Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Táplálkozás \
+  Köretek, kicsit másképpen (2. rész)

» Rizs-praktikák
» Rendhagyó ízesítés
» Dúsítás
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:
Enciklopédia:

Köretek, kicsit másképpen (2. rész)

2008.03.06.

A klasszikus burgonyaköretek mellett a rizsből összeállított ételkísérők örvendenek nagyobb népszerűségnek. Általában párolva, esetleg némi fűszerrel ízesítve kerülnek az asztalra, ám így könnyen rájuk unhatunk. Érdemes ezért kipróbálni a vegyes köreteket, hiszen a dúsításra használt zöldségek nem csupán laktatóbbá teszik az ételt, hanem élvezeti értékét is jelentősen növelik.

Rizs-praktikák

Sok háziasszonynak gondot okoz a rizs megfelelő elkészítése, ezért többen a „tízperces”, zacskós változatot használják. Pedig a főzés helyes technikáját elsajátítva elkerülhetjük, hogy a szemek összetapadjanak, masszává főjenek szét, vagy esetleg „kocogósak” maradjanak. Legfontosabb az arányok eltalálása. Alapvető szabály, hogy adott mennyiségű átválogatott rizs mindig kétszer annyi vizet igényel. Tehát egy bögre (2,5 dl) alapanyaghoz két bögre (5 dl) víz szükséges. A készítés első lépése, hogy az átválogatott, átmosott rizst kevés vajon átfuttatjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel. (Amennyiben vegyes köretet készítünk, használjuk a zöldség főzőlevét, hiszen így számtalan értékes tápanyagot őrzünk meg.) Amikor a víz jól felforrt, hozzáadjuk az előkészített fűszereket (pl. só, bors kurkuma, szerecsendió), a tűzhelyet a legkisebb lángra állítjuk, és a rizst folyamatosan lefedve főzzük, míg a víz nagy részét magába szívja. Ha már kevés rajta a nedvesség, hozzákeverjük a párolt zöldségeket vagy az aprított zöldfűszereket (petrezselyem, bazsalikom, sáfrány stb.), visszatesszük a fedőt, és egy-két perc elteltével elzárjuk a tűzhelyet. Ezután még legalább húsz percig, folyamatosan lefedve állni hagyjuk, hogy a rizs kellőképpen megpuhuljon.

Rendhagyó ízesítés

A rizsköret ízesítésére számtalan lehetőség kínálkozik. Tehetünk a főzővízbe őrölt fűszereket, például köményt vagy kurkumát. Az előbbi nagyon erőteljes ízt kölcsönöz az ételnek, ezért csak mértékkel használjuk. A kurkuma alkalmazása azért javasolt, mert szép sárga színt ad a rizsnek, ráadásul kiváló emésztéssegítő, puffadásgátló és étvágyjavító. Olykor egzotikus ízesítésű köretet is tálalhatunk. Szójaszósz, chili és fokhagyma hozzáadásával például kínai-jellegű rizst készíthetünk, a curry, a kömény, a szegfűszeg, a gyömbér és a fahéj pedig indiai ízeket csempész az ételbe. Dúsításra friss bazsalikomot és paradicsomdarabkákat is használhatunk, ekkor kiváló olaszos köret születik. Vöröshagymával ugyancsak növelhetjük az étel élvezeti értékét: ekkor csupán annyi a dolgunk, hogy a finomra vágott hagymát pici vajon megdinszteljük, és ezen futtatjuk meg a rizst. Ha nem szeretnénk, hogy a hagyma benne maradjon, egy egész fejet kell a főzővízbe tennünk, s ezt a főzés végén – még mielőtt a tűzhelyet elzárnánk – eltávolíthatjuk. Adhatunk hozzá még egyéb zöldségeket, például egy kicsumázott paprikát és egy egész paradicsomot.

Dúsítás

A vegyes köret különféle húsokhoz illik leginkább. Szinte bármit a rizshez keverhetünk, tehetünk bele például kukoricát, zöldborsót, paradicsomot, répát, brokkolit, gombát, kelbimbót, sőt, akár főtt aszalt szilvát is. Ezeket minden esetben külön pároljuk meg, és a főzés befejezése előtt néhány perccel keverjük össze a rizzsel. Apróra vágott főtt tojást, főtt májat vagy reszelt sajtot is adhatunk hozzá: a végeredmény így is meglepően finom lesz.

A sült rizs készítése sem nagy ördöngösség, ráadásul – kiváló variálhatóságának köszönhetően – mindenki a saját ízléséhez formálhatja. Alapanyagul a már kifőzött rizs szolgál, amelyet zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal, fűszerekkel vagy tojással kombinálva vajon kisütünk. Kiváló például a répa, borsó, szárított gomba, fokhagyma, póréhagyma és reszelt gyömbér együttese, vagy a sült rizzsel és póréhagymával kevert tojásrántotta. Ezek nem csupán köret gyanánt fogyaszthatók, hiszen a dúsításnak köszönhetően gyakran önálló ételként is megállják a helyüket. Kínában hagyományosan az éppen rendelkezésre álló alapanyagokból, maradékokból állítják össze, és a hétköznapokon főételként kerül az asztalra. Az elkészítés során először mindig a zöldségeket és a húst pirítjuk, illetve pároljuk. A főtt rizst csak a sütés befejezése előtt keverjük hozzá, hogy az egész alaposan összemelegedjen.

Fehéret vagy barnát?
A hántolatlan rizs táplálkozástani szempontból sokkal értékesebb, mint a fényezett, fehér változat. Mivel erről a korpát nem távolítják el, élelmi rost és B-vitamin tartalma jóval magasabb. Ráadásul a korpában található oryzanol nevű vegyület nagymértékben képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét, ezáltal segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Cikkünk folytatásában a tésztából és zöldségekből összeállítható köreteket tekintjük át.

Őri Katalin


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kurkuma

Kapcsolódó termék-kategóriák

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass