Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Influenza - gyakorlati tanácsok

2012.03.07.
Címkék: C vitamin   grapefruitmag   immunerősítés   influenza   lizin  

Az időjárás változása hatással van szervezetünk és immunrendszerünk működésére, ráadásul kedvez a vírusok terjedésének, fertőzőképességének is. Ez az oka annak, hogy ősszel és tavasszal gyakoribbak az influenzaszerű megbetegedések.

Ezen időszak fertőzései főként cseppfertőzéssel terjednek. Azért nevezzük a tüneteket „influenzaszerűnek”, mert a betegségek nagy része nem valódi influenza. Sokszor más kórokozók állnak a háttérben, sőt esetenként a „megfázások” hátterében nem is áll semmilyen külső ágens.

A valódi influenza azonban hosszabb és kellemetlenebb lefolyású betegség, mint a banális fertőzések, és súlyosabb szövődményeket is képes okozni, mint például a tüdőgyulladás, mely minden évben követel halálos áldozatokat is.

Ez főként a csökkent védekezőképességű emberekre lehet jellemző, de néha látszólag teljesen egészséges embereken is kialakulhat. Épp ezért a tüneteket komolyan kell venni, és szervezetünknek meg kell adni a megfelelő pihenést, törődést.

Ne feledjük, minden betegség jelzés is a szervezet részéről: „Most egy kicsit elég, törődj velem egy kicsit”.

Az influenza tünetei

  • Láz, mely sokszor igen magasra szökik és hidegrázással jár.
  • Orrfolyás, köhögés, torokfájás.

  • Fejfájás, levertség, fáradtság.

  • Testszerte jelentkező izom- és ízületi fájdalmak.

  • Szédülés, hányinger, hányás, hasmenés.

Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, maradjunk otthon. Érdemes felkeresni háziorvosunkat, hogy ő eldönthesse, van-e további vizsgálatra szükség, illetve, hogy meghatározhassa, mennyire komoly terápia indokolt.

Gyermekek esetén nincs mód a mérlegelésre, minden esetben forduljunk orvoshoz!

 

Sokan úgy vannak vele, hogy majd csak kikezelik magukat, amihez mi is adunk  tippeket, de az erős tüneteket mindenképpen érdemes orvossal is megkonzultálni! Ha súlyosabb tünetek  jelentkeznek az vészjelző kell, hogy legyen, és gondolkodás nélkül, azonnal orvoshoz kell fordulnunk!

Az alábbi tünetek jelentkezésekor sürgősségi ellátásra van szükség

  • Mellkasi, vagy hasi fájdalom, vagy nyomás.

  • Nehezített légzés vagy légszomj.

  • Erőteljes szédülés.

  • Zavartság.

  • Súlyos vagy állandó hányás.

Influenza megelőzése

Mint minden más esetben, a megelőzés itt is kiemelkedő fontosságú! A következő tanácsok kézenfekvőek, de nem lehet elégszer hangsúlyozni jelentőségüket.

  • Köhögés, tüsszentés esetén tegyünk a szánk és orrunk elé zsebkendőt! Orrfolyás esetén fújjuk zsebkendőbe az orrunkat. A zsebkendőt egy használat után dobjuk ki a szemetesbe. Ha hirtelen nincs kéznél, akkor tegyünk a karunkat a szánk elé, és ne a kezünket, hogy utána azzal fogdossunk össze mindent.
  • Mossunk kezet szappannal és vízzel, különösen köhögést követően! Ma már kaphatók kézfertőtlenítő kendők, oldatok, melyek használata szintén hatékony.

  • Ne fogdossuk a szemünket, orrunkat, vagy szánkat! A kórokozók ezeken az utakon keresztül jutnak be.

  • Kerüljük az érintkezést beteg emberekkel!

  • Ha elkaptunk bármely fertőző betegséget, maradjunk otthon, és ha lehet, minél kevesebb emberrel érintkezzünk! Érdemes maszkot beszerezni, és azzal védeni szeretteinket.

Mindezek mellett fontos, hogy immunrendszerünket is felkészítsük a nagyobb terhelésre, és ne akkor kapkodjunk, amikor már megkaptuk a betegséget.

A vírusok és az immunrendszer küzdelmét, (és így a betegség lefolyását) a kezdeti erőviszonyok határozzák meg. A vírus ugyanis bekerülve a szervezetbe, szaporodni kezd, méghozzá úgy, hogy a megtámadott sejtjeinket átprogramozva, önmagát másoltatja le. Egy-egy sejtünk több száz vírust is termel, majd elpusztul.

Emellett a vírusok olyan enzimeket is termeltetnek sejtjeinkkel, melyek képesek feloldani a körülöttük lévő kötőszövetet, így segítve a vírusok terjedését a szervezetben. Tehát fontos, hogy az immunvédelem gyors és hatékony legyen az első pillanattól kezdve.

Immunrendszerünk működése is több szintű. Ellenanyagokat termel, melyek a vírusokhoz kötődve összegyűjtik azokat, illetve megjelölik őket a falósejtek számára. A falósejtek aztán bekebelezik a vírusokat, és reaktív vegyületekkel elpusztítják őket. Ezen folyamat során sok szabadgyök képződik, ami károsíthatja a saját szervezetünket, és szöveteinket.

A védelem tehát nem csak az immunrendszer megerősítését foglalja magában, hanem gondoskodnunk kell a kötőszövetek stabilitásáról és a megfelelő antioxidáns ellátottságról is.

Ha a tünetek megjelentek...

  • Pihenjünk és maradjunk otthon! A fizikai és szellemi pihenés a szervezet energiáit spórolja, mely így a kórokozók elleni küzdelemre fordítódhat. Mindaddig maradjunk ágyban, amíg a tünetek nem csökkennek!

  • Keressük fel háziorvosunkat! Ha a szimpla megfázásnál komolyabb tüneteket észlelünk, fontos, hogy lásson orvos is, mivel a szövődményes esetek hirtelen állapotromlással járhatnak.

  • Gondoskodjunk szervezetünk hidrálásáról! Ez nem csak azért fontos, mert láz és hasmenés esetén könnyen kiszáradhatunk, hanem mert a nyálkahártyák is így maradnak nedvesek, amely szervezetünk első védvonalát jelent. Napi 2-3 liter víz fogyasztása ilyenkor különösen indokolt.

  • Fogyasszunk 3x1000 mg C-vitamint! Ez a minimum, amit ilyen esetben javasolt fogyasztani, ezt kiegészíthetjük napi 1000-2000 mg L-Lizin bevitelével, melyek így a kötőszövetek erősítésével gátolják a vírusok terjedését.

  • Fogyasszunk testsúlyunknak megfelelő mennyiségű (pl. 60kg-os súly esetén 60 cseppet, egyenletesen elosztva a nap folyamán),   antioxidáns hatású, vírus és baktériumölő grapefruit cseppet legalább  3-4 napig! (Az íze keserű, de tejbe vagy narancslébe téve a keserű íz mérséklődik!) 

  • A gyerekeknek kifejlesztett grapefruitos rágótabletta, a Grape Vital Power Kids íze sokkal kellemesebb! Azoknak a felnőteknek, akik nem kedvelik a keserű ízt, immunerősítéshez a Grape Vital Immun, rendszeres fizikai terheléshez, sporthoz a Power XXL grapefruitmag-kivonatból készült rágótablettákat ajánljuk. 

  • Együnk fokhagymát! A nyers fokhagyma a legjobb; 2x1 gerezdet együnk meg naponta! Ezt beletehetjük az ételbe is (nem hőkezelve) pl.: szendvicsbe vagy egy kanál mézbe.

  • Igyunk kamilla vagy gyömbér teát, akár felváltva! Kamillás gőzölés nem indokolt, mert veszélyes, és csak szárítja a nyálkahártyákat.

  • Láz esetén alkalmazzunk hűtőfürdőt, amit úgy végezzünk, hogy meleg vízbe ülünk, majd fokozatosan lehűtjük azt. Oldalunkon nem szoktunk gyógyszereket javasolni, de megjegyezzük, hogy az elmúlt viták ellenére a legbiztonságosabb lázcsillapító szer a piacon az Algopyrin.

  • Gyermekek esetén gyógyszert csak orvosi javaslatra, orvossal egyeztetve használjunk!

További javaslat influenzás kisgyermekek számára:

  • Orrfolyás esetén használjuk Himalája- vagy tengerisós orrcseppet. Ezt úgy készíthetjük el, hogy egy kiskanálnyi sót feloldunk egy pohár vízben. Legyen sós íze, de ne túl sós! Utána próbáljuk ki magunkon, hogy semmi esetre se legyen túl tömény, ne csípjen! A sós orrcsepp ugyanolyan hatékony, mint a gyógyszeres készítmények, azok minden káros hatását mellőzve. Az orrcsepp használata nagyon fontos, mert nem csak összehúzza az ereket, és csökkenti a váladéktermelődést, de használatával megelőzhető, hogy a gyulladás a középfülre átterjedjen.
  • Kisgyermekeknek orrszívóval szívjuk le az orrát rendszeresen! Ez szintén nem csak a légzésüket javítja, hanem a fenti szövődmény elkerülését is lehetővé teszi.

  • Rendszeresen szellőztessünk, és használjunk párásítót a gyermek szobájában! A párásítót rendszeresen tisztítsuk és legjobb, ha desztillált, vagy ozmózis tisztított vizet teszünk bele, ezzel is csökkentve a kórokozók megtelepedésének esélyét.

  • A láz csillapítása hűtőfürdővel történjen, gyógyszert csak orvosi javaslatra használjunk! Gyermeknek aszpirint ne adjunk, mert egy olyan szövődményt okozhat (Reye szindróma), mely a máját és az idegrendszerét károsíthatja! 

  • Itassuk gyermekünket, hisz ő hajlamosabb a kiszáradásra, mivel testében sok nagyobb arányban van jelen a víz.

  • Bármilyen tünet rosszabbodása esetén hívjuk a gyermekorvost!

Étrend-kiegészítők influenza esetén

  • C-vitamin Sokan antioxidáns hatásáról ismerik, de a kötőszövet stabilizálásának is nélkülözhetetlen eleme. Immunerősítő és vírusok szaporodását gátló hatással is rendelkezik. Megelőzésképp napi 500-1000 mg bevitele javasolt. Betegség esetén 3x1000 mg alkalmazható, de akár több is.
  • L-Lizin A kötőszöveti rostok egyik fő alkotója. Gátolja a kötőszöveti bontó enzimek működését. Betegség esetén napi 1000-2000mg javasolt.

  • Béta-karotin Az A-vitamin előanyagaként a bőr és nyálkahártyák épségéért felel. A vírusfertőzés elleni első védvonal a nyálkahártyák épsége. Megelőzésképp 10.000-20.000 NE napi fogyasztása javasolt, egyes szakemberek ennek többszörösét is javasolják, azonban pár hétnél tovább ne alkalmazzuk magas dózisban, és térjünk vissza a max. 10.000 egységhez. Várandós nők napi 7500 NE-nél többet ne fogyasszanak.

  • Grapefruitmag csepp Vírus-, gomba- és baktériumölő hatással is rendelkezik. Megelőző adagja 10 testsúlykilogrammonként 3-4 csepp naponta folyamatosan, (pl. 60 kg testsúly esetén 6X3-4 csepp) (Túladagolni nem lehet !) Fertőzés esetén testsúlykilogramnak megfelelő cseppmennyiség több részletben elosztva (pl. 60 kg testsúly esetén 60 csepp naponta) 3-4 napig.

  • Fokhagyma: Vírus-, baktérium- és gombaölő hatású. 2 gerezd naponta hasonló hatékonyságú lehet, mint a vírusellenes készítmények.  

  • Reishi, Shiitake és Cordyceps gombák: Erős immunműködést fokozó hatással rendelkeznek. Hatásukra nő a fehérvérsejtek száma, melyek a vírusellenes védelem fontos elemei.

  • Echinacea (bíbor kasvirág): Antibakteriális, antivirális és immunműködést fokozó hatású. A népi gyógyászatban egyik elsőként használt szer. A tünetek jelentkezése előtt is érdemes elkezdeni használatát.

  • Eukaliptusz olaj: Kitűnő légzést könnyítő hatása mellett, segít csökkenteni a másodlagos fertőzések valószínűségét. Érdemes füstölőbe tenni, vagy egyszerűen forró vízbe, de belecsepegtethető a fürdővízbe is. Ekkor érdemes fél deciliter forró tejbe beletenni, és úgy beleönteni a fürdőbe.

  • Gyömbér: Melegítő, gyulladáscsökkentő és hányinger csillapító hatású. Teája segít az arcüregek és légutak tisztulásában. Gyökeréből készült teát 5 percig áztassuk forró vízben. Citromlét, mézet  és fokhagymát is tehetünk hozzá.

  • Kamilla: Gyulladáscsökkentő hatása miatt a népgyógyászat kedvelt gyógynövénye. Ha a teavíz felforrott még 5 percig főzzük, a kamilla virágokkal együtt, utána szűrjük le és hagyjuk hűlni. Gőzölni is lehet vele, de csak rövid ideig, és tegyünk hozzá egy kis eukaliptusz olajat. Ha kidugult az orrunk, hagyjuk abba a gőzölést, mert száríthatja a légutakat.

Végezetül megemlítem, hogy az ősz közeledtével táplálkozási szokásaink is változnak, vitaminbevitelünk már nem a nyár során megszokott. Épp ezért javasolt elkezdeni egy hatékony, antioxidánsokat is tartalmazó multivitamin készítmény fogyasztását.

Dr. Gulyás Tamás


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Dr Csabai Grape Vital Grapefruitmag Kivonat (30 ml) - folyékony cseppDr Csabai Grape Vital Grapefruitmag Kivonat (30 ml) - folyékony csepp
Természetes grapefruitmagból sajtolt kivonat, 1026 mg garantált,polifenol hatóanyag-tartalommal!
+- 6.190 Ft/db db Beteszem a kosárba
Influenza elleni csomag: GRAPEVITAL Grapefruitmag kivonat (30ml) + HIGHLAND C vitamin 1000mg (200db)Influenza elleni csomag: GRAPEVITAL Grapefruitmag kivonat (30ml) + HIGHLAND C vitamin 1000mg (200db) (Highland)
Természetes, immunerősítő csipkebogyó őrleményből készült C-vitamin, vírus- és gombaölő grapefruitmag kivonattal.
+- 31.185 Ft/db db Beteszem a kosárba
Influenza elleni csomag: GRAPEVITAL Grapefruitmag kivonat (30ml) + HIGHLAND C vitamin 1000mg (100db)Influenza elleni csomag: GRAPEVITAL Grapefruitmag kivonat (30ml) + HIGHLAND C vitamin 1000mg (100db) (Highland)
Természetes, immunerősítő csipkebogyó őrleményből készült C-vitamin, vírus- és gombaölő grapefruitmag kivonattal.
+- 22.120 Ft/db db Beteszem a kosárba
Bio NEUNER'S Légút - tehermentesítő gyógytea-keverék/Bio NEUNER'S Légút - tehermentesítő gyógytea-keverék/ (Neuner's)
Biztosítja a szabad légutakat, felső-légúti problémák és torokfájás esetén. A nyári allergiás, és a téli megfázásos időszakban is kiváló segítség.
+- 2.890 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

C vitamin Lizin Grapefruit Fokhagyma





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass