Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Egészségvédő növények \
+  Ha unod a banánt…

» Változatok az almára
» Az egészségvédő déligyümölcsök
» Egzotikus finomságok déligyümölcsökből
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:
Enciklopédia:

Ha unod a banánt…

2008.02.12.
Címkék: gyümölcs   recept  

A déligyümölcsök és az alma a legkiválóbb téli vitaminforrásaink közé tartoznak, ám a tavasz közeledtével könnyen rájuk unhatunk. Ekkor érdemes kipróbálni néhány különleges turmixot, salátát, vagy akár házi préselésű gyümölcslevet. Amellett, hogy ezek különösen finomak, segítségükkel gondoskodatunk a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról.

Változatok az almára

Ez a gyümölcs kiváló alkotóeleme lehet a különféle leveknek, ugyanis képes „megszelídíteni” az erőteljesebb ízű keverékeket. Savanykás zamata feldobja az édesebb gyümölcssalátákat és turmixokat. Viszonylag alacsony kalóriatartalmának (kb. 30-40 kalória/10 dkg) köszönhetően pedig akár diétába is beépíthető. Fontos azonban tudnunk, hogy a különféle zöldségek és gyümölcsök fokozottan veszélyesek lehetnek, ugyanis a permetezéshez használt káros vegyszerek maradványai mosással nem távolíthatók el! Érdemes ezért – különösen az alma esetén – bio terméket választani. Ha erre nincs lehetőségünk, a hámozás is hatékony lehet, ugyanis a mérgek nagyobb része rendszerint a héjban található.

 

Bővelkedik többek között A- és B-vitaminokban, kalciumban, káliumban, foszforban, vasban, magnéziumban, nátriumban és béta-karotinban. Élelmi rost és pektintartalma segíti az emésztést, így hasmenés és székrekedés esetén is kiváló „gyógyszer” lehet. A benne található csersavnak köszönhetően leve frissítő hatású. A kálium jóvoltából a vérnyomásproblémák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segíthet. Foszfortartalma csontjaink és kötőszöveteink épségének megőrzéséhez járul hozzá. Vér-, máj- és vesetisztító, valamint koleszterincsökkentő hatása is ismeretes.

Miért Egészséges?

 

Waldorf-saláta

Hozzávalók: ˝ kg alma, 200g zellergumó, 3 szelet ananász, 100g dióbél, 1 ek. bio majonéz, 2 ek. tejföl, citromlé, só, törött bors, nádcukor

Elkészítés: Az almákat megmossuk, negyedekre vágjuk és eltávolítjuk a magházat. Hozzáadjuk a megtisztított, vékony csíkokra szelt zellergumót, a kockára vágott ananászt és a durvára őrölt diót. A majonézt és a tejfölt összekeverjük, sóval, borssal, nádcukorral és citromlével ízesítjük, majd ráöntjük a salátára. Fogyasztás előtt érdemes egy ideig állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek.

Waldorf-koktél migrén ellen

Hozzávalók: 1 magozott zöldalma, 1 ág szárzeller

Elkészítés: a megmosott hozzávalókat nyomjuk át lékészítőgépünkön.

Babán turmix almával

Hozzávalók: 2 nagyobb jonatán alma, 2 banán, 0,5 l joghurt, 1 ek. méz, őrölt fahéj.

Elkészítés: Az almát megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. A banánt 2-3 centis darabokra szeljük, majd turmixgép vagy merülőmixer segítségével a gyümölcsöket néhány percig aprítjuk. A péphez hozzáadjuk a joghurtot és a mézet, kevéske fahéjjal ízesítjük, végezetül alaposan összeturmixoljuk.

Az egészségvédő déligyümölcsök

A déligyümölcsök főként magas C-vitamin tartalmukról híresek, azonban emellett számos létfontosságú tápanyag található bennük. A papaya például a papain nevű enzimnek köszönhetően kiváló emésztésjavító. Savhiány esetén is lehetővé teszi a teljes emésztést, de ellenkező esetben (savtúltengés) természetes savlekötőként funkcionál. A grapefruit A-, C- és B-vitaminokban gazdag, ráadásul olyan enzimet tartalmaz, amely zsírégető hatású, így fogyasztása diéta esetén kifejezetten előnyös. Az ananász is bővelkedik vitaminokban (A-, C-, E- és B-vitaminok), valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben (foszfor, cink, vas, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, réz, szelén). Valódi népszerűségét azonban a benne található bromelin nevű, a fehérjeemésztést gyorsító enzimnek – és persze páratlan ízének – köszönheti. Ez az előnyös hatás alacsony kalória- (49 kalória/100g) és magas rosttartalommal egészül ki, ezért már kisebb mennyiség fogyasztása is telíti a gyomrot.

Nem csoda hát, hogy a legtöbb fogyókúrás menüben ananász, vagy annak leve szerepel. Bár a banán a „diétázók réme”, és a többi déli gyümölcshöz viszonyítva valóban több kalóriát tartalmaz, nem kifejezetten hizlaló étel. Szénhidráttartalma igen magas, ám alig van benne zsír és koleszterin. Ráadásul nagyon laktató, ezért akár a fogyást is elősegítheti. A kivi szintén az egészségmegőrző gyümölcsök élvonalába tarozik. Kiváló csonterősítő, enyhítheti a gyulladásos betegségeket, valamint hatékony „gyógyszere” lehet a fáradékonyságnak. Fogyasszunk tehát minél többet ezekből a finomságokból, s ne feledkezzünk meg a narancsról, a mandarinról, a mangóról és a fügéről sem! Ha esetleg ráunnánk valamelyikre, készítsünk belőle turmixot vagy salátát, és csempésszünk a hozzávalók közé egy-egy különlegesebb összetevőt!

 

Az importált gyümölcsök héja gomba- és baktériumölő vegyszereket tartalmazhat. Egy 2007-es vizsgálat tanúsága szerint a külföldről érkező narancsokat gyakran DDT-vel is kezelik. Ez a vegyszer Magyarországon már évtizedek óta tiltólistán szerepel! Az áruházakban kapható citrusfélék héját ezért semmi esetre se használjuk fel, sőt, igyekezzünk a héj alatti fehér hártyát is eltávolítani! Lehetőleg válasszuk a bio gyümölcsöket, ugyanis ezek káros vegyi anyagoktól mentesek.

Mérgek a narancsban?

 

 

Egzotikus finomságok déligyümölcsökből

Édeskömény-narancssaláta

Hozzávalók: 2 édesköménygumó, 2 nagyobb narancs, 1 kis fej hagyma, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. fehérborecet, só, bors, 20 g pisztácia

Elkészítés: A megtisztított édesköménygumót vékony szeletekre vágjuk. A narancsot meghámozzuk, eltávolítjuk a fehér hártyát, és gerezdekre bontjuk, a hagymát pedig vékony csíkokra szeljük. Az olívaolajat és a borecetet elkeverjük, ízlés szerint fűszerezzük, meglocsoljuk vele a salátát, majd az egészet megszórjuk az apróra vágott pisztáciával.

Narancsos-papayás banánturmix (gyomorfekély ellen)

Hozzávalók: fél hámozott narancs, fél hámozott papaya, egy banán, narancsdarabkák

Elkészítés: A narancsot és a papayát nyomjuk át a gyümölcsprésen, majd az ivólevet turmixoljuk össze a banánnal. Az italt díszítésképpen szórjuk meg narancsdarabkákkal.

Források: Saláták, Magyar Könyvklub, Bp., 1995; Calbom-Keane, Lékönyv 2, Duna Kiadó, 1992; Mindmegette.hu

Őri Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Papaya

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass