Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Táplálkozás \
+  Házi finomságok édesszájúaknak

» Miből mennyit?
» Mézédes vegyszerek?
» Túrókrém házilag
» Csokoládépuding
» Mentás narancsdesszert
» Tipp: Nyírfacukor
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Házi finomságok édesszájúaknak

2010.07.11.
Címkék: édesség   recept  

Kisebb mennyiségben az édesség sem egészségtelen, nem mindegy azonban, hogy ipari termékeket vagy házi desszerteket fogyasztunk.

Az édességeket tekintve a közvélemény igen megosztott. A csokoládés finomságok rajongói elsősorban a kakaóbab boldogságérzet-fokozó tulajdonságával, valamint a benne található antioxidánsok áldásos hatásaival érvelnek, mások viszont inkább száműzik étrendjükből ezt a „zsír- és kalóriabombát”. Mindkettőben lehet igazság...

Miből mennyit?

Táplálkozástudományi szakemberek szerint az egészséges életmód keretei közé az édességek is "beférnek", nagyon fontos azonban, hogy miből mennyit eszünk! Tanácsos ezért szem előtt tartani az alábbi alapszabályokat.

  • Főétkezéseket ne helyettesítsük édességekkel!
  • Egyszerre csak kisebb mennyiséget együnk!
  • Ha csomagolt desszertet (készterméket) vásárolunk, minden esetben fussuk át az összetevőit. A mesterséges adalékokban dúskáló élelmiszerekért ne dobjunk ki pénzt!
  • A csokoládék közül a magasabb kakaótartalmú darabokat válasszuk, mivel ezekben az antioxidánsok mennyisége is jóval nagyobb.
  • Mellőzzük az üzletekben kapható ipari termékeket, inkább házilag készített változatukat részesítsük előnyben.
  • Ne fogyasszunk édességet minden nap, csak hetente kétszer-háromszor!

Mézédes vegyszerek?

Manapság szinte lehetetlen olyan élelmiszert találni az üzletekben, amely ne tartalmazna valamiféle mesterséges adalékot. Ha vetünk egy pillantást a közkedvelt krémtúrók, pudingok és cukorkák összetevőire, vegyi anyagok egész sorát fedezhetjük fel bennük.

Mindközül talán a gumicukrok a legveszélyesebbek. Nagy mennyiségben találhatóak bennük szintetikus élelmiszerfestékek (pl. piros (E 122), sárga (E 102), vörös (E 123), és narancssárga (E 110) színezőanyagok), valamint aromák. Ezek az arra érzékenyeknél erős allergiás reakciókat válthatnak ki, de rákkeltő és mutagén hatásuk is lehet.

Mivel bizonyos pudingok, fagylaltok, marcipánok, kompótok és üdítők készítésénél szintén használnak mesterséges színezékeket, jobb ha ezeket is nagy ívben elkerüljük. A pudingporok esetében is hasonló a helyzet. Lehetnek bennük szintetikus festékek (pl. tartrazint), stabilizátorok és aromák.

A gluténmentes fajták sem feltétlenül adalékmentesek: tartalmazhatnak különböző vegyi anyagokat (mesterséges színezékeket, stabilizátorokat). Válasszunk ezért inkább olyan készítményeket, amelyek összetevőinek listájában csak kukoricakeményítő és kakaópor szerepel!

Az első pillantásra talán veszélytelennek tűnő túrókrémek között ugyancsak körültekintően kell válogatnunk, hiszen előfordulhatnak bennük di- és polifoszfátok (E 450-452; E 550-554). Ezek nagyobb mennyiségben a szervezetbe jutva felboríthatják annak foszfor-kalcium egyensúlyát, akadályozhatják a kalcium felvételét, elősegítve ezzel a csontritkulás kialakulását. Találhatunk még az összetevők között különböző stabilizátorokat, valamint egyéb festékanyagokat és aromákat.

Az egészségesnek kikiáltott gyümölcsjoghurtokkal sem árt óvatosnak lenni, ugyanis gyakran színezékekkel (pl. E 120 – kárminsav), stabilizátorokkal (pl. E 412 – guargumi), és mesterséges édesítőszerekkel (aszpartám) dúsítva kerülnek forgalomba. Érdemes tehát elkészíteni a bolti édességek adalékmentes változatát!

Akár a kamránkban talált maradékokból kis iváló desszert-alapanyag lehet! Például tejbe áztatott babapiskótát és aszalt gyümölcsöket bio csokoládépudinggal leöntve könnyen elkészül a kekszes pudingtorta. Egy pohár natúr joghurtot néhány kanál bio vagy házi lekvárral összekeverve pedig ízletes gyümölcsjoghurtot kapunk.

Íme néhány egyszerűbb recept!

Elkészítésükhöz hagyományos finomított cukor helyett lehetőleg nádcukrot, nyírfacukrot, sztíviát, juharszirupot, esetleg mézet használjunk!

Túrókrém házilag

Vaníliás-citromos

Hozzávalók: 1/4 kg túró, 4-5 evőkanál tejföl, nyírfacukor, mazsola és citrom

Elkészítés: Miután a túrót és a tejfölt összedolgoztuk, nyírfacukorral kikevertük, adjunk hozzá néhány szem (előzőleg vízben áztatott) mazsolát, egy kevés reszelt citromhéjat, és pár csepp citromot. Tálalás előtt egy-két órára tegyük hűtőbe, hogy kellemesen összeérjen az íze.

Gyümölcsös

Ha a fentiek szerint (de a mazsolát kihagyva) kikevertük a krémet, adjunk hozzá néhány kanál házi, vagy bio lekvárt. Használhatunk friss gyümölcsöt, esetleg kompótot is.

Mindkettőt fogyaszthatjuk önmagában, palacsintába töltve, piskótára kenve, de megfelelő gyümölcsökkel keverve tortába is kiváló.

Csokoládépuding

Ha időnk engedi, érdemes megpróbálkoznunk a házi puding főzésével. Elkészítéséhez elegendő harminc perc, ráadásul íze valóban a csokoládé zamatát idézi.

Hozzávalók 4 személyre: 1 1/2 dl tej, 12 dkg nyírfacukor, 20 dkg étcsokoládé, 2 tojás sárgája, 5 dkg vaj

Elkészítés: A tejet és a cukrot közepes lángon melegítsük föl, majd hagyjuk langyosra kihűlni. A tojássárgákat kézi habverő segítségével keverjük össze a tejjel, majd takaréklángon folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre. Ha elkészült, öntsük egy nagyobb keverőtálba, adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét és a vajat, majd robotgéppel keverjük habosra. Az elkészült pudingot kisebb tálkákba töltve tálaljuk. (Forrás: Stahl.hu)

Mentás narancsdesszert

Végezetül próbáljuk ki ezt az igazi különlegességet, amely a mentolos édességek rajongóinak minden bizonnyal a kedvence lesz!

Hozzávalók 4 személyre: 6 evőkanál méz, 1 1/2 dl víz, 1 fahéjrúd, néhány szem szegfűszeg, 1 kg narancs, 2 marék friss mentalevél, 30 dkg joghurt, 8 db babapiskóta

Elkészítés: A víz, a méz, a szegfűszeg, és a fahéj keverékét felforraljuk, majd 10 percig lassú tűzön rotyogtatjuk, hogy enyhén besűrűsödjön. A narancsokat megtisztítjuk olymódon, hogy csak a színtiszta gyümölcshús maradjon meg (először a héjat, majd a fehér szöszöket, végül a hártyákat távolítjuk el).

A gerezdeket egy nagyobb tálba helyezzük és ráöntjük a forró szirupot.

Miután a massza kihűlt, néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, végül eltávolítjuk a fahéjat és a szegfűszeget. Az apróra vágott mentát elkeverjük a joghurtban, majd a fűszeres naranccsal rétegezve üvegpoharakba töltjük. Babapiskótával tálaljuk! (Forrás: Stahl Judit: Büntetlen örömök, 2004, Kulinária Kiadó, Bp.)

Tipp: Nyírfacukor

A nyírfacukor íze, megjelenése szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval, az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezője!

Cukorbetegek, várandósok, fogyni vágyók és candida-diétán lévők egyaránt biztonsággal fogyaszthatják.

Bővebben >>

Őri Kata


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Polifenolok

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok

Egészségvédő növények





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass