Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Táplálkozás \
+  Kínai konyha: Európában és otthon

» A hamisítatlan kínai
» Keverés mesterfokon
» Kígyót, békát, macskát?
» Kínai, vagy amit akartok
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:

Kínai konyha: Európában és otthon

2007.10.03.
Címkék: főzés  
Aki Kínában jár, és elég bátor ahhoz, hogy belekóstoljon ételkülönlegességeibe, megdöbbentő tapasztalatokkal térhet haza. Eget rengető különbség van ugyanis az Európában meghonosodott „keleti íz”, valamint a helyi konyha specialitásai között. Az eltérés az alapanyagoktól kezdődően az elkészítés módján keresztül egészen a tálalásig és a fogyasztásig tetten érhető. Így történhetett, hogy a tradicionálisan húsokban és zsiradékban szegény, zöldségekben gazdag finomságok a magyarországi sarki büfékben vitaminmentesre főzött olajos-húsos péppé „avanzsáltak”.

A hamisítatlan kínai

Pedig a hagyományos kínai falatok változatos zöldségekből, rizsből vagy tésztából, mártásokból, illetve némi húsból vagy halból állnak, s az utóbbi kettő inkább csak az ízhatást kiegészítendő kerül a tányérokra. Legfőbb fehérjeforrásuk a szója, amely csaknem minden menü elhagyhatatlan összetevője. A növényeket általában bambuszrácson gőzölik, vagy nagyon kevés olajban rövid ideig pirítják, megőrizve így a bennük található tápanyagokat. Csekély mennyiségű sót és cukrot használnak, és a terített asztalra sem kerülnek fűszerek, hiszen kizárólag a főzés során történik az ízesítés. Különösen fontos számukra a zamatok keveredése, amelyet a húsok és zöldségek együtt való készítésével érnek el. Nem csoda hát hogy ez a több évezredes múltra visszatekintő konyha tízezernél is több specialitást ismer.

Keverés mesterfokon

Étkezési szokásaik is merőben mások, mint a nyugatiaké. A hétköznapokon inkább a szerényebb harapnivalóké a főszerep, vendégségben azonban legalább nyolc-tíz fogás kerül az asztalra. Az ínyencségeket frissen sütik és azonnal tálalják, így ki-ki olyan sorrendben és kombinációban szed belőlük, ahogy kedve tartja. A változatos alapanyagoknak és az ételek vegyítésének köszönhetően az ilyen lakomákon minden falat zamata más és más. A vacsora legérdekesebb ízeit az utolsóként tálalt leves szolgáltatja, amelybe a vendég belekeverheti a tányérokon maradt finomságokat.

A pálcikákkal való étkezés nem okoz számukra különösebb bonyodalmat, ugyanis az apróra vágott, vagy puhára párolt ennivaló így is könnyen elfogyasztható. Gyakran még a leves sűrűjét is ennek segítéségével halásszák ki, a fennmaradó levet pedig egyszerűen kiisszák a porceláncsészéből.

Kígyót, békát, macskát?

Valószínűleg a gyakori éhínségnek köszönhető az a hihetetlenül találékony és változatos konyhaművészet, amely a szó szoros értelmében minden ehetőt nyersanyagnak tekint. A vadon élő állatok legtöbbje – mint pl. a mormota, a kígyó vagy a patkány – az asztalok „szívesen látott vendége” volt. Kanton tartományban mindmáig kedvelt csemegének számítanak az európai gyomor számára émelyítő, egzotikus fogások. A hétköznapi étkezésben persze inkább a szárnyasoké és a disznóhúsé a főszerep.

Kínai, vagy amit akartok

Az egészségtelen „nyugati életmód” iskolapéldája az, ami a legtöbb országban a keleti konyhával történt. Mivel a tradicionálisan zsír- és kalóriaszegény, tápanyagokban gazdag, főként zöldségtartalmú pikáns specialitások nem illeszkedtek volna ízlésvilágunkba, a helyi igényekhez alkalmazkodva megszületett a kínai konyha torz, európai mása. Ha betérünk egy büfébe, leginkább bő olajban kisütött zöldségtekercsekkel, zsírtól csillogó dermedt tésztával, és húsoktól hemzsegő ételekkel találkozunk. Gyakran szinte mindegy mit választunk, hiszen minden falat ugyanazt az „egyen-ízt” viseli magán. Rost- és tápanyagtartalmuk a nem megfelelő elkészítésnek köszönhetően tulajdonképpen elenyésző, és a kínálatot elnézve itt a párolás fogalma is ismeretlen. Ráadásul általánosnak mondható a nátrium-glutamát nevű ízfokozó használata, amely az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki. A köznyelvben csak „kínai vendéglő-szindrómának” nevezett jelenség az arc kipirosodásával, fejfájással, gyengeséggel, szapora szívveréssel és mellkasi fájdalmakkal járhat.

Hol vannak már az ősi hagyományok? A jin-jang egyensúlyt, valamint az ételek állagának, illatának, zamatának és színének harmóniáját itt már hiába keresnénk. Ha mégis úgy döntünk, hogy éhségünket csillapítandó, egy kínai gyorsbüfébe térünk be, azzal is számolnunk kell, hogy napi kalóriaszükségletünk mintegy fele a tányéron lesz. 

Nem kell azonban feltétlenül Kínába utaznunk, ha ki szeretnénk próbálni a keleti ízeket. Az Interneten keresgélve rábukkanhatunk néhány olyan étteremre, amely a tradicionális receptek alapján készülő fogásokkal várja a különleges gasztronómiai élvezetre vágyó vendégeket. Sőt, akad közöttük olyan, ahol a bátrabbak megkóstolhatják például az ínyencségnek számító hagymás tengeri uborkát vagy a zöldhagymás medúzát.

A világháló segítségével már számos autentikus receptet találhatunk, melyek alapján a kiválasztott finomságokat otthon is elkészíthetjük. A specialitások magyar nyelvű receptjeinek kiváló forrása a Terebess Ázsia E-tár (www.terebess.hu), ahol a kelet szerelmesei számos színvonalas és élvezetes írás közül szemezgethetnek.

Források:

terebess.huorigo.hugourmandnet.hu

Őri Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok


www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass