Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Egészséges táplálkozás \
+   Egészségvédő növények \
+  Nagyanyáink házipatikája - I. rész

» Ha utolért a nátha...
» Emésztési gondokra
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok:

Nagyanyáink házipatikája - I. rész

2010.12.10.
Címkék: emésztési problémák   gyógynövény   influenza   nátha  

Rosszullétek, betegségek esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni, de enyhe, átmeneti panaszainkat különféle házi praktikákkal is enyhíthetjük. Nagyanyáink jól tudták, hogy fűben-fában orvosság: gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök, sőt, akár tejtermékek is segíthetnek a különféle fájdalmak és egyéb tünetek csillapításában.

Ha utolért a nátha...

A tél beköszöntével megérkezett a megfázás szezonja is. Bedagadt, fájó torok, köhögés, csöpögő, eldugult orr és rossz közérzet… Hogy mielőbb megszabadulhassunk e kellemetlen tünetektől, lássunk néhány egyszerű házi gyógymódot a természet patikájából.

Gyógyító növények főzete

Meghűléskor jól jön egy nagy bögre forró hársfavirág tea: csillapítja a köhögést, nyákoldó, izzasztó és melegítő hatású. Ha „ütős” kombinációt szeretnénk, a hársfavirágot keverhetjük bodzavirággal, kamillával és kakukkfűvel, így egyszerre fertőtlenítő, köptető, gyulladáscsökkentő, frissítő és izzasztó hatású teát kortyolhatunk. A házi „kezelést” kiegészíthetjük kamillateás gőzöléssel és gargarizálással: enyhíti a köhögést és gyulladáscsökkentő.

Ne feledkezzünk meg a természetes vitaminbevitelről sem: szárított csipkebogyót hosszan szobahőmérsékletű vízben áztatva C-vitaminban kiemelkedően gazdag, üdítő és frissítő italhoz juthatunk. Megfázásos betegségeknél igen hasznos a homoktövis tea is: erősíti a szervezet ellenálló-képességét, gyulladáscsökkentő, és nem utolsó sorban igen nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, számos flavonoidot és antioxidánst.

Remek segítség lehet egy bögre gyömbértea is, melyet egy darabka friss gyömbért meghámozva, vízzel leforrázva, majd 10-15 perc áztatás után leszűrve már kortyolhatunk is. A kellemesen csípős, pikáns főzet enyhíti a megfázás és a nátha tüneteit, enyhén gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású.

Köhögésre és náthára az egyik legjobb természetes „orvosság” a vöröshagymából főzött gyulladáscsökkentő, nyákoldó, köhögéscsillapító, antibakteriális hatású tea. A hagymát alaposan mossuk meg (a külső héját is hagyjuk rajta), vágjuk nagyobb darabokra, kevés vízben főzzük meg, hagyjuk állni míg langyosra hűl, majd szűrjük le.

C-vitaminban dús gyümölcsök és zöldségek

Immunrendszerünk erősítéséhez ne hagyjuk ki étrendünkből a narancsot, grapefruitot, citromot, kivit, mandarint, lilahagymát (ez utóbbi ráadásul a légutakat is tisztítja), saját termesztésű csírákat, fejes káposztát, és a savanyú káposztát se sajnáljuk magunktól.

Természetes fertőtlenítők

A fokhagyma antibakteriális és vírusölő tulajdonságainak köszönhetően remek szolgálatot tesz torokfájás esetén. Együk nyersen naponta többször is pirítóssal, vagy a bátrabbak akár magában is rágcsálhatják. Ha mézzel vesszük be, csökkenthetjük a kellemetlen szagokat.

Mivel a só kiváló natúr fertőtlenítő, garatgyulladáskor segít a sós vizes gargarizálás, eldugult orrunknak pedig az orrba felszívott langyos-sós víz hozhat enyhülést. Meghűléskor ne feledkezzünk meg az egyik legjobb antibakteriális „házi szerről”, a mézről! Egy kanálnyit csurgassunk le lassan a torkunkon, és ezt naponta többször is ismételhetjük.

Csodát tehet a baktérium- és vírusölő hatású frissen reszelt torma mézzel keverve, ráadásul csillapítja a torokfájást, és tisztítja a légutakat is.

Párologtassunk teafa- vagy citrom illóolajat! Fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő hatásúak, frissítik a levegőt és kellemes illatot varázsolnak.

Tipp: Csipkebogyóval a nátha ellen

A vadrózsa bogyója, a csipkebogyó, kiemelkedően magas C-vitamin tartalmánál fogva természetes segítséget nyújt megfázás és influenza esetén. Fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a benne található flavonoidok gyulladásgátló, immunerősítő hatást fejtenek ki.

A Highland 1 000 mg-os C-vitamin természetes csipkebogyó őrleménnyel készült >>

Emésztési gondokra

Különféle átmeneti emésztési zavarok esetén is – mint például puffadás, gyomorégés, zsíros ételektől elnehezült gyomor, kisebb gyomorrontás, enyhe hasmenés stb. – természetes enyhülést nyújthatnak egyes gyógynövények. A borsmenta tea az egyik leghatékonyabb emésztésjavító gyógytea, érdemes rendszeresíteni a házipatikánkban. Remek görcsoldó, szélhajtó, emésztésserkentő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, jótékonyan hat az epeműködésre, és – különösen hidegen fogyasztva – hányingercsökkentő. Az emésztés elősegítésére és görcsoldásra a citromfű leveléből készített, enyhén antibakteriális hatású, kellemes citromos ízű és illatú főzet is igen hasznos. Ráadásul nyugtat is, így kiváló esti iszogatnivaló.

Székrekedés esetén érdemes meginni egy bögre kamillateát, a hasmenés csillapításában pedig a málnalevél tea segíthet.

Bélrendszerünk karbantartása és bélflóránk egyensúlyának megőrzése érdekében együnk minden nap élőflórás tejterméket! Ezzel nemcsak emésztésünk megfelelő működését segítjük elő, hanem immunrendszerünket is erősítjük. Nagyanyáink módszerével készíthetünk otthon aludttejet (felforralt majd lehűtött házi tejet mázas köcsögben meleg helyen hagyunk „megaludni”), sőt, akár pre- és probiotikumokat nagy mennyiségben tartalmazó joghurtot is kreálhatunk házilag, speciális joghurtkészítő gép segítségével.

Cikkünk következő részében az ízületi fájdalmak, menstruációs görcsök, stressz, valamint a kisebb égési sérülések esetén alkalmazható házipraktikákat vesszük sorra.

V. Magdi


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Highland PR327 C vitamin 1000 mg - csipkebogyóval (100 db)Highland PR327 C vitamin 1000 mg - csipkebogyóval (100 db) (Highland)
Csipkebogyó őrleménnyel készült, folyamatos felszívódású C vitamin tabletta.
+- 16.819 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

C vitamin Fokhagyma Kamilla Gyömbér Csipkebogyó Citromfű Homoktövis





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass