és eper igen sok esetben allergén.
  • Viseljen laza pamutruhákat, mivel az kevésbé irritálja a bőrt.
  • Használjon természetes mosószereket és kerülje az öblítőt
  • Fürdésnél és zuhanyozásnál langyos vizet és ne szappant, hanem gyógyszertárban kapható mosakodókrémet használjon, kerülje a kozmetikumokat. Fürdés után a törülközővel ne dörzsölje bőrét, csak gyengéden nyomkodva törölje szárazra.
  •  
  •  
  • Használjon polarizált fényt! A BIOPTRON fényterápia igen hatékony kiegészítő terápia az akut és krónikus gyulladások, illetve a műtét utáni sebek konzervatív kezelésében. 

A étrend-kiegészítők hatása

A kedvező hatás már három-négy napon belül jelentkezhet. és az étrend-kiegészítők a betegség kiújulásának meg­előzésére hosszú időn keresztül használhatók

A gyulladás megakadályozására és az allergiás reakciók enyhítésére többféle, szájon át szedhető kiegészítő is rendelkezésre áll.

Az egyik legfontosabb a bélrendszer tisztítása az immunrendszer egyensúlyi állapotának megteremtése. Ebben a Fitline joghurt tud segítségére lenni.

A halolajak és a Ii­getszépe olaj a bőrt regeneráló esszenciális zsírsavakat tartalmaz, ame­lyek enyhítik a gyulladást és viszketést, az immunanyagok termelésének befolyásolása által.

Az E-vitamin enyhíti a bőr szá­razságát és viszketését. A gyógyulást a cink is elősegíti, mivel erősíti az immunrendszert, de a zsírsavak felhasználásához is szükség van rá.

Hosszú távú alkalmazása esetén rézzel együtt szedje, mivel önmagában kimeríti a szervezet réztartalékait, bár esetenként a hatást pont a maga réz szint normalizálása által éri el.

A kúrát érdemes még szőlőmag­-kivonattaI is kiegészíteni, ami a szervezet allergiás reakcióit gátló anti­oxidáns hatású flavonoidokban gazdag.

Helyileg kamilla- és édesgyökérkrémet is alkalmazhat, mivel gyulla­dáscsökkentő hatásúak, és meglepően jól enyhítik a berepedezett bőr fájdalmát.

Forduljon orvoshoz:

  • Ha az ekcéma nagy területre terjedt ki vagy kiújult.
  • Ha a bőrön nedvedző. kérgese­dő sebek jelennek meg - mivel ezek bakteriális felülfertőződést je­lezhetnek.
  • Ha az otthoni kezelés ellenére az ekcéma három-négy napon belül nem javul.

Újabb kutatások

A hagyományos gyógyítást alkalmazó orvosok megkérdőjelezik, hogy a ligetszépe olaj alkalmas az ekcéma kezelésére, a kérdés eldöntésére irányuló vizsgálatok eredményei pedig ellentmondásosak.

Egy közelmúltban végzett vizsgálat azonban egyértelműen azt igazolta, hogy ekcémás gyerekek és felnőttek esetében is csökkent a viszketés és gyul­ladás, ha tartósan ligetszépe olajat használtak.

Tények és tippek

Az ekcéma helyi kezelésére a gyógynövényfőzetek akkor a leghatásosabbak, ha a nedvedző sebeket kezeli velük. A krémek és kenőcsök viszont az ekcéma által érintett száraz bőrfelületeken fejtik ki hatásu­kat. Az édesgyökér alkalmazása azoknál válik be a legjobban, akik ekcémájuk kezelésére szteroid tartalmú készítményt is használnak.

Az édesgyökér ugyanis gliciretin-savat tartalmaz, ami fokozza a szteroid hatását, a kellemetlen mellékhatásokat - égető érzés, viszketés és irri­táló - viszont sokszor enyhíti. Az ekcéma kezelésére érde­mes a mogyorókrémet is kipró­bálni: a vizsgálatok szerint olyan hatásos, mint az 1%-os hidrokortizon krém.

A hagyományos kínai gyógyfűárusok gyakran olyan teát ajánlanak az ekcémára, amely édesgyökeret és a tünetektől függően akár kilenc másik gyógynövényt is tartalmaz. A kezelés nagyon hatékony, de kimutatták, hogy ennek oka a szer rendkívül magas szteroid tartalma.

Saját tapasztalatunk, hogy a bélrendzser tisztítás a szervezet lúgosítása sok esetben visszaszorította az ekcéma megjelenését, sőt az allergének hatására sem jelentkezett Gyerekeken a folyamat gyorsabban megfigyelhető, de felnőtteken is kitűnőek az eredmények.

Ajánlott készítmények:

Dr. Gulyás Tamás

Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Highland PR706 Cink 50 mg (100db)Highland PR706 Cink 50 mg (100db) (Highland)
Javíthatja az immunrendszer állapotát, segíthet a jóindulatú prosztata megnagyobbodásban.
+- 8.745 Ft/db db Beteszem a kosárba
Highland PR813 Omega 3 EPA+DHA halolaj (90db)Highland PR813 Omega 3 EPA+DHA halolaj (90db) (Highland)
Hideg tengeri halakból kivont, környezeti szennyeződésektől garantáltan mentes halolaj.
+- 8.910 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó termék-kategóriák

Bélbetegségek Zepter Bioptron lámpa





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass