Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Baba-mama \
+   Várandósság \
+  Az otthonszülés gyakorlata külföldön

» Ausztria
» Csehország
» Románia
» Szlovákia
» Szerbia
» Németország
» Franciaország
» Belgium és Hollandia
» Egyesült Államok
» Egyesült Királyság
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Az otthonszülés gyakorlata külföldön

2007.11.05.
Címkék: kismama   várandósság  
Az otthonszülés ma az egyik legvitatottabb kérdés. Számos pro és kontra véleménnyel találkozhatunk, ám a végleges konklúzió meghozása előtt, érdemes áttekinteni, hogy külföldi társaink (Bécs, Prága, Pozsony, Bukarest, Belgrád, London, Párizs, Brüsszel, Hága, Berlin, Washington) hogyan vélekednek a témáról.

Ausztria

Ausztriában a szülések egy százaléka otthon történik. Ha az anya és a gyermek egészséges, a terhesség alatt komplikációk nem léptek fel, gyakorlatilag nincs akadálya annak, hogy szakképzett szülésznő - bába - felügyelete mellett otthon, megszokott környezetben és meghitt körülmények között szülessen meg a baba.

Ikrek és farfekvéses babák esetében az otthonszülés nem engedélyezett. Fontos feltétel, hogy a szülést alapos orvosi vizsgálat, szülésznői szaktanácsadás és tervezés előzze meg. Például előre gondoskodni kell az anya haladéktalan kórházba szállításáról, ha az otthonszülést esetleg félbe kell szakítani. Kimutatások szerint az otthonszülések 15 százalékánál kell a folyamatot felfüggeszteni az elhúzódó szülés, az anya kimerültsége vagy amiatt, hogy a méhszáj nem nyílik ki. A szakképzett szülésznők a terhesség alatti tanácsadásért, a folyamatos készültségi állapotért, a szülés levezetéséért és gyermekágyi gondozásért 1000-1400 euró közötti összeget kérnek.

Csehország

Az otthonszülés Csehországban nem tiltott. Nagy probléma azonban, hogy nem létezik semmiféle olyan előírás, amely pontosan meghatározná, milyen képzettségű szülésznők vezethetik le az otthonszülést. Néhány civil szervezet ugyan már évek óta követeli ezt az egészségügyi minisztériumtól, de a tárca következetesen elzárkózik a követelmény elől. "Egyértelmű szakmai álláspont alapján nem támogatjuk az otthonszüléseket, ezért nincs is szándékunkban semmiféle kritériumokat kidolgozni az ilyen esetekre" - reagált az MTI tudósítójának a kérdésére Tomás Cirkl, az egészségügyi tárca szóvivője. A csehországi szakorvosok döntő többsége nagyon kockázatosnak tartja és nem ajánlja az otthonszülést. Szakértői vélemények szerint a rendkívül alacsony csehországi csecsemőhalandóság éppen annak az eredménye, hogy az országban gyakorlatilag elhanyagolható az otthonszülések száma. (A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy Izland, Finnország és Svédország után Csehország a világon a negyedik ország, ahol a legalacsonyabb a csecsemőhalandóság.)

Nincs hivatalos statisztika arról, hány gyerek születik a kórházakon kívül Csehországban. Az egészségügyi tárca becslései szerint az utóbbi időben az éves átlag mintegy 200 csecsemő, ami az újszülöttek nagyjából 0,2 százaléka. Az esetek többsége véletlen kórházon kívüli szülés. Az előre betervezett otthonszülések számát évi mintegy 50-55-re becsülik az egészségügyi statisztikusok.

Valamivel magasabb számokat tartanak reálisnak az otthonszülést támogató civil szervezetek. Az Aktív Szülés Központja által készített felmérés szerint a tervezett otthonszülések évi átlaga 60-65 eset. Egy másik szervezet - az Unipa - évi 300-350 kórházon kívüli szülésről beszél, de nem világos, hogy ebből mennyi az előre betervezett otthonszülés. A civil szervezetek kimutatása szerint az otthonszülések száma Csehországban az utóbbi években nagyon mérsékelten ugyan, de folyamatosan emelkedik. Az Unipa szervezet nyilatkozata is felhívja azonban a figyelmet arra, hogy az otthonszülés komoly előkészületeket kíván és csak teljesen egészséges nők vállalhatják.

Románia

Romániában nagyon ritka az otthonszülés annak ellenére, hogy számos kórház szülészeti osztályán a körülmények hiányosak, a kórtermek elavultak. A szakértők tudomása szerint nagyon ritkán fordul elő, hogy az édesanya otthonában hozza világra kisbabáját, ez általában csak akkor fordul elő, amikor a mentő nem ér idejében a helyszínre, és közben a szülés folyamata beindul. Szakértők nem is javallják ezt a megoldást, mivel veszélyekkel jár. A kórházban biztonságosabb a szülés, ugyanis felszerelésben és szakértői tudásban nincs hiány, viszont az állami kórházak jelentős része régi épületben működik, ahol a kortermek nagyok, zsúfoltak és felújítatlanok. A korlátozott kényelem ellenére is azonban a romániai állapotos édesanyák elsöprő többsége beutaltatja magát a kórházba szülés idejére.

Szlovákia

Szlovákiában semmilyen rendelkezés nem tiltja az otthonszülést és a kórházit sem teszi kötelezővé, a gyakorlat szerint azonban minden újszülött és a szülőanya a szülészetre kerül. A mindennapi gyakorlatot tehát nem törvényi, mégis megbízhatóan működő szemléleti szabályozó vezérli. Ez úgy "rendeli", hogy a legjobb, ha minden gyermek a kórházban születik, mert az otthonszülés feltételei veszélyesek. Természetesen megtörténik, hogy a szülő nő a szülési fájdalmaiból rosszul méri fel a szülésig hátralevő időt, így aztán otthon, vagy éppen a mentőautóban hozza világra a gyermekét, de történjen is bárhol kórházon kívül a szülés, az újszülött és az anya a lehető legrövidebb időn belül kórházba kell kerüljön - mondta el az MTI-nek Bastrnák Tibor szülész főorvos, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti képviselője, az egészségügyi bizottság tagja, Révkomárom polgármestere.

Szerbia

Szerbiában a törvény értelmében csak kórházban lehet szülni, s pár hónappal ezelőttig ezen belül is csak államiban lehetett. Ma már magánklinikákon is engedélyezik a szülést, de ezekből Szerbia-szerte egyelőre csak kettő van: egy Belgrádban, s egy Újvidéken. Kicsi, várostól távol eső - főleg eldugott, dél-szerbiai hegyi falvakban - még előfordul, hogy nem orvos, hanem szakképzett bába vezeti le a szülést a helyi szülőotthonban, ha a terhesség úgy alakul, hogy nem kell komplikációra számítani, s az anya otthon maradhat. Ez azonban csak a kórházi szülés szabályát erősítő ritka kivétel - mondta el Pavlovic doktornő, a Medicom belgrádi magánklinika ginekológus szakorvosa az MTI-nek.

Németország

Németországban hivatalosan engedélyezett az otthonszülés, s az egészségügyi hatóságok gondot fordítanak arra, hogy a lehető "legsimábban" történjenek a dolgok. A terhes, illetve szülés előtt álló nő számára a helyileg illetékes hatóságok hivatalból rendelnek ki egy terhesgondozót, aki a későbbiekben szükség esetén a bábaasszony teendőit is elláthatja. Az egészségügyi pénztár fedezi a felmerülő költségeket is, beleértve a bábaasszony díjazását.

Ha az édesanya úgy kívánja, a szülés otthonában történhet a bábaasszony hivatalos segítségével. Az egészségügyi szervek nagy súlyt helyeznek arra, hogy a szülésben közreműködő, illetve a szülészi teendőket ellátó bábaasszony a lehető legképzettebb legyen.

A bábaasszonyképzés szerves részét jelenti az egészségügyi képzésnek, s a szülésben csakis ilyen képzettséggel, illetve végzettséggel rendelkező bába vehet részt. A szülés előtt álló nőt arra kötelezik - vagy legalábbis azt ajánlják számára -, hogy a biztonság kedvéért jelentkezzen be az illetékes területi kórházba, amely azonnali segítséget nyújt, ha az otthonszüléskor probléma merülne fel. Az MTI értesülése szerint a hivatalos hatósági engedélyezés ellenére az otthonszülés viszonylag ritka, száz szülésből mindössze egy alkalommal kerül rá sor. A német édesanyák eszerint jobban bíznak a kórházi ellátásban, mint a mégoly képzett bábaasszony közreműködésében. Szerencsére az elmúlt időszakban különösebb "bababaki" nem történt otthon sem.

Franciaország

Franciaországban nagyon ritka az otthonszülés: az évi 800 ezer újszülöttből alig ötszázat érint, ez a franciaországi szülések 0,5 százalékát jelenti. A francia törvények nem tiltják az otthonszülést, de nem is szabályozzák pontosan. A francia orvosok nagy többsége biztonsági okokra hivatkozva nem támogatja az otthonszülést. Ha az otthonszülés az anya vagy a gyermek halálával végződik, az abban közreműködött szülésznő vagy orvos szabadságvesztéssel büntethető. A felmérések szerint a francia nők negyede szívesen szülne nem kórházi körülmények között, de Franciaországban alig hatvan szülésznő vállal otthonszülést. Annak minden egészségügyi felelősségét nekik kell vállalniuk és korlátaikat is ők maguk határozzák meg.

A tavalyi otthonszülések 91 százaléka problémamentesen zajlott le, egyetlen - többszörös fejlődési rendellenességgel született gyermek - halt meg szülés közben. A szülésznőt egy napra őrizetbe vette a rendőrség. Az otthonszülő anyáknak azt tanácsolják, hogy mindenképp jelentkezzenek be a legközelebbi szülészetre, ahova probléma esetén beszállíthatják őket. Komplikáció esetén a szülésznő kötelessége a kórházba szállítást megszervezni, ez az esetektíz százalékában történik meg. Franciaországban ugyanakkor a kórházi szülések többségénél sincs jelen orvos. A kismamákat a szülésznők fogadják, vizsgálják meg, végzik el a gátvágást. Az ügyeletes szülész-nőgyógyász csak valamilyen komplikáció esetén a szülésznő kérésére, illetve császármetszés vagy ikerszülés esetén vezeti le a szülést.

Belgium és Hollandia

Mind Belgiumban, mind Hollandiában létezik az otthonszülés intézménye, és nem is kell hozzá feltétlenül szülészorvos jelenléte: elég, ha szakképzett szülésznő vezeti le a szülést. Belgiumban csak két évvel ezelőtt engedélyezték a szülésznők otthonszülésnél való önálló közreműködését. Az azóta készült statisztikák szerint egyelőre csupán a szülések egy százaléka történik otthon. Valószínű azonban, hogy nagy lesz a felfutás, mert a szülésznő igénybevétele sokkal olcsóbb, mint az orvosé. Hollandiában nagyobb hagyománya van ennek a gyakorlatnak, ott a szülések 30 százaléka otthon zajlik le. Ez semmilyen statisztikailag kimutatható kockázatot nem jelent: Hollandiában a világon az egyik legalacsonyabb a szüléskor bekövetkező, illetve perinatális elhalálozások aránya.

Belgiumban internetes honlapról is kiválasztható az otthoni szülést levezető, erre feljogosított, kellő szakismerettel rendelkező szülésznő. A társadalombiztosítás 100 százalékban téríti a szülésznő szülésnél való közreműködését, valamint 12 szülésutáni látogatást, leszámítva a szülésznő utazási költségeit. A szülésznő a szülés utáni napokban minden nap legalább egy órát köteles a kismamával tölteni, segíteni neki. A szülés után legkésőbb egy héttel orvosnak kell megvizsgálnia az újszülöttet. Hollandiában a szülésznő mellett olyan gondozónő - úgynevezett "kraamzorg" - költségeit is megtéríti a társadalombiztosítás, aki az első napokban segít a kismamának tisztába tenni az újszülöttet, ételt készít, kimossa a fehérneműt.

Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban az újszülöttek alig 1 százaléka (vagyis kevesebb mint 40 ezer csecsemő) jön világra otthon vagy anyasági otthonban, amelyből összesen 145 működik az USA 31 államában. Az otthonszülést választó nők többen vannak a nyugati-délnyugati államokban, többségük idősebb, alacsonyabb iskolázottságú, férjezett és fehér. A nővéri végzettséggel és külön szakvizsgával rendelkező szülésznők mindenhol, a nővéri képesítéssel nem rendelkező szülésznők, akik többnyire autodidakta úton sajátítják el ismereteiket, viszont csak 38 államban segíthetik a szülést a terhes nő otthonában vagy szülőotthonokban. Az anyasági otthonok csak a melléjük rendelt szülész-nőgyógyász szakorvossal működhetnek, aki bármikor elérhető vészhelyzetben és mindegyik mögött kell lennie egy háttérkórháznak, ahová komplikáció esetén az anyát be lehet szállítani. Egyes tanulmányok azt állítják, hogy az előre tervezett otthonszülések ugyanolyan biztonságosak, mint a kórházi szülések, sőt kevesebb orvosi beavatkozással járnak. Egy 2000. évi felmérés szerint az otthonszülések 87 százalékában sem az anyát, sem az újszülöttet nem kellett kórházba szállítani.

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban lassan, de folyamatosan növekszik az otthonszülések aránya, nem utolsósorban az állami kórházakban időről időre kirobbanó higiéniai botrányok hatására, de a jelenségben része van az otthoni szülés előnyeit ecsetelő kampányszervezetek meggyőzési hadjáratának is.

A hivatalos statisztikák szerint a tavaly született több mint 700 ezer brit csecsemő 2,5 százaléka otthon jött a világra; az arány 2000-ben még csak 1,98 százalék volt.

Az otthonszülésnek és a bábaság intézményének Nagy-Britanniában komoly hagyományai vannak: amíg a II. világháború utáni munkáspárti kormány létre nem hívta a mindenki számára ingyenes, teljes körű ellátást biztosító állami egészségügyi szolgálatot (NHS), a családok zöme nemigen engedhette meg magának a kórházi szülést és utógondozást. A hagyomány erejét jelzi, hogy II. Erzsébet királynő is mind a négy gyermekének otthon adott életet.

Jóllehet az NHS létrejötte óta aktívan kampányol a kórházi szülés mellett, a kismamákat semmilyen törvény nem kötelezi arra, hogy kórházban hozzák világra gyermeküket. Ha az otthonszülés mellett döntenek, a területileg illetékes kórház a szülés megindulása után - hívásra - köteles bábát és szükség esetén ellátó szakszemélyzetet a kismama otthonába küldeni.

Ezt a kórházak gyakran azzal az érvvel tagadják meg, hogy a kórházi szülésekhez sincs elegendő szülésznőjük, és bába helyett sok esetben mentőt küldenek ki, amely beszállítja a kismamát. Az otthonszülés mellett kardoskodó kampányszervezetek ezt a gyakorlatot elítélik. Az egyik ilyen szervezet, a The Good Birth Company egyenesen azt tanácsolja a vajúdó kismamáknak: ha a helyi NHS-központ azt mondja, hogy menjenek be, csak annyit válaszoljanak, hogy megindult a szülés, és várják a megfelelő szakembert, majd tegyék le a telefont.

Az otthonszülés gyakoriságát valószínűleg növelik a sajtóban rendre megjelenő horrortörténetek a brit kórházakban előforduló tömeges fertőzésekről, amelyeket antibiotikumoknak ellenálló "szuperbaktériumok" okoznak.

Forrás: (MTI-Panoráma)/InforMed


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

Baba-mama

Kapcsolódó rovatok






www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass