Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Baba-mama \
+   Várandósság \
+  Van választásod! - alternatív szülés

» Hol - Kórház kontra otthon
» Magánkórház
» Bababarát kórházak
» Születésház
» Hogyan – Változatos pozíciók
» Kivel- Segítőtárs
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Van választásod! - alternatív szülés

2007.09.12.

Ma már egyre több lehetőség nyílik arra, hogy a kismama a hagyományostól eltérően, alternatív szülési módszerek segítségével hozza világra csemetéjét.

Hol - Kórház kontra otthon

Van, akiben fel sem merül a kérdés, hogy otthon hozza világra gyermekét, addig más tudatosan készül a szülés ezen, módjára. Mind a két részről megoszlanak a vélemények, sőt mondhatnám, hogy az egyik legvitatottabb kérdés a témában. Mindenkinek szíve jóga megválasztani a körülményeket és a helyszínt, ahol szeretné világra hozni gyermekét. Természetesen az otthonszülés, a saját környezet sokkal személyesebb, meghittebb. Csodálatos történeteket lehet hallani, a születés ezen csodájáról. Mégis sok nő inkább a kórházat választja. Elsősorban a biztonság miatt, hisz ha valami komplikáció lép fel, hiába van szakszerű segítség, a korszerű eszközök hiánya miatt probléma léphet fel. Ezért is kell tudatosan készülni az otthoni szülésre, ma már vannak tanfolyamok, melyek testileg és lelkileg is felkészítenek az elkövetkező időszakra. . E mellett azonban igen fontos tényező a szülést levezető orvos/bába tapasztalata, illetve a gyors kórházba jutás lehetősége. Bármelyiket is válasszuk, mérlegelni kell és egy olyan döntést hozni, ami a mamának, papának és a csöppségnek is jó.

Magánkórház

A kismamák jobban szeretik azokat a kórházakat, ahol igényeiknek megfelelőbb ellátást kapnak, ahol a vajúdás, a szülés alatt is szabadságot élvezhetnek. Ezeket, a feltételeket pedig általában magánkórházak engedhetik meg maguknak. Ám ennek borsos ára van! A pontos összeget nem lehet tudni, mert kórháza válogatja, de kb. 500-800 ezer Ft. Itt teljes mértékben érvényesül; fizess, és akkor mindent megkapsz elv! Sőt pont ez a lényeg, pénz ellenében luxuskörülmények között, szinte mindent megkaphat a kismama. Jól felszerelt, barátságos, szeparált szobákban lehetnek, teljes ellátással, hozzátartozójuk pedig térítésmentesen velük aludhat. A szülőszoba elhagyása után a család birtokba veheti a kismama szobáját, ahol egész nap és éjjel is együtt lehetnek. Nem utolsó szempont, hogy a megszületett gyermeket az anya azonnal karjaiba veheti, megszoptathatja, az apa, pedig megfürösztheti.

Lassan elérjük azt a szintet, hogy nem lesz luxus magánkórházban szülni! De azért addig még várnunk kell és kiválasztanunk a számunkra legkedvezőbb bababarát kórházat. Miért is azt?

Bababarát kórházak

A WHO és az UNICEF által indított, Bababarát Kórház Kezdeményezés célja, hogy a kórházak a szülést követően ne válasszák el az újszülötteket az édesanyjuktól, ezzel is támogatva a szoptatást. Magyarországon jelenleg 8 kórház viseli a bababarát kórház címet. További információ>>

  • Szent István Kórház, Budapest
  • MÁV Kórház, Budapest
  • Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
  • Vaszary Kolos Kórház, Esztergom
  • Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr
  • BAZ Megyei Kórház, Miskolc
  • Semmelweis Kórház, Miskolc
  • Szent Lázár Megyei Kórház, Salgótarján

Születésház

Nyugaton már több helyen vannak születésházak, amik ötvözik a kórházi és az otthonszülés előnyeit. Szülés előtt a család bevonul a komfortosan kialakított lakásba, és a modern szülészeti ellátás előnyeit, biztonságát élvezve az otthonihoz hasonló környezetben történik a szülés. Annyi különbséggel, hogy mindez a kórház területén zajlik, és bárminemű komplikáció esetén, az orvosok azonnal közbe tudnak avatkozni.

Hogyan – Változatos pozíciók

Érdekesség!
Történetek szerint a vízszintes fekvés a Napkirály idejében alakult ki, amikor az úr kedvese szülését mindenáron figyelemmel akarta kísérni. A fenséget talán megterhelte volna, ha négykézlábra kellett volna állnia ehhez, úgyhogy "feltalálta": úrinő az ágyon szépen kiterítve oldja meg a problémát. A módszer pedig megtetszett az orvosoknak is, és jó sokáig tartotta magát a szokás.

Sokan úgy tartják, hogy a vajúdás alatt hagyni kell az anyát, hogy saját maga válassza ki a számára legmegfelelőbb testhelyzetet. A szabad pozíció megválasztása lényeges, a korábbi szigorúan háton-fekvő változat ma már több szempontból is megdőlt és nem szolgálja feltétlenül a biztonságot. Másrészt sok esetben egy másik testhelyzet; sétálás, guggolás, térdelés, stb, enyhítheti a fájdalmakat. Az alternatív szülőszobák szemlélete szerint, a vajúdási szakasz néhány órája többféleképpen is eltölthető, akár vízben is.

A vízben való vajúdásról és szülésről megoszlanak a vélemények. Még Nyugat-Európában a szülészeti klinikákon, biztosítják a vízben való szülés feltételeit, addig nálunk még csak gyermekcipőben jár és a legtöbb helyen csak a vízben való vajúdásra van lehetőség. Pedig brit kutatók megerősítették, hogy a vízben szülés előnyeit, hangsúlyozva, hogy a vajúdó anya vízbe merülése csökkenti a szülési fájdalmakat, a stresszt és a fájdalomcsillapítók alkalmazását. Kutatások szerint a víz bakteriális fertőzöttsége nem jelentős, és a méh aktivitását, a szülés haladását kedvezően befolyásolhatja a langyos víz. A meleg víz egyrészt lazít és emiatt hatékonyan csillapítja a fájdalmat, másrészt a felhajtóerõ révén könnyíti nemcsak a testhelyzet fenntartását, de megváltoztatását is. Egyes szülőszobákon lehetőség van a vízben vajúdásra is. A szülés e-fajtája azonban ma Magyarországon még nem tartozik a bevett módszerek közé.

Kivel- Segítőtárs

Ma már nem különlegesség, ha az édesapa vagy egy közeli családtag bent van a vajúdás és a szülés folyamán, hogy támogassa a kismamát. De a dúla még a mai napig is újdonságnak számit, annak ellenére, hogy egyre több édesanya veszi igénybe szolgáltatásait. A dúla görög eredetű szó, jelentése: "szolgálatában". A gyakorlatban asszonytársi segítőt, segítőtársat jelent. Nem különleges képességgel, misztikummal megáldott asszony, hanem ugyanolyan nő, mint a kismama. Annyi különbséggel, hogy édesanyaként már átélte mindezeket és tudja, hogy mire van szüksége a szülés alkalmával egy anyának.

Tapasztalatával hasznos segítség tud lenni a kismama számára. A dúla segít felkészülni a szülésre. A vajúdás a szülés ideje alatt minden percben a leendő édesanyát támogatja, bátorítja, segíti. Legfájdalmasabb pillanatokban fogja az édesanya kezét, ápolja és gondoskodik a kényelmes feltételekről.

Még több olvasnivaló a szules.lap.hu oldalon >>

Kincses Fanni


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Baba-mama

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass