Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Baba-mama \
+   Várandósság \
+  Hagyományos kontra császár

» Természetes, azaz hüvelyi szülés
» Gátmetszés
» Császármetszés
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Hagyományos kontra császár

2007.09.18.
Címkék: császármetszés   szülés   várandósság  

Van, aki már a terhessége alatt eldönti - vagyis inkább szeretné - hogy császárral vagy természetesen hüvelyi úton hozza világra gyermekét. Nem mintha kérdés lenne, de manapság már minden lehetséges.

Mondhatnám azt is, hogy a választás a család, vagyis a kismama kezében van. Bár ilyet nem illik kijelenteni, de mint tudjuk a mai világba már minden elintézhető – az otthonszüléstől kezdve az egyéb különleges kívánságokig.

Természetes, azaz hüvelyi szülés

A szülés legtermészetesebb és legbiztonságosabb módja. Mégis sokan nem így gondolják és a rájuk váró fájdalom miatt, „választják” a császármetszést. Bár ez többször jár erősebb és hosszabban tartó fájdalommal, de egyesek szerint még így sem múlja felül a gáttájékon lévő fájdalmakat.

De mint mindennek a természetes szülésnek is vannak hátulütői. Néhány hüvelyi úton szült nő közül körülbelül még egy évvel a szülés után is tarthat vizelet- vagy székletinkontinencia, amely a szülés után kezdődött. Közülük a legtöbb nőnek enyhék és ritkák a tünetei. Hozzáteszem egyetlen kutatás, sem igazolja, hogy a hüvelyi szülés önmagában inkontinenciához vezetne, vannak finomabb módjai is a probléma elleni védekezésnek.

Egyre több kutatás támasztja alá azonban, hogy bizonyos eljárások, amelyeket a hüvelyi szülés kitolási fázisában alkalmaznak, megnöveli a medencefenéki sérülés valószínűségét. Ilyenek például a fogó és a gátmetszés együttes alkalmazása, amikor nagymértékben megnő a veszély, hogy a végbél-izomzat is sérül, s ezzel nő a végbél-inkontinencia veszélye.

Gátmetszés

Mi volt a legkellemetlenebb a szülésben? - mindenki a gátmetszést említi – amit megmondok őszintén meg is értek. Talán a szülés legkellemetlenebb periódus, amit szinte minden nő szeretne kitörölni az emlékezetéből. A gátmetszés során, a gáton, vagyis a hüvelybemenet és a végbélnyílás közötti területen ejtenek vágást egy olló segítségével. Erre közvetlenül a baba fejének kibújása előtt kerül sor. Az orvosok körében megoszlanak a vélemények szükségéről.

Tény, hogy alkalmazása előtt a gátrepedések száma nagyobb volt, és az ily módon keletkező seb sokkal veszélyesebb, rosszabb gyógyulási hajlamú. Ennek ismeretében kezdték el alkalmazni a gátmetszést, és lassan elfogadottá vált, hogy első szülés esetén szinte kötelező jellegű. Ez azonban a ló másik oldala. Az a nézet sem állja meg azonban a helyét, mely a teljes elutasítást hangoztatja, hisz akkor a kezdetekhez térnénk vissza.

Vannak a gátvédelemnek módozatai a szülés vezetése során. Alkalmazhatnak például mandula olajat, ami a csecsemő fejének könnyebb csúszását okozza, illetve a csecsemő fejének tartásával a gáton való áthaladás sebessége kontrollálható. Azonban az ilyen technikák alkalmazása esetén is szükségessé válhat a metszés, ami a bába és az orvos megítélése kell, hogy legyen. Épp ezért a szülésre váró kismamáknak sem szabad elhatározni, hogy márpedig nekem gátmetszésem nem lesz, mert nehéz a jövőbe látni.

A gátmetszések alkalmazása változó, gyakorisága orvosonként, szülészeti osztályonként, kórházanként különböző. A gátvédelemhez is tapasztalat kell, így a legjobb, ha arról érdeklődünk, hogy választott orvosunk milyen arányban alkalmazza.

A kutatások szerint a kockázatok – a vérveszteség, a fájdalom, a duzzanat és az esetleges fertőzés – száma gátmetszés esetén nagyobb, ezért rutinszerű alkalmazása ma már nem fogadható el. A gátizmok állapotának visszaállítása tornával, úszással érhető el, ennél több "felkészülés" nem nagyon képzelhető el.

Császármetszés

Az a hasi műtét, melynek lényege a terhes méh megnyitása és a magzat világra segítése. Alkalmazása ma már egyre elterjedtebb, az Egyesült Államokban minden negyedik gyermek ilyen módon jön a világra. A császármetszések aránya a nyugati országokban és hazánkban is húsz év alatt a háromszorosára emelkedett (ma 22%). Pedig korántsem veszélytelen. A műtét jelentős vérzéssel járhat, amit esetenként nehéz kordában tartani. Sőt a vérzés miatt vérátömlesztésre is szükség lehet, ami megint csak növeli a műtét kockázatát. Ezen kívül fennállhat a fertőzése veszélye is, annak ellenére, hogy steril, tiszta eszközökkel dolgoznak. A fertőzés legenyhébb formája a fonalgennyedés, legsúlyosabb pedig az életveszélyes hashártyagyulladás. A hasfal szétnyílása, illetve egy következő terhességnél a méh esetleges megrepedése is kockázati tényező. Ezért szokták az orvosok ajánlani, hogy a következő 3 év során nem vállaljanak terhességet a császármetszéssel szült nők. Gyakorisága orvosonként, szülészeti osztályonként, kórházanként különböző.

Mint láthatjuk nem is olyan kecsegtető és biztonságos, mégis vannak esetek, amikor elkerülhetetlen a császármetszés, ha az anya, a magzat vagy midkettő élte veszélybe kerül.

Sajnos egyre gyakoribb a császármetszések száma, annak ellenére, hogy sokkal jobban megterheli az anyát és az állam kasszáját. Sokszor hallani indokolatlan alkalmazásáról, melyet csak egy szigorúbb ellenőrzéssel lehetne megakadályozni.

Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Baba-mama

Kapcsolódó rovatok


www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass